Inlägg

Inlägg som Stoff3th3m4n har skrivit i forumet
Av Stoff3th3m4n
Nytt bud: 1 000 kr + frakt
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av Stoff3th3m4n
Skrivet av pine-orange:

Du hävdar ju systemfel, då förutsätter jag att du har stenkoll på hur allting fungerar och hänger ihop. Stämmer det?

Uppenbarligen tillräckligt för att se när systemets svagheter uppenbarar sig. Själv då, anser du att det är ett fulländat system gällande elhandel och produktion?

Av Stoff3th3m4n
Skrivet av pine-orange:

Kan du förklara för oss exakt hur marginalprissättning av el går till?

Varför måste jag göra det? Det finns enkelt tillgängligt för den som googlar.

Men här förklaras det väldigt bra tycker jag: https://solcellskollen.se/blogg/vad-beror-de-hoga-elpriserna-...

Av Stoff3th3m4n
Skrivet av Hulle:

Kan någon förklara för mig som precis läste artikeln om misstänkt elprismanipulation varför vi har någon sorts omvänd marknadsprissättning för el i EU? Marginalprissättning? Där det räcker att en liten skitproducent i EU säger "nu säljer vi vår el för 20kr kWh" så får alla andra också så mycket betalt.

Varför är det inte som på alla andra marknader att producenterna tävlar med att erbjuda lägsta pris för att sno kunder av varandra? Det verkar helt sjukt och det är väl snarare detta än något annat som driver elpriset.

Typ det jag hävdat hela tiden i den här tråden. Systemfel.

Av Stoff3th3m4n
Skrivet av SAFA:

Du glömde

0. 1970-talet. Vi ska storsatsa på kärnkraft och behöver avsättning för elen så bygg med direktverkande el. Det är billigare än vattenburen och minskar oljeberoendet. (Vi hade energikris 1973 om ni minns).

Ja det är sant, var före min tid dock så jag skyller på det

Av Stoff3th3m4n
Skrivet av SuperNova:

Bra sammanfattat!
Förstår heller inte mig på dem som hela tiden skall hävda annat eller som att det inte är ett problem i dagsläget.
Har SweC blivit infiltrerat av partikandidater, hahaha.

Nej det blir märkligt ensidigt ibland.

Skrivet av DasIch:

Onödigt att försöka elda på den politiska debatten. Det slutar bara med sura moderatorer och låsta trådar. Just därför jag svarade som jag gjorde i mitt inlägg, istället för att gå in på detaljer.

Tycker att mitt inlägg tvärt om var sakligt och för att de-eskalera. Båda de politiska blocken har varit med och skapat den här situationen och mitt inlägg handlade inte om att föra fram något alternativ framför det andra, utan snarare att alla varit med och gjort ett dåligt jobb i den här frågan.

Av Stoff3th3m4n
Skrivet av DasIch:

Jag kan faktiskt inte förstå hur någon kan invända mot att det är den förda politiken som skapat situationen. Olika syn kring detaljerna kan jag dock förstå.

Klart att det är genomförd politik som ställt till det:

1. Nedläggning av Barsebäck (s-regering)
2. Avregleringen av elmarknaden på 90-talet (borgerlig regering)
3. Böjer sig för EU och inför elprisområden 2011 (borgerlig regering)
4. Böjer sig för EU 2019 och godtar regler och principer om energiexport (s+mp regering)
5. Låter bli att ta krafttag gällande infrastruktur och överföring (både alliansregering och s+mp regering)
6. Gastillförseln till Europa påverkas (ryska staten)
7. Länder som gjort sig beroende av rysk gas i kombination med punkt 3 (tyska staten + allehanda öststater)

Visst är det politik som gjort att vi hamnat här, men i min mening är det ett system som just nu uppvisar rejäla svagheter.

Av Stoff3th3m4n
Skrivet av Gorham:

Trodde inte elen ökat så mycket tills räkningen betalades imorse. Hyresrätt, gick från 950kr förra till 1400kr nu. Rätt bra påslag i procent.

Vänta bara tills hyresvärdarna måste täcka ökade elkostnader genom att höja hyrorna.

Av Stoff3th3m4n
Skrivet av joakim99:

Har jag skrivit detta eller lägger du ord i min mun nu? Problemet är väl snarare att det produceras för lite energi i SE4. Det finns ett flertal fall där företag ej har kunnat utöka verksamheten eller nyetablera verksamhet. Jag skulle säga att detta beror på dels dålig infrastruktur dels underskott på elproduktion i södra sverige.

Nej, jag ställde frågan för att få reda på om det var så du menade. Inget ont uppsåt alls.

Men min fråga kvarstår. Om överföringskapaciteten skulle vara så usel så hade vi aldrig kunnat plocka in mer än dubbelt så mycket som vi använder. Om vi hade dragit strecket ovanför Oskarshamn, vad hade det fått för konsekvenser? Sannolikt stora. En skrivbordsprodukt vad de än säger, det är bara att titta på siffrorna i realtid och tänka lite själv så inser man ganska snabbt detta faktum.

Av Stoff3th3m4n
Skrivet av joakim99:

Angående elområden, texten hämtad från Motion till riksdagen 2019/20:1961:
"Gränsdragningen mellan områdena följer enligt Svenska kraftnät de fysiska flaskhalsar
som finns i nätet och är alltså ingen godtyckligt påhittad gräns."

Skrivet av joakim99:

Fast nu är det inte ett godtyckligt streck. En stor del av södra sverige var tänkt att försörjas av Barsebäck och stamnätet avspeglade detta.

Så du menar alltså att när det överförs nästan 4000MWh från område 3 till 4 kontinuerligt och ca 2200 av dem skickas vidare till allehanda länder så har vi problem med att överföra el till område 4?

Av Stoff3th3m4n
Skrivet av joakim99:

På vilket sätt är den frågan relevant?

Den är relevant så till leda att om strecket dragits ovan viss energiproduktion så hade priserna sett annorlunda ut här nere. Då hade man kanske inte kunnat hävda samma underskott, som man nu kan pga ett streck på en karta.

Av Stoff3th3m4n
Skrivet av joakim99:

I skrivande stund är underskottet 1500 MW i SE4.

Ja på grund av en linje på en karta, det har inget med verkligheten att göra.

Tyckte du att det var långt mellan Skåne och Oskarshamn, eller hur var det?

Av Stoff3th3m4n
Skrivet av joakim99:

Fast har vi ett stort överskott av energi som produceras i SE4?

Det handlar ju bara om att byråkrater dragit en linje. Är det långt mellan Skåne och Oskarshamn menar du? Det går ju uppenbarligen att skicka elen till Tyskland, Polen och Litauen.

Av Stoff3th3m4n

Denna sidan borde vara av intresse för de flesta i den här tråden: https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/

Av Stoff3th3m4n
Skrivet av Dreas89:

Det har ju varit svaret tidigare också så då är det logiskt igen.

Det ändrar ju dock inte på det man sett i rapporten om att priserna med kärnkraften kvar i Ringhals två nedlagda reaktorer hade kunnat ge 30-50% lägre elpris i SE4.

På grund av ett fiktivt system. Som sagt, systemfel. Hade vi inte haft så pass stort överskott t om i södra Sverige att vi kan exportera stora mängder dagligen hade jag kunnat förstå det bättre, men som det är nu är det löjeväckande.

Av Stoff3th3m4n
Skrivet av Triffid:

Priset hade fortfarande satts enligt reglerna på nordpool vilket i sin tur sätts utefter den dyraste producenten som måste köra igång. Hurvida vi kan försörja skåne själva eller ej är irrelevant för elpriset, vad som spelar roll är hurvida denna extra elen nya/gamla reaktorer hade tillfört hade varit tillräcklig för att låta grannländerna stänga ner deras dyr-el-produktion eller ej....

https://ei.se/konsument/el/sa-har-fungerar-elmarknaden#h-Saha...

Från studien du länkade, som var intressant:

"Grid bottlenecks are the main reason for the large price reduction in
southern Sweden – most of any additional power generation would have
been ’trapped’ in southern Sweden."

frågan är ju ifall man låtit kablarna till kontinenten förbli begränsade i ett scenario där man hade kunnat exportera och tjäna mycket mer... min gissning är att man snabbt skalat upp kablarna, priserna hade blivit nära desamma och vinsten hade gått till företagen

Just så.

Av Stoff3th3m4n
Skrivet av Dreas89:

Din värld är ju inte den verklighet vi lever i.

Indelningen i elprisområden är en del, men det hade aldrig fungerat att ha det på ett annat sätt.

Den stora anledningen till att priset är som det är blir såklart hur den europeiska marknaden ser ut då södra Sverige inte kan producera tillräckligt med el för sig själv.

Men, för att förstå lite bättre så kan vi börja med att om vi hade haft kärnkraft kvar så hade vi haft lägre priser även i södra sverige.

1. För att vi hade haft planerbar elförsörjning närmare och inte behövt få den överförd från norrland.
2. Kärnkraft möjliggör en högre överföring från Norrland pga. någon spännande grundspänning, utan den kärnkraft vi haft så har alltså överföringskapaciteten i våra kablar minskat.

Priset SE3 och SE4 hade kunnat vara 30-50% lägre om vi hade haft kärnkraften igång.

Man exporterar inte hellre, utan vi har ingen lagring, vart ska elen ta vägen då den måste åka någonstans? Att skicka massa el från Norrland via en underdimensionerad kabel där dessutom mottagaren inte kan ta emot pga. bristande möjligheter sedan kärnkraftsnedläggningar blir inte bra. Istället säljs elen till Finland och vi i SE3 och SE4 får köpa in el från Europa, vilket ger oss högre priser.

https://energiforsk.se/nyhetsarkiv/storre-elproduktion-hade-k...

https://www.svd.se/a/qLG2kz/lagre-overforing-nar-karnkraft-ar...

Den sista artikeln borde visa med all tydlighet hur oansvarigt de rödgröna agerat och för all framtid befästa MP som det mest miljöovänliga partiet för Sverige. För att inte tala om ett sänke för Svensk industri och speciellt nyföretagande i SE4 pga kapacitetsbrist.

Vi exporterar dagligen mer än vad vi förbrukar i elprisområde 4. Du kan hålla koll dag för dag på kontrollrummet. En del kalla dagar kanske vi importerar en del, men det förklarar inte varför vi ska behöva betala 10 gånger mer för elen här samtidigt som vi exporterar bort ett stort överflöd.

Håller fast vid att det är systemet det är fel på. Ska vi använda din logik så blir man inte direkt jättemycket mer klok på det eftersom vi exporterar lika mkt här i elprisområde 4 än vad man gör i norr. Elprisområde 1 och 3 exporterar ca 2564MWh just nu medan det från elprisområde 4 exporteras 2485MWh. Systemfel.

Av Stoff3th3m4n
Skrivet av zarkov:

Priset hade naturligtvis varit lägre?

Enligt Energiforsk så hade elpriset varit 30-50% lägre om R12 och O12 hade varit i drift.

Gjordes den forskningen tidigare än 2019?

Av Stoff3th3m4n
Skrivet av razerrazer:

Bland annat att dom stängt ner 4 kärnreaktorer under mandatperioden på 8 år. Sen EU det är en sak, men hade vi haft igång reaktorerna hade vi haft lägre elpris än det vi har nu. Kanske inte något wow men de hade garanterat varit ett par kr billigare i de stunder där vi fått så mycket som 10 kr i S4 per kilowattimme.

Även de att dessa kunde ha gått i flera år till (R1) : https://ibb.co/hCrnXK4

Det hade i alla fall märks, till skillnad mot nu.

Vi exporterar ca 34TWh och importerar ca 8TWh på ett år (2021). Här nere i elprisområde 4 exporterar vi dagligen mer än hälften av elen som vi får in från elprisområde 3. På vilket sätt menar du att 4 extra kärnreaktorer hade ändrat på något? Vi har redan ett rejält överskott. Det är systemet som knäcker oss, inte elproduktionen.

Skrivet av joakim99:

Läs gärna genom tråden så får du kanske en bättre bild av t ex politiska beslut och konsekvenser av dessa.

Har läst igenom den och blir ganska förbluffad över hur mkt rena felaktigheter som publiceras här. Den som har en äkta vilja att läsa på märker ganska snart att detta inte kan skyllas på ett politiskt block utan att det är en kombination av beslut som tagits av båda de politiska blocken som skapat de förutsättningar och det system när det gäller elhandel i Europa som idag helt och hållet har havererat.

Skrivet av pine-orange:

Vi har framförallt höga elpriser pga kriget i Ukraina. De har strypt gasflödet när gasflödet skulle ha dubblerats iom Nordstream 2.

1. De kommer antagligen göra om indelningen ganska snart, vi kanske får 3 eller 4 elområden men med en annan geografisk indelning än idag. ACER har nyligen presenterat sina förslag. Vi kommer inte gå tillbaka till 1 område.
2. Det har ingenting att göra med det här. Både privat- och statligt ägda bolag lägger prisbud på elmarknaden. Den inhemska marknaden är mättad, annars hade vi inte haft tillräckligt med el.

Ser man längre bort än kriget i Ukraina så ser man också att avregleringen av elmarknaden är det som i grund och botten ställer till det. Tillgång och efterfrågan styr och då blir vi ytterst känsliga när tillgången stryps. Givetvis tjänar det andra länder väl att vi i Sverige har ett överskott av el, men det hjälper oss själva föga.

Av Stoff3th3m4n
Skrivet av razerrazer:

Jag lider verkligen med alla som äger en elbil just nu.

I min värld har vi höga elpriser pga främst två saker.

1. Indelningen av Sverige i elprisområden.
2. En betydande del av elproduktionen är privatägd och således exporterar man hellre dit man får mer betalt än mättar inhemsk marknad.