För tre månader sedan fullföljde Microsoft sitt köp av Activision Blizzard, och i slutet av december slutade Bobby Kotick som vd. Knappt en månad senare är det dags för den första effektiviseringsåtgärden, rapporterar The Verge.

Microsoft kommer snart varsla runt 1 900 personer om uppsägning. De flesta jobbar i olika delar av Activision Blizzard, men uppsägningarna drabbar även anställda inom Xbox och Zenimax. Med sammanlagt omkring 22 000 anställda kommer personalstyrkan alltså krympa med knappt nio procent.

Ett par högt uppsatta chefer på Blizzard har samtidigt bestämt sig för att sluta: Mike Ybarra, som blev styrelseordförande 2022 och kom till Blizzard efter många år på Microsoft, och medgrundaren Allen Adham som i sin senaste roll var designdirektör.

Samtidigt som alla uppsägningar meddelar Microsoft att utvecklingen av Blizzards påbörjade överlevnadsspel avbryts. De anställda som blir kvar på företaget och jobbade med spelet ska flyttas till ”andra lovande projekt”.

Microsoft är långt ifrån det enda företaget i spelindustrin som har varslat anställda om uppsägning de senaste månaderna. Riot Games, Unity och många andra har också dragit ned på personalen, och 35 procent av utvecklare som svarade på en enkät från Game Developers Conference sade att de har påverkats av uppsägningar direkt eller indirekt.