Inlägg

Inlägg som erixon har skrivit i forumet
Av erixon

För att HBM eller liknade lösningar ska bli "vanliga" så tror jag att EMIB måste bli standard, för att få ned priset.

Som det är nu finns det vad jag vet bara en produkt som använder EMIB och det är Kaby Lake-G, och jag vet inte hur villig Intel är att dela med sig av tekniken.

För rent spontant borde HBM kunna tillverkas ungefär samma pris som GDRRx.

Av erixon
Skrivet av ågren:

Total omsättning för 2018:

  • Apple - 266 Miljarder USD

  • Huawei - 107 miljarder USD

  • AMD - 6 miljarder USD

Det ser i så fall ut att kunna bli brist på AMD-processorer men vad gör det när man kan få privilegiet att få köpa senaste iPhonen för 20 papp?

Skickades från m.sweclockers.com

Fast det talar inte om hur stor kund de är för TSMC. AMD lever på sälja kretsar medan exempel vis Apple säljer datorer, telefoner, mjukvara och musik mm. Så för hållande liten del av omsättningen är deras egna kretsar, så jag skulle inte vara förvånad om AMD är en större kund för TSMC än Apple. Där emot har Apple större plånbok och kan säkert betala mer än AMD exempel vis.

Av erixon

Helt ärligt förstår jag inte varför inte AMD inte inkludera lite default bios på cpu. Det skulle lösa en hel del problem, Och även om inte alla funktionen stöds av bios så borde PCIE som är ansluten till cpu fungera samt USB portarna samt sata portana som är ansluten till CPU.

Av erixon

Angående PCI Express 4.0 så är väl det inte bara högre bredband som är nytt utan även exempel vis "Reduced system latency", vilket borde göra att anrop till grafikkort mindre "kostsamma" vilket i vissa scenarier borde kunna ge lite prestanda boost. (kanske speciellt från dåliga porta från konsoler)

Sedan skulle jag inte vara förvånad om AMD döper om X470 till B550, man skulle ändå få en PCIe 4.0 16x och PCIe 4.0 M.2 plats och den klara sig med passiv kylning.

Av erixon
Citat:

At the moment, Sony won’t cop to exact details about the SSD—who makes it, whether it utilizes the new PCIe 4.0 standard—but Cerny claims that it has a raw bandwidth higher than any SSD available for PCs. That’s not all. “The raw read speed is important,“ Cerny says, “but so are the details of the I/O [input-output] mechanisms and the software stack that we put on top of them. I got a PlayStation 4 Pro and then I put in a SSD that cost as much as the PlayStation 4 Pro—it might be one-third faster." As opposed to 19 times faster for the next-gen console, judging from the fast-travel demo.

Ska man hård tolka så blir PS4pro 1/3 snabbare med en SSD medan PS5 typ är 19 gånger snabbare, om vi anta att det är korrekt
så borde bandbredden ligga kring 7000MB/s (500MB/s / 1⅓ *19 = 7125MB/s, med antagande att SSD ger 500MB/s)

Av erixon

Jag tror inte att man kommer att gå via PCIe på PS5 för SSD utan direkt prata med Flash minnet via ONFI 4.1. En 32bitars bus med 1200MT/s skulle i teorin ge 4800MB/s men mer trolig lösning är att man har en bredare bus typ 64Bit och långsammare Flash minnen. Fast även en 32bit bus med 1066MT/s skulle ge 4264MB/s i teorin vilket är snabbare än exempel vis 4x PCIe 3.0 klarar av.

Hanteringen av Flash minnet kommer troligt vis hanteras av PS5 os (mjukvara = billigt), och inte av en separat kontroller (vilket har CPU som sköter "garbage collection" och oftast ett externt DRAM som cash).

Att ha ett ONFI istället för PCIe tar troligt vis lika eller mindre kisel yta i anspråk.

Det är vad jag tror men visst det kan finnas andra aspekter som jag inte har tänkt på...

Av erixon

Angående PS5s SSD så tror inte så mycket att det är en hybrid lösning.
Speciellt inte om storlek är 1TB på intern lagringen.
Anledningen är att Flash minnen blir billigare och billigare. Och även billigare Flash minnen är förvånansvärt snabbt.
Jag skulle tro att hel del SSD begränsas av kontroller och interfacet snarare än Flash minnena (när man kommer upp i storlek)
Ta exempel Intel 660p Series M.2 2280 SSD 512GB den klarar 1500MB/s
Medans Intel 660p Series M.2 2280 SSD 1TB klarar endast 1800MB/s
och samma med 2Tb modellen. Om modellerna använder samma Flash minnen så borde hastigheten för dubblas när man för dubblar kapaciteten. Men det gör det inte! (kan bero på att man använder samma buss till flera Flash minnen eller att kontroller endast använde 2x PCIe alt version 2.0 av PCIe istället för 3.0)

Sedan tror jag att PS5 direkt ansluter Flash minnena till "soc" det gör att man spar in SSD kontroller och låter OS hantera skrivningar och cash funktion.
Delvis: Flash -> "SOC" istället för Flash -> SSD kontroller -> "SOC".

Om vi tar Intel 660p och skalar bort controller kan vi få ett hum hur mycket 1Tb kostar.(2019-04-21)

1TB

512TB

Pris för 512GB

Dustin

1419kr

839kr

580kr

Inet

1429kr

949kr

480kr

Så om vi går på medel pris så hamnar vi på 1060kr/TB ( (580+480)/2*2 )
Och vi borde kunna få en bandbredd på ca 3GB/s med en 1TB, så inte långt ifrån teoretiska max hastig 4x PCIe 3.0 (4GB/s)
Och med 2TB ca 6GB/s vilket är snabbare än en 970 EVO Plus (3.5GB/s).

Om vi jämför priset på en hybrid lösning på 1TB så måste vi ha en HD ca 300kr-400kr och Flash som klara 3GB/s 256GB, om vi antar att priset på 4gånger snabbare Flash är endast dubbelt delvis (1060kr *2 /4 = 530kr)
så får vi ett pris mellan 830kr-930kr

Så pris skillnad är inte så stor vid 1TB och tanke på Flash minnen troligt vis kommer att sjunka i pris så verkar det vara dum ide att hålla fast vid en mekanisk HD och dessutom kommer en hybrid lösning inte riktigt upp i samma prestanda som ren SSD.

Men vid 2TB är det en stor skillnad i pris.

Av erixon

10AX048H2F34E1HG var ingen billig sak att köpa.
https://www.digikey.com/product-detail/en/intel-fpgas-altera/...

Pris för oss vanliga döda typ 2,604$ per st (typ 23000kr/st). givet vis har Nvidia rabatt men ändå....

Av erixon

Jag tror att man vill gå ifrån 0,5GB minnes IC då de flesta verkar använda 1GB. Och således är lättare att få tag på och kanske till och med billigare.
exempel:
1030 2st @ 1GB
1050ti 4st @ 1GB
1060 5GB 5st @ 1GB
1060 6BG 6st @ 1GB
1070 8st @ 1GB
1070ti 8st @ 1GB
RX560 4GB 4st @ 1GB
RX570 8GB 8st @ 1GB
RX580 8GB 8st @ 1GB
Alla PS4 8st @ 1GB
XBOX one X 12st @ 1GB

Och var det inte AMD som på vissa RX480 4GB körde med 8GB för att man inte fick tag på 0,5GB IC?

Av erixon

Är det bara jag som är lite lur på uppgifterna?
Memory Clock: 11 Gbps
Physical Memory Size: 5 GB Memory
Type: GDDR5X Memory Interface Width: 320-bit
Memory Bandwidth: 400 GB/s
Jag menar 11Gbps*320-bit /8bit -> 440 GB/s
Och GDDR5X moduler med 0.5GB (320/32= 10st minnes ic, 5GB/10 -> 0.5GB) Det är väl knappast någon standard som använd eller ska det vara speciellt framtagna för "mining"? känns lite långsökt och kostsamt.

Av erixon
Skrivet av Petterk:

@erixon

Nu verkar inte du intresserad av att diskutera verkliga lösningar, men Maxim som köpte upp Volterra har en artikel om deras tillämpning av kopplade induktorer: https://www.maximintegrated.com/en/app-notes/index.mvp/id/599...

Väl jag erkänner att jag inte riktigt räknade kopplade induktorer som drosslar.

Skrivet av Petterk:

Det är inget jag grävt upp nu, jag tyckte mest att det var irrelevant till diskussionen tidigare då det var pris/kostnad som diskuterades. Jag antar självklart att du kan kolla upp grejer själv också. Att du inte verkar intresserad säger jag bara för att du inte brytt dig svara mer i tråden.

Jag har haft lite annat och göra i helgen, så konstig är väl inte det?

Skrivet av Petterk:

I princip är det enda du hänvisat till AMDs slide, några argument har inte kommit från ditt håll. Jag säger ju att jag inte ser någon större skillnad mellan tidigare lösningar för AMD och Raven, enligt deras slide går de från ICCmax på 35 A på VDD och 35 A på VDDNB till 45 A på VDD och ospecificerat på VDDNB. Låter lämpligt i båda fallen att köra t.ex. 2+2, 4+2, 3+2 och möjligen (3+1 eller) 2+1, samma typ av lösningar som används av båda processorerna när det gäller Bristol och Raven Ridge, de kör ju samma sockel också. Att öka kraven på VDD (Vcore/CPU) betyder inte att man kan ta bort faser eller byta till billigare komponenter, och det är hur som helst samma PMICs som används till båda och tidigare moderkort kan utan problem återanvändas.

Fast kör de samma sockel? Bristol Ridge kör väl FP4 medans Raven Ridge använder FP5. Däremot kommer "stationära" varianten att köra samma sockel delvis AM4, eller har jag missat något?
Raven Ridge
Bristol Ridge

AMD prata de även om fördelarna med LDO när det gäller strömbesparing men också en kostnadsbesparing.
"LDO’s can be used judiciously to reduce rail counts and costs"
2016 POWER SOC CONFERENCE OCTOBER 3 - 5

Av erixon
Skrivet av Petterk:

En MOSFET i dessa sammanhang är per definition en komponent som har en hög sida och en låg sida, du kan i princip inte använda annat med dessa VR-controllers i den här tillämpningen och ingen skulle använda annat. Det finns inget moderkort som använder två single-MOSFETs per fas.

Okej du definierar om vad en mosfet är, och tydlingen läser du inte heller mina inlägg. (se nedan)

Skrivet av erixon:

där emot är det inte helt ovanligt att finns med två mosfetar i varje kapsel.

Skrivet av Petterk:

Går i vissa fall att använda två MOSFETs i en 2-faslösning/2-faser i par med en diskret drossel, men det kan vi bortse från, det behövs inte i riktigt kompakta designer ens.

Okej jag vill se en skiss på hur det skulle fungera och jag väntar med spänning... för jag har aldrig sett en sådan lösning och hur skulle den teoretisk fungera.

Skrivet av Petterk:

Varför denna diskussion? En 12,3-tum Surface Pro 2017 kör exempelvis 1+2+1 med en PMIC, fyra MOSFETs och fyra drosslar. Du klarar att köra Intel i en MacBook 12 (där det ser ut som de matar processorn med minst 4 faser) som har ännu kompaktare moderkort.

Kompakt är inte lika med billigare lösning men däremot om behöver mindre "samma" komponenter så blir det billigare vilket 2700u kräver. Vad er det så svårt förstå med det?

Skrivet av Petterk:

Varför skulle du designa om strömförsörjningen till Raven Ridge när det är i stort sett samma krav på bägge plattformarna och samma PMICs som används på båda? Det är liksom samma rekommendationer från komponenttillverkarna. En 3+1-lösning har du ingen anledning att byta ut mot en annan 2+1 du inte är bekant med och skulle du göra det så skulle du spara ~en till två dollar. Men vad ska du göra om du redan körde 2+1 till Bristol Ridge? Du kommer inte byta till en 1+1-lösning, CPU/GPU kan ju dra mer än en vanlig enskild MOSFET klarar att leverera.

Få se här nu Bristol Ridge kräver en rail för GPU och en rail för CPU medans däremot Raven Ridge har en rail för både GPU och CPU, så det är exakt samma behov enligt dig? Och "Det är liksom samma rekommendationer från komponenttillverkarna." har du källa på det? för mig låter det som om du sitter hitta på.

Av erixon
Skrivet av Petterk:

... Det behövs inte 2 mosfets för varje fas, det är bärbara vi talar om, ...

Vet du hur en step-down regulator fungerar? För jag börjar nämligen tro att du inte gör det.
Så här ser en fas ut (förenklad):

https://www.maximintegrated.com/en/images/appnotes/3767/3767Fig0...

Som du ser används två mosfetar per fas och en spole.
Man skulle kunna ersätta en av mosfetarna med en diod men vid de här låga spänningar så blir verkningsgraden horribel dålig (typ runt 50%.) vilket inte är speciellt lämpligt i en bärbar dator.
Mer om ämnet kan du läsa här "Meeting the Challenges of Power-Supply Design for Modern, High-Current CPUs" den är lite gammal men principerna stämmer fortfarande.

Skrivet av Petterk:

Förstår du AMDs slide?

Intel har delvis lägre krav på ICCmax eftersom CPU och GPU inte delar på en rail, för en 15 W quad-core så är ICCmax 64 A på CPU och 31 A på grafiken, det har PMICs och MOSFETs (men kan vara anledning att man väljer att köra 2+2+1 eller 2+1+1, men det är inget måste) inga som helst problem med när de är rätt specade.

Ja jag förstår vad ICCmax är och det är strömförsörjningen skall klara, gör den inte det så kan dator krascha eller i värsta fall gå sönder. Därför måste man konstruera strömförsörjningen där efter.

Skrivet av Petterk:

Det handlar väl ändå om nivåerna när PMIC ska slå ifrån i princip, den kan självklart inte använda över 150 W som du får om du lägger ihop alla max-värden.

Nej, det handlar inte om när PMIC ska slå ifrån (Och vilken nytta skulle det ha om inte strömförsörjningen inte klara strömmen?)
Utan det handlar CPU och GPU kan momentant dra mycket mer ström. 15W tpd är ett "medelvärde".

Spolarna måste dessutom arbeta inom det "linjära" område (delvis hålla sig under max strömmen) annars tappar de "induktans" och blir i princip en kortslutning, vilket varken CPU eller mosfetarn "gillar" (Typ 12volt direkt till CPU och väldigt hög ström genom mosfetarna, och jag tror inte att man behöver var Einstein för att förstå att det är mindre bra)

Så att minska MAXIcc minskar storleken på spolarna eller antal spolar.

Skrivet av Petterk:

Vad det gäller AMD så är det samma PMICs och FETs som de körde på Bristol Ridge, så det är ingen som helst besparing jämför mot vad de behövde tidigare. Runt 4-5 FETs är nog lämpligt i båda fallen vilket som, även om man kan gå lägre. Men vad spelar det för roll om du behöver en eller två extra MOSFETs och extra drossel? Det har gått bra att köra effekthungrigare saker i mindre applikationer förr, att få in 7 faser i kompaktare prylar än det här handlar om.

En 1+2+1-implementering behöver fyra FETs och tre drosslar, lägg till en fas och en 6x6 mm krets för 2+2+1 typ.

Vet inte hur det riktigt är relevant, först var det en kostnadsbesparing och nu pekar du på att det tar mindre plats (vilket det inte heller behöver göra). I de datormodeller AMDs partners presentera får du plats med KBL-R och MX150 (som också behöver strömförsörjning och tar upp plats) hur som helst. Hur du väljer att implementera effektmatningen har i princip ingen betydelse när det gäller priset, en extra FET kostar ~1 dollar och det förutsätter i princip att de på AMD-sidan kör något som 2+1 när de i själva verket snarare kör 3+1 eller 4+2 i vilket fall som helst. Och om du kör en FET mindre på den snålaste AMD-lösningen så kan ju ändå PMIC-kretsen råka kosta 1 dollar mer. En kostnadsminskning hade det kunnat vara om det gällde KBL-H med 48 dollar chipset ställt mot Raven Ridge utan chipset, nu är inte moderkort med Intel dyrare när vi pratar Y, U och R-serien och det är hur som helst bara systemets kostnad som har någon relevans.

Som sagt "1+2+1-implementering" behöver 8st Mosfet och 4 drosslar.
Och varför skulle använda samma lösning på Raven Ridge som Bristol Ridge? finns ingen anledning.
De dator modeller som man har plats med KBL-R och MX150 är konstruerade för dessa, att man då får in en mindre lösning är väl inte konstigt. Det innebär inte heller att inte kommer att koma u2700 datorer där inte KBL-R och MX150 ryms.

Skrivet av Petterk:

Mer märkligt att vi måste ha en lång diskussion om komponenter som kostar tillverkarna cent.

Jag tror att du underskatta kostnaden för strömförsörjningen och Nej det handlar inte om cent utan snarare dollar. Och du glömmer avkopplings kondensatorer bland annat.

Av erixon
Skrivet av Petterk:

Vilket inte betyder att komponenterna är dyrare, det är inte någon 48 dollar PCH vi talar om.

Jag antar att det är två chip i en kapsel du pratar om? Anledningen (vad jag förstått) till att det blir dyrare med två chip i en kapsel är att man kan endast göra en full test när den är monterad i kapseln, skulle ett chip vara defekt så får man kasta bägge chipen, devis kapseln. Så risken för fel blir större och där med ökar kostnaden. Men i Intels fall kan man skjuta kostnaden på kunden efter som marknaden vill ha en den lösningen som Intel erbjuder, Vilket inte är något fel.

Om jag har förstått det rätt är det bland annat därför Xbox One gick från 360 konstruktion, delvis två chip (GPU och eDram) i en kapsel och istället integrera eDram direkt i GPU vilket ger större GPU men är tydligen billigare...

Skrivet av Petterk:

Det betyder inte ens alltid fler VRMs, fets, kondensatorer och drosslar, FETs är ibland är inbyggt i de PMIC-kretsar som finns, och om de inte är det så är det bara tre MOSFETs som behövs för CPU, GPU och System Agent som minimum. Komponenterna som behövs där har dessutom varit samma sedan Skylake.]Det är samma krets som matar cpu och gpu i de designer som finns. Du kommer nog inte undan med färre komponenter på AMD-sidan, och skulle en extra mosfet behövas (vilket kan gälla på både AMD och Intel beroende av hur många faser de kör) så kostar den ~1 dollar.

Nu behövs det två Mosfetar per fas, delvis en "high" och "low" om vill ha en rimlig verkningsgrad. Så minst 6st.... där emot är det inte helt ovanligt att finns med två mosfetar i varje kapsel. Och varje fas behöver minst en spole.

Dessutom så är både mostfetarna och spolarna helt vanliga och inget special till Intel eller AMD det är inte helt ovanligt att moderkorts tillverkarna använder samma komponenter till både AMD och Intel. Det ända som brukar vara specifikt är "PMIC"-ic.

AMD nya u2700 och u2500 klara sig med mindre peak ström och med en "rail" för både CPU och GPU, de anser att det är en fördel.
Vilket man kan se här:

https://cdn.sweclockers.com/artikel/bild/56536?l=eyJyZXNvdXJjZSI...

Och hur de klara sig med en "rail"

https://cdn.sweclockers.com/artikel/bild/56535?l=eyJyZXNvdXJjZSI...

Om AMD klara sig med en "rail" och mindre max ström än Intel, så tror du inte att den kan göras mindre och billigare?
Verkar märkligt i annat fall.

Skrivet av Petterk:

Vadå Intels dyraste?

Ja det kanske inte var den smidigaste formuleringen.
Vad jag har sett så är u2700 tänkt att konkurrera med Core i7-8550U, och u2500 med Core i5-8250U.
Vilket jag inte tror är helt omöjligt.

Skrivet av Petterk:

Nu hittar du bara på och pratar totalt strunt som inte går att följa.

Okej? eller vill du inte förstå? Jag vet att kan ibland formulera mig som kratta i bland...

Av erixon
Skrivet av Petterk:

Nej, eftersom det inte finns någon mening att jämföra mot Kaby Lake H nu när KBL-R finns. För de som tillverkar moderkorten (kontrakttillverkarna på uppdrag av de stora systemtillverkarna) blir det inte fler diskreta komponenter när de gör en Intelbräda.

På u2700 (och u2500) så delar iGPU och CPU samma VDD vilket inte Intel gör så ström delen kan göras mindre och med mindre komponenter än Intels dito. Så det innebär mindre antal FETar, spolar och kondensatorer delvis mindre diskreta komponenter.

Skrivet av Petterk:

Vilket inte har någon som helst inverkan på de som tillverkar moderkorten, därför jag tog upp det till att börja med och svarade på ditt inlägg.

Sen är det knappast dyrt för Intel, de äger sina egna fabs medan AMD betalar för sin kapacitet. KBL-R är ungefär lika stor som KBL-H/S och mindre än KBL-U med GT3 när vi pratar kärnan och när det kommer till die size är Raven Ridge mycket större, PCHn tillverkas på äldre mycket billigare process. AMD försöker inte ge bort processorerna, så de kommer kosta tillverkarna ungefär lika mycket som en Intelkrets.

Fel av mig att referera till att moderkorten skulle bli billigare pga avsaknad av sydbryggan, det är snara billigare SOC för AMD sida efter som de använder ett singel chip.

Intel tillverknings teknik är mindre än exempel vis GlobalFoundries, Det innebär inte alltid en nackdel utan att troligt vis lite enklare att tillverka men till kostnad av en större krets, vilket kan ge billigare total kostnad.
Sedan att tro att skulle vara billigt för Intel att ha egna fabriker är lite svårt att si om. Intel är tvungen att dumpa all kostnader för utveckling av nya noder på sina produkter, Medan AMD indirekt delar kostnaden med andra företag genom att leja bort tillverkningen.
Det är också en av anledningar till att Intel har börjat tagit på sig tillverkning från andra aktörer.
Sen finns det andra saker som påverkar kostnad, exempel vis antal metall lager de använder mm.

För vad skulle ett 1080 kosta om man basera enbart på kretsens storlek? Jag menar att 314mm² är ganska stort.

Så att utgå ifrån att minst kommer att kosta som Intels dyraste är väl lite att ta i , givet vis kommer den inte att vara gratis men jag har känsla att den kommer vara ganska prisvärd. Men visst jag kan ha fel.

Skrivet av Petterk:

Lägre volymer, knepiga återförsäljare och konstiga SKUs äter upp den besparingen och det är inget som varken tillverkaren eller konsumenten ser något av i praktiken.

Det är väl inte så konstigt att de äldre AMD APU inte har varit speciellt attraktiva och där med har varit lite av en udda fågel vilket har gjort dem dyra en vad skulle kunnat varit.
Men att anta att AMD nya APU skulle gå exakt samma öde tror jag inte riktigt på, dels att prestanda per watt har blivit mycket bättre.
Även att Ryzen har varit mer framgångs rika än till exempel moderkorts tillverkarna hade trott.

Skrivet av Petterk:

Aleshi ovan diskuterade en överklockad Raven Ridge med 11 CUs aktiva och överklockad GPU, men det är ju inte vad vi kommer få. Vad får du 1000 kr ifrån? Säg att Intel tar 2500 kr exkl moms (listpris för många av deras populäraste processorer) och AMD tar 2000 kr exkl moms? Var ska du få en prisbesparing som syns för konsumenten? AMD måste kunna konkurrera på samma prispunkt för konsument. Man kan inte önska till sig stora prisskillnader.

Slarvigt formulerat från min sida. Om det funnes en AMD dator med likvärdig prestanda för 14kkr och motsvarande för 15kkr Intel hade då inte AMD haft någon fördel? På din formulering får jag nästa en känsla av att AMD max får kosta 2/3delar av Intel. Men jag kan ha missuppfatta vad du menat.

Sedan förstår jag inte heller varför du tar upp Aleshi diskussion om iGPU med mig? Ser tyvärr inte riktigt vad det skulle bidra med...

Skrivet av Petterk:

Inte med integrerad grafik som ska räcka till moderna spel t.ex. eller lite mer GPGPU-kraft för den delen. Här har vi Apple som exempel som kört Polaris 11 de senaste 2 åren i MBP15, och valt bort Iris Pro dito har Intel valt bort att producera några så det är något de kommit överens om mer eller mindre – utan Apple, ingen efterfrågan och utan efterfrågan ingen anledning att göra något efter SKL med GT4e som de inte hade kunder på tack vare att Apple bytte till diskret grafik. Behövs inte den kraften så har ändå exempelvis 2500U svårt att konkurrera. Företagsvärlden vill ha vPro/iAMT (AMD har inte lika bra lösning och deras lösning måste användas i praktiken också) samt modeller med stöd för dockningsstationer också.

Att Apple har valt bort dem kan bero på att Intel har tagit bra betalt för dem, varför Apple har valt bort Iris Pro kan vi bara spekulera i. Och varför skulle det inte kunna ha en docka till en AMD baserad plattform? Att det inte finns nu behöver inte betyda att inte kommer finnas i framtiden.

Skrivet av Petterk:

För det finns ingen möjlighet att konkurrera i prissättningen av processorerna, en laptop för 4000-5000 kr har en processor med ett uppskattat pris på 250-300 dollar.

Varför skulle man inte kunna konkurrera med prissättningen? Det är ju det man har gjort med Ryzen. Jag tycker att det är lite udda resonemang.

Skrivet av Petterk:

Uppsjö behövs inte, men det behövs någon vettig modell att visa upp. Lenovo IdeaPad 720S (13,3-tum med AMD) är vettigare som 14-tum med KBL-R och MX150, det kommer ändå landa på samma prislapp så när som några hundringar. HP Envy X360 är vettigare med KBL med samma prislapp, och möjlighet att köpa med mer än 8 GB minne (förinstallerat) eller konfigurera/beställa som BTO med MX150. Acer Swift 3 är också vettigare att köpa med KBL-R och MX150 för mer eller mindre samma prislapp som AMD-modellen. Det händer ofta att tillverkare presenterar flertalet modeller innan Intelprocessorer börjar skeppas ut i handeln om vi ska tala om nylanserade Intel-produkter, de hade inte behövt visa upp mycket bara något vettigt och vad det gäller företags-laptops hade det räckt att säga att de ska lansera något för det segmentet/marknaden utan att specificera exakt vad. Sen är Ryzen 5 2500U och Ryzen 7 2700U lanserade, de har bara inte skeppat till slutkund än, men väl börjat gå till tillverkarna. Hela poängen med att lansera produkterna nu är att första systemen ska komma ut på marknaden detta kvartal.

Priserna brukar bli justerade när produkterna kommer ut till marknad, inget konstigt med det.
Sen att tillverkarna av bärbara datorer är lite återhållsam med antal modeller från AMD är väl inte heller så konstigt efter som AMD inte har sålt så bra förut.

Av erixon
Skrivet av Petterk:

Komponenterna är knappast dyra, men moderkorten kommer inte direkt bli billigare

Nej men de är inte gratis. Mindre komponenter minskar även produktions tiden vilket spar pengar.
Så "moderkortet" blir billigare.

Skrivet av Petterk:

– gällande ultraportabla så är Intels kretsar enda upp till Kaby Lake R med fyra kärnor SoCs (alltså KBL-Y, KBL-U och KBL-R och ett par tidigare generationer av -Y och -U) som inte kräver (eller kan använda) något chipset. -Y, -U och -R begränsar dig såklart till max Iris Plus (GT3e) på U-processorerna, men datorer i denna prisklass har inga problem att kombinera KBL-R med MX150.

Intel variant på SOC är två chip i en förpackning (De är ihop kopplade med OPI bussen), är dyrare att tillverka än ett lite större chip.
Enda anledningen till Intel kör med den här varianten är för att man inte vill har för många olika "chip" utan kan använda dem till andra cpu utan -Y -U -R, Det medför även den fördelen att man ta de bästa CPU till -Y -U -R.

Efter som AMD har valt att integrera både USB & Sata i Ryzen serien så slipper AMD den typen av fördyring efter som finns redan med i hela familjen. Och i de flesta fall har man nytta av dem.

Skrivet av Petterk:

Det enda som är viktigt är vad systemtillverkarna gör med grejerna och där vet vi ganska mycket redan. HPs Envy X360 med 2500U kommer börja på 699 dollar, då vi vet vad de tog/tar för modellen med Bristol Ridge (FX-9800P eller A12-9720P i Sverige som är samma processor) och vad de tar för nuvarande KBL-modeller så kan vi ganska säkert säga att dessa 699 dollar kommer ge dig en basmodell med 8 GB DDR4 (single-channel, säkert en plats ledig dock), 1 TB 7200 rpm HDD och att den kommer kosta ~10 000 kr med en 256 GB SSD. Kanske runt 8000 kr inkl moms och kemikalieskatt, och mekanisk HDD på 1 TB då. Med sådana val från systemtillverkarna så går det att såga ganska friskt. Blir inte systemen schyst prissatta spelar det ingen roll om HP, Lenovo eller Acer kan köpa in processorn 50 dollar billigare, och så är det ju med det.

Så om tillverkaren kan tjäna 50dollar extra per såld dator, du tror inte att skulle försöka sälja mer av den i så fall?
Jag menar 50dollar till är en ganska bra ökning på marginalerna.

Skrivet av Petterk:

En modell med 30-75 Hz freesync-kompatibel panel på 14-15-tum, Ryzen 7 2700U, 16 GB DDR4-2400 i dual-channel, 500+ GB M.2-SSD för under 10 000 kr hade givetvis sett mycket bättre ut men verkligheten ser ju inte ut så, det är inget (system i den stilen alltså) vi kommer få se på ett bra tag.

Så AMD måste kunna leverera en dator till 2/3 priset av liknade Intel dator för att vara något att ha? Räcker det inte med att är ca 1000kr billigare på dator i 15kkr klassen?

Skrivet av Petterk:

Ska vi tala hypotetiska system och hypotetiska processorer går det även att göra på Intelsidan, så det är fullkomligt meningslöst.

Vad jag vet så diskuteras det AMDs "press release" av u2700 och u2500, Som verkar fult rimligt att det finns exemplar av hos AMD.

Skrivet av Petterk:

Hade grafiken kunnat konkurrera med mobila RX 550, RX 560, eller MX150 hade det varit en annan fråga och då hade tillverkare velat bygga vettigare system.

Så då kan man inte bygga vettiga Intel system heller då?

Skrivet av Petterk:

Nu kommer det vara svårt att få tillverkarna att skeppa vettiga system, och säkert svårare än så att få just den konfigurationen man efterfrågar, ÅF-ledet kommer ha hemska konfigurationer. Eftersom vi inte har någon kraftigare processor så hade jag snarare velat se någon kombinera AMDs APUer med diskret grafikkort. Vad de gäller de som inte behöver all den grafikprestandan (i 2700U) så finns ju Intel, och att AMD skulle kunna konkurrera på billigare arbetsstationer just nu finns ju inte på kartan.

Vad är det som hindrar att man använder ett dGPU? Och var för skulle inte AMD kunna konkurrera med billiga arbetsstationer?

Skrivet av Petterk:

Det är inte som vi sett någon sätta 2500U i billiga företags-laptop typ som ThinkPad L-serien eller HP ProBooks, men det är inte heller som AMD lär leverera något som är märkbart billigare till tillverkarna än vad sådana maskiner kör. Tyvärr är det svårare när man kommer från en så försvagad position och aldrig haft något bra fotfäste bland bärbara historiskt.

Den är ganska färsk eller rättar sagt ej släppt, så att vi inte ser en uppsjö av datorer är väl inte så konstigt...

Av erixon

Jag tycker att den ser riktigt intressant ut för "ultrabooks", Att grafiken delen verkar vara i klass med Iris Pro 580 får se som bra jobb från AMD. Speciellt när man har begränsat bandbredd och TDP.

Jag är inte heller speciellt orolig för att u2700 blir någon super dyr sak (snara tvärt om, delvis bra prestanda/krona), som viss verkar skenet av pga grafiken.
Anledningar till att jag inte tror det är bland annat:

  • Att den går använda "utan" sydbrygga då den har både USB & sata inbyggt. vilket innebär att både spar utrymme och komponenter minskar (exempel strömförsörjningen till sydbryggan försvinner som exempel).

  • Att den använder samma VDD (strömförsörjning) till både iGPU och CPU, det gör att strömförsörjningen kan göras mindre vilket spar utrymme och komponenter.

  • Den använder INTE dyrt eDram som cpu:erna som har Iris Pro

Givet vis skulle den gå göra några korv ören billiga genom att exempel vis halvera iGPU men jag tror inte prisskillnad skulle vara så stor. (tippa på att man max skulle spara ca 15-30mm²)

Sen har jag lite svårt att förstå att bättre grafik skulle vara någon nackdel? Jag tycker snarare att det är bra då det gör att fler titlar blir spel bara på plattformen. (och kanske ännu fler om man har freesync)

Givet viss är det knappast spelnördarna våta dröm, men de är knappast målgruppen.

Det kommer bli spännande se tester av plattformen, Jag hoppas att Sweclockers har någon test på gång fram över

Av erixon
Citat:

Gällande din förhandsbokning av Mini SNES
Hej!

Vi har tyvärr ett mycket dystert besked gällande din beställning utav Super Nintendo Classic Edition, vi kommer tyvärr inte kunna leverera din förbokade Mini SNES.

Nintendo har nu meddelat oss hur många konsoler vi kommer att få och det är tyvärr extremt mycket färre än vad vi hade önskat och förväntat oss. Vi har gjort allt som står i vår makt för att försöka få fram fler konsoler men det har tyvärr varit förgäves trots alla förbokningar vi fått.

Vi är medvetna om den enorma förväntan och upphaussning som byggts upp kring konsolen – och vi hoppas att du förstår att vi också är grymt besvikna över att inte kunna leverera det alla efterfrågar.

Vi önskar att vi hade en förklaring till varför de valt att producera så extremt få enheter när efterfrågan är så enormt stor – men det verkar inte finnas ett tydligt svar att få. Nintendo har i tidigare uttalanden antytt att de skulle tillverka långt fler av Mini SNES än föregångaren Mini NES – och det är orsaken till vår initiala optimism.

I nuläget finns ingen indikation på att det kommer fler konsoler till Sverige och vi har därför valt att ta bort alla förbokningar som vi inte kan leverera.

Jaha, vart ska man nu förhandsboka?

Av erixon

Men är det mer ekonomisk att köpa "miningcard" istället för ett vanligt?
Jag menar Andrahands värdet är säkert mycket bättre på ett vanligt grafikkort och pris skillnaden mellan ett vanligt 1060 6GB och "miningcard" edition är ca 600kr.
Om man sälja det efter säg ca 1 år borde man kunna få runt 800-1500kr (om mining med grafikkort inte lönar sig eller det kommer nytt med bättre avkastning) och efter 2år borde man kunna få runt 500kr i alla fall.
Sedan för att inte tala om garantin! 90dagar mot 2år! Har man lite otur så går "miningcard" sönder efter 3månader och sitter man med skägget i brevlådan och man har gjort en förlustaffär.

Av erixon
Skrivet av SvanteP:

Vart hittar du priser på dessa? Jag har försökt söka runt lite på nätet men bara fått upp priser på grafikkort i artiklar. Ingenting om kostnad vs kostnad på dessa per GB. Jag vet att alla springer runt och säger att hbm är så mycket dyrare gddr men aldrig sett någon som backat upp det med fakta.

Jag undrar lite gran över det också!
Kisel ytan som går åt till HBM är nog ungefär lika GDDR5 per GB, och stacka kisel ovan på varandra lär inte heller vara svindyr ( För flash minnen har använt den tekniken för att få upp kapaciteten samt få ned priset per GB, och nu snart uppe i 72 lager länk. Vilket kan jämföras mot HBM2 3,5,9(beroende på storlek))

Att substratet som GPU och HBM monteras på skulle vara svindyrt har jag också lite svårt att tro, även fast den är tillverkat av liknade kisel så behövs det avsevärt mindre antal steg i tillverkningen samt att kan tillverka den med större "lithography process".

Visst är den säkert "dyr" för att den är ny, men kommer troligt viss följa den normala pris trenden för elektronik delvis bli billigare
Dock är inte HBM något magisk som kommer trolla fram mer prestanda, dock kommer bandbredden och energi effektiviteten göra att det finns utrymme förbättringar.