Prestanda: Minnesskalning

Intels senaste plattformar har inte gjort sig kända för att vinna särskilt mycket på snabbare minnesmoduler. Det är dock intressant att se om prestandaökningen gör det värt att investera i dyrare minnen och därför kör vi en serie grafik- och processortester i olika minneshastigheter.

IMG_6379.jpg

För testet används samma minnesmoduler för varje omgång, dock i olika frekvenser och med varierande timings. Det handlar om två 8 GB-stickor Corsair Venegance Pro, vilka med lite god vilja klarar hela vägen upp till 2 133 MHz.

Processorns integrerade grafikkrets får sig en liten prestandaskjuts i 3DMark när minneshastigheterna höjs. Skillnaden i prestanda mellan 2 133 MHz och 1 333 MHz är cirka 11 procent, medan det rör sig om avsevärt mindre skillnader uppåt i hastigheterna.

Liknande siffror uppvisas i Battlefield 3 och återigen är det främst den lägsta minneshastigheten som tappar märkbar prestanda. Skillnaden mellan 2 133 MHz och 1 333 MHz är här 10 procent.

I ett rent CPU-test som Cinebench gör det desto mindre skillnad vilken hastighet man har på minnet. Skillnaden mellan 2 133 MHz och 1 333 MHz är försumbar.

När vi använder både GPU och CPU i Luxmark syns desto större skillnader och man bör undvika de allra långsammaste minnena. Skillnaden mellan 2 133 MHz och 1 333 MHz landar här på dryga 13 procent.