Integrerad grafik: Luxmark och Civilization V (GPGPU)

Att låta grafikprocessorn utföra mer generella beräkningar blir en allt viktigare pusselbit i moderna system. I dagsläget gäller det främst mjukvara för till exempel videokomprimering eller rendering, men listan utökas stadigt med nya titlar.

Som ett smakprov på vad processorerna med integrerad grafik klarar av på GPGPU-fronten används två olika mjukvaror. Luxmark renderar en förbestämd scen med OpenCL, och Civilization V använder Directcompute för att packa upp texturer.

Med resultaten från OpenCL-baserade Luxmark i hand syns AMD:s satsning på GPGPU tydligt. De snabba grafikdelarna i företagets processorer dominerar tabellen, och lyckas hålla både A10-5800K samt A8-5600K före Intels alternativ även när processorn får dela på arbetet.

Även i Directcompute-baserade komprimeringstestet från Civilization V är det Trinity som dominerar, med klar vinst för AMD:s uppdaterade plattform över konkurrenten. Observera att dessa siffror är med högre upplösning jämfört med värdena vid artikelns publicering.