Färgåtergivning

Nu är skärmar med TN-paneler inte nödvändigtvis sämre än annan teknik på färgåtergivning. Förmågan att återge färger baseras på en rad faktorer, inte minst energifördelningen i ljuset från lysdioderna. Däremot innebär TN-panelers sämre betraktningsvinklar att du aldrig kan få en konsekvent återgivning av färger över ytan. Inte vid normal skrivbordsavstånd i alla fall.

AOC_G2460QV6_matning_rakt.jpg
AOC_G2460QV6_matning_tittvinkel.jpg

Detta är inget hinder för att mäta det ljus skärmen lämnar och mätningarna stämmer väl med vad vi enkelt kan observera. Rakt framifrån är det fabriksinställning faktiskt hyfsad. Inte korrekt och inte alls några stora fel. Vi har en viss skevhet i färgrymden som påverkar nyanseringen av blått, men det felet är minimalt i sammanhanget.

AOC_G2460QV6_matning_cc.jpg

Problemet med mätutrustning och TN-paneler är att mätarens utformning påverkar. Ju bredare vinkel på mätningarna desto ljusare ter sig skärmen eftersom mätaren läser av ljus i såväl rak som bred vinkel. Rakt framifrån mäter vi en tonkurva motsvarande 2,35-potensgamma. Lite mörkare tonkurva än väntat men inget problematiskt.

Vinkeln är helt och hållet avgörande

Men nu sitter vi sällan framför en skärm i helt rät vinkel. Istället vinklar vi mätare så att de följer ögats linje vid en ergonomisk placering med skärmen vinklat något bakåt. Då är det en helt annan karaktär på tonkurvan och bilden är mycket ljusare samt också mer turkos i vitbalansen.

Det finns en gamma-inställning med tre olika lägen som kan användas. Olika effekt beroende på vinkel. I rät vinkel är det svagt inverterad s-gamma där mörka nyanser ljusas upp något. Vitbalansen något grön.

Inställning

Motsvarande potens

Gamma1

2,35

Gamma2

2,1

gamma3

2,45

I ”tittvinkel” är det en jämn tonkurva men då överlag uppljusad bild. Vitbalansen drar lätt mot blått och cyan med viss förlust av nyansering nära vitt.

Inställning

Motsvarande potens

Gamma1

1,8

Gamma2

1,65

Gamma3

1,95

Sanningen om AOC G2460QV6 ligger någonstans mellan dessa mätningar. Det är helt och hållet upp till hur du sitter och hur du vinklar skärmen. Det vi kan konstatera är att grundinställningen faktiskt är ganska bra och inte på något sätt fel i färgerna.

Sällan någon poäng med kalibrering

Under Color Setup finns reglage för vitbalans och fler lägen. Från början står skärmen på Warm och det är i stort sett rätt vitbalans. Du har också lägen som Normal och Cool vilka istället är för blått och blåturkos. Det finns också ett sRGB-läge samt ett User-läge som öppnar upp RGB-reglagen. sRGB-läget låser ut flera inställningar och ger likadan bild som fabriksinställning. Någon nytta finns alltså inte här.

User-läget skulle kunna användas för att RGB-justera bilden till en korrekt vitbalans. Kruxet är som alltid att det är lite meningslöst. Felen är inte stora utan hänger helt och hållet på din vinkel. Flyttar du huvudet en halv decimeter uppåt eller nedåt har du i vilket fall förverkat precisionen från en kalibrering. Så kör på fabriksinställningen. Du lär inte komma längre än så här.