Inlägg

Inlägg som Halldin har skrivit i forumet
Av Halldin
Skrivet av Henke01:

Hej! Tänkte eventuellt köpa en Oculus Quest 2 i julklapp till min son men jag själv kan alldeles för lite om produkten. Kan någon vänlig själ berätta för mig hur det fungerar? Är det några spel som är gratis eller är det bara till att köpa en massa spel? Vad jag har läst mig till så behöver man inte en dator till, men det verkar vara mest fördelaktigt?

Den innehåller ett mobilchip (Snapdragon XR2, motsvarande 865 som finns i de nyaste mobilerna) som kan köra spel helt fristående från en dator. Det finns gratis spel, både i den riktiga affären och via sideloading (där du installerar saker utanför den riktiga butiken) men mycket av de populära spelen kostar pengar (engångsavgifter, ingen prenumeration). Kostnaden för spelen är allt mellan cirka 10-40 dollar och det är reor ibland.

Med en speldator kan du koppla in Quest med sladd eller köra trådlöst med ett program som heter Virtual Desktop. Det finns då lite PC-exklusiva spel och grafiken blir också bättre. Med det sagt är det fullgott att använda Quest utan en PC, det går att ha glädje av den ändå.

64GB-modellen räcker om du kan tänka dig att avinstallera saker vid behov, men du vill högst sannolikt köpa till en ”Elite Strap” för 500kr för att få den mer bekväm och lättare att ställa in. Elite Strap har återkallats på grund av kvalitetsproblem så det är lite oklart när den kommer i lager igen. Det går såklart att bara köra med den medföljande remmen men den är meckigare att ställa in.

Du behöver också koppla Quest till ett Facebookkonto.

Av Halldin

@Sando ingen aning tyvärr.

Av Halldin
Skrivet av tJev:

Går i tankarna på att uppgradera grafikkort för PCVR streaming till q2an.. Står väl mellan 3070 och 6800 men finns tyvärr ännu inga recensioner som berör vr prestanda. Tror ni man har extra nytta av 16GB vram som man får med 6800 ställt mot 3070 eller bör nvenc (?) vara mer eftertraktat? Förstår att jag antagligen får vänta tills slutet av januari eller februari innan man kan få tag på ett kort.

Finns ingen recension på just dom korten, men finns på 3080 och XT: #18749517

Vad jag förstått är hög VRAM inte lika viktigt i VR som i platta spel. Däremot är encodingen på nVidias kort bättre och påstås även fungera bättre med Virtual Desktop.

Av Halldin
Skrivet av Sando:

Population: One. Helt klart. Jag är totalt såld på det spelet

Ej testat det än, men är det ett stort problem ifall man inte har lust att använda mikrofonen?

Av Halldin

Ni som kör Elite Strap, kanske i synnerhet den med batteri, hur funkar den att luta sig bakåt med (vila huvudet mot en stol) och hur är kvalitén på skruvhjulet? Har läst att den låter som att den ska gå sönder eller något vilket inte är ett problem med DAS.

Av Halldin
Skrivet av Naxos:

Kommer snart behöva skicka tillbaka mitt defekta RTX 3080... vilket är det stand alone spel på Quest 2 ni rek. mest? Pistol Whip ser smutt ut.

Beror helt på vad du gillar, men kanske Eleven eller Beat Saber. Thrill of the Fight om du vill ha träning.

Jag kör Pistol Whip i korta stunder ibland men tycker det blir väldigt enformigt.

Du kan även lägga in Doom, Quake 1/2, RtCW med flera via SideQuest.

Av Halldin
Skrivet av Molotov:

Måste säga att Lone echo var et väldigt mysigt spel.
Inte så utmanande ännu man gör rätt självklara saker hela tiden, det är väll mer att det är roligt att göra sakerna.
Får lite samma känsla om Red Matter, fast Red matter var lite mer utmanande i "pusslen" och kanske lite läskigare känsla men det kan även kännas lite så när man är i mörker i lone echo också.

Tillägger: Att spela Echo arena PC-versionen lyckas jag kasta disken mycket hårdare med högre hastighet jämfört med Quest-versionen undrar varför det är så.
Känns som det är lättare att kasta rakt också.

Jag är också nöjd så här långt, atmosfären är kanon och det är rätt mycket humor insprängt i dialogerna. Rörelsesättet med zero G och boosters gör sig bra i VR och IK-modellen funkar bra. Det har inte varit svårt hittills men det känns mer som att upptäcka nya miljöer samtidigt som man får fler verktyg att ta sig an uppgifterna.

Av Halldin
Skrivet av Sando:

På tal om det här... Har nån tips på bra och bekvämt face cover till Q1?

Jag har den här till Q1 och har inga större invändningar: https://www.amazon.se/Eyglo-ansiktsskydd-svettbeständig-ersät...

Det är möjligen att det blir lite mer varmt och instängt om det är varmt i rummet eller man tränar. Eventuell svett lägger sig på istället för att sugas upp. Men i övrigt är den sval och len samt lätt att rengöra, flärpen hjälper också mot imma.

Av Halldin

Någonting med Q2:s design gör den känsligare för att få skärpa över hela linsen. Gjorde ett A-B test med Q1 (FrankenQuest) och hade betydligt bättre perifer skärpa med Q1. Tog ur glasögondistansen på Q2 och tryckte headsetet ganska hårt mot ansiktet för att komma närmare linserna - både FOV och perifer skärpa förbättrades betydligt och var i stort sett jämförbar med Q1.

Får nog bli att testa FrankenQuest på Q2 för att se om det hjälper.

Edit: ovanstående är för övrigt inget hinder för generellt användande då man oftast tittar rakt fram, mer att man märker det om man läser text och medvetet sneglar åt sidan

Av Halldin
Skrivet av Molotov:

provade eleven förut på Quest 1.
Men jag kände direkt att det funkade inte i 72hz.
Kanske ska göra ett nytt försök med 90hz

Mycket bra spel med högt återspelningsvärde enligt mig. Man blir bättre på riktig pingis och så får man lite träning samtidigt.

Av Halldin

Eleven har uppdaterats med stöd för 90Hz. Körde några rundor och tyckte det kändes mer ”livlikt”, gick sen tillbaka till Q1 och kände världens dissonans - som att man blivit drogad eller något. Hade inga problem med 72Hz tidigare men A-B blir det en stor skillnad.

Av Halldin
Skrivet av FreddyL:

I vilken butik hittar man detta?

Finns på Steam.

Av Halldin

Jämförelse av kvalité med V23:

Av Halldin
Skrivet av Exydia:

Hände det före eller efter att du registrerat Quest:en? Jag gjorde ett nytt konto (har ett inaktiverat tidigare konto som jag inte ville använda) dagen före, på PC:n, och loggade även in en gång på mobilen precis före Questaktiveringen för att jag nojade över att något sånt skulle hända. Än så länge har inget hänt, så jag har kopplat Oculuskontot till ett helt blankt FB-konto utan vänner, bilder eller personlig info.

Oavsett ska Oculus support kunna hjälpa med det, men det är riktigt kasst att det ska behövas.

Av Halldin
Skrivet av Ill-k:

Är det inte skärmkanten man ser?

Jag tror inte att det är det jag ser för det ser mer ut så här: )........(
Skärmen borde väl vara mer som: |.........|

Det är heller inte svart utan har nån brunaktig färg. Det är dessutom i läge 2 jag ser detta (utan glasögondistans), jag trodde framförallt det var ytterläget (3?) som var drabbat av detta.

Av Halldin
Skrivet av Molotov:

Ungefär samma som jag kände i början men vill inte säga att jag är/var missnöjd.
Nu har jag dock kört så mycket att jag tycker det är nedgradering rejäl att köra med Quest 1. Känns nästan som ögonen vattnas av all screendoor.
Man vänjer sig

Jag satte i glasögondistansen (trots att jag inte bär glasögon) och då verkade cirklarna försvinna i ytterläget, så jag misstänker att det är en artefakt som blir av att linserna är närmare ögonen på Q2.

Av Halldin

Efter mycket beslutsångest har jag nu packat upp och testat den och är nog på sidan av lätt missnöjd, så till vida att det inte känns som det var helt nödvändigt som Q1-användare att uppgradera.

Det positiva:

+ Upplösningen är signifikant bättre, man märker det mest när man gör A-B test mellan Q1 och Q2. Lite överdrivet så blir det som skillnaden mellan att gå ifrån iPhone 3GS till iPhone 4. Hade inga problem med skärpan hos den förra, men när man går tillbaka till den från Q2 så märks det tydligt hur mycket bättre den nya är.

+ Haptiken på kontrollerna är mycket kraftigare. Utformningen på kontrollerna känns som lite smaksak, jag tror jag vänjer mig.

+ Den är generellt rappare.

Det negativa:

- Svärtan är kass och färgerna kalla, märks väldigt tydligt i till exempel Beat Saber.

- IPD-justeringen är katastrofal. När jag har linserna i läge "2" och tittar rakt fram så ser jag något som ser ut som cirklar ute i periferin vilket är extremt distraherande. Har någon annan så? Sätter jag den i det tätaste läget så verkar det vara obekvämt för ögonen och näsan kan nästan slå i utsidan av linserna. Hittills verkar det som att ett mellanläge mellan 1 och 2 funkar bäst, har inte testat glasögondistansen än.

- Medföljande strap är inte strålande, men heller inte lika dålig som jag förväntade mig.

Edit: Glömde, den är signifikant mindre och lättare än den gamla också.

Av Halldin
Skrivet av Molotov:

Köpte Lone Echo fast jag sagt åt mig själv att inte köpa nå mer spel denna månad då man pungat ut för ett 3080.
men jag tror inte Lone echo varit på rea tidigare så jag slog till

Har sett det en gång tidigare för 25% nedsatt, men det var längesen (precis före Rift S släpptes har jag för mig).

Av Halldin
Skrivet av ironsavior:

Det är korrekt

Lite googlande verkar säga att VD/Link har ATW (time warp), annars hade latensen varit alldeles för kännbar. Kan inte se att ASW finns.

Av Halldin
Skrivet av freddap:

Båda fungerar över VD. ASW är krävande dock. Mitt 2080ti klarar knappt low/medium med senaste grafikdrivrutinerna. Googlar man så är jag inte ensam om problemet.

Jag läste hans fråga som Asynchronous Space Warp, tekniken för att projicera extra bildrutor när FPS:en dyker.