Inlägg

Inlägg som SweatyLlama har skrivit i forumet
Av SweatyLlama

@kapisch: Ungefär CPU 60 GPU 80.

@FlashTec: Någon annan har föreslaget det också. Ska den verkligen starta om i så fall eller bara stänga ner datorn? Jag kände även en lukt när jag drog ur alla kablarna från PSU. Inte bränt men sådär "eligt". Är detta normalt för en ny PSU kanske? Har inte haft ny hårdvara innan.

Lade till detta i första inlägget, vilket kan vara intressant: Datorn startas om direkt i Heaven men klarar att gå igenom Furmark!

Av SweatyLlama

Nybyggd dator har nyligen börjat starta om sig själv under gaming

Köpte delar till en helt ny dator, byggt ihop och kört i ungefär två veckor och kan inte längre spela för att den startar om sig under spel. Det gick alltså rätt bra under en tid men är nu ospelbart. Verkar ganska stabil i Windows men oförutsägbar. Jag känner att jag har felsökt så mycket jag kunnat med min begränsade kunskap och skapar därför denna tråd.

Specs:
Asus ROG Strix B450I Senaste BIOS
AMD Ryzen 5 3600 Senaste chipset drivers
Asus 5700 Dual OC Näst senaste Radeon Software men provat senaste och även äldre
Corsair 16GB 3600MHz
Corsair SF600 PSU
m.2 och SSD
Temperatur under gaming är CPU 60 GPU 80 ungefär.
Omstarterna sker random, det kan hända ganska direkt eller några minuter in och inte i samband med någon speciell grej i spelet.
Datorn startas om direkt i Heaven men klarar att gå igenom Furmark!

Saker som jag har försökt:

  • Olika versioner av GPU drivrutiner med AMD removal utility mellan

  • Varierat RAM positioner samt kört med endast en sticka

  • Kopplat ifrån sekundär SSD

  • PCIE Gen 3 i BIOS

  • PCIE power management off i Windows

  • Installerat om Windows

  • Dragit ut och satt in samtliga kablar

  • Legat i fosterställning

  • Säkert annat jag har glömt

Känner ingen som jag kan låna delar av så ifall jag ska testa byta något så blir det nog tyvärr att köpa och lämna tillbaka vilket inte är så kul.

Av SweatyLlama

Förstår din frustation, just med att det kan hända närsomhelst. Sitter själv med nybyggd dator som startar om sig själv. Har nästan tappat lusten att fortsätta.

Vill du slippa att lämna in den är det bara att börja läsa på och felsöka själv. Eftersom du säger att du vill kolla om det är mjukvara är det ju lätt att börja med att uppdatera drivrutinerna till alla komponenter du har. Du har ju allt i din signatur så det är bara att googla varje enskild del och ladda ner de senaste drivrutinerna.

Av SweatyLlama

@D-ryd: Tackar för tipset. Kollade i min BIOS (som är den senaste) och antar att det är PCIEX16 Mode där inställningen skall göras. Det fanns följande val: Auto, Gen 1, 2 och 3. Den var på auto och jag satte den på 3. Körde Heaven och det blev omstart direkt. Gick in i BIOS igen för att vara säker att den var inställd på 3 och det var den. Provade även att köra Heaven med Radeon Software avstängd som någon skrev på reddit. Hjälpte inte heller. Har inte provat något spel men är för nedstämd för att ladda ner något (lol) men gör nog det senare.

Edit: Har nu provat Furmark och den gick igenom utan problem. Misstänker att min rig inte gillar Heaven. Provar spel senare.

Av SweatyLlama

Har också problem med en nybyggd dator med AMD R5 3600 och 5700 (ej XT). Datorn startas om under spel och även i Windows. Det är helt random och datorn kan gå en heldag utan problem. Har gjort en ominstallation av Windows och dragit ner alla drivrutiner jag behöver. Inga problem i Device Manager. Kör man Heaven startas datorn om direkt. Har inte orkat ladda ner några spel för att testa. Här är en tråd på reddit med folk som har problem med senaste drivrutinerna https://www.reddit.com/r/Amd/comments/ebz5vk/radeon_software_... Jag provade en tidigare drivrutin och datorn startades om under gaming ändå. Temperaturer under gaming är 60° för CPU och 80° för GPU enligt Radeon Software och AI Suite 3.

Det jag funderar på nu är om jag ska köpa ett Nvidia kort och se om det går bättre. Isåfall kanske jag kan lämna tillbaka 5700:an. Men vet ju inte om det är den som är problemet. Hela julen är förstörd!

Av SweatyLlama

Vilken underbar tråd. Hoppas det löser sig och vi får se en bild av det färdiga bygget innan det slås in i presentpapper

Av SweatyLlama

@hakd: Drog ut fläktarna som var på AIO och lyckades få ner ljudnivån! Nu försöker jag bara hitta ett sätt att styra AIO fläkten också så den inte går på 100 hela tiden. Försöker hitta AI Suite 3 att ladda ner men det är svårt.

Av SweatyLlama

@hakd: Har en Ryzen 5 3600. Har provat silent kurvorna men det gör ingen skillnad. Ska jag istället köpa en 4 way splitter och koppla alla 4 case fläktar till chassis_fan på moderkortet?

Av SweatyLlama

Högljudda Noctuafläktar

Har en Noctua fläkt i en annan rigg som är helt tyst så körde på stort och gick all in på Noctua på nya riggen. Dock väsnas det vädligt mycket utan att ha gjort några inställningar,

Jag har två insug på framtisdan, och två utblås på bak och toppsidan samt en CPU och GPU fläktar.

https://imgur.com/a/k9vx14I

Dessa chassifläktar har jag kopplat med två-vägs splitter på AIO_PUMP och CHA_FAN på moderkortet.

https://imgur.com/ek6Upu1

Jag tycker det låter alldeles mycket, även om jag ställer ner det så mycket som möjligt i BIOS. Vad kan jag göra för att få ner ljudnivån?

Av SweatyLlama

Fick nu den första och sista kommunikaitonen från butiken!
Moderkort defekt utbytt. Kund kommer behöva nya minne då detta moderkort inte stöder 2 minnesmoduler som dessa.

Lite svårtålkat. Har jag fått ett nytt moderkort? Fungerar inte mina Corsair 32GB (2x16GB) DDR4 3200MHz med moderkortet? Hade hört att Ryzen gillar snabbt ram.

Av SweatyLlama

Nytt bygge startar ej, butik hävdar defekt enhet

Hej, köpte delar till en helt ny dator under Black Friday veckan från diverse butiker, men majoriteten från X (vill inte skriva ut namnet), bl.a. moderkortet. Det är iallafall en stor kedja med butiker i dom tre största städerna. Monterar ihop och datorn startar inte. Fläktar går igång men ingen signal till skärmen. Då det är en Ryzen 5 3600 med ett ROG Strix B450i misstänker jag att det är ett "gammalt" moderkort som inte fått senaste BIOS och lämnar det tillbaka till X för flashning. Det står dock på Xs sida att det är Ryzen 3000 ready men inte på boxen. På moderkortet jag lämnar in har jag monterat CPU, RAM och hårddiskar. Butiken säger att de mailar när de är färdiga.

Nu nästan två veckor senare säger supporten att något utav delarna är defekt. Jag får ingen informationen från butiken själv utan får jaga uppdatering via support. Nu är jag väldigt trött på att vänta eftersom jag har en dator som står i delar och butiken tar lång tid på sig. Jag tycker inte det ska ta så här lång tid att felsöka när det endast är moderkort, CPU, RAM och hårddiskar iblandade. Vad hade ni rekommenderat att göra i detta fall? Jag vill bara ha igång min dator innan julen. Har själv mycket begränsad möjlighet att felsöka eftersom jag inte har andra delar liggandes att byta ut osv.

Av SweatyLlama
Skrivet av zleikir:

Letar soundbar! Finns där någon vettig för max 4k? Har inga jättekrav, vill mest ha en till ljudkälla.

Skickades från m.sweclockers.com

https://www.inet.se/produkt/6600628/jbl-bar-studio-bf19

Av SweatyLlama

@adamkarlsson73: https://www.netonnet.se/art/gaming/gamingskarm/aoc-cq32g1/100...

Gjorde som många andra i denna tråd och ringde min ISP, sa att jag ville säga upp och helt plötsligt får man ett billigare pris Tack till den som kom på detta!

Har handlat från flera butiker under denna vecka och Inet har varit överlägset snabbast med att leverera!

Av SweatyLlama

@Von_OttO: Exakt vad för 2060 är det och vad kostade det? Tänkte kolla i butik imorgon om det mot all förmodan finns kvar.

Av SweatyLlama
Skrivet av segafreaktwo:

Kommer du åt denna länken eller är den personlig?
https://www.dustinhome.se/black-friday/vip?utm_medium=email&u...

Fungerade bra, tack så mycket. Citerar så övriga ser

Av SweatyLlama

@Smasher89: Har reggat mig på Dustin men inte fått något mail till VIP-rean

Av SweatyLlama

Var också inne på Elgiganten. Var inga intressanta grafikkort i lager. Dom kunde inte beställa heller och sa bara att det kanske fanns i andra butiker Kanske är så om man bor i en håla.

När man köper något så får man skriva in sitt telefonnummer. Det är där de kollar om du är medlem eller inte.

Av SweatyLlama

Vet ni om Elgiganten kommer ha Strix RTX 2060 i sina varuhus eller får man försöka snipa på nätet kl 22?

Av SweatyLlama

Ok, det kan vara intressant eftersom jag behöver flera stycken, men isåfall ha en mer diskret modell. Kan söka upp något på aliexpress senare men väntar lite till ifall jag får svar från andra medlemmar.

Av SweatyLlama

Var köpa wifi-antenn för moderkort?

Vill byta ut antennen som följer med moderkortet till något i stil med detta
https://www.amazon.com/Antenna-Pigtail-Wireless-Routers-Repea...

Men när jag söker wifi-antenn på prisjakt får jag väldigt få resultat och det verkar dyrt för bara en antenn. Finns det några andra sökord som fungerar bättre?

Mitt moderkort är ett Asus B450I men gissar att de flesta använder samma standard?