Inlägg

Inlägg som Naki har skrivit i forumet
Av Naki
Skrivet av walkir:

Volvo är numera en känd kinesisk tillverkare

Själv har jag haft just äldre (2010?) Volvo V40 och V70 som sommarbilar som även rullat fint över vintern.

Du har en poäng, men samtidigt känns det enklare att i Sverige hitta reservdelar till en Volvo V70 är t.ex. FAW Bestune Xiaoma QQ PuPu.

Av Naki

Intressant tråd. Har en fyra på nästan 110kvm och små barn. Skulle gärna hitta någon som kanske kom en gång per månad och gjorde en enklare grovstädning. Sedan kan man ta veckostädningen själ. Men känner att med barnen så blir det en del som släpar efter. Dock har jag väl lite "Hjälp, ska någon komma och städa här, bäst jag städar först så de inte tror jag är en slusk"-mentalitet.

Av Naki
Skrivet av BM-Mods:

Det är ju lite svårt just nu då begagnade bilar står så pass högt som dom gör. Vilket märke är du intresserad utav, manuell eller automat, bensin eller diesel? Det är ett par frågor som kan behöva besvaras.

Tack. Är ganska öppen vad gäller märke även om jag som sagt med tanke på att det ska vara lätt att laga om behov uppstår föredrar ett känt märke som t.ex. Volvo än någon okänd Kinesisk tillverkare.
Nu på sommaren kanske vi åker lite längre och då är väl en diesel att föredra, men i övrigt blir det nog kortare sträckor för veckohandling och träningar.
Har kört mest manuellt tidigare, men på senare år har jag börjat känna att det ändå är rätt sköt med automat.
Så för att summera så är jag nog rätt öppen för det mesta

Av Naki

Dags för sommarbil som gärna får fungera på vintern också

Nu har det gått fem år sedan jag gav upp det här med bil. Hade en gammal manuell bensinslukare som bröt ihop och till slut inte längre var värd att laga.
Bor ganska centralt i en större stad så jag har inte riktigt känt något behov av att skaffa en ny. Inte förrrän nu, det börjar bli sommar och barnen börjar bli lite äldre så man kan ha bilkudde istället för att mecka med bilbarnstolar.

Känner att jag kan lägga runt 50000 på en vettig, begagnad bil. Tänker mig en kombi av något kändare märke, typ volvo för att det ska vara lätt att hitta reservdelar och service. Men det var ett tag sedan jag tittade på bilar sist så vad bör man leta efter egentligen numera?

Av Naki
Skrivet av Petterk:

Detta lät verklighetsfrånvänt och det var det visst. Det kommer inte finnas något reklamabonnemang för att Discovery+ kommer fortsätta vara sin egen tjänst, däremot får vi med Max tillgång till en del saker som finns där.

Discovery+ kommer inte försvinna.

Blir förvirrad, vad är det då för plan "Basic med reklam" de listar på sin Vanliga frågor sida?

https://help.hbomax.com/SE/Answer/Detail/000002200

Det verkar vara en del de ska meddela "när lanseringen av Max närmar sig". Närmar den sig inte med två månader kvar? Har 50% nu men känner mig ganska ointresserad av Discovery. Blir det +10kr kan väl få vara. Men blir det mer eller reklam blir det att säga upp.

Av Naki

Fanless för NUC10i5?

Har en lastgammal NUC10i5 som fortfarande duger för mig. Men fläkten har har fått fnatt och låter som ett tröskverk. Den spinner också frekvent upp och ner. Tänkte därför jag skulle byta fläkt eller flytta den till ett fläktlöst chassi. Såg att det fanns en Akasa Turing FX, men den verkar ganska dyr och svår(?) att få tag på.
Undrar därför om någon gjort liknande med en NUC10i5 och har några tips på chassi?

Av Naki
Skrivet av Murgatroyd:

Nu uppe igen på 134:- utan voucher

Kanske dum fråga, men något som är bättre med denna än IKEAs nya 34W för 40kr mer?

Av Naki
Skrivet av ztenlund:

Det är nog rätt ovanligt med äpple i landskapsorientering och IEC-kontakt på dem...

Apples nya version av snabbladdning?

Av Naki
Skrivet av Rockybruz:

Nej men du kan göra HTTP-anrop i t.ex. Node Red mot deras API 😊

Skulle kunna undersöka hur man skriver en addon och skriva en, borde inte vara så svårt.

Bra idee. Dock verkar inte Node Red gå igpng för mig. Men jag får läsa på lite.

Av Naki
Skrivet av bikerrog:

Om du nu har en cykel som funkar så tror jag själv att en smart trainer kan vara mycket motiverande. Alltså att du tävlar mot andra cyklister virtuellt. Swift tex är väl de mest kända. Bara byt backdäcket till någon slicks-variant så blir det bättre kontakt och funktion mot trainer rullen. Om detta är överkurs så kan en begagnad spinningcykel vara ett bra alternativ. De som brukar användas på gymverksamheter. Har själv en Bodybike som jag köpte för drygt 10år sen eller nåt.

Inte direkt överkurs, men känns som det kan bli lite jobb att byta däcket fram och tillbaka beroende på om man ska ut eller cykla inne. Fast det blir ju en form av träning också.

Skrivet av DavidtheDoom:

Jag kör en trainer hemma under vinterhalvåret, att köpa en stor "dum" träningscykel tror jag icke på, antingen kör man en digitalt integrerad trainer eller en splutter avancerad komplett träningscykel. En stor dum tung variant tror jag mest man blir förbannad på.

En trainer är relativt snäll att plocka undan vs en stor träningscykel vilket såklart kan vara en faktor.

Lite min tanke också.

Skrivet av tombman:

Håller med att om du har en cykel så är en trainer det bästa alternativet. Det ihop med Zwift gör inomhuscklingen rätt rolig. Själv är jag snart uppe i 100 000 km i den virtuella världen och tycker fortfarande det är kul.
Dock så skulle jag aldrig, aldrig köpa en wheel-on trainer. Köp en direct-drive trainer som tacx Neo, Wahoo kickr eller t.ex. Zwifts egna Zifthub-one.
Samtliga modeller säljs regelbundet på t.ex. happyride

Direct-drive verkar intressant, men känner att jag har en budget på runt 4000kr för detta och dessa verkar dra iväg i pris från nästan det dubbla.

Av Naki
Skrivet av Rockybruz:

Kika på 46Elk och deras API.

Verkar intressant, men hittar inget förberett för det i HA dock.

Av Naki

Ser lite ut som de loggningar jag brukar kunna se i mina Apache-loggar när folk portscannar och försöker testa om den går att använda som öppen proxy.

Hur har ni kopplat in skrivaren? Har den ett publikt IP eller gör ni någon port-forward till den?

Av Naki
Skrivet av Kalasis:

Hur ser din konf ut för SFTP på windowsmaskinen? Vad har du satt som root directory?

Tack! Mindes att i Linux kunde man "hoppa" med t.ex.

scp -r user@host:/list/extra/katalogerDBBackup/ .

Fick dock till det till slut genom att köra:

scp -r user@host/DBBackup

Av Naki
Skrivet av durrav:

Det finns SMS-tjänster som man kan koppla upp sig mot, men där är lite kostnader för dem tror jag.
Varför behöver det vara meddelande via SMS eller annan meddelandetjänst? Räcker det inte med pushnotiser direkt från HA med hjälp av appen?

Ja, Twilio verkar vara en sådan som finns integrerad. Dock amerikansk så osäker hur den fungerar i Sverige.
Vill t.ex.kunna be en vän eller släkting att passa lägenheten och att de får ett sms om HA tycker att exempelvis någon krossar en ruta utan att de behöver ha någon extra app för det.

Av Naki

Någon här som skickar sms från sin HA? Har satt upp så min kan skicka mail men funderar på om vissa larm kanske passar bättre som sms.
Funderade först på ett USB-modem, men det verkar lite småstruligt så kanske enklare med någon tjänst för det. Såg att man kan sätta upp med Telegram, men hade gärna undvikit behov av extra app på telefonen. Twilio verkar finnas, men hur fungerar det i Sverige?

Av Naki

sftp på Windows

Har en Windows-maskin som kör OpenSSH. Försöker använda sftp för att ladda hem databasbackuper från denna. Dessa finns i C:\DBBackup\
Försöker därför ansluta till den med:

sftp -r user@host:"C:\DBBackup\"

mvn får File "/c:/DBBackup/" not found.
Hur gör man med Windows-sökvägar i OpenSSH, måste jag logga in och hoppa till katalogen manuellt?

Av Naki

Dock beror det väl lite på vilken Amazon som ger priset på 3232? Är det t.ex. Amazon.se så brukar de väl baka in pris för moms och tull i kassan. Inte för att man "kommer undan", men man behöver bara betala en gång.

Av Naki
Skrivet av immutable:

I typ 1,5 år till sen är det ju färdigt. Lika bra att uppdatera nu imo

Eller vänta ett tag till och hoppas på att Windows 12 blir vettigare

Av Naki

Träningscykel eller trainer

Kände för ungefär ett år sedan att jag inte kunde ha det som jag hade det längre utan behövde komma ner i vikt. Har sedan dessa gått ner runt 20kg och ligger nu runt 100kg. Det mesta skulle jag säga sitter på magen och inte så mycket på andra ställen.
För min längd känner jag dock att jag skulle behöva få bort 20kg till ungefär. Har provat gym, men kände inte riktigt att det var min grej. Har funderat på att försöka komma igång med löpning för att också få igång konditionen, men gillar att cykla bättre.
Skaffade dubbdäck och har försökt vara ute lite under vintern, men har barn och har ibland svårt att komma ut.

Tittat lite på crosstrainer, men känner att det blir för stort för min lägenhet och eftersom jag gillar att cykla har jag tittat mer och mer på träningscyklar. Senast på:

https://www.biketown.se/sv/articles/2.4320.34607/titan-life-s...

Men när jag försöker läsa på ser jag att en del rekommenderar en trainer istället om man redan har en cykel. Nu är det visserligen en lastgammal MTB jag har. Men en trainer verkar billigare och lättare att ta undan när man inte använder den. Blir dock fundersam hur bra det kan fungera för mig. Vill ju inte t.ex. riskera att dra iväg över parketten, speciellt inte med dubbar.
Hittade denna:

https://www.bikester.se/elite-qubo-power-fluid-trainer-M15074...

i ungefär samma prisklass som träningscykeln.
Så hur ska man tänka?

Av Naki
Skrivet av Bader:

Betyder verkligen betalmodellen att data inte samlas in? Tittade lite snabbt i användaravtalet och för det mesta står det bara att man slipper reklam. Läste inte hela men såg inget om att slippa insamlandet av data.

Fick lite samma uppfattning när jag fick den där frågan. Man ska betala för att inte Meta ska använda mina data för att visa riktade annonser till mig. Men inget hindrar dem från att samla in data och sälja till andra som kan visa riktade annonser.