Strömmande video

Förutom inspelning till disk för senare redigering och uppladning ger Live Gamer HD även stöd för att sända video direkt till internet. Funktionen finns direkt i mjukvaran Recentral för att komma igång direkt, men även genom att använda kortet som inspelningsenhet för till exempel Xsplit.

För att testa funktionen kopplar redaktionen upp mot tjänsten Twitch.tv. Bittakten ställs till 3 Mbit/s, ungefär den bandbredd närmaste server är beredd att hosta upp. Efter det spelas ett antal rundor Caspian Border i Battlefield 3, samtidigt som prestandasiffror loggas i bakgrunden.

Åter syns effekten av hårdvarukodaren hos Live Gamer HD tydligt. När mjukvaran Recentral används påvekar spelupplevelsen i stort sett inte alls, då processorn helt avlastas. Med Xplits mjukvarubaserade x264-kodning syns en nedgång i bildfrekvens på cirka 10 procent, inte världsomvälvande men klart mätbart.

Förutom det känns Recentral trevligt på andra sätt. SweClockers redaktion är knappast några vana "streamare" med behov av ansiktskameror eller avancerade funktioner, utan vill mest kunna skicka upp en bildström till internet. Här glänser Avermedias mjukvara, där strömmen startas och stoppas utan problem med snabbtangent eller medföljande knapp.

xsplit.png

Alternativet Xsplit ger visserligen hundrafalt fler funktioner, men är samtidigt betydligt mer komplext. Gränssnittet känns bitvis rörigt med alternativ och menyer om vartannat, vilket helt klart kan vara överväldigandde för oinsatta. Många klarar sig antagligen bra på det mer begränsade utbudet i Avermedia Recentral.

Faktum är att redaktionen inte får inbyggda Xsplit-funktionen för att fånga upp Battlefield 3 att fungera alls, den vägrar helt enkelt att hitta det rullande spelet alternativt visar bara svart bild. På samma sätt vill mjukvaran bitvis bara visa svart bild med Avermedia Live Gamer HD som bildkälla, trots att signalen uppenbart flyter som den ska.

Nyfikna läsare kan studera ett kortare klipp från Far Cry 3 direktströmmat till och sparat hos Twitch.tv. Bittakten är som tidigare nämnt 3 Mbit/s, och mjukvaran är Avermedia Recentral.