Betraktningsvinkel och gamut

IPS-panelen öppna för andra goda egenskaper, särskilt betraktningsvinkeln och där följer ASUS MX279H delvis förväntan: 30 grader åt sidan är kontrasten halverad genom att bilden blir något ljussvagare, samt att svärtan blir ljusare och blåare. Överlag åt sidan behåller bilden sina färgegenskaper. Det finns skärmar med bättre betraktningsvinkel och det finns onekligen skärmar som är sämre på detta – majoriteten skärmar med TN-panel som exempel.

I höjdled är det inte lika roligt och vinklas skärmen 30 grader framåt eller om vi reser oss upp blir bilden tydligt gulskiftande i vitbalansen, förutom i mörka områden där bilden istället skiftar mot lila och purpur. Konstrastförhållandet är nere på en femtedel, i jämförelse med när skärmen betraktas rakt framifrån.

Färgåtergivningen är ungefär densamma, men skärmen tappar även mycket ljus i vertikala vinklar. Detta skulle kunna orsakas av att reflexfiltret främst är optimerat för att skärma av ljus från externa ljuskällor.

Färgrymd enligt sRGB-standard

Paneltypen IPS brukar också innebära goda färgegenskaper och Asus Design MX279 följer standarden sRGB (Rec. 709) väldigt väl i fråga om hur den återger rena färger. Fabriksinställningarna för "Standard" och "sRGB" är båda lika bra och till exempel röda nyanser återges med rätt sorts rött.

asus_mx279h_gamut_standard.png
asus_mx279h_gamut_sRGB.png

Här finns ingenting att anmärka på vad gäller färgåtergivningen av rena nyanser. Rena färger som rött, blått, gröns och så vidare återges således med rätt sorts nyans. Färgavvikelsen enligt DeltaE 1994 befinner sig inom intervallet 1 till 4,5 för primärer (RGB) och sekundärer (CMY), där grönt står för det "största" felet, som vi räknar som fullt godkänt.