Inlägg

Inlägg som Pelegrino har skrivit i forumet
Av Pelegrino
Skrivet av WebbkodsLärlingen:

Advent of Code har gjort mig både mer självödmjuk & ångestfylld
För två dagar sedan så deltog jag för allra första gången i "Advent of Code (AoC)" (2023-upplagan) och där fastnade jag först på del 2 för dag 1 och fick ett tillfälligt nervsammanbrott eftersom det i princip raserade hela min (givetvis onödiga) självbild som någon duktig "programmerare" bara för att jag vid universitetets betygsystem har i princip "toppbetyg" inom just webbutveckling.

Jag lyckades dock tillslut klara av Del 2 i Dag 1 och igår lyckades jag även både Del 1 & Del 2 för Dag 2 utan att råka bli tillfälligt tårögd i ögonen. Nu på Dag 3 så inser jag att jag kommer bara att gå in i väggen både mentalt och känslomässigt om jag inte bara erkänner min onödiga fasad: jag kan koda högnivåspråk till en viss platå/nivå och samtidigt så förstår jag egentligen inte vad det faktiskt är som händer vid JIT-kompilering i JavaScript eller hur diverse renderingsmotorer i olika webbläsarimplementeringar fungerar.

Mvh,
WKL.

Webbutveckling och algoritmer är två helt olika saker. Jag har en femårig civilingenjörsexamen i datateknik samt 2års arbetslivserfarenhet i webbutveckling och har själv gett upp med AoC för jag orkar inte, det är för energikrävande.

Att vara duktig programmerare och duktig på AoC är inte samma sak, algoritmer är ren problemlösning. Detta påminner lite om när du för något år sedan ifrågasatte ingenjörer för att de inte kunde just komplexa algoritmer :I)

Av Pelegrino
Skrivet av 925a:

Jag har morgonmöte varje dag förutom torsdagar. Jag har aldrig förstått mig på möten. Nu sitter vi utspridda i världen så visst kan det vara trevligt att se sina kollegor men i det stora hela så skulle typ 10 rader slack meddelande sköta informationen bättre. HR har sagt att kameran ska vara på under möterna. Bara jag som har den på. Sitter alltid med mjukisbrallor, levis beany på huvet och vit t-shirt o säger nästan ingenting för jag sitter o jobbar samtidigt och tittar inte ens "på mötet" (rätt meningslöst när ingen annan använder kamera) (som förövrigt HR har sagt att man inte ska göra...jobba under mötena) Jag tappar 2 timmar per vecka känns det som. Möten förstör mer än vad det gör nytta enligt mig, spelar ingen roll hur viktig mötet är. Skriv ner det i ett massutskick istället så folk kan läsa det och faktiskt ta in informationen de behöver.

Verkar som ditt jobb misslyckas med de mötena brutalt. Vi har 15 min standup varje morgon. Asgött att snacka med kollegorna, gå genom vad man jobbar med och eventuellt om man behöver hjälp.

Viktig del av scrum (antar att alla andra på SweC är utvecklare då det verkar stämma på minst 70%).

Själv tycker jag kameran är svinviktig för mötena - finns inget tråkigare än möten där folk inte har kameran på.

Skrivet av Sebbepojken:

Låter inte direkt som att din attityd gynnar det hela heller. Jag leder morgonmöten varje dag och det är frustrerande att se hur vissa zonar ut och inte lyssnar på sina kollegor. Så oförskämt beter sig inte folk ansikte mot ansikte.

Du skulle kunna prova att engagera dig mer samt föreslå att ni effektiviserar mötena så att det känns givande att delta. Har ni inget retrospective där ni pratar om ert arbete?

Du sa det skitbra.

Av Pelegrino
Skrivet av ronnylov:

Jag förstår inte hur man ska kunna betala en faktura man aldrig har fått?

Jag förstår inte vad du förväntar dig att uppnå här. Ring dem. De är de enda som kan hjälpa dig och om de är de minsta rimliga kommer de ta bort påminnelseavgiften.

On-topic: Använd Kivra. Det är 2023. Finns massa anledningar till att använda det och enda du behöver göra för att inte missa är att trycka ja när mobilen frågar dig om Kivra får skicka notifikationer.

Av Pelegrino

Har inget emot att de strejkar. Däremot börjar sympatistrejkerna gå över styr. Som Elektrikerna som har hängt fejk lappar på superchargers att de ej fungerar och ej kommer fixas.

Av Pelegrino
Skrivet av CymbalCrasher:

Använder du unattended access? Då krävs bara att datorn är på och har internet.

Detta är rätt svar.

Av Pelegrino
Skrivet av dagas:

På mitt jobb mäter de hela tiden allt man gör så de kan se att man jobbar på även hemma. De kan se exakt hur många sekunder man har ett mejl öppet, hur många sekunder man tar på sig i telefon, hur många sekunder man tar på sig att anteckna, hur många sekunder man tagit paus för att gå på toa eller dricka kaffe mm. De ser exakt när man loggar in och ut mm så om man inte är lika produktiv så märks det. Vi har krav på minst 90% effektivitet. Alltså man måste sitta i ett mejl eller samtal minst 90% av tiden. Eller produktivitet menar jag. Effektiviteten är produktiviteten med tider per mejl och samtal inräknat. Ju kortare tid desto mer effektivt.

Sjukaste jag hört idag. Jisses Amalia.

Av Pelegrino
Skrivet av Pelegrino:

Tips för folk som läser denna tråden. I Österrike finns också öppet köp vilket gör att du kan senast köpa en digital vignette 14 dagar innan användning. Lättare att bara köpa en fysisk vid inkörsel i landet.

Skrivet av ztenlund:

Vad gäller Österrikes digitala "vignette" så bör man notera att skräpet inte gäller när man köper den som privatperson. Man måste vänta till 18:e (!) dagen efter köp för att det ska gå två veckor av ångerrätt plus ett påslag för postgång. Det förtar rätt mycket av poängen för en utlänning på resa, men det är klart att inrikes slipper de klistermärket.

Ja det varju precis det jag sa

Men ja, det är lite märkligt att vissa länder tar betalt och andra inte. Frankrike + Italien blir snabbt jävligt dyrt.

Av Pelegrino
Skrivet av mahava:

120 euro är den normala böterna eller avgiften så klokt du betalade direkt och det är de första brevet skulle jag tro , om du åkte hem genom Österrike också kan du nog tyvärr räkna med en till bot , kan ju va värt fråga ASFINAG om det också isf om de har flera brott reggade mot samma fordon , om man inte betalar inom 4 veckor går de vidare o då kostar det 300-3000 euro

Enligt https://europakonsument.at/en/tolls-austria/66872 så är steget efter 365 euro o betalar man inte det inom 4 v så verkar det då avgöras av domstol ,

Lite kommentarer att även i Österrike kan du välja köpa fysik vignette , 10 dagar , månad eller år ( i Schweiz måste man köpa ett kalenderår) eller digital , köper man digital så är det lätt bli lurad att betala extra och även sett folk som fått böter trots de köpt men då via en 3e part , ASFINAG.at är officiella hemsidan ,

vignette krävs för alla motorvägar och "Schnellstraße" (typ motortrafikled) sen finns det även sträckor som kräver extra tull , pay per passage alltså och där är det bom osv , men vägar med vignette krav kontrolleras med kamera eller polis men inga bommar , det finns skyltar vid infarter men de är ofta svåra se

Går göra fel på fysika vignette också , klassiska inte klistra eller på fel ställe / dolt eller otydligt hål men jag känner en som fick böter då han inte sparat oblaten , den måste man kunna visa upp också

Vad jag hört så är inkassokrav det första de skickar , betalar man inte sänds det vidare,

Kräver tyvärr man läser på för varje land för undvika dyra misstag , Frankrike har nyss dragit igång ett crite du air system som är fantastisk komplicerat och i Belgien måste man regga sin bil i några städer för att köra , på resp stads sida , och Italien har ett system med ztl zoner du inte vill missa i städer och i Tyskland kräver många städer en miljödeka , höga till galna böter i typ alla fall av brott

Danskarna löser det dock enkelt , i Köpenhamn s miljözon kan jag köra min svenska bil utan reg eller märke , de syncar mot utländska database också ,

Tips för folk som läser denna tråden. I Österrike finns också öppet köp vilket gör att du kan senast köpa en digital vignette 14 dagar innan användning. Lättare att bara köpa en fysisk vid inkörsel i landet.

Till er som drabbats, varför inte bara följa skyltarna? Står extreeeemt tydligt i Österrike om vignette behövs eller ej på vägarna. Billig försäkring att köpa 10 dagar.

Skrivet av Joakim Ågren:

Vad hände med den fria rörligheten inom EU för EU medborgare? Inte mycket bevänt med det nu för tiden, håller ju på att bli ett helvete att bila genom Europa...

Är väldigt enkelt att bila. Man ska bara läsa skyltarna vid gränserna alternativt läsa på i förväg. Sverige borde ha ett liknande system så att vi faktiskt tog betalt för utländska fordon som sliter på våra vägar.

Av Pelegrino

Sökte deras tjänst för försvarsingenjör. Valde att hoppa av pga att jag har så mycket högre lön idag då jag jobbar utomlands men hade jag jobbat i Sverige hade jag nog gått vidare med det. 36 000 under utbildningen till officer och sedan 39 0000 ingångslön. Man kan tycka det är lite tufft efter 5 + 2 års utbildning men jag tyckte inte det lät helt dumt.

Av Pelegrino
Skrivet av grodfan:

Hej!
Jag är en nyexaminerad dataingenjör, har dock examensarbetet kvar (håller på att färdigställa detta) och en Elektrisk kretsteori-kurs kvar(tänkt göra nästa möjlighet). Håller på att frenetiskt söka efter jobb, men i princip alla ansökningar får jag avslag. Är bosatt i Gävle-trakten. Är öppen för pendling om det behövs. Alla trainee-program verkar vara stängd i skrivande stund.

Har ni några tips på att hitta något?
Tack på förhand!

Har du exjobbet kvar är du inte nyexad men förstår vad du menar. Du ansöker om jobb på en konstig tidspunkt, de flesta tar examen i maj-juni och börjar jobb i augusti-september dvs det har precis kommit en stor våg.

Traineeprogram har ju fasta tidsperioder. Här har du exempelvis ett traineeprogram som vunnit priser, ansökan öppnar om 3 dagar.
https://www.capgemini.com/se-en/careers/career-paths/students...

Skrivet av Maddoxswe:

Njut nu 😂 om något år kommer alla dra i dig.

Nej men skämt o sido, kolla över cv så ska det inte vara några problem. Det skriks fortfarande efter utvecklare.

Lågkonjunkturen märks dock. De skriker efter erfarna utvecklare, inte nyexade.

Av Pelegrino
Skrivet av hafsblau:

Jag fick inget papper eller kvitto när jag lämnade in den, de tog bara mitt telefonnummer och så skickades en länk via sms där jag kan följa ärendet. Märkvärdigt är dock att på länken jag fick står det fortfarande "pågående, vi har bokat en hämtning av din produkt för att skickas vidare till en verkstad" det står med andra ord att den inte ens är påväg till verkstaden än. Verkar lite oseriöst, men numret som är angivet i sms:et med återkopplingen är korrekt, så det är inte någon sorts scam-sms. Här är den enda informationen jag har fått och kommer åt: <Uppladdad bildlänk>

Bör jag kanske hävda reklamationsrätten och be dem bevisa att felet ej är ursprungligt? (Bevisbördan ligger ju på dem första 24 månaderna). Men ber om råd här på swec innan jag gör någonting.

Ring dem och fråga.

Av Pelegrino
Skrivet av segafreaktwo:

Hur gör man när man är sjuk om man jobbar hemifrån?
Lär ju kunna fuska?

är jag sjuk får jag karensdag så är det bara :/

Jag kommer aldrig kunna jobba hemifrån för då måste jag antingen köra truck med handkontroll hemifrån.

Vad menar du fuska? Det är inte att fuska att jobba sjuk hemifrån. På mitt företag är det föredraget, även om jag själv anser det är ohälsosamt. När man är sjuk så är man sjuk. Har dock inga karensdagar och 100% lön under sjukdom så hjälper en del.

Av Pelegrino
Skrivet av jreklund:

Hej!

Nu finns Prestandaindex i menyn under Grafikkort, under Tester.

/ Johan

Spännande styling där - inte riktigt "under"

Skrivet av jreklund:

Du måste köpa SweClockers Premium DLC för att låsa upp Dark Mode. Kostar endast 250 000 kr om året.

Tar ni kontanter?

Av Pelegrino

Har bara hört gott om swappie. Jag köpte precis samma mobil på tradera och tyckte det gick utmärkt.

Av Pelegrino

Förutsatt att du stryker "Bra lön" så är det inget problem. alla länder behöver okvalificerad arbetskraft. Så börja med att välja land. Vill du ha bra lön är det Norge eller Danmark som gäller.

Av Pelegrino
Skrivet av Ninotramp:

Vilka kort har ni bytt till?

Revolut verkar ha gemensamt konto men osäker på om det kostar?

Vi har bytt till SAS Mastercard. anledningen till att jag inte har AmEx är för att jag vill att det ska accepteras i alla butiker vilket AmEx inte gör. Detta kostar dock 515 + 295 per år men ger som sagt Eurobonuspoäng så om man gillar att flyga kan det vara värt det.

Revolut har jag också men har ej prövat att dela där.

Av Pelegrino

Jag och min sambo använde OKQ8 kreditkort. Gratis och man kan se online (ej app) hur mycket man spenderat. Vi har nu bytt till andra kort som kostar pengar för att få bl.a app, apple play & eurobonuspoäng.

Av Pelegrino

Tycker det är spännande hur olika det är på företag. Alla som vägrar lyfta ett finger om det inte sker på betald arbetstid tycker jag är fascinerande. På mitt företag betalar företaget för certifieringen och kursmaterial samt tillåter att du skriver provet på arbetstid. Allt plugg sker utanför. Tycker jag är en schysst deal då du investerar i dig själv och gör dig mer intressant för framtida arbetsgivare.

Har än så länge bara tagit W3Cs WCAG-certifiering och är igång med att ta PSM-1. Har bara inte fått tummen ur än.

Av Pelegrino
Skrivet av mar3ld:

Jag har sedan 2019 hållit nere min lön inkl tackat nej till övertidsersättning och lönehöjningar. Allt i syfte att min arbetsgivare inte ska belastas hårdare än nödvändigt. Det har varit tuffa tider de senaste åren. Strategin har varit att jag hellre har jobbet kvar än något alternativ. Jag har riktigt kul på jobbet, ett fint kontor med utsikt över hustaken i huvudstaden samt kollegor jag kan skratta och känna mig trygg med.

Det låter som en förlustaffär för dig men skönt att du är nöjd.

Av Pelegrino
Skrivet av nickhe:

Vad ligger försäkringen på för dig?

Jag sneglar på P2 pg tesla försäkringen ligger på 2700kr+ medans P2 ligger på 638kr

Jag vet ej vad du menar med P2 men försäkringen ligger på 1400 utan rabatt och runt 1100 med rabatt hos LF. Jag är dock medveten om att jag har väldigt mycket billigare försäkring än de flesta.