Inlägg

Inlägg som Nissling har skrivit i forumet
Av Nissling
Skrivet av Fenrisulvfan:

Sådan utfrysning sker även här på SweClockers, har du inte Swish, så får du inte annonsera.

Jag och förmodligen många andra skulle inte vilja göra affärer med en anonym person.

Av Nissling

@s3ns3n: Beroende på vad som skrivs hamnar det väldigt snabbt i en juridisk gråzon. Till exempel om man länkar till sidor där piratkopierat material kan laddas ner eller om man skriver instruktioner om hur man skall gå till väga för att få tag på sådant.

Eftersom det finns gott om sidor för de diskussionerna blir det en rätt ointressant gränsdragning för SweC och då kan man lika gärna skippa de diskussionerna för att ligga på säkra sidan.

Vad som gäller TS fråga så är SweClockers ingen demokrati eller anarki för den delen heller. Må låta hårt men precis som alla andra forum så får man gilla läget eller dra.

Av Nissling
Skrivet av AlexCooper:

Nån som vet om bristerna korrigerats?

Vad jag kan se så har ingen ny firmware släppts och jag kan inte minnas att det fanns några alternativ i menyn för att göra någon uppdatering. Har dock inte sett något annat exemplar av skärmen än den jag testade så jag kan heller inte uttala mig om det finns en ny, annorlunda revision men det känns långsökt på en så pass unik skärm.

Av Nissling

Just G2 har jag inte pillat med, men senast i helgen kalibrerade jag en 48C1 åt en klient. Om Peak Brightness var satt på high så blev tonkurvan alltför ljus kring 50-200 nits. Ett ingående värde på 50 kunde resultera i bortåt 70 nits i alstrat ljus, 140 nits blev närmare 180 nits och så vidare. Peak brightness medium jämnade ut kurvan rejält och hamnade inom målvärde, men då till priset av att de ljusaste topparna sjönk i ljus (från cirka 680 nits ner till strax under 600 nits) - Vilket ändå får ses som en helt rimlig kompromiss då bilden som helhet blev klart mer behaglig och korrekt.

G2 är dessutom kapabel till en mer ljusstark bild och beroende på inställningarna skulle det kunna påverka tonkurvan till det sämre ännu mer, eller för den delen det bättre. Thomas har bättre koll på just dessa modeller än mig.

Vad som gäller detaljrikedom och kornighet så kikade jag lite närmre på filmen i fråga och den ska tydligen vara skjuten på 200T, vilket är ganska snabbt och kan bli lite grovkornigt beroende på andra faktorer (optik, ljussättning, exponering, framkallning, bildförhållande etc). Dessutom blir det aldrig helt hundra att köra Tungsten-film vid dagsljus då man tappar lite exponering när vitbalansen korrigeras i post samtidigt som kornigheten är detsamma. Försöker man i sin tur dra upp snittljuset rejält så... Ja, det kommer se rätt aggressivt och ansträngt ut. Har man en långsam råfilm (typ 50D) och överexponerar ett eller två steg finns det mycket bättre förutsättningar generellt sett.

Allt är dock frågan om hantverk där det är många parametrar som spelar in. Att behärska analog film är i överlag en individbaserad kunskap hellre än allmängiltig.

Av Nissling

@Barsk66: Det råder en del oklarheter i ditt inlägg med tanke på ordvalen. Det främsta jag reagerar på är "konvertering". Konvertering från vad?

Då detta är ett väldigt snävt och ingående ämne som alla kanske inte känner för att fördjupa sig i lägger jag det i en spoiler då det blev så pass mycket text.

All film gjord på negativ, där originalnegativet har använts som källa, har ju i sig genomgått flera konverteringar. Från negativ till positiv, ljussättning och slutligen från Cineon Log till vilken tonkurva som används (vanligtvis power law för SDR och PQ för HDR). Skälet till dessa konverteringar är ganska självklara: Man kan inte visa upp negativ "såsom de är", inte minst med tanke på att det är vanligt med skiftande ljus från scen till scen vilket beror på flera faktorer (ljussättning på plats, val av råfilm, framkallningsprocess med mera). Vissa filmer kan man pilla med hur mycket som helst utan att bli särskilt nöjd.

Fotokemiskt skapad film är dessutom knappast "gjord i SDR" från början. Om vi förhåller oss till traditionella, biodistribuerade långfilmer så är dessa vanligtvis skjutna på negativ film vilka har ett mycket stort dynamiskt omfång även med dagens mått mätt. Ja, faktiskt mycket större än i princip alla digitala kameror om man ser till hur mycket ljusa partier om kan fångas utan kompromisser. I samband med att exponeringen ökar, så ökar också densiteten och det skall väldigt mycket till innan du fångar så pass mycket ljus på filmremsan att du förlorar detaljer i högdagrar (5-6 steg överexponering är oftast inga problem). Av de tusentals originalnegativ jag har scannat (med ett spann från ca 1930 till år 2020) har jag inte varit med om att högdagrar har klippts. Det har hänt enstaka gånger att skannrarna inte har haft tillräckligt med dynamik däremot och då får man ändra ljusinställningarna, skanna om rörda scener och klippa ihop digitalt. Men återigen är det inte källmaterialet som det är fel på.

Det blir väldigt omvänt tycker jag personligen att först ha ett enormt dynamiskt omfång i källmaterialet och sedan anpassa sig till power law, som ju är extremt begränsande. Självklart är det hanterbart och innött, alla vet hur det funkar mer eller mindre och man kan få det till att se bra ut. Men för mig är det en stor lättnad de gånger jag får jobba med HDR istället. Så länge jag håller snittljuset på en rimlig nivå gör det inget att det förekommer toppar som drar iväg med flera hundra eller till och med tusen nits. Du kan nyttja ett omfång som inte alls är möjligt i SDR och då kan man verkligen tala om "äkta HDR", om man nu vill använda sådana termer (jag gillar det inte).

Av det jag ser så verkar det snarare som att många nya filmer har precis omvända problemet. Det vill säga att man har utgått ifrån en befintlig SDR-master och ljusat upp högdagrar och toppar vilket på intet sätt expanderar dynamiken. Lucy, som jag kikade på i fjol, är ett ypperligt exempel på det.
#20138556

Just detta är väldigt ovanligt förekommande på äldre filmer som färdigställts analogt. Ditt ifrågasättande om "varför man inte skannar originalnegativen och gör om jobbet från grunden" blir lite märkligt, för det är just detta man i princip alltid har gjort vid 4K HDR av katalogtitlar. Skillnaden är förstås de gånger då filmen är färdigställd som en DI från början. Då händer det att man skalar upp från en lägre upplösning och HDR kan också bli en blandad kompott, även om det skiljer sig en del från fall till fall. Men då ska man komma ihåg att en film med DI kanske inte heller har förutsättningen att skannas om på nytt utan att i praktiken göra om hela filmen beroende på hur arbetet har sett ut. Finns ändå exemplen där det har gjorts (Doom, Dawn of the Dead (2004), Big Fish).

Vad som gäller kornen så hänger det återigen ihop med flera faktorer: Råfilmens hastighet, exponering, ljussättning, fotokemiskt arbete med mera. Slutligen så påverkas det även av coloristens arbete förstås. På "den gamla tiden" var det vanligt förekommande att överexponera filmen vid inspelning och sedan dämpa ljuset i efterarbetet för att göra kornen mer diskreta. Används snabb film (typ kring ASA 500 eller mer) så kan man räkna med en mer aggressiv kornbild och då får man vara försiktig så att det inte blir alltför påtagligt. Det händer även att både skärpefiltrering och brusreducering förekommer (även om jag själv aldrig rör dem verktygen) men inte alls i samma utsträckning idag som för ca 15 år sedan; Oftast är effekten ganska så subtil och mest gjord för att "jämna ut" upplevelsen.

I mån av streamingtjänster finns det egentligen ingen som klarar av att återge filmkorn på ett särskilt bra vis (om än långt bättre idag än, säg, tio år sedan) så det är knappast omöjligt att vissa anpassningar görs där. Har dock inte djupdykt i det på något vis).

Dold text

Men för att bemöta dig lite mer humanistiskt: Jag förstår vad du menar med din kritik, men jag upplever att du har missförstått vad som ligger till grund för det hela.

Kikar man på hur "de fem stora" bolagen (Fox ägs ju av Disney) har hanterat sina arkivfilmer så är det faktiskt rätt intressant hur olika de kan se ut i HDR. För att ta det hela väldigt kortfattat och med exemplen så är min uppfattning ungefär denna...

  • Warner har ofta en hyfsat tillbakadragen snittnivå med peaks som sticker ut rejält (Den gröna milen). Det ger utrymme för effekten att bli mycket tydlig då den är så pass sparsam.

  • Universal tenderar att ha en lite högre medelnivå än Warner och mindre höga toppar men utnyttjar fortfarande dynamiken på ett bra sätt (Schindler's List)

  • Sony har historiskt sett har mycket höga snittljusnivåer och återigen mycket höga toppar men med tydliga indikationer på att det inte är konverteringar från SDR (Starship Troopers). På senare tid verkar de dock sikta på väsentligt lägre medelnivåer vilket gör de mer lika Universal (Taxi Driver).

  • Paramount har ofta en medelnivå som är jämförbar med Warner och toppar som påminner om Universal, om än i lägre utsträckning för det mesta (Pulp Fiction).

  • Fox har en tendens att vara lite blandade i sina filmer. I vissa fall är snittljuset högt med dämpade toppar och ibland tvärtom (Predator).

  • Disney har generellt sett återhållsam snittnivå och även låga toppar. Detta är något som påvisas även i deras nyare filmer (Insidan ut).

Det är förstås svårt att ställa vitt skilda filmer mot varandra med tanke på alla variabler, men sammanfattningsvis så märks det att bolagen behandlar sina filmer tämligen annorlunda. Just Sonys höga snittljus är väldigt påtagligt och det är långt ifrån alltid jag uppskattar det. Men det är inte frågan om några "fulkonverteringar" utan det är vad det är helt enkelt: HDR med väldigt högt snittljus. Det är korrekt utfört tekniskt och matematiskt sett utan några konverteringar från SDR. Däremot kan man absolut ifrågasätta den kreativa aspekten.

En del av det tror jag bottnar i det enkla faktum att många colorister satt med Dolby Pulsar-skärmar runt 2015 och framåt som klarar 4000 nits med bibehållen tonkurva. Den är än idag långt mer kapabel än i princip vilken konsument-TV som helst och vissa av dem som snöade in sig på HDR i början blev förmodligen lite fartblinda. Sony var uppenbarligen extra drabbade. Det är nog inte utan skäl som bolagen numer drar ner på ljuset istället för upp.

Och den enda naturliga reaktionen då är att det "andra" laget kommer och klagar på att bilden är för mörk.

Av Nissling
Skrivet av Barsk66:

@Nissling, du skriver att du har filmer i din samling och det kan ju mycket väl vara så att de 4K-filmer som finns på fysiskt media är mycket bättre än de jag beskriver, vilket då är de filmer som ligger på Disney+ och som jag klagar på här. Jag har Spiderman 1 med Tobey Maguire på vanlig Bluray och det är då en utmärkt kvalitet i SDR. Den tonemappningen som gjorts på Disney+ för den 4K/Dolby Vision-uppgraderingen är beklämmande dålig och förändrar dynamiken i filmen helt. Det är som att dra kontrastreglaget i topp eller ändra inställningen för din TV från "Film" till "Intensiv".

Det är väldigt sällan som en film har annorlunda mastering i HDR när man jämför fysisk media mot streaming rent statistiskt. Bortser man från komprimeringen kan det skilja sig i form av lågpassfiltrering och dynamisk metadata. Men själva ljussättningen är väldigt sällan annorlunda såvida vi pratar om filmer från "de fem stora".

Visserligen har jag inte tillgång till Disney+ eller filmen i fråga så jag kan inte uttala mig om hur filmen ser ut på specifikt den plattformen. Däremot hittade jag en analys av filmen och som du beskriver är den ljus sett till snittnivån. Men baserat på hur toppar och högdagrar presenteras ter det sig vara en direkt omöjlighet att det är frågan om en SDR till HDR-konvertering utan den är korrekt mastrad ur den aspekten.
https://forum.blu-ray.com/showpost.php?p=21421030&postcount=7...

Av Nissling

@Barsk66: Känner inte alls igen mig i det du beskriver, varken utifrån mina erfarenheter yrkesmässigt eller som konsument.

Det är extremt vanligt, förmodligen mer regel än undantag, att filmer med befintlig DI blir konverterade från SDR till HDR (dvs man går från en färdig, ljussatt master och applicerar en grade med PQ EOTF). En ny produktion kan förstås göras korrekt utifrån konstens alla regler, men väldigt många DI:s är ”låsta” till sin dynamik.

Filmer som är färdigställda fotokemiskt, vilket gäller i princip alla långfilmer gjorda före millenieskiftet, får så gott som alltid en korrekt utförd mastering - exempelvis genom att restaurera i Cineon Log (vilket speglar responskurvam hos negativ) och därefter göra ljussättning i PQ. Det finns ingen direkt anledning att göra på något annat sätt. Den enda filmen jag har hittat där det bevisligen inte har gjorts är Motorsågsmassakern och den har många andra egenheter förstås.

Om det nu är Spider Man från 2002 du pratar om så färdigställdes den fotokemiskt och det negativet har Sony i sin tur använt som källmaterial för sin restaurering. Jag har inte sett den själv och förmodligen är den tämligen ljus, men det är inte frågan om en SDR till HDR-konvertering.

Independence Day har jag själv i samlingen och analyserar gärna så håll utkik i min tråd den kommande veckan. Vad jag har sett från Fox tidigare så har deras HDR-masters av katalogtitlar påvisar markant förbättrad täckning av högdagrar (t.ex. Predator, Alien, Die Hard med flera) så det låter konstigt att ID4 skulle vara konverterad såsom du beskriver. Däremot är det fullt möjligt att uppföljaren är det.

EDIT: Ska man vara riktigt pedant så tycks det vara förekommande att katalogtitlar konverteras från HDR till SDR numer. Studiosarna lägger väl krutet där det spelar störst roll men lite luddigt är det…

Av Nissling
Skrivet av Barsk66:

Grabben och jag tittade genom de gamla Spidermanfilmerna och de var i praktiken osebara på min LG OLED som ju klarar allt annat *riktigt* HDR med glans.
[...]
Om man remastrar från filmnegativen och på det sätter hämtar hem ett större dynamisk omfång, vilket ju alla filmnegativ har i grunden, så gör man jobbet på riktigt och kan då även få ut det hela i 4K eller högre.

Nu har jag inte sett någon Spiderman öht och har ingen koll på dem, men de av Sam Raimi vet jag är från Sony och de använder mig veterligen inga SDR till HDR-konverteringar för sina restaureringar av katalogtitlar utan gör jobbet "by the book". Däremot tenderar Sonys katalogtitlar att ha höga genomsnittsnivåer.

Av alla analyser jag har gjort så är det faktiskt väldigt sällan som äldre film (som ursprungligen gjorts utan DI) är konverterade från SDR till HDR. Jag kan inte ens minnas mig ha sett det. Däremot är det väldigt vanligt bland film gjord de sista ca 15 åren att dynamiken är exakt densamma i SDR som HDR men att både snittljus och toppar är högre i sistnämnda, vilket inger misstanken om en sådan konvertering.

Av Nissling
Skrivet av Thomas:

Det är inte så enkelt att du skrivit stora mängder idag och inte låtit den vila tillräckligt?
Det ser ut att vara en enhet med QLC-flash, så den kommer sannolikt skriva snabbt till en "pseudo-SLC"-del av disken tills den är full, sedan dyker skrivprestandan extremt mycket.

Ah, ja detta är nog hela förklaringen låter det som för mitt arbete har sett ut på det sättet du beskriver. Gjorde nyss lite tester med Blackmagics Speed Test där ena SSD:n nu ger konstant ca 3500 MByte/sek och den andra ligger nere på drygt 250 MByte/sek. Får sikta på att byta ut dessa framöver men just nu får jag planera utifrån dessa begränsningar.

Jag förmodar att Samsungs SSD:er (t.ex. 990) inte har samma problematik?

Skrivet av suhrim:

Jag skulle börja med att kolla diskens hälsa med CrystalDiskInfo. Genomsnittlig svarstid på 1237ms låter inte heller så bra.

https://crystalmark.info/en/software/crystaldiskinfo/

Båda har 100% hälsa och har i dagsläget ca 5TB i skrivningar.

Av Nissling

Plötsligt tapp i skrivhastighet

Sitter med två stycken CT4000P3PSSD8 i en av mina datorer som vid bruk belastas med ca 300-450 Mbyte/sek utan konstigheter eller ansträngning. Idag har jag dock haft problem med att båda snabbt blir kraftigt belastade och orsakar omfattande framdrogs. Även vid filöverföring mellan diskarna uppnår jag just nu inte mer än cirka 80 Mbyte/sek vilket gör de praktiskt taget obrukbara. Har varit med om detta en gång tidigare för ca två månader sedan men det har rullat på bra sedan dess. Moderkortet i fråga är ett Asus Prime B660M-A D4.

Bild från aktivitetshanteraren vid droppet.

Någon som har tips på vad man kan göra? Jag har inte pillat något i BIOS/UEFI än då detta med lagring inte riktigt är mitt område.

Av Nissling

To Live and Die in LA (Kino Lorber)

HDR10 samt Dolby Vision FEL
Mastering display luminance: 1000 nits white level, 0,0001 nits black level
MaxCLL: 1394 nits
MaxFALL: 626 nits

To Live and Die in LA spelades in på Fuji A 125T 8511 (35mm). Detta är en råfilm jag själv har stött på i samband med att jag har digitaliserat ett par svenska produktioner från 1980-talet. Då Fujis råfilmer har ett tämligen distinkt sätt att fånga och i förlängningen återge färger med hög mättnad är detta något som tycks visa sig särskilt tydligt här, vilket bitvis även förklaras med en ganska aggressiv ljussättning i postproduktionen för denna restaurering.

Filmens ljusstyrka är mestadels reserverad bortsett från enstaka sekvenser men snittljuset håller en relativt hög nivå. Högdagrar rullar ofta av hyfsat snabbt men det finns ingen som helst klippning att beskåda vare sig i den faktiska bilden eller på vågformen.

Vad som gäller färgerna finns det däremot lite fler frågetecken. Det första är att de allra flesta scenerna har en mycket hög färgmättnad (som i vissa fall sträcker sig utanför DCI-P3) och kan visserligen förklaras av att filmen är avsedd att se ut på så vis. Däremot finns tydlig problematik i att toner kan skifta väldigt påtagligt. Detta kan vara särskilt påtagligt i ansikten, där en orangeaktig hudton ibland skär sig mot magenta. Syns tydligt i exempelvis när Dafoe sitter vid ljusbordet. Detta förstärks ytterligare av komprimeringen, som inte är den mest effektiva och heller inte får någon vidare hjälp av Dolby Vision-lagret.

Problemen till trots håller slutresultatet ändå en godkänd nivå. Med all sannolikhet har många kompromisser och avvägningar gjorts vilket kanske inte märks av gemene tittare.

De tonmappade exemplen som förekommer är i 3840x2160 pixlars upplösning och är till för att ge en ungefärlig uppskattning av hur ljus, färg och skärpa ser ut på filmen.

Heatmaps:

Färganalys:

Tonmappad

Av Nissling
Skrivet av Aphex:

Tänker osökt på slamsugarscenen med Jonas Inde, snart kanske man kan få uppleva den i sin fullständiga fidelitet, så att säga.

Eller varför inte Kocken, tjuven, hans fru och hennes älskare - Det är verkligen en film där man kan få uppleva ett stort spektrum av doft och stank. Mest stank förstås…

Av Nissling

När ni har kommit till Santa Monica så avsluta resan på HiHo Cheeseburger. Fenomenalt bra burgare.

Av Nissling
Skrivet av Grodkungen:

En blivande klassiker. Synd att ursprungsinlägget tagits bort. Herregud vilken story.

Jag har en flik öppen från kl 14:15 med alla skärmdumpar och inlägg. Comedy-gold. Denna går till arkivet!

Av Nissling
Skrivet av Hassel fd Jompenleet:

Hade ingen förhoppning på svar efter att det varit dött på svar i två veckor så jag lade ut den på tradera som DEFEKT för 1kr. Det ska tydligen att testa dra bort något filter på LCD skärmar för att åter få nytt liv för den som orkar och kan, jag skickade även med en ny FUNGERANDE strömadapter som var oanvänd.
Flickan som skärmen var tänkt för har redan fått sin julklapp, hittade en gammal 1080p monitor hos mina föräldrar som hon fick ta istället.

Finns ju flera problem här.

Som tidigare har nämnts så töjer du på sanningens begränsningar så till den grad att det du skriver i annonsen är direkt felaktigt. Att bara säga "Defekt, otestad och säljes i befintligt skick" är väl en sak men att hitta på någon bakgrundshistoria som sträcker sig flera år bakåt och inge förhoppning att skärmen kanske funkar med lite tur när den nya nätadaptern används... Ja det är inte särskilt etiskt. I synnerhet inte då du själv vet att skärmen är trasig.

Dessutom försvinner incitamentet för säljaren att göra något åt dig. Ska vederbörande göra en anmälan till PostNord kommer de sannolikt att vilja kika närmre på produkten, emballage med mera för en teknisk undersökning innan någon eventuell ersättning kan ges. Du kan ju heller inte skicka tillbaka skärmen till säljaren.

Hade du haft kvar skärmen och försökt få ytterligare kontakt på något vis eller i värsta fall göra en polisanmälan (nåväl) hade jag haft all empati åt dig. Men även den har sina gränser och då du själv har valt att sälja skärmen vidare på ett så pass ohederligt sätt är det helt rökt. Två fel ger inte ett rätt.

Av Nissling
Skrivet av Hassel fd Jompenleet:

Skillnad att lägga ut en vara för 1kr där det tydligt framgår att den är defekt mot att sälja en trasig skärm som fungerande.

Fast skärmen du sålde på Tradera igår kväll är väl den du köpte här på SweC? Modellnumret och nätaggregaten stämmer ju (kikar i denna tråd).

Kan ju bli lite svårt att skicka tillbaka skärmen isf till personen du köpte den av...

Av Nissling

Välkommen Edin! Förhoppningsvis kan jag hälsa ordentligt nästa gång jag besöker Geeks vilket lär bli i slutet av veckan.

Av Nissling

Ser nu att den har sjunkit till 4262 kr hos Proshop, vilket enligt mig är ett klart bra pris.
https://www.proshop.se/Skaerm/27-AOC-Q27G3XMNBK-2560x1440-180...

Av Nissling
Skrivet av AkUs:

Om däremot svarta partier går i gröntonad kantiga moln, så förstör det de hela.

Detta är något som går att se på DVD i väldigt hög utsträckning, inte minst när det mycket rörelser. En film som Hajen gör inte bra ifrån sig på DVD alls på grund av all macroblocking, vilket förstärks ytterligare av upplösningen.

Naturligtvis får du komprimeringsartefakter på streaming, liksom på Blu-Ray och även UHD-BD, men normalt sett inte alls lika mycket och aggressivt som på DVD. För cirka tio år sedan hade jag absolut förstått ditt resonemang, men idag är scenariot ofta helt annorlunda än det du beskriver.

Av Nissling

Utöver allt som @Laxpudding räddar upp så finns det ytterligare två faktorer som är avgörande när man kikar på det hela lite mer detaljerat.

DVD video använder inte kvadratiska pixlar utan rektangulära. Dess exakta form baseras på dels den vertikala upplösningen och även huruvida videoinnehållet är anamorfiskt eller inte. På en CRT fungerar det förstås som det ska då bilden helt enkelt dras ut utan direkta artefakter, men på en modern bildvisare är begränsningen ofta tydlig och inte minst om man kikar på hur macroblockingen ser ut.

Dessutom så är upplösningen i sig inte alls så standardiserad som man skulle kunna önska. På pappret så har DVD en horisontell upplösning på 720 kolumner, men endast 704 av dessa är aktiva och kan användas för bildinformation. Väldigt många spelare har historiskt sett misstolkat upplösningen och utgått ifrån att alla 720 kolumner är aktiva vilket skapar skalningsfel.

Detta kanske låter som en petitess men med tanke på hur pass låg upplösning som standardupplöst video har i jämförelse mot moderna alternativ så blir varje pixel värdefull och behöver hanteras varsamt för att undvika felen i så hög utsträckning som möjligt.

Ska man vara lite ärlig så fanns det faktiskt några, väldigt få DVD-utgåvor som innehöll (för tiden) mer högupplösta versioner. I USA släpptes en s.k. Extreme DVD av Terminator 2 där ena skivan innehöll filmen i 1080i, på en DVD med dubbla lagren. Dock gick den endast att spela upp i Windows Media Player 9 och var väldigt resurskrävande, så knappast någon typisk DVD-film och naturligtvis kunde man inte dra nytta av det på en vanlig DVD-spelare. Men visst gjordes det några ambitiösa försök att nyttja mediets potential och det är värt cred kan jag känna.