Slutsats

För att sammanfatta Trinity är det omöjligt att inte se tillbaka på fjolårets plattform i klassen. När AMD rullade ut Llano under sommaren 2011 nickade SweClockers redaktion gillande, och menade att företaget lyckats relativt väl med satsningen på "lagom till bra pris". Plattformen bjöd på stark grafikdel mot konkurrerande Sandy Bridge till en rimlig prislapp, men tappade CPU-prestanda och hade hög strömförbrukning.

Årets Trinity innebär en förbättring på i stort sett alla punkter, där framför allt grafikdelen fått en rejäl skjuts framåt. Den modulbaserade naturen hos CPU-delen innebär visserligen ett prestandatapp mot fjolårets variant i vissa tester, men generellt är det nykomlingen som kommer ut med flaggan i topp.

IMG_9856.jpg

Plattformen FM2 känns också generellt mer mogen och stabil redan på lanseringsdagen. Sockel FM1 för Llano var bråkig redan från start, med konstiga UEFI-versioner samt en allmän känsla av slarv och brådska. Att Trinity varit långsam ut på marknaden har väckt mångas irritation, men kan nog med facit i hand ses som ett klokt beslut av AMD.

Jämfört med Intels alternativ påminner mycket om fjolårets situation. Mot Ivy Bridge vinner Trinity stort så länge grafikdelen ligger i fokus, men tappar snabbt fördel när mer processorintensiva applikationer radas upp. På minussidan hamnar också energiförbrukningen för x86-intensiva beräkningar, där AMD:s alternativ är märkbart törstigare i alla lägen. Notervärt här är dock att siffrorna varierar stort beroende på moderkort, vilket öppnar upp för bättre nivåer med förfinad mjukvara.

Fördelar finns dock på andra fronter jämfört med Intels modeller runt 1 000 kronor, vilket absolut inte ska glömmas bort. Förutom stöd för virtualisering och gott om SATA 6,0 Gbps-portar bjuder AMD på upplåsta processorer för enkel överklockning. Trinity innebär kanske inte underverk på den fronten, men ett par hundra extra megahertz är i princip gratis prestanda.

Sammanfattningsvis innebär FM2 och Trinity en av de svåraste bedömningarna på länge för SweClockers redaktion. Å ena sidan innebär plattformen grafikprestanda som mer eller mindre räcker till för moderna spel i låga upplösningar samt öppnar upp för GPGPU, å andra sidan skjuter strömförbrukningen i höjden vilket kräver massivare kylning och större nätdel. Samtidigt är Intels alternativ runt 1 000 kronor föga upphetsande ur entusiastsynpunkt, och FM2 känns i allmänhet som det roligare valet.

Till syvende och sist handlar det som alltid om personliga preferenser, där mycket hänger på den integrerade grafikdelen. Kommer kretsen att utnyttjas flitigt samtidigt som möjlighet finns för att hantera högre strömförbrukning är Trinity det starka kortet, men är systemet kompakt eller belastningen framför allt på processorsidan känns Ivy Bridge som det mer attraktiva alternativet.

AMD A-serien "Trinity" är med marknadsledande integrerad grafik och modern plattform en prisvärd bas för mellanklassdatorn.

Oavsett vilket känns det ändå som om AMD äntligen lanserar en hyfsat komplett plattform, vilket i slutänden gynnar alla konsumenter. AMD A10-5800K, A8-5600K och andra Trinity-baserade modeller bör absolut finnas med i funderingarna vid nästa mellanklassbygge.

Fördelar

  • Marknadsledande integrerad grafikdel

  • Utrymme för överklockning

  • Kompetent plattform

  • Intressant prisklass

Nackdelar

  • Tappar prestanda vid färre trådar

  • Förhållandevis hög strömförbrukning

AMD A10-5800K, cirkapris vid publicering: 1 100 kronor inklusive moms.
Lägsta pris:

AMD A8-5600K, cirkapris vid publicering: 900 kronor inklusive moms.
Lägsta pris: