Färgkvalitet

IPS-baserad teknik (AHVA i detta fall då) brukar generellt förknippas med högre färgkvalitet vilket kan stämma som ett fuktat finger i vinden. ASUS ROG Swift PG278Q och dess TN-panel var som skrivet mer eller mindre färgkorrekt i en rät vinkel, betydligt mer så än många IPS-baserade skärmar vi testat. Svagheten är förstås att färger och tonkurva sticker iväg rätt ordentligt så fort du flyttar huvudet ur en specifik position med en TN-skärm.

Färgkvaliteten hos en skärm beror alltså på en rad faktorer där panelen endast är en komponent av flera. Det finns bra TN-skärmar och det finns usla IPS-skärmar.

Hos Acer XB270HU är en riktigt bra skärm ur färgsynpunkt. Ingen posterisering/bandning och inga konstiga intryck någonstans. Fabriksinställningen är lite "gamerskadad" och ger en blek och uppljusad bild, möjligtvis för att ljusa upp skuggor för den typ av spel där spelaren vill upptäcka sina motståndare lättare (mätbild ett).

acer_xb270hu_matning_default.png
acer_xb270hu_matning_forslag.png
acer_xb270hu_matning_rgb-adjusted.png
acer_xb270hu_matning_target.png

Reglagen är inte många som påverkar bilden, men det vi kan ändra är färgtemperatur, gamma, kontrast (dynamiskt omfång) samt ljustyrka för den PWM-fria belysningen. Gamma-reglagen benämns och mäter som följer:

"Gamma"-inställning

Faktisk mätning

1.9

≈1.7

2.2

≈1.9

2.5

≈2.3

Gaming

≈2.5

Kan skruvas rätt

De facto-färgstandard för skärmar är HDTV/Rec.709-färgrymd, vitpunkt D65 och en potensgamma på 2.2. sRGB är den officiella standarden, men sRGB har en annan typ av gamma som ger ljusare bild nära svart. I praktiken är det få skärmar som följer sRGB-gamma. Vi kan i alla fall bättra på de små fel Acers skärm visar upp.

Colour temp: Warm (eller User utan justering) ger oss en något för gulvarm bild och det förinställda "Normal"-läget ger en tydlig cyan-skiftning som också tar bort en del av värmen hos nyanser, särskilt då orange, brunt och rött som alla blir mer beigea. Kör vi Warm och Gamma 2.5 ligger vi lite närmare färgstandard (mätbild två).

Det finns en mild färgskiftning och kompression nära vitt, men med snäppet sänkt Contrast-reglage från 50 till 48 sätter det så gott som rätt. Vi tappar lite i kontrastförhållande men får lite mer korrekt bild. Är det endast spel och inget annat än spel som gäller kan du lika gärna låta reglaget stå kvar på 50 och få mesta möjliga omfång ur panelen.

Eftersom RGB-kurvorna för vitbalansen följer varandra ganska väl kan vi använda RGB-reglaget ihop med mätutrustning under Colour Temp: User och få kurvorna att överlappa. Då följer XB270HU en vitbalans på D65 och är i stort sett färgkorrekt (mätbild tre). I många fall hjälper inte skärmarnas RGB-reglage särskilt mycket alls eftersom röd, grön och blå inte är balanserade från början. Fast här fungerar det!

acer_xb270hu_matning_target.png

Vi når inte 2.2 exakt utan får nöja oss med en 2.3-gamma, vilket innebär att skärmen ter sig något mörkare än normalt. Bilder du producerar på Acer XB270HU kommer alltså att se något ljusare ut på en skärm som följer en typisk 2.2-gamma. Ändrar vi målet till en 2.3-gamma ser vi tydligt att XB270HU är så gott som färgkorrekt. Vi har en liten puckel i mörkgrått som är några procent ljusare än det ska vara med det är allt (mätbilden ovan). Den puckeln är så gott som omöjlig att se i praktiken.

Sätter nyanserna på plats

Tittar vi då på hur XB270HU sätter färger och nyanser enligt Color Checker är det en tydlig förändring från ”bra” till alldeles utmärkt och skärmen håller en rimligt färgkorrekt nivå. Det enda vi ser som avviker är mättnaden hos nyanser av gult, gulgrönt och orange men som helhet räknas felnivån (delta-E 2000) som tillräckligt bra.

acer_xb270hu_matning_cc-forslag.png
acer_xb270hu_matning_cc-justerad.png

Sammantaget kan du med XB270HU få en skärm som ger väldigt bra färgåtergivning och kombinerat med ett mätverktyg kan du få skärmen färgkorrekt på ett sätt som inte går med många andra. Särskilt då inte skärmar som är avsedda för spel.

Nej, Acer XB270HU är ingen yrkesskärm för färgbehandling. Det finns ingen hårdvarukalibrering och funktioner som uniformitetskompensation. Men den är (lite oväntat) snäppet under den nivån och bättre än väldigt mycket annat därute. Du offrar ingenting i fråga om färgåtergivning för att du väljer en skärm som har en så tydlig spelstämpel.

Någon hos Acer har koll på det här med färger och det bugar och bockar vi för.