Menyer och inställningar

Menysystemet hos U28D590D är tämligen enkelt och okomplicerat. Det finns inte så mycket att ställa in och det mesta är helt enkelt inte vidare användbart eller ens särskilt konsekvent. Så vi tar upp det viktigaste.

Samsung_U28D590_jog_button.jpg

Bra lösning med jog-knappen!

Allra först gjorde jag bort mig och kunde för mitt liv inte komma på hur sjutton man ens får fram skärmens menyer. Här var jag beredd att ge skärmen långfingret men insåg att det räckte med pekfingret för du når menyerna via en ”jog”-knapp på baksidan nere i högra hörnet. Systemet är snabbt och taktilt – det finns en direkt koppling mellan fingerrörelse och navigering på ett sätt som tyvärr är ovanligt på många skärmar.

Ljusstyrka och PWM-flimmer

Ljusstyrkan på skärmen styrs via Brightness-reglaget där maxläget 100 ger 340 cd/m2 vilket är ljusstarkt. På grund av det halvdana reflexfiltret ville vi instinktivt köra skärmen ljusstarkare än brukligt i ett normalt kontorsrum. Detta för att överrösta reflexerna som störde bilden.

Ljusstyrkan ändras som följer med brigtness-reglaget:

  • 50 ger 200 cd/m2

  • 25 ger 120 cd/m2

  • 16 ger 80 cd/m2

  • 0 ger 12 cd/m2

U28D590D använder delvis PWM, pulsbreddmodulering (djupare förklaring här) för att påverka ljusstyrkan, något som kan ge intryck av flimmer.

Moduleringen av lysdioderna kickar dock först in när vi sänker reglaget till 30 eller lägre, alltså runt 140 cd/m2 eller svagare ljusstyrka Så långt vi kan bena ut är frekvensen hos moduleringen 360 Hz och ingen märkte att skärmen flimrade eller blev störande vid låg ljusstyrka. Eftersom det skärmen dröjer med att aktivera moduleringen är också nedsläckningsperioderna förhållandevis korta när du håller skärmen i ljusstyrkor runt de 80 till 120 cd/m2 man ofta vill köra i ett rum med mild och svag belysning.

Magiska vinklar och fällor

Det finns ett reglage för att förändra bilden baserat på betraktningsvinkel. Reglaget har det lite vilseledande namnet ”Samsung Magic Angle” och är i grund och botten en applicering av olika gammakurvor som i kombination med betraktningsvinkeln förhoppningsvis blir okey enligt principen att två fel blir ett halvt rätt.

Läget ”Standing mode” ger till exempel en rejäl mer kontrastskjuts åt bilden utan att rubba nivåer och ankringen mot svart och vitt allt för mycket. Betraktningsvinkeln har fortfarande mycket större effekt på huruvida det upplevs som att skärmen klipper i svart eller vitt. Mäter vi effekten i rak vinkel ger ”Standing mode” en potensgamma motsvarande 4,0 där skärmen sotar igen ordentligt. Tittar vi i rak vinkel syns det att allt som är mörkt i bilden bara är svart eller mörkgrått. Men ställer vi oss upp fungerar det helt okey.

Grundproblemet med alla sådana här trix är att det är en fast lösning på ett variabelt problem. Och variabeln är din betraktningsvinkel. Därför är det också svårt att se att något av dessa ”Magic Angle”-lägena är bättre än de andra.

En fälla är reglaget ”PC/AV-läge” där du styr ifall en källa ska vara en PC eller en AV-produkt (Audio Video), typ en digitalbox eller Blu-rayspelare. Reglaget på AV-läge innebär att bilden översveps, overscan – och alltså zoomas och beskärs så att menyer och kanter hamnar utanför bild. Inställningar för färg och skärmens tonkurva förändras också där resultatet blir blått och överdrivet. Det går att stänga av overscan under ”Bildstorlek”-reglaget men det är fortfarande helt fel färger och reglagen som påverkar färger fungerar inte längre likadant. Kör PC-läge för bästa bild!

Fler viktiga reglage

  • Kontrastreglaget står normalt på 75 och bör vare sig sänkas eller höjas. Ökar du reglaget fräter bilden ut i vitt. Sänker du reglaget dämpar du endast dynamik och kontrastomfång. Nu kan det se ut som skärmen fräter ut de allra ljusaste nyanserna fast det är ett problem med betraktningsvinkeln, inte med signalnivåerna som detta reglage påverkar.

  • Game Mode, spelläget har vi som beskrev tidigare ingen effekt på latens utan ger en s-formad gamma som ”fejkar” ett djupare kontrastintryck. Det aktiverar också dynamisk kontrast som ändrar både gamma och ljusstyrka baserat på bildens innehåll. rent visuellt fungerar det faktiskt rätt bra för spel genom att det motverkar en del av den blaskiga bild du kan få när du sitter nära skärmen och tittar lite uppifrån. Den dynamiska kontrasten kan dock störa. Du vet aldrig om det är spelet eller ifall det är skärmen som förändrar bilden.

  • Samsung Magic Bright har i grunden fyra alternativ där ”Custom/favorit” är dina egna inställningar, ”Standard” är fabriksinställningen och ”Cinema/Bio” inte har det minsta med filmåtergivning att göra, Bilden blir blå, filtreras till överskärpa och ger helt fel tonkurva. ”Dynamisk kontrast” har liknande effekt som Game Mode där ljusstyrka och nivåer pumpar uppåt och nedåt beroende på bildinnehållet. Fördröjning i växlingar mellan ljus och mörk bild och viceversa pågår i uppemot två sekunder.

  • Färg-reglaget låter dig påverka RGB-balansen men är tämligen meningslöst som kalibreringsreglage eftersom det inte kan ankra nivåerna i flera steg och att vitbalansen varierar med betraktningsvinkeln. Färgtonen ska stå på ”Normal”

  • PBP/PIP – U28D590D är också utrustad med en omfattande bild-i-bild-funktion för dig som behöver flera källor samtidigt.