Inlägg

Inlägg som erixon har skrivit i forumet
Av erixon
Skrivet av Yoshman:

Antar att du inte menar att stödet för DP saknas utan att det är något som man inte alls brytt sig om att optimera för då 64-bitars flyttal används i princip bara i rena beräkningar och inte för grafik. Rent teoretiskt har Maxwell 1/32 DP-prestanda mot SP-prestanda, i praktiken verkar skillnaden vara något mindre (typ 1:10 till 1:15). Kepler hade lite mindre skillnad, rent teoretiskt var DP 1/24 av SP, men Maxwell har å andra sidan bättre total prestanda.

Maxwell om jag har förstått väldigt dålig DP jämfört med tidigare generationer typ 580. Man skulle nästa kunna tro att den saknar hårdvara för DP utan kör DP i någon form av microcode istället väldigt plats besparande och strömsnålare men slöare. Dock helt rätt val för ett gaming kort (notera att det är spekulationer från min sida)

Skrivet av AnandTech:

Double precision on the other hand is going to be the GTX 980’s weak point for obvious reasons. GM204 is a graphics GPU first and foremost, so it only has very limited 1:32 rate FP64 performance, leaving it badly outmatched by anything with a better rate. This includes GTX 780/780 Ti (1:24), AMD’s cards (1:8 FP64), and even ancient GTX 580 (1:8). If you want to do real double precision work, NVIDIA clearly wants you buying their bigger, compute-focused products such as GTX Titan, Quadro, and Tesla.

Av erixon
Skrivet av Aleshi:

Säker? I så fall behövs ju fortfarande ett bussgränssnitt och en busskontroller av något slag i GPUn?
Men hoppas ändå att detta innebär mindre kisel/effekt i GPUn till minneshantering och mer över till shaders. Räknar man bort minneskontrollers rakt av så skulle ju Hawaii utan problem kunna ha 4000+ shaders på samma yta. Världen är ju inte så simpel så klart, men vore grymt kul om det gick att spara lite i GPUn till fördel för med beräkningsenheter.

Minnes kontrollen kan göras mycket enklare tack vare att man slipper de höga hastigheterna samt att minnena är placerade relativt nära GPU!
GDDR5 interfacet är väldigt komplex så nästan varje fördel har en nackdel exempel:

  • Ledningarna behöver inte vara lika långa vilket gör att PCB blir lättare att tillverka men istället måste man ha "digitala" delay lines på GPU för att kompensera att bitarna kommer in vid olika tid punkter, vilket är platskrävande (en för varje bit).

  • Impedans skillnader på PCB (tillverknings toleranser, temperatur och ålder) kompenseras med hjälp variabla motstånd i minnena och i minneskontroller (exempel i GPU) vilket gör att man kan komma upp i höga hastigheter men kräver en "dac" vid varje ände på tråden, delvis 512bitars interface kräver minst 1024st "dac"! vilket är väldigt platskrävande.

För att kunna justera delay lines och "dac" så behövs det flera snabba comperatorer vid varje ände som "ser" hur signalen ser ut vilket är platskrävande! plus logiken som justerar allt.

Och som kaka på kaka så arbetar GPU med en bredare bus och förhållande vis låg frekvens internt (troligt vis i samma hastighet som GPU typ 800-1200Mhz) så man måste ha en hel del logik för att omvandla den snabba bussen till en långsammare bus (troligt vis görs samma process i minnena), de här gör att GDDR5 tar en hel del kisel i anspråk men även energi.

Om man ska tro https://hpcuserforum.com/presentations/seattle2014/IDC_AMD_Em... så "sparar" AMD ca 56watt att använda HBM minnen jämfört med GDDR5 minnen.

Värt att notera är att Nvidia valde att minska bandbredden på bussen till minnena och öka den via olika komprimering tekniker (som tar en hel del kisel) för att det gav en energi effektivare lösning.

Det kommer att bli roligt att se vad HBM kan göra för GPU men även för APU i framtiden (HBM borde ha ganska bra accesstider, vilket är viktigt för CPU)

Av erixon
Skrivet av Flamso:

Men är det inte svårt att köra med stora elledningar med likström för energiförluster och dylikt? Det var den uppfattningen jag har fått.

Den största anledningen att man kör växelström är att den enkel att transformera up och ned (med hjälp av en transformator), det gör att man kan höja spänningen vid långa transporter och sänka den vid användaren till en mer användbar spänning på så vis kan man minimera förlusterna.
Visst kan man kan man omvandla likspänning också men det kräver någon aktiv komponent som exempel "roterande transformator" (som är en elmotor direktkopplad med en generator, var väldigt populärt i gamla likströms svetsar) eller med hjälp av halvledare (vilket inte var uppfunnet vid tidpunkten när standarden sattes), således var (och är i det flesta fall) ett kostnadseffektivt sätt att "transportera" el.

Av erixon
Skrivet av Tobbbe__:

Förstår inte hur dom väljer komponenter när dom bygger dessa Next GEN skräp konsoller.
Rätt säker att denna setup levererar betydligt mer FPS än nya Xbox one på samma inställningar.

http://www.inet.se/kundvagn/visa/4085069/uber-build

Denna setup kostar för oss 4604kr.

Typ den saknar:
chassi
Blu-ray läsare
Kinetik
Handkontroller
Wifi nätverks kort

Skrivet av Tobbbe__:

Dra bort Moms så blir det kvar. 3453kr

Ja visst ja, det hade totalt glömt bort att konsolerer var moms befriade

Skrivet av Tobbbe__:

Dra bort eventuell vinst. -75kr per produkt.

Och efter som konsol är bäst (det vet ju alla) så tar butikerna ingen vinst på konsoler

Skrivet av Tobbbe__:

Kvar blir 3003kr för hårdvaran vid inköpspris för butiken. Gissar lite nu bara men lek med tanken.

Okej om vi planerar att köpa 100 0000 exemplar av varje komponent borde man ju få rätt schysst rabatt av tillverkaren.
Vi drar av 33% på allt. kvar är ynka 2003kr.

Och tänk om man skulle göra som dom och köpa vissa delar bara och löda fast alltihopa på en Pcb. Billigt? ja jag tror det!

Även om Sony & Microsoft är stor så kan de inte trolla, Visst ett gemensamt PCB för alla komponeterna sänker kostnaden för montering och minskat antal kontakter och socklar (gissar på par hundra).
Så tyvärr tror jag de inte fick kraftfullare i hårdvara pga priset, för högt pris och de får inte sälja konsolerna.

Sen kan man fråga sig om Microsoft har gjort rätt prioritering, kinetik verkar vara en rätt dyr komponent och ger den verkligen ett stort mervärde så att man kan dra in på hårdvaran, jag tror inte det (men det är jag).

Sedan är frågan varför man går ned så lågt till 720p istället för 900p och skalar upp till 1080p, borde bli lite bättre kan man tycka...

Av erixon
Skrivet av Zotamedu:

Nu blandar du in exergi igen. Energi är energi och ska du ha en kvalité får du antingen ha ett generellt begrepp som exergi eller specificera det tydligare. Som till exempel elförbrukning eftersom vi har mindre energi i form av elektricitet.

Så transient är inte vedertaget? Märkltigt, jag använder det ofta.

Du gör en väldigt konstig analys och väljer att titta på ett transient system som går mot oändligheten. Det är inte så man brukar göra utan i den här typen av fall tittar man på steady state och drar systemgränserna vid något lämpligt ställe.

Var god att definiera "steady state"... och dra en lämplig systemgräns görs för att ska gå räkna på och få ett rimligt resultat eller hur.

Skrivet av Zotamedu:

Drar vi dem vid oändligheten stämmer allt men du tänkte inte så långt, eller hur?

Har du dragit en gräns om du tar med allt? nä.

Skrivet av Zotamedu:

Så vad är det för fel på ditt synsett då? Jo, transienta förlopp är alltid mer problematiska att titta på än steady state då man får massa andra effekter som ställer till det. Dessutom motsvarar ju steadt state mer normal drift som är det driftsfall vi tittar på.

Men det innebär inte att "steadt state" är helt korrekt utan en förenkling.

Skrivet av Zotamedu:

Hade det varit vad som händer med en dator när man stänger av den så kan det vara relevant att titta på en fix mängd energi istället för ett energiflöde. Till exempel om man vill titta på hur lång tid det tar innan all energi som är lagrad i datorn har omvandlats. Kondensatorer kan ju hålla sin laddning ett bra tag. Men det är ju tämligen irrelevant för den här diskussionen.

Håller med men att säga att 100J el in blir 100J värme på en gång är en förenkling.

Skrivet av Zotamedu:

Jag svarade bara på den enkla frågan, varför det är fel att säga energiförbrukning.

Knepigt att du inte kan svara på de övriga frågorna... visst vore det bra om språket hade lika strikta regler som naturvetenskap men så är inte fallet.

Skrivet av Zotamedu:

Sen kom du och sparkade in massa öppna dörrar med förvirrade utläggningar om saker du inte helt verkar förstå dig på.

Vad är det jag inte förstår mig på? Vore det inte bättre förklara och svara på frågor istället för att göra ett påstående?

Skrivet av Zotamedu:

Att blanda in SAOL är ju ungefär lika relevant som att börja gnälla på stavfel.

SAOL har ett mervärde då visar att orden är vedertagna.

Av erixon
Skrivet av Zotamedu:

Energiförbrukning är tekniskt helt fel att säga.

Nej, efter som förbrukning inte avser att förstöra energi, utan omvandla till andra kvalitéer av energi. Att använda Energiförbrukning är vedertaget och sägs dagligen. Att energiförbrukningen skulle vara fel att säga är ungefär som att säga att "att det regnar små spik" är fel rent teknisk för det inte regnar spik eller hur.

Skrivet av Zotamedu:

Intressant att du tog upp SAOL eftersom de bygger sina ordlistor baserat på vilka ord som förekommer ofta vissa tryckta källor. Till exempel finns ordet stupränna med, en pryl som inte existerar utan är en felaktig sammanslagning av hängränna och stuprör. Man kan få in nästan vad som helst i SAOL bara det skrivs tillräckligt många gånger i dagspressen.

Vad säger SAOL, jo att order är vedertaget. Alla vet vad som avses.

Skrivet av Zotamedu:

Så du menar att om ett ord inte finns i SAOL så finns det inte? Ska hälsa min examinator i fysikalisk kemi att han kan ta bort avsnittet om fugacitet inför nästa år då eftersom det tydligen inte existerar.

Nej, men det är mindre vedertaget.

Skrivet av Zotamedu:

Och vad händer med ljudet och vibrationerna när det absorberas i rummets väggar? Jo värme. Du behöver inte gå till oändligheten för att kunna anta att en dator enbart ger värme när vi drar systemgränsen runt rummet som datorn står i. Om du inte har en sällsynt högludd dator varpå vi får dra vår systemgräns lite vidare. För övrigt behöver vi inte bråka med gränsvärden om vi istället antar steady state och drar våra systemgränser rätt. Då är tidsfaktorn helt irrelevant. Steady state brukar för övrigt vara underförstått i den här typen av resonemang för annars blir det så jobbigt när man måste titta på ackumulation och transienter (ett till ord som inte finns enligt SAOL) hit och dit.

Fast radio vågor som uppstår när man variera en ström i en ledar stoppas inte så lätt av vägar och del letar sig ut i rymden (även om det är en försvinnande liten del) så när du säger "drar våra systemgränser rätt" gör du en förenkling för att kunna beräkna o.s.v.

Skrivet av Zotamedu:

Tänker du dra fram några fler självklarheter som att jorden är rund och himlen är blå härnäst?

Ja, så länge det behövs.

Av erixon
Skrivet av Zotamedu:

Det du pratar om har ett namn, nämligen exergi så då får du säga exergiförbrukning istället. Energin är konstant.

Ja Energin är konstant men inte dess "kvalitet". Intressant att du nämner exergi då den inte finns med i SAOL men energiförbrukningen finns med, Därför är det korrekta namnet. Man säger och skriver massa ord och meningar som är ologiskt, exempel "det regnar små spik" betyder inte att faller spikar från skyn. Till och med du vet vad som avses eller hur?

Skrivet av Zotamedu:

Alternativet hade varit att säga att en dator matas med 100 joule elektricitet på en sekund vilket resulterar i 100 joule värme på en sekund.

Fast ditt påseende är inte helt korrekt, för en del kommer energi kommer omvandlas till rörelse energi (exempel fläktar, mekaniska HD) och magnetisk strålning mm. Dock kommer 100J elenergi att bli 100J värm om tiden får gå mot oändligheten.

Skrivet av Zotamedu:

Wh används nästan bara när man pratar elektricitet.

Sant, var vill du komma?

Av erixon
Skrivet av Zotamedu:

Det är fel rent tekniskt eftersom energin inte förbrukas. Energi kan inte förbrukas utan bara omvandlas. Så matar du datorn med 100 W el så får du 100 W värme tillbaks. Alltså exakt lika mycket energi ut som du stoppade in. Elförbrukning fungerar bättre eftersom du faktiskt förlorar något där.

Fast när man talar om energiförbrukning så menar man den "användbara" energin som förbrukas och blir oanvändbar energi eller på annat sätt uttryckt, över gå till icke önskad energi form.
Ungefär som vattenförbrukning, du duschar i vatten men vattnet "försvinner" inte utan blir skitigt och "oanvändbar" för att duscha igen med. (om man inte renar den, lite haltande jämförelse men du förstår säkert poängen)

Det är vedertaget begrepp så det är underförstått att det är den "användbara" energin som av ses, sedan att ingen energi har försvunnit utan bara omvandlas är en annan femma.

Och ska man vara petig så blandar du effekt (w) med energi (wh).

Av erixon

ca 10% mindre förbrukning är inte fy skam och ca 18% bättre prestanda.

Av erixon
Skrivet av Donan Fear:

... och Core 2 Duo T7200 är 5 år gammal nu men Tegra 3 är inte ens släppt än.

Sant, men ska man jämföra med en liknade lågförbrukande cpu så är väll i5-560UM närmast till hands. Och med handen på hjärtat tror jag att Tegra 3 "vinner", och priset på ARM lösningar med hyfsad prestanda och låg förbrukning kommer Intel ha svårt att matcha. De Intel har nu i "ARM" segmentet är Atom och den är inte mycket att hänga i "granen".

Att ARM inte används på fler "datorer" beror mest på att programmen är kompilerade för x86, annars hade marknaden säker krylla av ultra portabla datorer med ARM lösningar till ett billigt pris (det är vad jag tror). Samt att ARM hade varit intresserade att göra kraftfullare CPUer, som det det är nu är det lite moment 22. Marknaden är för lite för riktigt kraft fulla ARMs för tillfället.

Av erixon

Jag tror att Intel får svårt att övertyga mobil telefon tillverkarna att hoppa av ARM, framför allt strömförbrukningen där ARM är riktigt vass på.
Jag tror att det blir som det nya super grafiken från Intel som skulle bygga på massor av små x86 kärnor. En flopp för mobil satsningen.

Dock för netbooks och tables kan det bli en succé, och även till "smarta" boxar till tv mm.

Av erixon
Skrivet av MultiMan:

Signalen är ju inte alls robust, just därför att den saknar all hjälp för att felkorrigera.

Okej så du menar om felet uppkommer en av 10^15bitar inte är robust?

Skrivet av MultiMan:

Hur menar du? Robust i att "ingen ändå hör eventuella fel"?

Okej så du hör skillnaden om en bit skulle vara fel på 800 min?

Skrivet av MultiMan:

Modern teknik fixar fixar jitter bra, vilket jag också skrev.

Jaha, har jag skrivit något annat?

Skrivet av MultiMan:

Vilket också var en av mina poänger, dåliga/sämre kablar. Var gränsen för problem ligger varierar ju med ansluten utrustning.

En kabel som följer specifikationen har inga problem med att föra över informationen korrekt. Där emot finns det kablar som inte uppfyller kraven. Samma sak gäller utrustningen.

Skrivet av MultiMan:

Det händer. Många spelare (iaf min gamla häck) har just sådan signal ut för extern DA.:) Men även när du rippar via s-ata eller p-ata är fortfarande korrupt data som måste interpoleras vid DA-omvandlingen ett närvarande faktum. Problemet/felen uppstår då innan interfacet tar över så att säga.

Men det är fortfarande CD -> läsaren som är den svaga länken, eller hur?

Av erixon
Skrivet av MultiMan:

Alu korroderar lätt av syre och då blir det matt. Avläsningen kommer därför blir försämrad fläckvis. Inte ett stort hack utan små, små störningar. Många av dessa störningar klarar CDns korrigeringsystem av helt utan påverkan, den digitala informationen kommer fram opåverkad.

Vad händer då när det inte räcker längre? Enkelt, information tappas, och beroende på formatet sker ingen återsändning, precis som SP/DIF. Många som pratat här tänker på ethernet (eller s-ata), med återsändning av paket. Endast en del digitala protokoll fungerar så, främst nyare pga tekniska framsteg.

Vad jag vet finns det ingen felkorrigering på S/PDIF. Anledningen är enkel, signalen är så robust att ingen felkorrigering behövs (om man följer standarden, max 10m och 75-ohm coaxial ).

Visst uppkommer det jitter men knappast så att "bitar" går förlorade. Jitter medför dock andra problem då klockan åt DAC återskapas från signalen, men med bättre teknik är det numera inget problem heller.

Skrivet av MultiMan:

Detta är precis samma som sker med en dålig kabel som tappar i signalkvalitet. Det blir svårt för mottagaren att avgöra vad som är en etta eller nolla eftersom ettorna närmar sig brusnivån. Det blir överföringsfel och det kan inte rättas till eftersom ingen omsändning sker. Beroende på graden av interpolering eller gissningar, så kan det verka som om ljudet är mattare, det låter "konstigt". Inte så märkligt eftersom den inspelade informationen inte längre är samma. När man når över en viss nivå får man det typiska digitala klicket eller skrapet, men det är sällan felen går så långt.

Det ska vara extrem dåliga kablar, då SNR är väl tilltaget.

Skrivet av MultiMan:

Tappade bitar i avläsningen som inte felkorrigeringen klarar är borta för alltid och går aldrig att återskapa 100% (igen pga att ingen omsändning kan ske). Signalen och ljudet blir förändrad, ofta subtilt på ett sätt som är svårt att sätta fingret på. Det är inget flum utan fakta. Ni som rippar CD till flac vet vilka krav som ställs för att garantera 100% likhet med originalet. Just pga de problem jag diskuterat ovan.

Men du rippar väll inte CD genom att använda en extern CD-spelare och sedan till datorn via en S/PDIF anslutning? Att CD har dålig felkorrigering är inget nytt.

Av erixon

En bra test!

Men jag undrar verkligen om det ni har skrivit stämmer?

Citat:

De flesta nätdelar i dagsläget använder dock istället aktiva komponenter för att skapa en nära resistiv last (active PFC). Det gör att effektfaktorn hamnar mycket nära 1, men i regel minskas nätdelens verkningsgrad något.

Jag har för mej att man ökar verkningsgraden med aktiv PFC (jag kan fel).

Och era tester säger ungefär lika dant.

PFC, Verkningsgrad vid 50%, Effekfaktorn 50%, namn
A, 82%, 0,98, Antec Basiq 430 W
A, 84%, 0,96, Antec Earthwatts Green 380 W
A, 81%, 0,98 Silverstone Strider Essential 400 W
A, 82%, 0,99 Silverstone Strider Essential 500 W
A, 80%, 0,97 Zalman ZM360B-APS 360 W
A, 83%, 0,96 FSP Group FSP400-60APN 400 W
A, 81%, 0,96 Fractal Design Integra 400 W
A, 83%, 0,95 Fractal Design Integra 500 W
A, 82%, 0,99 Chieftec A80 400W
A, 83%, 0,99 Corsair CX400 400 W

P, 76%, 0,80 Deltaco PSU-422 450 W
P, 74%, 0,74 HEC Altis 450 W
P, 77%, 0,61 AXP Simple Power 500 W
P, 75%, 0,72 Cooler Master Extreme Power Plus 400 W
*P, 72%, 0,74 Rasurbo Basic Power 550 W (* @ 25% last)

En aktiv ligger ofta över 80% medan passiva en bra bit från 80%.
Givet viss kan budget grejer ha snålat in på kvalitet på passiva komponenterna, så att verkningsgrad blir lidande...

Jag vill en en gång tack för en läsvärd test!

Av erixon

Jag tänkte bara säga att det verkar ha löst sig.
Genom att ändra timingen för minnet till 8 8 8 22 (vilket är lite knepigt då CL9) och höja till 1.64volt till minnena så verkar systemet stabilt (har kört prime95 i ca 2,5h utan probelm )

Jag vill oxå passa på att tacka Marw93 & Andres77 för hjälp och vägledning

Av erixon

Nu har ganska nyligen skruvat ihop den, men de kraschar program kanse en gång per dag och startat om 1 gång på de två veckorna som jag har haft datorn, jag använder inte den så mycket då jag har min bärbara mac att till gå.

Vet inte om det säger så mycket men "program" som ryms i L2 cashen och stressar cpu verkar inte kunna få den att krascha. (typ prime95 och lite fft)

Av erixon

Jag har liknade problem som du med mitt nyköpta i5, om jag kör prime95 "TorTure Test.." kommer det error på en gång och 2sekunder har det kommit på alla fyra kärnorna, firefox samt andra program kraschar lite spontant då och då...

Jag har kört memtest86+ (version 4.0) utan att hitta något fel (i och försig bara 1.5 time).
Tempraturen på cpu 28 ide och 59 max.
Jag trodde att nätaggregatet var boven så jag köpte ett nytt, men felet kvar stå

Det skulle vara lite roligt och vet hur era (ni som har problem klarar prime95 "TorTure Test.." och även dom som har helt fungerande i5 system )

system:
ram: 2x2GB Corsair XMS3
cpu: i5-750
mob: Gigabyte P55M-UD2
gfx: X1900GT 256Mb Sapphire
HD: X25-M G2 160GB
CD: Samsung?
Agg: vx450w Corsair

jag misstänker moderkortet eller CPU, men hur avgör man det?

Av erixon
Citat:

Ursprungligen inskrivet av mangemongen
Löjligt mycket ni gnäller, ett bra moderkort kan du ha i 10 år för fan. Minst.

10år sedan det var väll typ P2 233Mhz. Så en sådan dator är inte speciellt användbar idag.

Så att lägga till 2kkr för moderkort för att "ska" hålla i 10år... jo men visst det låter som en god idé.

Tycker verkar som intel försöker mjölka pengar efter som de har ensam rätt på att tillverka styrkretsen till i5 och uppåt (om inte minnet sviktar men man kan hoppas att det gör )

Av erixon
Av erixon

Well first is not isolation from main, so you have to insulate from main.
Second the current flow in PC are in one direction and you know voltage in an out, so the circuit will be more complex if you use Split-PI and you will lower efficiency because current flow will have to go through more power transistor.

So it not good for PC-PSU in its pure form.