Slutsats och sammanfattning

Gainwards beslut att äntligen lämna sitt föråldrade Phantom-koncept är ett minst sagt lyckat sådant. De senaste modellerna från företaget som passerat testlabbet har visserligen varit fullt dugliga, men samtidigt saknat det där lilla extra som får dem att sticka ut från mängden, vilket i kombination med ett ytterst plastigt utförande har lämnat en sur eftersmak hos redaktionen.

IMG_0721.jpg

Med Geforce GTX 980 Ti Phoenix Golden Sample är plastigheten helt bortblåst och istället utbytt mot en betydligt mer gedigen konstruktion i metall – något som klingar bra hos ett kort i det här prestandasegmentet. Därtill kommer modellen med trevliga frekvensökningar direkt ur kartong, vilket placerar kortet ungefär 13 procent högre prestandamässigt än ett oklockat Geforce GTX 980 Ti samtidigt som det är genomgående snabbare än flaggskeppet Geforce GTX Titan X.

Företagets nystöpta kyllösning kommer med en betydligt slimmare profil än den relativt klumpiga Phantom-kylaren och gör ett bra jobb med hanteringen av värmeutvecklingen från den överklockade grafikprocessorn. Ovanpå detta utförs själva kylmanövern utan onödigt fläktpåslag och därmed kan en förhållandevis pressad ljudnivå bibehållas.

Sammanfattningsvis har Gainwards Geforce GTX 980 Ti Phoenix Golden Sample varit en mycket trevlig bekantskap och ett rejält uppsving från företagets tidigare modeller. Med skyhög prestanda, effektiv kyllösning och en konkurrenskraftig prislapp på 7 495 kronor är modellen ett mycket intressant alternativ bland havet av kort i det absoluta toppsegmentet.

Hissnande spelprestanda och välbyggd kylare gör Gainward Geforce GTX 980 Ti Phoenix Golden Sample till ett grafikkort i toppklass.

Fördelar

  • Prestanda i toppklass

  • God effektivitet

  • Utmärkt kylare

  • Trevlig fabriksöverklockning

  • Bra överklockning för testexemplaret

Nackdelar

  • Svagt spoltjut för testexemplaret

Pris vid publicering: 7 495 kronor
Lägsta pris: