Test: Allmänprestanda

Mätningar av CPU-prestanda representeras i fyra olika tester, noga utvalda efter olika användningsområden. Säkerhet ligger i fortsatt fokus och är minst lika viktigt i mobila produkter som stationär datorer. För det avseendet testas kryptering med Truecrypt. För test av komprimering av vanliga filer och video används 7-Zip respektive x264 Benchmark. Även det populära renderingstestet Cinebench finns närvarande för att ge en mer generell överblick av processorns prestanda.

Asus Transformer Book T200 kommer utrustad med den senaste uppfräschningen Intel Atom-processorer, där den stora nyheten egentligen är officiellt 64-bitars stöd. Prestandamässigt ska skillnaden mot föregångaren Atom Z3770 vara försumbara och det märks i det första testmomentet som simulerar 3D-rendering.

Vid komprimering syns ungefär samma sak och Asus senaste hybrid placeras jämsides Dells påkostade surfplatta Venue 11 Pro. Det handlar med andra ord om i klassen god prestanda i nivå med en bärbar dator i budgetsegmentet.

En mer akademisk jämförelse är att köra 7-Zip med en tråd, någonting som är relevant för att skönja grundarkitekturens prestanda. Här växer avståndet som väntat mot de Intel Core-baserade processorer, men ligger väl i linje med andra Intel Atom-baserade enheter.

Med inbyggda instruktioner för AES-acceleration är kryptering inga problem för Atom Z3775 som huserar i Transformer Book T200, där lagringsminnet om något kan tänkas bli en flaskhals.

Adobe Lightroom tar väl tillvara på flera samtida trådar och är samtidigt beroende av god enkeltrådsprestanda, en svaghet i den strömeffektiva Atom-arkitekturen. Det här gör att Transformer Book T200 hamnar i bottenskiktet och ligger endast före Acer Aspire Switch 10 med svagare processor.

Som nämnt vid flera tidigare recensioner är x264 Benchmark en riktig utmaning även för högpresterande system. I det första testet landar Transformer Book T200 på exakt den nivå vi förväntat oss, men i det andra hamnar den på efterkälken och 12 procent bakom Dell Venue 11 Pro med en på pappret liknande processor.

Lagringslösningen levererar en bland kompott resultat. Det första som märks är att hastigheterna vid sekventiella läsningar knappast är i topp jämfört mot liknande enheter, men att resultatet ser något bättre ut vid skrivningar. Däremot klarar sig Transformer Book T200 bra vid slumpmässig hantering av mindre filer, vilket får ses som viktigast för vardaglig användning.

PCMark 8 är kanske det närmaste vi kommer för att ge en överblick på en enhets genomsnittliga prestanda. Med plattformen som används är det ingen överraskning att Asus Transformer Book T200 ansluter sig till skaran Atom-baserade enheter, det vill säga i bottenskiktet.

Prestanda över tid

Dynamiska klockfrekvenser är nyckeln till att göra tunnare enheter med längre batteritid och högre prestanda, varav den sistnämnda parametern kan variera enormt vid prestandatester beroende på om processorn fått en chans att svalna mellan körningarna eller ej.

När redaktionen först lade vantarna på Asus Transformer Book T200 hade den rejäla problem på just den här punkten. Efter en stunds hård belastning blev det mycket uppenbart att processorn inte klarade av att hålla klockfrekvenserna uppe och att den i vissa fall föll under 1,46 GHz – ett beteende redaktionen inte stött på med tidigare Intel Atom-utrustade enheter som normalt är superkonsekventa.

Efter en längre tids felsökning och återkoppling med Asus kom vi fram till att anledningen grundades i att den hade en för låg temperaturgränsen. Det här ledde till att processorn enligt det firmware Asus tagit fram började skala tillbaka klockfrekvenserna för tidigt – så kallad thermal throttling.

Asus höjde sedermera temperaturgränsen ett par grader och inledde en långvarig valideringsprocess på cirka tre veckor. Med den nya BIOS-versionen 205 som finns att ladda ned på Asus webbsida för support är felet så gott som korrigerat.

Efter flera timmars tortyr ligger prestandan och klockfrekvenserna kvar på samma nivåer som när enheten fått svalna. Det enda undantaget som vi hittat är andra passet i x264 Benchmark, men i övriga fall passerar Transformer Book T200 alla syntetiska och verklighetsbaserade tester med bravur.

Webbläsartester

I webbläsartesterna jämförs bärbara datorer mot surfplattor där konfigurationer i hårdvara och mjukvara skiljer stort. Syftet är att kunna jämföra mellan olika plattformar och hur de presterar i sin helhet. Det går därför inte att jämföra prestandan i enbart hårdvaran då mjukvaran måste tas med i beräkningarna. Samtliga tester körs med den standardwebbläsare för respektive operativsystem.

Modell

Plattform

Operativsystem

Webbläsare

Acer Aspire Switch 10

Intel Atom Z3745

Windows 8.1 32-bit

Microsoft IE11

HP Spectre X2 13

Intel Core i5-4202Y

Windows 8.1 64-bit

Microsoft IE11

Dell Venue 11i Pro

Intel Core i5-4300Y

Windows 8.1 64-bit

Microsoft IE11

Dell Venue 11 Pro

Intel Atom Z3770

Windows 8.1 32-bit

Microsoft IE11

Asus Zenbook UX302LG

Intel Core i7-4500U

Windows 8.1 64-bit

Microsoft IE11

Asus Zenbook UX302LA

Intel Core i5-4200U

Windows 8.1 64-bit

Microsoft IE11

Sony Vaio Tap 11

Intel Pentium 3560Y

Windows 8.1 64-bit

Microsoft IE11

Microsoft Surface Pro 2

Intel Core i5-4200U

Windows 8.1 64-bit

Microsoft IE11

Asus Transformer T100

Intel Atom Z3740

Windows 8.1 32-bit

Microsoft IE11

Kabini testplattform

AMD A4-5000

Windows 8.1 64-bit

Microsoft IE11

Inte heller i webbläsartesterna syns några konstigheter och Asus kandidat ligger i det övre bottenskiktet. Det här kan exempelvis översättas i att sidladdningar med surfplattan kan vara nämnvärt segare än en Ultrabook, men att den fortfarande klarar av att leverera ett i stort godkänt flyt vid surfning.

Användning till vardags

När det kommer till att faktiskt använda Asus Transformer Book T200 handlar det inte heller här om några konstigheter, utan vad som tidigare sagt om Intels senaste generation Atom-processorer gäller även här.

För enklare sysslor som surfning, videotittande, dokumenthantering och dylikt är det inga konstigheter. Visst handlar det om ett märkbart sämre flyt än dyrare datorer med Intel Core-processorer, men på det stora hela är den tillgängliga processorkapaciteten tillräcklig för vad enheten är tänkt att användas till.

Den största nackdelen prestandamässigt faller åter på att mängden primärminne i vanlig ordning är 2 GB, som är väldigt lätt att köra slut på genom en så enkel sak som att ha många flikar öppna i en webbläsare på skrivbordet. Det här är inte unikt för Asus utan gäller så gott som alla modeller baserade på plattformen.

Datortillverkarna är fullt upptagna med att försöka pressa priserna och drömmen om mer primärminne i den här typen av enheter ligger därför långt borta. Kanske blir den verklighet i mer påkostade lösningar i och med introduktionen av Intel Cherry Trail, nästa generations Atom, som introduceras i början av nästa år.