Inlägg

Inlägg som Dorian Gray har skrivit i forumet
Av Dorian Gray

@mfm: Hur ser man huruvida detta används?

Av Dorian Gray

Tack för alla svar! Med min jobbtelefon (iPhone 7) får jag i bostaden ut ungefär 40-50 Mbit/s, då borde alltså även en billigare telefon kunna ge motsvarande hastighet?

@Purrfected: Nej, abonnemanget innefattar även 4G.

Av Dorian Gray

@zosma: Oj, sådan hastighet vore inte fel. Den verkar ligga på runt 3500 kr och uppåt idag, kanske lite utanför min prisklass. Men ändå intressant att det faktiskt går att få ut sådant hastighet, jag hade snarast tänkt mig att jag hade kunnat vara nöjd med 20-50 Mbit/s.

Av Dorian Gray

@mfm: Tack, användbar information! Går det att överhuvudtaget få ut acceptabel hastighet om man lägger runt en tusenlapp? Mobilt modem är uteslutet på grund av abonnemangstypen och det faktum att det ibland behöver gå att ringa till och från telefonen.

Av Dorian Gray

Billig telefon för internetdelning

Hej! Skulle behöva lite råd kring val av passande telefon för internetdelning. Har en jobbtelefon som jag mestadels använder även privat för samtal, podcasts och liknande men har ett privat abonnemang med obegränsat internet (ett sådant som Telenor inte längre erbjuder nyteckning av). Eftersom jag reser förhållandevis mycket har jag inte bemödat mig med att teckna ett fast abonnemang i min bostad och använder istället min gamla iPhone 4S som abonnemang. Då den har en tendens att överhettas vid samtidigt laddning och internetdelning, samtidigt som den bara klarar 3G, skulle jag behöva byta ut den till något modernare.

Kraven är alltså:

  • Kunna klara internetdelning av 4G med högsta möjliga hastighet och god signalstyrka, samtidigt som laddning sker.

  • Helst ha en bra batteritid, dock inget måste.

  • En fördel om telefonen har en hyfsat bra kamera och går att använda även som telefon utan problem

Finns ingen egentlig prisgräns men ser gärna att den är så billig som möjligt.

Tack på förhand!

Av Dorian Gray

@Alben22: Tack, bra tips! Har dock varken släktingar eller vänner som kan dra nytta av abonnemanget.

Vet inte om det pris jag betalar är nytt eller gammalt, blev dock höjt till 299 kr för ett tag sedan.

Av Dorian Gray

@Json_81: Okej, borde absolut vara lugnt då. Då återstår bara att skaffa en billig 4G-kompatibel telefon som inte överhettas, känns lite dumt att använda en gammal 3G-telefon. Tack för svaren!

Av Dorian Gray

@Json_81: Sant, dock hittar jag ingenting om det i deras rådande villkor. Hittar faktiskt ingen information alls om dylika begränsningar på deras hemsida. Borde vara lugnt då?

Av Dorian Gray

Väcker liv i tråden då den täcker i stort sett samma område som jag har funderingar kring.

Har samma abonnemang (gammalt Telenor med obegränsad surf) och använder det i dagsläget bland annat som ett substitut för fast internetabonnemang då jag sällan är hemma. Blev nu dock fundersam på huruvida Telenor på något sätt kan begränsa användningen av så kallad internetdelning, alltså att jag delar anslutningen från min telefon till andra enheter. Vet att detta har förekommit med andra operatörer och i andra länder men hittar ingenting om det i Telenors allmänna villkor. Någon som vet?

Av Dorian Gray

Bättre att sälja och köpa nytt, typ 1080 eller Vega 64. Kanske värt att vänta några veckor och se hur (om) Vega påverkar priset på 1080 & 1080 Ti när den börjar bli tillgänglig i större kvantiteter?

Av Dorian Gray

@TuuRx: Presterar gör den absolut, låt dig inte luras av tester som visar på att 7700K får högre framerates i låga upplösningar i vissa spel. Under normala förhållanden märker du knappast någon skillnad till 7700K:s fördel, däremot är 1700X betydligt starkare om du spelar och streamar samtidigt eller spelar multiplayer. Dessutom har AMD utlovat stöd för AM4-plattformen under flera år framöver, köper du en 7700K måste du byta moderkort om du i framtiden vill byta CPU.

Av Dorian Gray

Skall du streama är 1700X ett självklart val framför 7700K. Tycker din konfiguration ser mycket bra ut, passar väl för ändamålet.

Av Dorian Gray
Av Dorian Gray

Ryzen 7 bör rimligen vara ett betydligt bättre val om du vill spela och streama samtidigt? Finns ett antal tester som visar på ganska stora prestandaskillnader mellan den och i7 7700K i det avseendet i alla fall.

Av Dorian Gray

@harjagmaja: För att vara helt säker bör du testa med alla olika stickor, kanske också i olika DIMM:s. Lär dock vara något annat än just minnesproblem, låter mer som om något mer avgörande har gått sönder. Kan det bero på elektrostatisk urladdning?

Av Dorian Gray

@harjagmaja: Testat att klocka ner processorn innan du startar? Kan hända att de blir instabila med tiden. Eller att flytta runt och plocka bort minnesmoduler?

Beskriv gärna mer vad som händer, alltså hur länge datorn fungerar, vilka felmeddelanden du får osv.

Av Dorian Gray

@ggustavsson: Tack för tipsen! Ungefär som jag själv tror också.

En av de saker som jag inte riktigt förstår är hur de båda arkitekturerna egentligen skiljer sig åt. Om det finns skillnader i IPC bör ju prestandaskillnaden vara monumental, dock tycker jag mig ha läst någonstans att det i grunden är samma arkitektur, vilket rimligen bör innebära att de ändå hyfsat hög turbofrekvenserna bör ge acceptabel prestanda? Förutsatt att dessa faktiskt kan uppnås mer än i några sekunder alltså.

Av Dorian Gray

Apollo Lake vs Kaby Lake?

En bekant till mig har bett om köpråd och jag har med anledning av detta kunnat konstatera att bärbara datorer med Apollo Lake-processorer, alltså Pentium och Celeron, är billigare än datorer med Kaby Lake-processorer, såsom exempelvis Core i3 & i5. Jag har dock inte kunnat hitta några användbara tester där man ställer just dessa alternativ mot varandra och undrar därför om någon med insikt i ämnet har några synpunkter att delge.

Alltså:

  • Räcker Apollo Lake-processorer till för internetanvändning, mediaströmning och lättare bildredigering?

  • Hur stor är prestandaskillnaden jämfört med Kaby Lake-processorer?

  • Lönar det sig, med ovanstående användningsområde i åtanke, att investera i en dator med en Kaby Lake-processor?

  • Märker man någon skillnad vid normal internetanvändning? Upplevs datorn (med Apollo Lake) som seg?

Tacksam för svar av alla sorter!

Av Dorian Gray

Jag tror ärligt talat att du gör bäst i att vänta ett tag till, marknaden är inte den bästa just nu på grund av all mining och dina övriga komponenter (främst CPU) skulle ganska lätt kunna bli en flaskhals. Att lägga 2500 kr på en marginell prestandaökning känns helt enkelt inte vidare meningsfullt.

Av Dorian Gray
Skrivet av Aleshi:

Tror tyvärr att bandbredden räcker mer än väl. De har nog bara fokuserat alldeles för mycket på GPGPU. :/

Ja pipelinen ska väl vara längre för att nå högre frekvenser. Men tror verkligen inte GPU:er lider så mycket av en lång pipeline på det sättet. Det finns liksom inga branch prediction som kan skita sig på samma sätt som i CPU:er?

Jag har ärligt talat dålig koll på det där. Men om branch prediction inte hade varit ett problem med GPU:er borde väl förlängda pipelines snarare ge prestandaökningar både i form av ökad parallellisering och klockfrekvens?

Tror att du är på rätt spår angående GPGPU.