Inlägg

Inlägg som Quim har skrivit i forumet
Av Quim

16GB räcker fint för spel (förutom MS Simulator), däremot kan du tjäna några fps om du skaffar snabbare minnen - nog inte värt om du behåller CPU dock.

Av Quim
Skrivet av Andreas266:

4K ligger nog långt bort för min del.

Det skiljer ju bara drygt 800:- mellan 5600x och 5800X. Men det är ger alltså ingen större prestandaförbättring?

Nej inte i 1440p, sen kostar det mer i tid och pengar & oljud eftersom du kommer ha problem att kyla 5800X och 3080 i ditt nuvarande chassi.

Det krävs antingen snabbt snurrande fläktar eller fler, eller nytt chassi.

Av Quim
Skrivet av Andreas266:

Just nu kör jag bara 1080 men tänkte gå över till 1440. Har en 1440-skärm men tappar för mycket FPS för att köra i 1440 med min nuvarande setup.

Alright, för som du märker så kan du spara slantar på köpa en billigare cpu, elller möjligtvis stanna på samma CPU om du går upp i upplösning.

Säg att skulle du köra 4K skärm, så finns det nästan inget att tjäna på att uppgradera din nuvarande CPU, men i 1440p så är det nog onödigt med en 5800X, då du ändå blir flaskad av GPU i jämnförelse med 5600X vid den upplösningen.

Av Quim
Skrivet av Aeig:

Nej, det slog mig direkt när jag hade postat inlägget Tycker dock 10 år är ganska lång tid, särskilt när Seasonic lämnar 10-12 års garanti på sina nätdelar.

Mvh

Jag tänker ju att de ska vara extremt skickliga engineers om de kan predicta att PSU ska gå sönder direkt efter en 10år+ garantitid, de vet ju inte ens hur användarna kommer använda PSU, så de bör ju ha en hel del svängrum där, annars finns ju risken att d blir dyrt med alla som ska få nya PSU på garanti. (De flesta har ju digitalt kvitto hos sin återförsäljare och kan därmed inte tappa bort kvittot, plus serienumret på PSU)

Av Quim
Skrivet av Aeig:

Vilket märke var det? Bra att det höll i 10 år

Mvh

Är verkligen 10år så mycket?
För en server som har stabil last så brukar inte PSU ta särskilt mkt stryk och på en gamingdator som man inte använder 24/7 så blir det inte många dygn i effektiv tid om man har ett helttidsjobb/barn ;).

Var en annan sak när gamingdatorn även var ens server och man pluggade på gymnasiet, men då höll inte PSU samma kvalite som senaste 15åren heller ;).

Har dock flera vänner (4st) med gamla Corsair VX450 som använder datorn 24/7, plus spelar på den - med över 10år drifttid. (Ca 14år)

Av Quim
Skrivet av lambji:

Tx550m har väl ingen pci e över så han kan få 2 kablar till gpu.

Dålig koll på den biten, hur illa är det att använda
molex > pci-e adapter
Molex > nvidia 12pin

Brukade ju fungera fint med tidigare GPU:er

Av Quim

Hittade en hel del 300-450W agg på inet.se faktiskt. (använd deras filter)

Av Quim
Skrivet av Saandberg:

Köper du ett modernt nätagg så behöver du inte bry dig om 50% belastning, de nya aggen är effektiva redan vid 10%, visst de är effektivare vid 50% belastning men det är 5 procentenheter vi snackar om

TS, hoppas din hårdvara överlevde!

/S

Tänker att dessa 5% kostar lite över 10år, sen betalar man ju mer för nätagget desto mer Watt det är speccad för, men visst det är ju inga jätte summor, men är ju onödigt att slösa om man inte behöver :).

Samma gäller om man kör Titanium klassat - de kostar upfront. Hittade själv ett 400W Titanium klassat Seasonic fanless agg när jag köpte nytt till servern. Hade varit betydligt dyrare om jag även valde ett 650W+ Titanium klassat :).

Av Quim
Skrivet av lambji:

Din psu behöver bytas. 750w rekommenderat för 3080

De flesta klarar sig på 550W, väljer han 5800X CPU istället för 5600X så kanske han bör snegla på en PSU med högre Watt.

Vad kör du för upplösning när du spelar 1440p lr 1080p?

Med ett fractal define C med 3080 plus 5800X så kommer det bli extremt varmt inne i chassit, så du bör nog välja 5600X och undervolta 3080

Av Quim

Beroende på vad du har i din server och hur mycket du belastar den så lär du ligga på 70-120W i snitt, 200W då har du ett fett grafikkort i den och 20+ hårddiskar

Du vill helst belasta PSU till 50% för optimal last, där PSU är som mest energieffektiv.

Av Quim
Skrivet av Nozomi:

Får svar
#1 Gateway ip
#2 Telenor.se med ett ip inom [85..]
#3-6 är * * * Request Timed Out
#7-9 telenor.net
10-11 sunet.se
12-14 kth.se

CGNAT är när flera använder samma IP inom samma ISP eller? Det har väl typ alla operatörer idag?

Stämmer och körs CGNAT så kan du inte öppna portar mot trafik från Internet.

Av Quim
Skrivet av GreyWilk:

Har kört Unraid i flera år. Första maskinen som jag körde det på hade en Intel i3 3100. Inte speciellt snabba grejor men det gick i alla fall!

Tror inte i3 3100 existerade, men jag kör än idag vidare på min i3 2100 för min FreeBSD server, där jag kört kubernetes kluster via debian VMs som kör på bhyve, fungerar perfa - ser inga problem alls med prestandan ännu.

Av Quim
Skrivet av Krucks:

Tack ska ni ha! Jag ska testa era tips när jag kommer hem. Andra kort verkar funka i porten, så det bör inte vara något knas med den.
Kortet har varit "dött" sen jag köpte det. Så jag är väl lurad, eller så har något hänt i frakten. Lutar åt det förstnämnda dock.

GPUZ hittar kortet och all info finns där.

Jag menar PCI-E strömporten som sitter på grafikkortet (där du fäster PCI-E ström från PSU in i GPU)

Av Quim

Several users reported that error code 43 appeared because their graphics card wasn't properly connected. According to users, the PCI-E 6 pin cable wasn't firmly connected, and that caused this issue to appear. To fix this problem, open your computer case and make sure that your graphics card is properly connected.

Kolla så det inte är ngt som är trasigt inne i PCI-E porten.

Av Quim
Skrivet av Muppyy:

Cpun, skulle inte varit med! tar bort den. Tack som påminner. Memtest med USB körde jag men funkade inte.

Hur kör du memtest86 då? Från cd-skiva?

Av Quim
Skrivet av Muppyy:

Körde klart en memtest86 nu.. Datorn verkar inte dött är det isåfall ett täcken på att psun är känslig under load och håller på att ge upp?

Memtest86 bör du köra helst ett dygn eller minst 8h iaf.

Av Quim

Om du kör memtest86 (ifrån usb-sticka eller liknande), så borde du fortfarande kunna köra klart testet även om minnet är kasst.

Lite osäker på hur CPU fel visar sig, fan aldrig hört talas om ngn som har en trasig CPU där de faktiskt kommer in i hela vägen in i Windows.

Men PSU kan absolut ge alla dessa fel som du har.

Av Quim

Behöver han verkligen dra av idagsläget?

Förutom CPU/RAMså är d ju brist på allt.

Och med så nya komponenter så är d knappast ngn som känner att de behöver rabatt på cpu/minne om de kan få köpa datorn.

Av Quim
Skrivet av Segas:

Hej,

Efter en del lurkande i forumet vänder jag mig nu till er som kanske besitter större kunskap i ämnet än vad jag gör.

Sitter idag med följande utrustning;

Gigabyte B560M Auros AX, 10700K och 32GB RAM.

Mina lagringsenheter är följande;

Samsung 870 Pro (1TB, NVME) + 2 Samsung 970 EVO 1TB.

Dessa två SSD-enheter vill jag ha i en raid1 konfiguration men moderkortet har inte nativt stöd för det, så jag letar efter en lösning att skapa en raid1 på hårdvarunivå.

Köpte mig ett Rocketraid 620 men det verkar inte lira med Windows 11, får bara en Marvel 19xx Config i enhetshanteraren (men jag kan se SSD-enheterna som är kopplade), däremot kan jag inte skapa en raid - jag kan inte nå hårdvaran via GUI-mjukvaran (localhost:7402 är aldrig tillgänglig) och en tjänst (hptsvr) håller sig aldrig "startad".

Jag är helt ute och cyklar, va?

En del verkar bara läsa rubriken

Av Quim
Skrivet av Solanum95:

Vad spelar det för roll på vad VideoMemoryScale står på? Märker ingen skillnad i prestanda om den är på 0,55 , 0,85(standard) eller 1. Ända jag märker är att spelet varnar för VRAM. 😊

Just MemoryScale påverkar inte fps.
Däremot upplever jag ryckighet (inget med fps att göra), som försvinner när man sänker ner den till 0.5, har man inte problem med att det rycker i bilden med jämna mellanrum så kan man låta den va på default.

Den andra dom har med renderercount är d flera som rapporterar ökad fps ifrån.