Inlägg

Inlägg som Quim har skrivit i forumet
Av Quim

just det, då problemen mkt väl också kan vara strömrelaterade, du bytte psu förut, men även moderkortets hantering kan vara en issue. Så skulle jag också testa att byta eluttag - kör du med grenkontakt testa en annan.

Av Quim
Skrivet av IsseBisse:

Bumpar igång tråden igen...

Nu har jag bytt PSU. Upplevde att det blev lite bättre av det, men det kanske bara va inbillning.

Men då kändes det som att GPUn strulade (bilden frös och jag fick konstiga mönster på skärmen). Så jag köpte en begagnad GPU och bytte till. Passade på att installera om Windows när jag ändå var igång. Kändes återigen som att det blev bättre. Kunde sitta och spela några timmar utan problem.

Men så i morse när jag skulle starta datorn dog den nästan direkt igen...

Känns ju som att det bara är moderkort/ram/cpu kvar nu då... Eller kan det va något mjukvarurelaterat? Antar att jag får byta ut resten snart, men jag skulle ändå vilja veta vad det är.

Tips?

Efter du bytte PSU så lät d definitivt som att något gick fel på GPU, så helt korrekt där.

Jag skulle ladda ner memtest86 och testa minnena i 48h.

Sen är det i princip bara moderkortet kvar, visst en gammal disk kan också orsaka alla möjliga problem, så är kanske inte så dumt att testa byta den också - om du orkar :P.

Har du tittat i Windows event hanterare för att se om den spottar ut sig något av värde?

Av Quim
Skrivet av Jörn:

Jäklar, att du inte glömde bort tråden? xD ^^

Inlägget innan ditt e från 2011?

Av Quim

Är det så dum ide att router tillverkare fokuserar på HW & sen nyttjar ddwrt/openwrt & bidrar med lite programerare eller resurser till dessa opensource projekt, så slipper dem utveckla och underhålla egen mjukvara. Då kan vi få uppdateringar i 10år, utan massa extra kostnader.

Av Quim

Intel X-25M G2 80GB från 2009.

Lagt upp alla gamla små ssd diskar i en zpool för temporär data som kan förloras.

Så har en 80+120+250GB disk i en sådan pool

Av Quim

Du lär ändå byta jobb inom närmaste tre åren(för att få upp lönen), så gör nog sak samma ;).

Nära till jobbet e alltid nice.

Av Quim
Skrivet av mr. E:

Skönt ändå att du vet vad chassit heter, jag har haft samma i säkert 10 år men jag hade ingen aning 🤣

Har du prövat ngt av tipsen ännu då? första steget bör ju definitivt se till att dammfiltrena är rena

och har du fått bättre värden?

Av Quim
Skrivet av SCORPIUS:

Mitt råd. Ett nytt chassi. För damn...
Hur du än gör så får du inte det bra i det chassit.
Ett nytt eller begagnat som är väldigt mycket bättre kostar dig inte mycket alls. Det är värt det.

Äh p180b e d inge fel på

Av Quim
Skrivet av nu1mlock:

Se till att det inte är igentäppt med damm så att luften faktiskt kommer in från fronten. Annars lät det rätt vettigt. Kanske skulle vrida kylaren så att CPU-fläktarna också blåser utåt, precis som den bakre fläkten. Då tas kalluft från utsidan och passerar CPU-kylaren för lite extra kylning.

Som numlock skriver, öppna ventilationdörrarna, genom att trycka in en gång så öppnas dem och gör sedan rent dammfiltret bakom dessa.

Av Quim

Hej,

Ah ett gammalt antec p180b chassi :).

Tips e att ta fläkten framför nätagget och stoppa i taket & om du ändå köper en ny och tycker att dina hårddiskar blivit för varma så kan du stoppa en ny fläkt i framför diskarna istället för bakom.

Cpu fläktarna kan antingen blåsa upp eller bak, men d ser ut som att hela tornet e lite vridet? Fläktarna ser inte ut att va vinklade helt rätt upp.

Vrider du CPU fläktarna så att dessa blåser bakåt, så kan du pröva att vända takfläkten så att den suger in luft i chassit.

Du kan även pröva att sätta en fläkt i mitten fram på chassit - under dvd-romen i fronten.

Av Quim

4st i servern
8st på laptopen
12st på gaming datorn

(exkluderar mobil och mediaspelare )

Av Quim

hehe, grenkontakterna hänger fint där i Sony's konferensrum för topp-chefer

Av Quim
Skrivet av elp:

Istället för att skapa en ny tråd så ställer jag frågan i denna -
Som jag skrev i ett tidigare inlägg så har jag alltså inskaffat en Sony 75X90J som enkom används för film- och TV-tittande. Den har ersatt en nästan tio år gammal 60" Sony ur deras då värsta segment.
För att titta på film o TV så används en Formuler X Alpha box där det streamas iptv.
När jag använde exakt samma box på min förra Sony så var jag väldigt nöjd med bilden, med min nya 75X90J så stör jag ihjäl mig på att bilden upplevs som "småryckig"; den liksom hackar hela tiden. Det är väldigt subtilt och sambon reagerar inte men jag blir tokig på det! Tror det kallas för "judder" (kan ha fel då det vimlar av tekniska termer som jag inte begriper).
Hur får jag flytet i bilden som jag hade tidigare?
Har förstått att den nyinförskaffade TV:n ska vara en hyggligt bra TV och definitivt inte sämre än min nästan tio år gamla trotjänare...
Har ställt in TV:n enligt de rekommenderade inställningarna på rtings.com
( https://www.rtings.com/tv/reviews/sony/x90j/settings )

Hjälp mig tycka om min nya TV!!

Tyvärr syns judder mer desto större TV man har, jag uppgraderade mig till 65" Panasonic HZ2000 förra året o man får tyvärr leva med judder när man ser på 24hz content.

Men om du verkligen vill lösa det, men skapa andra problem som SoE effect, så kan du slå på interpolation.

Du har guiden din egna länk, dock så vill du sätta motionflow till ngt som funkar istället för min(om d inte funkar) Generellt så brukar man ogilla effekten, men en del gillar den, den tar ju bort judder.

Andra ggr d kan hacka är ifall video sourcen är 24p, men boxen bara klarar 50 lr 60hz, men d borde du märkt på din gamla tv också.

Detta sker tex på gamla chromecasten när man kör netflix.

Av Quim
Skrivet av Kenneth:

Tack
Kommer inte bli något skrivande/recenserande längre men fortfarande hålla på med datorer och hårdvara.

Förhoppningsvis dyker du & Jacob, likt Emil upp på stora live-event/samarbeten i framtiden

Lycka till på nästa uppdrag!

Av Quim

Kolla loggarna med kommandot: journalctl som root eller /var/log/messages beroende på om d e systemd eller ej.

Av Quim
Skrivet av jagsugerpåallt:

Alright, jag förstår faktiskt. Tack.
Märkligt att det fungerade med Telenors 4G förra veckan. Kan det ha varit för att min kompis var på "samma nät" eller vad?

Kanske Telenor inte CGNAT:de dig, tillskillnad från Tre

Av Quim
Skrivet av ts1337:

Ordnat nya längre skruvar, så nu sitter den som den ska, dock stänger den fortfarande av sig, men den hänger inte sig i bios längre, utan när den ska till o boota windows, då dör den helt igen, men startar av sig själv direkt. Tar jag ut m.2hdn så dör den lite hur som helst. Någon som har fler tips?

Tog du loss moderkortet från chassit o kontrollerade att inte distanserna eller annat ligger på baksidan mellan mobbo o chassit? Låter som att du endast skruvade fast de punkter som var lösa nämligen

Men nu låter d ju som att den rebootar = kan va minnet

Av Quim

Hmm det låter som datorn tidigare fungerat som den ska, vilket innebär att min första tanke antagligen inte kommer hjälpa.

Men tänkte direkt på distanserna mellan moderkortet och chassiväggen som moderkortet sitter fast i. Kan en sådan ha lossnat och orsakar kortslutning? Om du vill testa dessa så skruva loss moderkortet från chassit och kontrollera att alla distanserna sitter rätt emot mobbot och skruva sedan tillbaks.

Att inte ens komma in i BIOS trots att du kopplat ur GPU, "HDD" och bytt ut nätagget bör innebära något fel på RAM/Mobbo/CPU - kan du prova plocka ut RAM stickorna och bara köra ett i taget? RAM brukar iofs inte få datorn att stänga av sig och man brukar kunna komma in i BIOS även med dåliga RAM stickor men det är iaf sjukt enkelt att testa...

Av Quim

Hur länge har du väntat - ibland hamnar ISP's DNS servrar lite efter och man kan behöva vänta några timmar/dagar ibland.
Jag kör generellt med google's dns för att slippa detta problem.

Eller som giplet säger.

Av Quim

Intel X-25M som varit OS disk tidigare, numera en del av en raidz-0 där inget av värde lagras - men har några sata-portar över så varför inte

Tror X-25M kommer få utkämpa en blodig strid med mina gamla Noctua fläktar om vilken som kommer va med längst - jag tror dock att disken blir obsolete förr lr senare, så länge fläktarna håller så kommer de med i nästa o nästa o nästa bygge....