Test: Skärmen

Dell XPS 12 kommer med en unik skärmstorlek på 12,5 tum och placerar sig således mellan de mer traditionsenliga 11,6- och 13,3-tumsskärmarna, men på grund av skärmens aluminiumram har datorn ungefär samma fysiska storlek som det sistnämnda.

Bilden har god, om inte tillräckligt bra, skärpa för bilder men ojämnheter går att urskilja på exempelvis bokstäver, speciellt i kursiv stil. Upplösningen i Dell XPS 12 följer vad som precis börjat bli en branschstandard inom bärbara datorer och det kommer dröja till sensommaren innan mer högupplösta modeller i den här storleksklassen gör entré.

Dell_XPS_12-12.jpg

Som sig bör levererar IPS-panelen godkända betraktningsvinklar när skärmen vinklas antingen framåt eller bakåt. Sett från sidorna går det dock att urskilja en ganska tydlig kontrastförlust.

Skärmmätningar

Ljusstyrkan mäter in på 375 cd/m2 och är tillräckligt för att lägga datorn i toppskiktet. Skärmytan på XPS 12 upplevs dock subjektivt vara mindre blank än tidigare testade enheter med pekskärm, vilket gör att den lämpar sig bättre för användning utomhus. Den är dock inte tillräckligt ljusstark för att kunna ge en behaglig upplevelse en riktigt solig dag.

Kontrastförhållandet är "avståndet" mellan den ljusaste (vit) och mörkaste (svart) färgen en skärm kan producera. Det representeras ovan i form av ljusstyrka och svärta. Dell XPS 12 har inte det högsta kontrastförhållandet redaktionen stött på men det ligger ändå på en så pass hög nivå att skillnaden mot exempelvis Samsung 9-serien är försumbar, om ens det.

Skärmen levererar på det stora hela korrekta färger med mindre avvikelser, där den största boven är en blågrön nyans i testmjukvaran.

Screenshot (24).jpg

Skärmens uniformitet på SweClockers testexemplar är förhållandevis god, med två lite större avvikelser uppe i det vänstra och högra hörnet. Skärmen har ett mindre synligt ljusläckage längs sidorna, men det är inte till den grad att det är ett reellt problem eller syns vid användning.