Sammanfattning

Vid lanseringen av Haswell stod det klart att Intel lagt störst fokus på mobil front, inte minst konceptet Ultrabook. På sträckbänken har Dell XPS 12 med Intels senaste plattform fått bekänna färg och det kan konstateras att arkitekturen lever upp till företagets tidigare löften om markant förbättrad batteritid.

Dell_XPS_12-19.jpg

Vid lättare användning mäter redaktionen upp till åtta timmar drifttid, vilket är mellan 50–75 procent bättre än förra generationen Ultrabook med Ivy Bridge. Siffrorna bekräftas av undertecknad som kunnat arbeta på datorn i nästan sju timmar innan det var dags att plocka fram laddaren. Vid tyngre användning tappar datorn sitt glasklara övertag mot tidigare Ultrabook, men visar fortfarande upp en märkbar förbättring.

Medan den nya processorn som används, Core i5-4200U, är mer energisnål syns ingen skillnad mot förra generationen i CPU-prestanda. Den integrerade grafikdelen är däremot en evolutionär utveckling som är allt ifrån ett fåtal procent till närmare 30 procent snabbare än den föregående generationen HD Graphics 4000.

Dell_XPS_12-12.jpg
Dell_XPS_12-11.jpg
Dell_XPS_12-6.jpg

Med fokus på Dell XPS 12 har datorn en säregen skärmdesign som gör att den även kan användas som surfplatta. Vikten på 1,5 kilogram gör den dock inte särskilt behaglig att använda ståendes, men i sittande läge fungerar det ändå ganska bra. Att skärmen kan roteras 180 grader gör det dessutom möjligt att använda enheten som en surfplatta, med underdelen som bordsstöd.

En kombination av aluminium, magnesium och kolfiber gör XPS 12 till en gedigen och kvalitativ design. Det märks även på det bakgrundsbelysta tangentbordet som varken flexar inåt och kommer med generellt goda egenskaper. Pekplattan känns bra i sig hårdvarumässigt, dessvärre faller den på bristfällig mjukvara som gör en stor del av gesterna så gott som oanvändbara.

Vid lättare användning håller datorn låg ljudnivå och körs i många fall helt passivt, men det krävs inte mycket för att bryta detta. Lättare multitasking resulterar i att fläktens varvtal konsekvent skjuter uppåt och gör datorn onödigt högljudd, i situationer där förra årets modell kunde hålla fläkten nere på mer rimliga nivåer. Datorn är överlag ganska varm och det blir extra tydligt vid belastning där den på undersidan visar rekordhöga temperaturer i testlabbet.

Avslutningsvis är Dell XPS 12 en angenäm upplevelse och en solid produkt vi gärna vill rekommendera. Helhetsintrycket dras dessvärre ner av pekplattans gester och en märklig fläktkurva. Det här kan rättas till med uppdatering av mjukvara och förutsatt att det sker är Dell XPS 12 ett bra köp, men det som erbjuds i dagsläget räcker inte hela vägen fram.

Fördelar:

  • Upp till 8 timmars batteritid

  • Roterbar och högupplöst skärm

  • Bra bakgrundsbelyst tangentbord

  • Generellt god prestanda

  • Hög byggkvalitet

  • Förmånlig NBD-garanti

Nackdelar:

  • Konstig fläktkurva

  • Riktigt varm vid belastning

  • Otymplig som surfplatta

  • Pekplattans dåligt fungerande gester

  • Bristfälliga anslutningsmöjligheter

Beräknat pris: 11 990–12 490 kronor inkl. moms i det testade grundutförandet. Säljstart i början av juli.