Chillcontrol IV

Förutom uppgraderingar på hårdvarufronten passade Asetek även på att släppa den fjärde versionen av sin styrmjukvara Chillcontrol. NZXT:s tappning av denna kallas för Kraken Control och finns för nedladdning via företagets webbplats.

chillcontrol1.png
chillcontrol2.png

I grunden är det inte mycket som skiljer den senaste inkarnationen av Chillcontrol mot sina föregångare. Man möts i känd stil av två mätare som visar fläkt- och pumphastighet samt en separat indikator för vattentemperatur. En nyhet är möjligheten att övervaka de individuella kärnornas temperaturer, något som dock kräver att man installerar den medföljande programvaran Open Hardware Monitor och har den körandes i bakgrunden.

chillcontrol3.png
chillcontrol4.png
chillcontrol5.png

Precis som tidigare finns det ett par förinställda fläktprofiler att välja mellan. Trevligt nog har Asetek även lagt till ett enkelt sätt att göra egna fläktkurvor och sedan spara dem som separata profiler.

chillcontrol6.png
chillcontrol7.png

Sist med inte minst går det att styra vattenblockets inbyggda lysdioder på ett antal olika sätt, däribland ett fast sken, ett temperaturstyrt läge, ett pulserade läge samt ett blinkade läge. Möjlighet finns även att låta programmet varna om vätsketemperaturen går över en viss nivå eller om fläkthastigheten ligger för lågt.

Problem med Chillcontrol IV

Där vi tidigare aldrig har haft problem med Aseteks Chillcontrol kan vi dessvärre inte säga detsamma om den senaste versionen. Programvaran tappade gång på gång kontakten med vattenblocket och dumpade då upp ett felmeddelande. Trots att vi prövade att koppla in och ur blocket samt starta om datorn löste sig inte problemet. Det var först när vi stängde av datorn och startade upp den igen som programmet kände av vattenblocket igen.

Efter en snabb sökning på nätet blir det uppenbart att fler stött på problemet och att det inte är unikt för vårt testexemplar. Förhoppningsvis går det att lösa via en framtida uppdatering av mjukvaran, men i dagsläget är upplevelsen minst sagt opolerad och skakig.