Inlägg

Inlägg som Danan20 har skrivit i forumet
Av Danan20

Tack för svar.
Nu när jag vet vad det kallas googlade jag lite.
Fenomenet är tydligast på windows 11 egna skrivbordsbakgrunder. Det verkar vara ett känt fenomen... Typ att bilderna komprimeras och får sämre färgdjup?

Mvh Daniel Sager

Av Danan20
Skrivet av Alling:

Dito!

Det hade inte skadat att veta vilken skärm du har för att kunna ge bästa möjliga råd och/eller mer kött på benen.

En Asus TUF Gaming VG27WQ

Av Danan20

Vad kallas detta fenomen på skärmen?

Hej!

Detta är lite svårt att beskriva men jag antar att det finns ett bra namn för fenomenet som jag inte känner till..
Vår ASUS skärm visar en linje eller kant i bilder med tonade övergångar i färgerna till exempel en bild på en himmel. Framför allt i mörkare bilder blir detta synligt. Jag tänker att det är en begränsning hos skärmen som gör att inte exakt alla färger kan visas utan ögat uppfattar då en gräns mellan de pixlar som visar olika färger.

Förstår ni vad jag menar?
Om det finns något bra namn på fenomenet så kan jag leta vidare efter en lösning själv.

Datorn har ett 4070 super gpu men skärmen är en lite billigare Asus gaming 1440p.

Det kanske är så enkelt att det är skärmen som begränsar och att det enbart går att lösa genom att köpa en bättre skärm?

Mvh Daniel Sager

Av Danan20
Skrivet av Pirum:

Barnen har egna konton här, utan adminrättigheter, de är alltså inloggade på Onedrive via Outlook-konton.

Sedan är har de egen inloggning på Steam på sina konton. Generellt sett blir de ju inloggade på rätt steamkonto automatiskt eftersom de går in från egna Windowskontot.

Mitt konto på datorn är admin och det även jag som köper spelen på Steam och delar dem med familjen. Innebär väl att barnen inte kan spela på varsin dator samtidigt, när det blir dags för dem att få egna datorer, men den dagen det problemet.

Ok tack för svar. Det låter som ni har precis det upplägget som jag hoppades skulle funka.

Av Danan20

Egna konton till windows 11 för barnen?

Hej!
Är lite nybörjare på win11 då vi haft mac tidigare.

Jag tänkte fråga hur ni löser det med inloggningar till windows om ni är flera personer som spelar på samma dator.
Det är ju en himla djungel med alla olika spelkonton som barnen har till tex Epic och Steam.

Är enklast att lösa det så att barnen har var sin inloggning till windows och där har sina egna spelkonton? Kan man göra på det sättet?
Eller går det att lösa enkelt med 1 windowsinloggning och sen byta mellan de olika kontona?

Hoppas ni förstår min fundering..

Mvh Daniel Sager

Av Danan20

Tack för alla svar! Det svåra är att man får så många olika förslag och tankar från olika håll och en dator verkar alltid gå att bygga både billigare och dyrare...
Jag kommer i stort köra på mitt eget förslag tillsammans med ett 4070 super. Bytte bara till ett lite billigare moderkort.

Ska bli riktigt kul att beställa datorn och som i stort är egenkomponerad och den första jag köper på detta sättet.
Mvh Daniel

Av Danan20
Skrivet av norrby89:

helt klart 7800 xt är ett vettigare val, sen skulle jag skippa windows och köpa en nyckel separat och installera windows själv, där sparar du runt 1000-1200kr! Samt att installera windows är otroligt enkelt idag, använd befintlig dator och en usb sticka och ladda ner och kör media creation tool från Microsoft, boota upp från usb stickan på nya datorn och klicka nästa tills du är inne i windows
Sen är det bara att ladda ner drivrutiner, Chipset och GPU är det ända som behövs och laddas enklast ner direkt från intel/AMD/Nvidia beroende på vad det blir i slutändan

Ser inte varför en "vanlig" användare skulle välja ett AMD grafikkort? är ingen skillnad jämfört med Nvidia förutom att OM man skulle vilja justera fläktarna, justera klockfrekvenser eller strömbudget så är det mycket enklare med AMD då det inte kräver tredjeparts mjukvara.

Sen har dom även nu deras drivrutins version av frame generation nu som fungerar med ALLA spel vilket kan vara en fördel om barnen sen vill spela någon lite tyngre spel som kanske inte har stöd för DLSS/FSR.

Typ detta?
ASUS Radeon RX 7800 XT 16GB DUAL OC?
Eller nåt annat märke på 7800xt som är ett bättre val?

Av Danan20
Skrivet av rwkk:

Enda relevanta är såklart vilka spel som ska spelas, till en spelintresserad hade jagt sagt 4070super för så pass högt pris, men 4060ti klarar av väldigt mycket väldigt bra och har de inte testat bättre kommer de inte vara mycket gladare med 4070s än 4060ti.

Jag håller med om att datorpriset låter lite dyrt, ifall det bara har en 7600x? Är det mycket SSD lagring eller?

Skillnaden mellan AMD och Nvidia drivrutinstabilitet är mycket litet för normalt användning och spel, handlar mest om någre specifica workstation program samt lite mer niche saker t.ex som VR. Eller för spel, att använda "raytracing"

Ok jag ger mig.
Här är en länk till kundvagnen.
https://www.inet.se/kundvagn/visa/jnwkARIjuIFoNkpLtKspMy7pBJQ...

Förslag?

Krav på så tyst dator som möjligt inom rimliga kostnadsgränser, semipassivt psu, inte dumsnålt och hyffsat framtidssäker.
Är det oklokt av mig som "vanlig" användare att välja Radeon gpu?

Mvh Daniel

Av Danan20

4060 ti eller 4070 super? Värt 2300kr?

Hej!
Jag håller på att bygga ihop en dator på Inet och tänkte beställa under morgondagen.
Jag har haft mac länge och är ganska okunnig på andra datorer men jag har senaste månaden gjort min hemläxa och läst in mig på ämnet så gott jag kunnat.
Utifrån trådar på Sweclockers och tips från Inets kundtjänst har jag plockat ihop en dator som bygger på en Ryzen 5 7600x.
Inet tycker att jag bör köpa ett Nvidia gpu för att minska riskerna för strul med drivrutiner (?)

Tanken var från början att köpa ett rtx 4060 ti gpu men så får jag lite kalla fötter så här i slutet och har börjat fundera på ett 4070 super istället.

Datorn kommer vara en Office och gaming dator. Barnen hemma spelar för tillfället mest Fortnite och Roblox men närmsta året misstänker jag att det även kan bli mer krävande titlar. Skärmen är en 1440p gamingskärm.

Bör jag satsa ca 2300kr extra på ett 4070 super eller duger 4060 ti bra?

Jag har ingen känsla ännu för vad olika gpu kan prestera och hur mycket det faktiskt skiljer i verkligheten så jag tänkte att jag kanske kan få lite råd här.
Jag tror inte jag lägger upp en länk till bygget för jag vill helst inte få för mycket tankar kring ev komponenter och byten så här i slutet.
Med 4070 kortet landar datorn (utan skärm) på ca 23500kr.

Mvh Daniel Sager