Färgåtergivning

I fråga om färger och färgåtergivning är det som tidigare skrivet väldigt bra men då endast i en specifik vinkel. Rakt på i rät vinkel återges färgerna mer eller mindre rätt och fabriksinställningen håller måttet. Sällan vi ser en TN-panel leverera ljus av den här kvaliteten!

Rakt framifrån mäter färger som de ska, men skärmen har en tonkurva som är för mörk. Gamma motsvarar en potenskurva på 2,5 mot normala 2,2 och till detta adderas att nyanser nära svart dessutom trycks ned i svärtan och de trycks ned än mer ifall du använder den medföljande ICC-profilen. Sett rakt framifrån i rät vinkel sotar alltså bilden igen och blir mörk. Men så fort vi flyttar lite på oss så att vinklarna förändras bilden och allt blir genast ljusare. Kontrastförhållandet är inte långt ifrån specifikationens 1000:1 och landar på 850:1.

Samsung_U28D590_matning_rakt.jpg
Samsung_U28D590_matning_rakt_ICC_on.jpg

Finemang! Tyvärr är det ett stort problem med denna mätning: det stämmer inte alls med vad vi kan observera bara genom att titta på skärmen. Framför allt ser inte skärmen ut att vara så mörk från en normal arbetsposition och svaret är vi måste vi vinkla skärmen och stå på huk på golvet. Först då kan vi uppleva denna mörka karaktär och igensotade svärta som mätaren avslöjar. Med andra ord och som redan konstaterat, betraktningsvinkeln är direkt avgörande för hur U28D590D upplevs.

Vi kontrollmäter därför också med mätaren i samma riktning som vid den ergonomiska och av Samsung rekommenderade position där ögonen (och mätarens sensor) hamnar en bit ovanför skärmen vinklad nedåt på ca 50 centimeters avstånd. Mätaren fångar då ljus från ungefär 1/15-del av skärmens yta i mitten.

Där mäter skärmen helt annorlunda med en kraftigt uppljusad tonkurva, potensgamma 1,6, en vitbalans som går mot cyan och med färger som spretar en hel del. Kontrastförhållandet är nere på 450:1. Fast nu stämmer mätningen mer överens med vad vi faktiskt kan uppleva och observera.

Samsung_U28D590_matning_skrivbord.jpg

Så vilken mätning är rätt? Svaret är att båda är lika rätt eftersom det är så här mycket skärmen varierar baserat på hur du betraktar den. Vår andra mätning ska närmast ses som ett genomsnitt över hur skärmens ljus varierar i den vinkeln över den uppmätta ytan. Rakt på framifrån är skärmen lite för grön och mörka nyanser sotar igen. Tittar vi lite snett uppifrån som normal användning och placering av skärmen och dess stativ på ett bord, bli allting blir ljusare, blaskigare och skiftar mot cyan. Hörnen och kanter drar samtidig mot gult.

Samsung_U28D590_Cchecker_rakt.jpg
Samsung_U28D590_Cchecker_skrivbordsvinkel.jpg

Kontrollmätning av standardiserade Colorchecker-nyanser visar att rakt på är U28D590D inte alls dum och har endast problem med överdriven mättnad hos orange och gult (första mätningen). Mätningen från skrivbordsvinkel visar däremot på stora fel, nyanser är uppljusade och spretar i ton och mättnad. Felnivån som här snittar på delta-E över 11 räknas som direkt felaktiga färger och går långt förbi det röda strecket på felskalan. I normal arbetsvinkel kan du alltså inte alls lita på U28D590D i fråga om färgåtergivning.

Mellan tumme och pekfinger är U28D590D ändå en bra skärm. För att vara en TN-panel vill säga! Färgfelen har rimliga nivåer så länge du håller en väldigt snäv betraktningsvinkel mot ytan och även ett viss avstånd så att hörn och kanter inte skiftar allt för mycket. Tyvärr då något som är svårt ifall du samtidigt vill kunna urskilja och dra fördel av skärmens 3840 × 2160 pixlar. Ett annat fäste och högre placering av skärmen hade kunnat lösa detta, men då endast delvis.

Nu kan vinklarnas inverkan på färgerna också bli ett dilemma ifall du nu mot förmodan vill använda mätutrustning och profilera skärmen. Mätaren vi använder, Klein K10A, mäter med en snäv kon om 6 grader vilket är viktigt för att undvika problem med just betraktningsvinklar men också en del avancerade reflexfilter.

Andra mätare har vanligtvis en vidare mätkon, kanske 20 grader eller mer och kommer därför att fånga mer av ljuset i betydligt vidare vinklar. Det innebär att mätarens konstruktion blir avgörande för hur den mäter ljuset från U28D590D.

Ännu en gång – detta är ett generellt problem med TN-skärmar och en av förklaringarna till att det sällan lönar sig att profilera eller kalibrera dessa skärmar. Vad du ser för ljus och vad mätaren faktiskt registrerar är sällan samma sak och effekten kan bli godtycklig. LCD-paneler av IPS och PLS-typ har egenskapen att deras färgförändringar på samma avstånd och vinklar är så mycket mindre.