Slutsats

IMG_6372.jpg

Intels senaste processorarkitektur Haswell är en inkrementell uppdatering från Ivy Bridge. Mycket handlar om nyheter som framförallt kommer till nytta i bärbara datorer medan andra finesser, som AVX2 och FMA3, inte får tillfälle att spänna musklerna förrän utvecklarna börjar dra nytta av dessa. Haswell förlorar därmed många av sina styrkor i denna recension, som uteslutande handlar om hur processorn presterar i nutid och i stationära datorer.

Det märks att Intel spelar i en egen liga. När det kommer till ren CPU-prestanda är gapet mellan föregångarna Ivy Bridge och de närmaste konkurrenterna från AMD stort. Denna klyfta vidgas ytterligare med Haswell. Skillnaden mellan 3770K/3570K "Ivy Bridge" och 4770K/4670K "Haswell" är dock betydligt mindre. I detta avseende är de nya processorerna i snitt 8 procent snabbare, vilket ger få skäl till att uppgradera från föregående generation.

Överklockningspotentialen är ungefär densamma som för Ivy Bridge, det vill säga sämre än Sandy Bridge, men fortfarande med en del spelrum. De upplåsta processorerna i K-serien är enkla att överklocka och gör det möjligt att klämma fram runtomkring en gigahertz högre klockfrekvens än i standardutförandet. Detta resulterar i en prestandaökning som motsvarar förväntningarna.

IMG_6368.jpg

Den integrerade grafiken är ett av huvudnumren i Haswell, men i 4770K och 4670K används endast den svagare varianten HD Graphics 4600. Denna ger dock en betydande prestandaskjuts gentemot föregångaren HD Graphics 4000 och är cirka 33 procent snabbare i SweClockers testsvit. Strömförbrukningen kvarstår på samma nivåer som Ivy Bridge och är med grafikprocessorn igång även något högre.

Prestandan räcker dock inte till för en acceptabel spelupplevelse i de mer krävande titlarna, särskilt inte vid högre upplösning. Dessutom drabbas Intels integrerade grafik fortfarande av en ovanligt stor prestandaförlust när kantutjämning aktiveras. AMD A10-5800K med Radeon HD 7660D är exempelvis cirka 50 procent snabbare än Core i7-4770K i speltesterna.

Intels fjärde generation Core-processor får visserligen inte tillfälle att visa upp sina bästa sidor i en traditionell stationär dator och för den som använder ett separat grafikkort handlar det om små skillnader gentemot föregångarna. Intel lyckas dock än en gång skruva upp hastigheterna och förstärka ledningen.

Intel fortsätter att spela i en egen liga med Core i7-4770K och i5-4670K, som erbjuder en för klassen oöverträffad prestanda.

Fördelar:

  • Klassledande prestanda

  • Uppgraderad grafikprocessor

  • Ny plattform med stöd för fler SATA 6,0 Gbps och USB 3.0

Nackdelar:

  • Bitvis högre strömförbrukning än Ivy Bridge

  • Avsevärt långsammare grafikprocessor än AMD "Trinity"

  • Svårkyld vid högre spänning


Priser

Modell

Rek. pris

Lägsta pris

Intel Core i7-4770K

2 790 kr

Intel Core i5-4670K

1 990 kr