Spelkvalitet eller bildkvalitet?

Valet är långt ifrån enkelt. Är det bäst att satsa på en 60 Hz IPS-panel med bild- och färgkvalitet fast timid spelprestanda, eller passar det bättre med en rapp TN-panel som klarar 120 eller 144 Hz och ger spelkänsla, men där du måste bita i citronen i fråga om färg- eller bildkvalitet? Till exempel BenQ Xl2420Z.

acer_xb270hu_produkt_namnet.jpg

En del löser det genom att att överklocka så kallade Korea-skärmar inhandlade på Ebay och kör dessa, för övrigt ratade och andra sorteringens paneler, i högre frekvens än vad specifikationerna medger. I vissa fall fungerar det rätt bra, men det finns inga garantier.

En del når 85 Hz, andra över 100 Hz. När vi testade en sådan skärm uppnåddes både 100 och 120 Hz, men inte utan att det uppstod artefakter i bilden. Och allt detta på en skärm som förvisso ger bra betraktningsvinklar men i övrigt saknar kontrastförhållande. YMMV som det kallas på Internet.

Vill du uppnå en viss kvalitetsnivå i fråga om pixelfel, färgåtergivning och betraktningsvinklar och samtidigt kunna få en spelupplevelse med högsta tänkbara flyt och bildkvalitet har det helt enkelt inte funnits någon produkt som kan garantera allt i ett och samma skärmchassi. Två skärmar, en för spel och en annan för bildkvalitet, har varit enda lösningen för den som vill ha båda delar.

Precis här anländer en nykomling som ser ut att kunna lösa allas problem i en enda svepande gest. Nya Acer XB270HU Predator innehåller en IPS-baserad panel med 2 560 × 1440 pixlar och klarar 144 Hz. Det finns Nvidia G-Sync och om allting klaffar: den färgkvalitet vi förväntar oss av en bra IPS-baserad skärm. Inklusive en betraktningsvinkel som gör skärmen pålitlig och detta med spelprestanda vi tidigare inte sett i den här typen av skärmar.