Intel Haswell-E, styrkretsen X99 och DDR4

Där föregående års processorfamilj Ivy Bridge-E låg ur synk rent arkitektoniskt med Intels dåvarande aktuella processorarkitektur Haswell, är så inte fallet denna gång. Arkitekturbytet vi är vana att se varje år från företaget uteblev i våras och entusiasterna fick hålla till godo med en uppfräschad revision av Haswell. Detta innebär att Intels HEDT-plattform har fått chansen att hinna ikapp det övriga sortimentet och är i och med Haswell-E i synk igen.

Haswell_Tick_Tock.jpg

Intels Haswell-E baseras, som namnet antyder, till stor del på arkitekturen Haswell, vilken kommer med en del förbättringar över föregångaren Ivy Bridge. Bland dessa syns förbättrad IPC (instruktioner per klockcykel), stöd för instruktionsuppsättningen AVX2, samt förbättrad spänningshantering tack vare integrerad spänningsreglering.

haswell-e-diagram.PNG

Förutom de arkitektoniska förbättringarna är även Haswell-E den första konsumentinriktade processorfamiljen från Intel att erbjuda en åttakärnig modell i och med flaggskeppet Core-i7 5960X. Modellen, vars basklockfrekvens ligger på 3,0 GHz, kommer med 256 KB L2-cache per kärna samt 20 MB delad L3-cache, och kan med hjälp av Hyperthreading exekvera upp till 16 trådar samtidigt.

Vidare kommer samtliga modeller av Haswell-E med en helt ny minneskontroller för DDR4, vilket gör processorfamiljen till den första att stödja minnesstandarden. Arkitekturen kommer likt föregångaren med fyra minneskanaler och officiellt har plattformen stöd för minneshastigheten 2 133 MHz – även om många moderkortstillverkare kommer att tillåta högre hastigheter via överklockning.

Likt sina föregångare kommer även Haswell-E med ett utökat PCI Express-stöd för den som behöver ytterligare bandbredd till exempelvis flera grafikkort. För Core i7-5960X och Core i7-5930K handlar det om 40 banor PCI Express 3.0, medan instegsprocessorn Core i7-5820K får hålla till godo med 28 banor.

Sist men inte minst använder de nya processorerna den färska sockeln LGA 2011-3. Antalet pinnar består från föregångaren (2 011 stycken), men då processorernas kopplingsschema skiljer sig nämnvärt från tidigare är dessa fysiskt inkompatibla med tidigare varianter av sockel LGA 2011.

x99-diagram.PNG

Sockeln LGA 2011-3 ackompanjeras av styrkretsen X99 som ersätter den numera tre år gamla X79. Den färska kretsen bjuder på stöd för bland annat tio SATA 6,0 Gbps-portar, sex USB 3.0-portar och åtta banors PCI Express 2.0, vilka exempelvis kan tilldelas expansionskort eller ytterligare lagringskretsar.

Därtill syns officiellt stöd för höghastighetsgränssnittet Thunderbolt 2 genom antingen instickskort eller direkt implementation på moderkortet av tillverkarna.