Inlägg

Inlägg som Quim har skrivit i forumet
Av Quim

Intel NUC DN2820FYKH

Hej,

Jag säljer en Intel NUC som använts som HTPC.

Datorn är i gott skick, se bilder.

Specs:
4GB RAM
80GB SSD
1Git Ethernet
m.2 WiFi modul
IR-Sensor på framsidan
USB 3.0 Portar
HDMI utgång med stöd för 7.1 Ljud.
Analog 3.5mm utgång/ingång för ljud/mic.
VESA monteringskit, för att fästa på baksidan av en skärm.
Senaste BIOS från 2020.

Kan även skicka med en FLIRC, som jag inte längre kommer att behöva vilket är en programmeringsbar USB-IR-Sensor, se flirc.tv.
HDMI-CEC protokollet saknas på NUCen, så ska man använda den utan tangentbord som mediaspelare, så får man använda sig av den inbyggda IR-sensorn eller FLIRC - som är superenkel att programmera med flirc.tv's mjukvara.

Köparen betalar ev frakt.

Läs hela annonsen här

Av Quim

Men kan man inte med iMac göra som med laptop, använda sleep?

Borde ta mindre än 1sek då.

Av Quim

Nicklidstrom, frågan är vilken Plasma du hade då? Är ju skillnad på att ha en G20 som kostade 10-12k och VT50 som kostade över 30k.

Av Quim

Försöker hitta ett (riktigt) användingsområde, annars ger jag bort till någon som jag vet har nytta för prylen, annars säljer jag. Behöver väldigt sällan slänga något på tippen.

Av Quim

Olika ip

Av Quim

Du loggar ju in med google lr github konto på tailscale & lägger på så vis till nya enheter

Av Quim

Jag kör också Tailscale, skönt att slippa ha öppningar i sin FW för ssh.

Nu kan jag även ha webbservern bakom FW utan att ha några öppningar.

Så NFS, SSH, HTTP enkelt och smidigt utan nå FW öppningar.
Kan även komma åt tjänster bakom CGNAT med Tailscale.

Av Quim
Skrivet av Brille:

Har köpt isopropanol. En säger att när ja skall rengöra datorns batterikontakter ska sa först använda torr tops och sedan om det behövs med en tops blött med isopropanol eller liknande.

Ett problem. Provat några tops, men ingen kan komma mellan datorns batterikontakter. Någon som har tips hur ordna detta?

Går det inte att klämma ihop topsen? (bomullsdelen, brukar jag behöva göra ganska ofta när det är trånga utrymmen)

Av Quim

Endast ålder säger inte så mycket om nätagget, jag har ett 10år gammalt nätagg, men har bara några få timmar per månad i drift på det. Så jag ser det inte som utslitet ännu.

Man kan också ha nätagg som körts i 24/7 drift i många år, men på låg last.

Sen kan man ha nätagg som minat krypto i ett par år 24/7....

Vart faller din användning av ditt gamla nätagg?

Ett kvalité agg bör inte ta med sig några komponenter och gör det så, så kan det hända när som helst - hemförsäkring ;).

Det skulle ju vara kul att höra från någon riktig expert - om Sweclockers har en sådan eller om de kan intervjua en sådan från Seasonic eller liknande - vad de har att säga om att återanvända gamla kvalité agg.

Av Quim

Som du nämner så har du problem med dåligt optimerade spel, inte så mkt att göra.

Annars är det väl bara CPU, RAM och möjligtvis SSD kvar...

SSD lär inte hjälpa ngt på några år än, då Direct Storage inte kommit nå vart på PC-fronten.

RAM: Beror på vad du spelar, jag skulle säga att 16GB räcker gott fortfarande, om du inte spelar typ MS Simulator.
Men samtidigt är RAM sjukt billigt nu, så om du har chrome o massa annat igång samtidigt, så kanske det inte är en så jätte dum idé, med tanke på priset idag...Windows verkar ha börjat implementera aggressivare caching, min jobbdator - som jag knappt gör något på med 64GB RAM, använder 21GB - konstiga e att min Desktop med 16GB använder ca 5GB när jag bara surfar.

CPU beror på spel, spelar du icke-krävande spel som CS:GO osv, så kan du få mycket högre FPS om du har en starkare CPU.
Sen finns det CPU-krävande spel som tex Modern Warfare: Warzone 1/2. Men där kan du enkelt se med CPU & GPU time hur balanserad din burk är idag, visar det sig att du har mycket lägre GPU time än CPU time så kan du även då räkna ut hur många extra frames du kommer få om du köper en starkare CPU som då matchar din GPU time.

har du tex:

GPU time: 8ms
CPU time: 14ms

Så kan din GPU klara 125fps, medan din cpu klarar 71fps, köper du en starkare CPU så kan du max få 125fps, där GPU flaskar.

1000/8=125
1000/14=71

Nej, extra skärmar påverkar prestandan försumbart.

Av Quim

Hade du ett Seasonic agg förra gången också?

Med deras rykte så förväntar jag mig att resten av datorn har överlevt, om inget är riktigt skevt med ditt elnät där hemma.

Du bör även ha Garanti kvar på nätagget det kommer med 10års garanti. Om resten av datorn också gått så kanske de även gäller den, osäker på denna bit, men tycker d låter rimligt, ett kvalité agg ska ej ta med sig resten av datorn.

Av Quim
Skrivet av NoSkills:

Aldrig varit med om, och då har man kört 4st totalt (på olika datorer). Däremot så gillar scrollen spöka när dom blir gamla (den skrollar "tillbaka" ett steg när du skrollar kontinuerligt ner eller uppåt.) och detta ska man kunna åtgärda genom att löda om vissa sladdar från skrollen som har en för styv kabel och börjar glappa med tiden.

Finns en bildguide ang. det hela.

Men jag skulle börja kika på USB-portarna / PCn / OSet i ditt fall, tbh.

Det där med scrollen hände mig på min Intellimouse Pro, så fick en ny på garanti förra året. Vart hittar jag guiden för lödning ifall det skulle hända igen?

Av Quim

Blev ett till köp av MS 3.0 Pro, får fundera på om man ska köpa på sig ngn till eller inte.

Microsoft har ju slutat tillverka den ett par gånger förr o sen dragit igång produktionen igen, så kanske räcker med att hålla ut 10-15 år...tills nästa gång. Man skulle ju kunna köpa på sig typ 10st, så man har tills döden, men misstänker att de kommer självförstöras om 20-30år, plasten lär börja svettas o sen disintegreras vid lättaste touch.

Av Quim
Skrivet av ronz:

Pulsar Xlite
Lamzu Thorn
Zowie EC
Xtrfy M4
Darmoshark N3
Waizowl OGM Pro

Där har du några andra bra ergo möss att prova om du inte vill ha Razer DA

Xtrfy M4 Såg nu ut att vara ungefär samma ergonomiska form som Intellimouse, hur funkar den i övrigt är optiska sensorn i samma nivå som Intellimouse Pro osv?

Hur är Deathadder ergonomiskt & sensor-mässigt i jämförelse med MS Intellimouse Pro? Den ser ju ut som en kopia fast för större händer?

Av Quim
Skrivet av lizman2:

Tror användaren menade att fläktarna snurrade max under eller precis efter bios upgrade, det sker för att moderkortet skall försäkra sig om att det inte kan bli överhettat eller brickas och således vara ett fabriksfel under uppgraderingen vid eller under första booten av en bios upgrade.

Ne tyvärr menade jag profilinställningarna i bios, då alla sparade såna försvann, inte bara fläktinställningar, men cpu-virtualisering & ram settings osv.

Av Quim
Skrivet av Sveklockarn:

Sitter du och ställer in alla fläktar manuellt då istället för att använda typ Asus Q-Fan?

Framgår inte hur gammalt moderkort du har visserligen, men de första iterationerna av det där dök väl upp runt 2005 såvitt jag kan minnas. Dagens BIOS har ju betydligt mer avancerade auto-inställningar av fläktarna, där varje fläkt testas som en del av att ställa in en optimal fläktkurva.

Jag använder Qfan, men väljer manuellt beroende på temperatur.

Silentläget e för högt för mig.

Jag vill inte att fläktarna ska gå över 40-50% förens cpu e runt 75c & eftersom AMD cpu kan hoppa upp och ner fort i temp, så får man titta på moderkortetstemperatur, vilket blir typ hela chassits temp, för det tar ett tag av runt 75c CPU temp, innan moderkortet går över 55c.

Så jag försöker hålla ner ljudnivån så länge som möjligt & mina noctua fläktar går sällan över 1200rpm heller efter timmar av Warzone :).

Asus prime b450 plus har jag.

Av Quim
Skrivet av faber:

Det gick bra att lägga filen på usb och köra uppdateringen likt som ni svarat.

Är lite deppig att den nollade alla mina biosinställningar för fläktarna som nu låter som en storm.
Så om någon annan noob ska ge sig på att uppdatera och läser detta så tänk på att memorera dina gamla inställningar först.

haha uppdaterade bios igår och blev också tvungen att kirra med alla fläktinställningar igen, fan helt säker på att mina sparade bios-profiler brukade finnas kvar efter bios-uppdateringar, jaja nästa gång får man väl fota alla sina settings =P.

Av Quim

Kan tipsa om Tailscale om man vill "airdropa" mellan mobil och lur "taildrop".

Av Quim

Annonsen är avslutad

Av Quim

Avslutar budandet vid 12:00 imorgon söndag, så kan vinnaren hämta upp den under eftermiddagen/kvällen efter eller så får jag glida till posten o kirra med emballage.