Dell XPS 12: Användning

Medan Dell XPS 12 smälter in och ser ut som vilken dator som helst i företagets XPS-serie har den en alldeles egen funktion. Den roterbara skärmen som öppnar upp för att använda datorn på flera olika sätt.

Dell_XPS_12-7.jpg

OBS! Engelskt tangentbord gäller endast SweClockers testenhet. Butiksexemplar kommer med svenskt tangentbord.

Touchpad_1.jpg
Touchpad_2.jpg
Touchpad_3.jpg
Touchpad_4.jpg
Touchpad_5.jpg

Att det är en modell som riktar sig mot konsument såväl som företagsanvändare märks på det bakgrundsbelysta tangentbordet. Slaglängden är bra i Ultrabook-klassen och den lättare konkava designen på tangenterna gör det till en fröjd att skriva på. Den enda invändning är att återkopplingen gärna kunde vara tydligare. Tangentbordet flexar inte heller vid användning, vilket hör till ovanligheten.

Pekplattan lämnar dock ett blandat intryck och lever inte upp till tangentbordet. Till det positiva hör att ytan har låg friktion och således är lätt och behaglig att navigera med. Till problemen hör användning av gesterna som antingen fungerar väldigt bra eller väldigt dåligt.

Exempelvis fungerar fyra fingrar ner, för att minimera alla öppna applikationer samt öppna dessa igen, konsekvent som det ska. Enkla och kanske med välanvända funktioner som att gå framåt och bakåt i en webbläsare är en mindre bedrift att lyckas med. Att skrolla ner med två fungerar resulterar ofta i att du förflyttas upp på nytt när fingrarna avlägsnas från pekplattan.

Dell_XPS_12-9.jpg

Tangentbord och pekplatta stängs av när skärmen roteras.

Dell_XPS_12-12.jpg
Dell_XPS_12-11.jpg

Vidare till huvudfunktionen är existensen av den roterbara skärmen transparent för slutanvändare när den inte används. Skärmen sitter där den ska och roteras inte av misstag, utan det krävs att undertecknad trycker på skärmens överkant. Förutom att datorn är något tjockare än vad den skulle kunna vara innebär det inga kompromisser vid användning av Dell XPS 12 som bärbar dator.

Skärmens upplevs inte ha lika hög friktion som andra pekskärmsutrustade datorer vilket underlättar vid användning, men det är ingen kandidat att använda som renodlad surfplatta. Vikten på 1,5 kilogram gör att det endast går att håll i och använda enheten under kortare stunder innan det blir jobbigt för armarna.

Redaktionens favorit är att ha behålla skärmlocket öppet och helt enkelt rotera det ett varv. Underdelen ger ett naturligt stöd som klassiska surfplattor saknar, vilket gör det möjligt att antingen lägga enheten på sig själv eller på ett bord och ha båda händer fria. Värt att notera sitter datorns gyroskop i underdelen vilket gör att det underdelen ibland måste vippas bakåt för att bilden inte ska ligga upp-och-ner.