Form och funktion

Konstruktionen hos U28D590D ser vid första anblick ut att vara snyggare ut än vad den egentligen är. Faktiskt lite av en besvikelse att se den nära inpå och arbeta med dess kontakter och gränssnitt. Ytan påminner om borstat aluminium och foten om blank metall, men är helt och hållet i skramlig plast.

Den fasta foten lyfter själva skärmen cirka 16 centimeter från bordet och låter dig vinkla skärmen bakåt 15 grader men kan inte höjas eller sänkas. Skärmen kan heller inte vridas (pivot) och den saknar även VESA-fäste. Stativet är dessutom hopplöst rangligt och vingligt, faktiskt vingligare än den ungefär lika plastiga QHD-skärmen från Philips vi tidigare testat.

Kontakterna sitter riktade rakt bakåt och sticker ut på mindre elegant sätt. Du kan dock inte sätta skärmen dikt an mot väggen eftersom stativet ta plats bakåt med flera centimetrar. Därför kommer de utstickande kontakterna heller inte bli ett problem.

Samsung_U28D590_sticker_ut_2.jpg

Panelen är av typen TN och det är den typ av LCD-panel som är känd för att ge sämst typ av bildkvalitet men i gengäld erbjuda andra fördelar som låg tillverkningskostnad och möjlighet till att tweaka tekniken till exempelvis låga responstider. Lite av skammen runt TN-paneler handlar om att det är så stort omfång på typen av produkter och även typen av TN-paneler. Det finns bättre och det finns onekligen sämre TN-paneler och här måste vi säga att U28D590D hör till den bättre i denna kategori.

Panelen arbetar med 8 + 2 bitars upplösning där de sista 2 bitarna kommer från temporär dithering, FRC, Frame Rate Conversion. Det vill säga att den sista biten av precision så att säga blinkas fram, vilket är tekniken bakom påståendet om ”miljarder färger”. Dithering sker även med skärmar med vad som är bättre klassade paneltekniker som IPS och PLS och är sällan ett problem när man utgår från 8-bitars precision från början.

Den praktiska effekten är att U28D590D inte ger någon synligt dithering och att skärmen faktiskt är så gott som fri från posterisering, alltså bandning mellan närliggande nyanser. Detta även när vi använder skärmens olika, ofta extrema gamma-inställningar. I det här hänseendet har Samsung lyckats bra med att trimma in panelens precision.

Ett undantag från precisionen är däremot den medföljande ICC-profilen som gör bilden sämre genom att den trycker ned mörkgråa nyanser till svart. Den kan med fördel stängas av. En tanke med en sådan ICC-profil kan vara att ge lite ”mustigare svärta”. För det är nämligen ett typiskt TN-problem som U28D590D inte kan skaka av och det handlar om betraktningsvinklar.