Inlägg

Inlägg som erixon har skrivit i forumet
Av erixon

Well is about power.
If CPU use 60watts and take it from 12v then current will be 5A but if it use 3.3v it will need ~ 18.2A

So if you use 3.3v you have to have bigger wire to mainboard and higher losses in PSU if you don't use syncron rectifier on 3.3volt line in PSU.

And efficiency for mainboard dc-dc converter are about same for 3.3v and 12v.

So use 12v instead 3.3v are saving power and material ( lower prise for you)

Av erixon
Citat:

Ursprungligen inskrivet av MBY
Nu är det inte riktigt sant eftersom programminnet har en annan ordlängd än SRAM och EEPROM. Så det är 9 kO + 1,5 kB.

Nej, på AVR anges program minnet (flash) i byte (delvis 8bitar), där imot exempel vis PIC använder olika "längder" bland annat 12-16 bitar beroende på modell.

Av erixon

"Udda nog är processorsockeln omringad av något som ser ut att vara minnekretsar, vilket kan betyda att det kommer processorer med inbyggd grafik till LGA1366."

Nej, det är drosslar till spännings matningen till cpu. Man kan tydligt se att de samman kopplade med koppar "ytorna" både ovan och undersidan av kortet och de obligatoriska kondensatorn.....

Av erixon

Jag ser det mer som ett tillägg till grafik korten, ungefärligen som flyttals processorn var för CPU en gång i tiden, med andra ord tror jag att PPU kommer att integreras med GPU (jag tycker redan se tendenser redan). Anledning varför jag tror att det kommer att bli så jag tror det är man måste förflytta data från PPU till GPU, via CPU och det API som finns för grafiken. vilket blir en flaskhals...

Av erixon

Du kan kolla på sweclockers test OCZ GameXStream 700W har 85% verkningsgrad vid full belastning... sedan att Dator aggregat har så pass dålig verkningsgrad beror på att det inte lönar sig att bygga effektivare nätaggregat för skulle inte vara "pris värt"
Exempel 69-977-53 på elfa har en verkningsgrad på 90% å andra sidan kostar det 6391kr + moms för 960watt

Av erixon
Citat:

Ursprungligen inskrivet av pa1983
trafo är fan mycket mer pålitlig för det första. Håller nästan för evigt om den inte går för varmt.

Vettig trafo har nog inte heller så satans höga förlsuter som ett swhitchat nätag.
Dom tål garanterat mycket högra strömar under kortare tider än ett swhitchat agg. En effektransistor eller mosfet bruakr dö reltivt snabbt om den överlastas för mycket. har testat. medans en trafo får börja bli ganska jummen först innan den pajjar villket tar mer tid då det är betligt mer massa som ska värmas upp.

Tja, jag håller inte med om ditt resonemang, anledningen är ganska enkelt.
Spänningen från en transformator som matas med nätspänning kommer att variera ganska kraftigt vilket gör att någon form av reglering behövs för att stabilisera spänningen exempel vis en linjär regulator (mycket vanligt förr) dessutom så behövs lik riktning.

Lite räkne exempel:

önskad spänning 12volt
spännings fall över regulatorn 2 volt
spännings fall över lik bryggan 1,4volt

spänningen från transformatorn bör minst vara 15,4volt

Effektiviteten kommer således vara 12/15,4 ~ 78% lägg till förlusterna i transformatorn och du är nere i 76% verkningsgrad. Ett modernt switchat kan utan större svårigheter komma upp i 90% verkningsgrad.

Så ledes har switchat nätagg andra fördelar som lågt vikt och storlek.

Dessutom så blir inte transformator lösningen "mer robustare" pga den linjära regulatorn som inhåller mosfet eller bjt.

Men det är klart att där man inte behöver så stabil spänning ,vikt och volym så duger transformatorn. Vilket inte riktigt är fallet i dator värden...

Av erixon

Du kan använda dej av http://www.64bits.se/guider/knightrider/index2.php men med lite modifikation, ta bort D12 till D16 samt anslut pin3 på 74ls76a (/clr) till pin13 på 74159 (y11) istället för pine17 (y15). Så har du en knightrider som passar ^^

Av erixon
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Kr^PacMan
Att notera: detta är ingen I-RAM. NAND-flashminne har en mycket högre söktid än vad vanliga hårddiskar har. Ingen flashhårddisktillverkare har mig veterligen någonsin publicerat en uppgift på söktiden. Detta är oroande då det sägs att flertalet bärbara datorer skall komma med kombinerade minneshårddiskar med Windows Vista. Så söktiden kan vara 50 ms, men det kan också vara 100 eller 250 ms. Detta gör den mycket olämplig som systemhårddisk exempelvis.

Källa? Vad jag vet är Flash och Nand flash betydligt snabbare sök tid än mekaniska diskar, typ i storleks ordningen 10ns till 250uS

Av erixon
Citat:

Ursprungligen inskrivet av DataNusse
Det är väl förstårligt! Vilket aktie bolag vill hjälpa sin största konkurent med att sälja deras produkter?? Inget.
Om det var inte uppköpet av ATI så skulle Intel inte göra så här. Och konsumenter (vi) skulle inte drabbas av brist på valmöjligheter.

Nja, jag tror att Intel vill sälja mer chipset kretsar... hade inte VIA liknade problem för ett tag sedan? i och för sej så tillverkar VIA oxå CPU ^^ (som är stort hot mot Intel )

Av erixon
Citat:

Ursprungligen inskrivet av olmeri
Det stämmer inte. I många stater saknar man t.ex. inkomstskatt och motsvarande. Där kan momsen vara den enda skatten. Det gör att den blir svårare att undvika genom t.ex. svartjobb. Så även om skattetrycket är lägre betyder det inte att momsen är det.

Rätta mej om jag har fel men varierar inte momsen mellan staterna, vilket gör att man ofta anger utan moms för att få en rättvis pris bild (noterar att jag endast spånar)

Av erixon
Citat:

Ursprungligen inskrivet av bimbim
Okej! Här har man koll Nix.

En Mini kostar 4600kr och så lägger du till 1GB ram som kostar ungefär 800kr så det blir 5400kr för en liten fetcool dator med ett helt underbar operativsystem. OS X är ett otroligt operativsystem och är inte förra årtioends teknik (win 2k/xp) så det kräver lite mer ram än dem. 512MB går dock finfint.

Nej, det är ingen spelmaskin - det är inte mening heller. DVI-problemet har jag också hört talas om, hur omfattande det är är svårt att svara på. Men något jätteproblem är det inte.

Vart hittar du 1GB DDR ram modul för 800kr? Sedan använder OS X grafikortet till stör del i 2D läge vilket resulterar i att 32MB på grafikortet inte räker långt om man har högre upplösningar, sedan har vi 2.5" hårdisken på 40Gb vilket inte är mycket att hänga i julgrannen...

Visst det är en cool dator med ett härligt oprativ system, men billigt kan jag inte påstå...

Av erixon

Om man kollar på bilden nanoCoolers kan man se en EM pump och mangneterna ser inte ut att vara störe än de som finns i dagens hårdiskar och desutom är det ett statisk fält vilket kan lätt ledas vilket gör att fältet utan för minskar.

Men hittar de ingen legering så är nog systemet sten dött.

Av erixon
Citat:

Ursprungligen inskrivet av SlimJim
Vad jag har läst så har folk klagat på att den ej är anpassad till AMD eftersom minnet och CPU'n sitter så långt ifrån varanda att det skulle skada den inbyggda minneskontrollerns prestanda. Men vad jag kan se på kortet så är det inte särskilt långt. Inte mer än på mitt ATX dvs.

Problemet ligger i att ledningarna saka var nästa lika långa vilket in bär att minnes kontrolern plasering bör vara i mitten av minnen för optimal "signal väg"
Och efter som minet och cpu har fått fasta plaseringar så blir det inte bra med en cpu med inbyggd minnes kontroller :/

Så har jag fattat probemet, annara tror jag att det är rätt väg att gå för smartare plasering av komponeter ger inte bara en svalare dator också en tystare dator

Av erixon

Intel kanse vill "vissa" hur snabb PIIIM är gent mot P4 för kunna sälja den bättre....

Av erixon

Jisses den verkar på papperet vara varmare än exempel vis Intel Pentium M 1.4 GHz.... enda fördel som jag ser är att den kostar mindre...

Av erixon
Citat:

Ursprungligen inskrivet av sebbe2

varför det ?

sebbe [/B]

För att Parallelporten ger TTL nivåer med 5volt och LCD har TTL nivåer med 3.3Volt... så ni kommer att bränna ingångarna på LCD efter ett tag....

Edit: Snygg display

Av erixon
Citat:

Ursprungligen inskrivet av MrTT
1. SVAR:
Det känns som luften gått ur AMDs hype om 64 bitar. De kunder som behöver 64 bitar och tyckte att Itanium inte passade har tittat på andra alternativ, däribland AMDs lösningar. Men nu när Intel lanserar I32e på bred front så har AMD ingen fördel där.
Det sista fördelen för AMD är sin minneshantering vid 4-8 CPU lösningar.
Problemet är bara att av alla servrar och workstations är det i 90-95% 1-2CPU lösningar som gäller. Det har nu gått snart ett år sedan Hammer lanserades, min fråga är, hur många Hammer har sålts? 1-2 miljoner? Och när kommer Win64? 3 månader efter Xeon64 släppts?
Opteron behöver visst 2Mb cache, därför lanserar man Denmark med 2Mb cache.

Det kanse beror på att det inte funnis några vettiga alternativ som hanterar mer än 1-2 CPUer till vettiga priser samt att XEON inte ger så bra skalning med flera CPUer, och att windows skulle vara det enda alternativet är lite skratt retande då unix system är vanlig idag, exempel solaris, linux och m.m.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av MrTT

2. SVAR:
Intel säger att 90% av Desktop CPUerna kommer att vara Prescott Q2.
Skulle inte förvåna mig om Nocona tar 80-90% av försäljningen Q2 också.
Vitsen med att gå över till 0.09 microns är ju att de är så billiga att tillverka, se bara på Prescott, den kostar idag från 1300kr inkl moms, och Xeon64 är till 99% en Prescott så Intel har inga problem att hänga med i ett priskrig med Opteron.
Kan du svara på frågan jag ställde förut, en Opteron på 1,6Ghz och en Xeon64 3Ghz kostar lika mycket, vilken tror du är snabbare?

Att en processor är billig att tillverka har liten med pris sättningen på cpu. Sedan gämför du en CPU som finns med en CPU som inte finns att köpa, desutom dra du slutsatse att kostar lika mycke!! För att ditt antagande ska stämma så ska priset på Opteron stå still samt att Intel säljer sin CPU snor billigt som du har barserat på citat "så kostar en Xeon 3,2Ghz, 1Mb cache, 851$. Att då Xeon64 3,6Ghz skulle kosta 851$ vid lanseringen anser jag inte vara orimligt." efter som XeonMP 2.8GHz 3692$ så är det inte orimigt att Xeon64 3,6Ghz kommer att kosta minst lika mycke...
Sedan att en Xeon64 kommer att vinna imot en Opteron på 1.6Ghz är inte så svårt att gissa...

Citat:

Ursprungligen inskrivet av MrTT

3. SVAR:
Du kan väl ändå inte påstå att det är en nackdel för Intel att man har 10 års erfarenhet av 64-bits CPUer? Dessutom är redan den 32-bits arkitekturen som finns idag ett pinsamt lapptäcke, än värre blir det med I32e.
Se filmen
http://stanford-online.stanford.edu...8-ee380-100.asx
Han som var med och konstruerade Pentium sa att P4 är pinsamt lapptäcke,
Die size skulle bli hälften så stor som P3 eftersom de minskade linjebredden, men efter allt lappande så blev P4 lika stor som P3!!! Vad hade man då vunnit? Och det är så rörigt att ingen enskild människa kan sätta sig in i hela arkitekturen, vilket medför att ingen har det riktiga överblicken. När de testade P4 så kom den in i ”slow mode” ibland med ogynnsam kod, Varför det hände var svårt att förstå. En lösning var att lägga in slumpmässiga fördröjningar så ogynnsam kod inte kunde halvera prestandan i 1000 cykler.
Varför skulle det vara problem med Prescott i en server?
www.eurocom.ca kommer i juni med EUROCOM Phantom D900T,
en bärbar dator som klarar Prescott upp till 3.8Ghz, och en PSU är på 150W. Klarar man det i en bärbar dator så klarar man det garanterat i en server.

håller med...
Tja vilken battri tid det lär vara på den bärbara datorn

Av erixon

Är det bara jag som regerar över SNR 50dB...... Det måste höras....

Av erixon
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Sledgehammer
För att nForce3 är det enda kortet som kan låsa AGP/PCI. Om dom hade använt ett VIA kort eller något annat som saknar AGP/PCI låsning så hade AGP/PCI blivit Alldeles för jäkla hög.

Erixon: Kul att länka till en GIF logga?

Jag håller faktiskt lite med om att toms tester på Athlon 64 är lite fel. Däremot så är tomshardware en mycket bra sajt för övrigt tycker jag.

Hmmm... Toms Hardware gillar inte att direktlänkar till bilderna (borde ha lärt det vid det här laget)
bilden finns att beskåda på
http://www.tomshardware.com/cpu/20031021/athlon_cooler-22.htm...

Av erixon

http://www20.tomshardware.com/cpu/20031021/images/setup_divx....

Va... Använder dom MMX på AMD och SSEII på P4, är inte det lite miss visande?