Inlägg

Inlägg som kirkunit har skrivit i forumet
Av kirkunit

Hej!
Sweref 99TM (3006) är rikets koordinatsystem, 13 30 är en lokal zon.
Du kan iaf testa att ta hem demo-geotiffar från lantmäteriet om du bara vill lära dig hur man får in dem i autocad. Den biten har jag tyvärr ingen koll på.
Om det duger med historiska ortofoton kan man tanka dem gratis.

Av kirkunit

Mmm, flashback till simulatorhallen på försvarets flygtrafikledningsskola i Ljungbyhed. Det var ett gäng indy som "piloterna" körde, och så renderades det av ett dussin Indigo (2?), och till den större hallen tre *djupt andetag* SGI Crimson Jurassic Classic Limited Edition (1/300). De var riktigt snygga, med dinosaurie-avtryck på lådan.

Av kirkunit
Skrivet av WDac:

jag vet inte vad det är idag, men länge å väl så var MacOS en tema skinnad FreeBSD Linux.

Gode gud, är det så illa ställt med datorkunskaperna? FreeBSD är inte Linux, det är Unix. Mach-kärnan forkades från freebsd. Så varken "skinnad" eller "linux".

Av kirkunit
Skrivet av Irregular Programming:

Suck, ja jag läste artikeln.

Det handlar återigen om att barnet skulle på något sätt bli skadat för livet på grund av att de leker med en skärm istället för en ko i plast.

Forskning från spädbarnslabbet i Uppsala visade på att hjärnans utveckling i att uppfatta djup/"3d" försämrades klart när barn tittade på en 2d-yta istället för, säg, en ko i plast. Så ja. Jag vill verkligen lägga med källan, men såklart är det strul när jag söker efter den nu.

Av kirkunit
Skrivet av jookeer:

En insikt många kommer fram till innan de går över till Linux.

Och märker att samma sak händer där också... *host* gnome3

Av kirkunit
Skrivet av Petterk:

Ingen PC-leverantör levererar RÖS-skyddade datorer, närmsta du kommer är väl att Comex modifierar en Panasonic Thoughbook.

För större delen av verksamheten så körs vanliga saker. Folk som jobbar i/med skyddsobjekt kör garanterat med Lenovo-datorer.

Räcker upp handen... men när det är känsliga saker "på riktigt", då får vi lämna lenovosarna utanför rummen. Men också iPhones om det gör nån gladare.
Huawei däremot, det var så vitt jag vet en direkt avknoppning från Folkets Befrielsearmé och leddes av (om jag minns rätt nu) en överste från signalspaningen. Inga konstigheter...

Av kirkunit
Skrivet av Kladdpapper:

Går även att leecha från andra länders billigare priser om man använder vpn.

Ja, det här är också lite märkligt att de tillåter/gör inget för att stoppa. Med en vpn till Argentina en enda gång vid beställningstillfället kan jag välja att i framtiden betala för Premium i argentinska pesos (typ en tjuga i månaden), för mitt svensk-skapade konto, med mitt svenska mastercard. Jag trodde att man åtminstone skulle behöva göra ett fejk-konto med fejkad adress och utländskt betalkort, men nejdå... Har dock hört att det inte är lika problemfritt om man har visa istället för mastercard.

Av kirkunit
Skrivet av jocke92:

Vet inte vad tredjeparts-apparna har att erbjuda mer. Saknar inget.
Sedan som jag hört
Jag vet inte
kan inte göra en egen bedömning.

Vet inte varför du tycker att det är meningsfullt att skylta med din ignorans, men det låter väldigt likt min 82-åriga styvfar. Det var ju totalt onödigt att byta ut den gamla tv:n mot en modern 4k-variant. Nej nej. Tills jag köper en ny själv och ställer dit min gamla LG-oled.
"Ååååh, men jag visste inte att det kunde bli såhär bra!"
Nej, just det. För vissa är det tydligen så att man inte kan föreställa sig att någonting kan bli bättre, och det känns verkligen sorgligt.

För övrigt anser jag att reddit bör förstöras, och då har jag ändå varit aktiv i 11 år.
Jag rekommenderar verkligen de som undrar varför plattformarna utan undantag (jo, Sweclockers) blir så mycket sämre med tiden att läsa den här ovanligt träffsäkra Wired-artikeln: The Enshittification of TikTok.

Av kirkunit
Skrivet av Zyriak:

Apple har ju pissat på gamers i 30 år, men nu när det inte går att blunda för den ekonomiska möjligheten så kommer man krälandes...

Skrivet av Parmenides:

Lämnade mac på 90-talet för att det inte gick att spela, känner likadant idag

Och jag köpte min första mac på 90-talet för att kunna spela...
Fallout 1, mmm
Marathon, mmm
Marathon 2: Durandal var väldigt roligt lanpartyspel. Men så blev det ju Halo till slut...

Av kirkunit

Kul, men förtroendet för ASUS är rekordlågt just nu. Skulle bli lite förvånad om det här blir något annat än en ytterst polerad bajskorv.

Av kirkunit
Skrivet av KorvMos:

Antar att du menar begagnat för det priset då?

Inte OP, men det var inga problem att köpa ett PSVR för under 2k när det begav sig. Standardpriset var väl 2495, och köpte själv mitt (v2) för 1995. Fanns billigare också, men då var det v1.

Av kirkunit

Jag kommer aldrig mer att köpa ett Blizzard-spel. Moraliskt bankrutt företag som är väldigt ivriga på att blidka kinesiska kommunistpartiet. För att inte tala om de galna mängderna pengar de förväntar sig att man skall pynta hela tiden för saker man redan köpt. "Don't you guys have wallets?" Jo, och jag röstar med den.

Av kirkunit
Skrivet av Lehto:

Är du säker på detta? Tror inte det stämmer, du kan möjligen pausa dom i x antal dagar men det går inte att stänga av helt...
Sen när man inte kör LTSC OS så är man ju iprincip tvingad att gå till nya feature versioner... Är väl just därför LTSC licenser finns men dom kostar ju därefter.

Det går alldeles utmärkt (via GPO om jag minns rätt), men du måste som sagt ha Pro-version eller bättre. Jag kör så utan problem.

Av kirkunit
Skrivet av Allexz:

Yikes. Pinsamt.
Men det är ju så mainstream spel funkar numera ju. En fet kossa som behöver mjölkas.

Don't you guys have wallets?

Ja, nä, det får vara nog med Blizzard-spel nu.

Av kirkunit
Skrivet av GuessWho:

Sen kan det vara fördel i vissa situationer att ha delat minne.
Om det är data både CPU och GPU har nytta av så behöver inte den data kopieras/flyttas fram och tillbaka om både CPU och GPU kommer åt den direkt.

Men det är ju det jag menar, din siffra är ju hastigheten mellan GPU och VRAM, den har ju ingenting med CPU-accessen att göra, den går över PCIe-bussen. Som fortfarande totalt är mindre bandbredd än en M1/M2.
Jag vet inte vad jag gjort för att förtjäna epitetet "Apple fanboi" när jag bara lägger fram fakta. Men ja, jag köpte faktiskt första M1 MBP 2020, och är extremt nöjd med den. Sen är resterande datorer PC/Linux.

Edit: Jag citerade visst fel stycke, men ja, det som stod lite tidigare skulle det va

Av kirkunit
Skrivet av GuessWho:

Sen har Apple så att deras minne är delat mellan CPU (processor) och GPU (grafik).
På PC kan man också ha integrerad grafik.
Men många på PC har dedikerat grafikkort.

Då kan vi se att en PC med totalt 1119 GB/s i total CPU + GPU bandbredd kan stå sig rätt bra mot en Mac med 200 GB/s som får delas av CPU och GPU.

Veckans scoop: 4090 vinner mot integrerad grafik!
Och med samma logik vinner Macen igen om vi stoppar samma grafikkort i en extern thunderbolt-pcie-docka... snacka om krystad jämförelse. Håll dig till CPU, där kommer vi iaf upp till 400GB/s med Max-kretsen, det känns rätt svårslaget.

Av kirkunit
Skrivet av Gnisch:

Hoppas på lite mer tolerans på avståndet. Min QI-laddare(platt yta) i bilen fungerar i princip aldrig med mina iphones pga. kameralinserna som får den att sticka upp lite för mycket.

Samma här. Jag har fortfarande inte hittat en enda trådlös laddare som funkar med min iPhone 12 Pro eller brorsans 13 med Otterbox defender-fodral (alltså inte magsafe-fodralet).
Måste ju vara rätt små mariginaler om <1mm plast/gummi kan stoppa laddningen helt.

Av kirkunit
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Jag sätter på ungen

Av kirkunit
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Individual membership: ₹129.00/mo

Skaffade inte när det var som billigast så det hade höjts till 129 rupee.

Skrivet av Bakgrund:

Argentinska pesos är billigare. 119 pesos är ca 9 kr. Men kanske inte är värt att krångla med uppsägning och nyteckning för den struntsumman.

Funkar det där fortfarande? Jag tyckte jag läste att det krävdes visa/mastercard utfärdat i det landet man försökte köpa premium i sen i ... våras?

Av kirkunit
Skrivet av Rapidact:

KD och SD ligger bra till. Ingen Kemikalieskatt tack!

Men SD vill ha privatkopieringsavgiften kvar... ridå.