Slutsats

Slutna vattenkylare är vid det här laget något väldigt välbekant. Konceptet är på många sätt en succé, där enkelt montering utan slabb har fått tidigare ointresserade användare att överväga vätskebaserade lösningar.

De slutna vattenkylarnas stjärna har dock onekligen dalat lite på senare år efter den första tidens hyllningar. Många entusiaster har gått tillbaka till rejäla luftkylare, där stora torn och långsamma fläktar i många fall ger bättre temperaturer än vätskebaserade diton.

Samtidigt har marknaden drabbats av ett visst stillestånd där snarlika modeller baserade på Asetek-design slåss mot ständiga iterationer av Coolits lösningar i framför allt Corsairs regi. Resultatet är att konceptet tappat ångan, och att nya innovationer därför är mer än välkommet.

IMG_7293.jpg

Med det i ryggen är det kul att se nya designer från Antec och Zalman. Båda företagen satsar på egna lösningar med innovativt tänkande snarare än klistermärken, något som i längden leder till fler valmöjligheter.

Med det sagt är inte alltid alla nyheter av godo. Ingen av lösningarna övertygar fullt ut, och båda två lämnar redaktionen med mer eller mindre en axelryckning. Det går helt enkelt inte att bortse från Thermalright Silver Arrow och liknande jättetorn, vilka tar hem segern både i prestanda- och ljudligan.

Sammanfattningsvis är det med andra ord kul att se egna designer från Antec respektive Zalman, och förhoppningsvis dyker det upp framtida iterationer i samma serier. Än så länge finns det dock gott om andra, mer attraktiva, alternativ på marknaden.

Antec Kühler 650

IMG_7291.jpg

Genom kombinerad pump och fläkt vill Antec förnya konceptet med slutna vattenkylare. Konceptet håller sig helt klart flytande, och prestandan är tillräcklig för att kyla även en överklockad Sandy Bridge-processor. Styrning genom vattentemperatur öppnar dessutom upp för tyst drift vid låg belastning, något som alltid är uppskattat.

Tydliga baksidor finns dock. Lösningen saknar flexibilitet som egen fläkt, vilket bland annat ställer enorma krav på livslängd. Prestandan är dessutom inte världsklass, speciellt inte ställd mot ljudnivå. Sist men inte minst är monteringsanordningen riktigt otrevlig, något som drastiskt drar ned helhetsintrycket. Ni kan bättre, Antec.

Fördelar:

  • Godkänd prestanda

  • Förhållandevis tyst vid låg belastning

Nackdelar:

  • Saknar flexibilitet

  • Hög ljudnivå under belastning

  • Underkänd montering

  • Bitvis låg kvalitet

Pris vid publicering: 600 kronor
Lägsta pris:

Zalman Reserator 3 Max

IMG_7278.jpg

Koreanska Zalman satsar på egen design där framför allt radiatorn med bland annat dubbla cirkulationssystem står i fokus. Resultatet är tillräcklig prestanda för att kyla en överklockad Sandy Bridge även med fläkten på begränsade 7 volt, dock med temperaturer i den högre delen av skalan.

Sammantaget handlar det dock inte om något världsomvälvande resultat, speciellt inte för närmare 900 kronor och med ljudnivån med i beräkningen. En luftkylare i samma prisklass är helt enkelt ett bättre val för de allra flesta, och erbjuder dessutom ökad flexibilitet när det kommer till bland annat fläktval. Reserator 3 Max måste sjunka i pris för att bli mer attraktiv.

Fördelar:

  • Godkänd prestanda

  • Förhållandevis tyst vid låg belastning

Nackdelar:

  • Saknar flexibilitet

  • Hög ljudnivå under belastning

  • Saftig prislapp

Pris vid publicering: 900 kronor
Lägsta pris: