Gråskala och gamma

Även gråskalan hos Asus MX279H följer målet på D65 med tillräcklig kvalitet. "sRGB"-läget är något blåare än "Standard" som i sin tur är en gnutta åt det lila hållet på testexemplaret. I båda fallen ligger felnivåerna inom rimlig gräns. Främst i de mörkaste nyanserna skiftar panelen mot blått och i ljusa nyanser vid gränsen mot vitt skiften bilden synligt mot cyan och gult. Det är rätt hela vägen, vilket håller MX279H borta från att kunna klassas som en helt färgkorrekt skärm.

Här märks nackdelar med skärmens reglage. Att det skiftar i nyans i toppen, nära vitt, tyder på bilden signalmässigt är något överstyrd. Detta kan förhoppningsvis åtgärdas genom att använda "Kontrast"-reglaget för att offra lite av ljusnivån så att nyanserna tonar på rätt sätt hela vägen utan att nyanserna nära vitt skiftar fel.

Från början är Asus MX279H dessutom något för mörk i mellanmörka nyanser. Nyanser med 10 till 30 procents intensitet återges mörkare än de ska vilket ger ett något skevt kontrastintrycket. Felet är inte stort nog att störa den alldagliga användaren, men har du krav baserade på redigering av foto eller liknande kommer den här skärmen inte att var helt rätt.

asus_mx279h_vitbalans_standard.png
asus_mx279h_vitbalans_sRGB.png
asus_mx279h_vitbalans_standard_kontrast.png

Kontrastreglaget fungerar inte rätt

Detta kan du delvis styra upp med de inbyggda inställningarna för när du sänker "Kontrast"-reglaget i syfte att få bort överstyrningen nära vitt minskar du också problemet att mellanmörka nyanser återges för mörkt. Här skiljer det sig också mellan "sRGB"- och "Standard"-lägena där "sRGB"-läget är rejält sämre, då dess tonkurva i högre utsträckning gör dessa nyanser alldeles för mörka.

Vi får en kraftig s-form hos gammakurvan vilket motsvarar ett felaktigt kontrastintryck. Ett foto taget i skymningsljus kommer att återges väldigt mycket mörkare än den ska för att ta ett exempel. Därför kan vi inte rekommendera "sRGB"-läget eftersom det kort och gott är sämre.

Vi testar att köra "Standard"-läget, sänka kontrastreglaget från 80 till 64 och får då bort färgskiftningen nära vitt, vilket är markerat med en pil i det tredje diagrammet ovan. Detta innebär också att vi förlorar ljusstyrka och därmed sänker kontrastförhållandet. I praktiken blev det däremot inte så stor förlust – knappt 15 procent av ljusstyrka och kontrastförhållande.

Däremot fick denna förändring andra problem att uppstå och gamma påverkas så att mörka nyanser återges ännu mörkare. Vi fick bort felet i toppen av gråskalan men fick istället ett fel i botten av skalan. "Standard"-läget fick därmed det fel som "sRGB"-läget dras med. Med andra ord är Asus Designo MX279H inte kapabel till helt korrekt återgivning i det skick den levereras i. Det finns bättre skärmar, men även sämre, så det som observerar är egentligen på en genomsnittlig nivå.

Lösning för dig som ställer högre krav på korrekt återgivning är som alltid att profilera skärmen med mätutrustning och att via grafikkortet korrigera för skärmens brister. Nu ska alla sådana här detaljer ställas i proportion till hur skärmen är tänkt att användas.

Färgfelen finns där och kan observeras ifall du vet vad du ska leta efter och för fotoredigering håller skärmen inte måttet, om du inte tar till mätutrustning. Är du samtidigt den som ställer så pass höga krav att du är beredd att ta till mätutrustning är inte heller Asus MX279H något förstahandsval

Fotnot: Asus MX279H mättes vid ett tidigare tillfälle än Asus PB278Q och har därför en annan mätgrafik.