Inlägg

Inlägg som Pelegrino har skrivit i forumet
Av Pelegrino
Skrivet av [SH]:

<Uppladdad bildlänk>
Nya finskor.

Snygga skoblock! Rent spontant, utan syfte att förolämpa, ser skoblocken dyrare ut än skorna?

Av Pelegrino

Du kommer inte få jobb hos dem.

(Enligt statistik). Med den insikten så finns det massa andra bra jobb inom branschen. Och kanske får du ett jobb där i framtiden men att gå in med inställningen att det är det enda alternativet är dumt.

Svaret på din fråga är nej, det är inte för gammalt. Jag tog min när jag var 28.

Av Pelegrino
Skrivet av Dem8n:

37000kr, vilken byggnadsarbetare har under det menar du?
Finns ju en hel del byggnadsarbeten där det inte ens finns en formell utbildning, då skippar de skolan och jobbar 4 år sen är de fullbetalda, efter det kan de välja att bli arbetsledare och sen platschef.

Att plugga till ingenjör, då tappar du 3-4 år i gymnasiet och ytterligare år på högskolan, när kommer du ikapp pengamässigt?
Gör du någonsin det?
Troligtvis inte.

Jag har inte sagt något om byggnadsarbetare. Jag menar att man är verklighetsfrånvänd om man tror 37’ för en nyexad ingenjör är en pisslön.

Men jo. Troligtvis kommer du ikapp som ingenjör om du gör bra val. Jag är inte insatt nog i byggbranschen. Riksgenomsnittet för byggarbetare är 34700 enligt byggföretagarna. Genomsnittslönen för en dataingenjör är 47600 enligt jobnet (53000 i Stockholm).

Dessutom är genomsnittslönen för byggarbetare ovan för utbildade sådana.

Av Pelegrino
Skrivet av Dem8n:

Byggnadsarbetare har ju högre lön, det är en pisslön för en ingenjör.

För en nyexad? Du är ute och cyklar.

Av Pelegrino
Skrivet av Sinery:

Det är väl rätt bra, förutsatt man inte behöver bo i centrala Stockholm under tiden.
Har man någon lång "uppsägningstid" eller annat spök tror du?

Officersutbildningen är på Karlberg i Stockholm. Kommer man inte från Stockholm står de för boende. Sen som placerad kan du önska var du vill bli placerad och det finns poster över hela Sverige. Klart de 39 000 är värda mer i Boden än i Stockholm.

Gällande uppsägningstid vet jag inte men antar det är samma som alla andra statliga, någon månad enligt kollektivavtal. Sedan 3 gymtimmar i veckan osv.

Jag valde tyvärr att tacka nej då jag är bortskämd av min lön i Köpenhamn men hade jag varit nyexad hade jag utan tvekan tackat ja.

Av Pelegrino

Hade en Pansarterrängbil 360 rulla förbi mig en gång. Det är sinnessjukt hur stora de är i verkligheten.

Skrivet av Dem8n:

Jag fattar att de försöker locka folk nu, men helt ärligt vem vill jobba där för den lönen de erbjuder?
De försöker med alla medel, reklam, quiz på en massa olika sidor osv…
Fick SWEC en hundring ens för att lägga ut denna?😂

Kan du förkortningar kan du jobba hos dem, de har jävligt låga krav måste jag säga, de kan ju lika gärna dra ner till plattan och ragga folk helt random.

Försvarsingenjör erbjuder de 37 000 under utbildning + 39 000 när du är färdig. Tycker inte det är superdåligt. Tror inte det är allmäna soldater de försöker finna på SweC.

Av Pelegrino
Skrivet av Modellören:

Hm men vad och hur jämför man. Det är ju olika metoder UDP är snabbare än TCP och webbsidor använder nog TCP.

UDP och är ju snabbare men betydligt slarvigare. UDP kastas ju bara i väg utan att kontrollera att data är rätt- Det duger fint i förstapersons spel. kan ge felaktig data men fort går det.

TCP kontrollerar ju om informationen är rätt och är det fel skickas ny information tills alla data är rätt. Det tar ju så klart mer tid även om all data är rätt.

Lägger till med, hur lång tid tar det från att jag startar en webbsida tills jag ser allt jag vill se på en webbsida jämför med att starta upp Steam eller Origin tijns jag är inne och spelar ett spel.

WOW...

Menar det är ju skarpt beroende hur/vad man mäter och vad man tittar på.

Skrivet av medbor:

För att läsa in en modern webbplats läser man ju in hundratals js-bibliotek och annat skräp, inte alls förvånad

https://imgs.xkcd.com/comics/dependency.png
https://xkcd.com/2347/

Påminner mig om coreJS som jag läste om häromdagen. https://github.com/zloirock/core-js/blob/master/docs/2023-02-...

Av Pelegrino
Skrivet av Mental:

Jättevanligt att man börjat jobba med några kurser släpande och drar ut på tiden för examen. En del gör aldrig klart för de är redan etablerade och får så mycket erfarenhet att examen helt saknar relevans

Är själv civilingenjör inom datateknik. Min erfarenhet är att detta var vanligare 2010-2015 men inte gäller längre.

Givetvis beror det på ambitionsnivå också, vill man ha ett "finare" jobb krävs ofta examen.

Av Pelegrino
Skrivet av GLaDER:

Uppdatering

Examen: Civilingenjör Datateknik
Examensår: 2018
Relevant arbetslivserfarenhet: 8 år

Min sista uppdatering -- hoppas jag.

Efter knappt tre år hos min förra arbetsköpare sa jag upp mig och driver sedan några månader tillbaka mitt egna företag med fokus på konsulttjänster inom tekniskt förändrings-/förbättringsarbete, infrastrukturförvaltning, monitorering och automatisering.

Eftersom regeringen bestämde sig för att höja alla skatter och avgifter utom just brytgränsen för statlig inkomstskatt inför 2024 har jag valt att justera ned min lön till just brytpunkten (615 300 SEK för 2024). Som tur är kompenserar utdelningsutrymmet i aktiebolaget för inkomstbortfallet, så på helåret blir det ändå en ökning netto.

Spännande att driva eget. Har inte varit busenkelt såhär i starten av företagets liv, men ändå roligt och givande.

8 års erfarenhet men bara 6 år med examen?

Skrivet av HallonsyltarN:

Uppdatering efter 12/21 månader gjorda som AT-läkare

Yrke: AT-läkare
Utbildning: Läkarprogrammet, examen januari 2023.
Ålder: 28
Erfarenhet: 1 år.
Lön: Grundlön 37700. 34500 justerades till 35200 innan jag började jobba så ökning på 2500.

Nöjd med ökningen av grundlönen men blir dock nettosänkning i slutändan då jag resterande del av ATn inte kommer ha fler helger som ger extra ersättning.

Blir spännande när AT är slut. Siktar du på ST?

Av Pelegrino

Körde klart Sons of the Forest igår. Blev fan i mig förvirrad då senast jag körde genom det var i early access och de har uppdaterat endgame så kunde inte riktigt förstå vad som behövdes. Fick bli en snabb googling.

Av Pelegrino
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Som nämnt: Air är passivt kyld. Men det ska väldigt mycket till för att du ska höra en Pro också, särskilt nu när de fått samma typ av kylsystem som används för Pro- och Max-chipen.

Och ja: Mac är svindyrt. Inte nog att du betalar för hårdvaran: när du väl har den börjar du irritera dig på alla andra bärbara datorer i ditt liv. 😆

Fick en ny M3 Max till utvecklingen på jobbet. Det är helt sinnes hur stark & tyst den är. Kör iPhone simulator + utveckling och den startar ej fläktarna. Min gamla pro från 2019 m intel vrålar när den gör detsamma. Apple har verkligen lyckats med apple silicon.

Av Pelegrino
Skrivet av issue:

Alla webbläsare på iOS har bara varit rebrandade Safaris men någon annan funktion här och där eller annorlunda ui. Men alla bygger på samma webbläsarmotor som Safari använder (WebKit).
Iom iOS 17.4 så kommer nu webbläsare i EU faktiskt kunna köra sin egna motor, så snart får du en riktig Chrome

Kommer troligvis se 0 skillnad - varit nöjd användare i snart 10 år

Av Pelegrino
Skrivet av Klockan:

Ja,, som konkurrerande webbläsare till exempel. Väldigt skadliga.
Det är så otroligt fascinerande hur ni kan försvara Apples otroligt vidriga betende.
Om du är så rädd för malware så finns det en lösning för dig: Installer bara från App Store.
Alla andra behöver inte lida för att du inte vågar släppa sargen.

Vad menar du? Har använt chrome i flera år och har inget intresse av safari.

Av Pelegrino
Skrivet av JoL_:

Då ser jag verkligen ingen anledning att gå på Wi-Fi. Ikea släpper ju sin nya nu för typ 99kr-149kr. Finns väl inte så många vettiga Wi-Fi-pluggar som är billigare än så.

EDIT: Blev 99kr för Ikeas nya plug. https://www.ikea.com/se/sv/p/tretakt-stickpropp-smart-8054034...

Yes när det kommer till pluggar utan mätning är de svårslagna.

Skrivet av RPGWiZaRD:

Jag stod också inför samma dilemma, jag hade ju redan wifi accesspunkter på vår tomt men valde till slut Zigbee mest därför att jag redan hade några Philips Hue produkter så jag tänkte det kan va bra att ha valmöjligheter när man kör Home Assistant kan behovet av någon smart pryl dyka upp plötsligt eller nu bara om jag vill lägga till lite utomhusbelysning och då är det trevligt att kunna välja mellan både Zigbee och Wifi produkter. Tycker Zigbee har varit förvånansvärt stabilt, räckvidden för signalen tycks va väldigt bra också för både lampor som stickproppar.

Skrivet av cheben:

Zigbee alla dagar i veckan. Jag har några shelly brytare som använder WiFi. De funkar bra de med, men ingen stor skillnad mot mina zigbeeprylar i prestanda. Största anledningen att hålla sitt WiFi hyffsat fritt är uppgraderingar i framtiden. Någon gång vill jag gå över till nästa WiFi standard. Det blir bra mycket jobbigare med en massa brytare som ligger krav på gamla standarder om man inte vill hålla ett gammalt "legacy" WiFi uppe för evigt. Jag förväntar mig att mina zigbee IoT prylar skall vara användbara i alla fall ett decenium, troligtvis längre. WiFi kommer nog förnyas i alla fall en gång inom den perioden

En annan poäng att ha stickproppar på zigbee: Att ha många nätanslutna zigbeeprylar är en förutsättning för att få ett bra mesh. Det är kritiskt för att nätverket skall fungera bra, framför allt sensorer och knappar. I sensorer verkar zigbee utklassa wifi när det gäller batteritid. Jag byggde om mitt nätverk hemma. La till några extra nätanslutna termostatet och gjorde bättre pairing av enheter. Det var natt och dag i skillnad för pålitlighet.

Allmänt har jag haft en del problem med Z2M nu. Köpte ny lampa som krävde uppdatering av Z2M för stöd. När jag uppdaterar blir alla entities unavailable i HA. Funkar fortfarande i Z2M. Löses via rollback. Så vet inte hur jag ska lösa det och få stöd för de nya.

Av Pelegrino
Skrivet av JoL_:

Jag skulle köra på Zigbee alla dagar i veckan. De billigaste wifi-pluggarna är oftast via Tuya vilket kan begränsa dina möjligheter att köra lokalt. Har du någon hub för Zigbee sen tidigare? Eller tänker du köra HomeAssistant eller något liknande?

Kör HA + Z2M sedan tidigare.

Skrivet av izzie:

Egentligen finns det ingen anledning att välja Zigbee om du inte redan har ett gäng enheter och behöver en enhet som agerar router som andra enheter kan skicka sin signal via.

Har ett gäng enheter men har inget behov av fler routrar.

Skrivet av kheldan:

Från någon som kört både prylar via endast wi-fi och sedan bytt till hub och zigbee kan jag meddela att jag kommer aldrig köpa något som är endast wi-fi igen, funkar sjukt mycket bättre med zigbee för mig i alla fall trots stabilt nätverk och ~500mbit/s uppmätt där prylarna suttit.

Märkligt, har inga problem med mina Shelly produkter.

Av Pelegrino

Zigbee eller Wi-fi till stickpropp

Hej,
Jag behöver köpa smarta stickproppar. Jag är dock osäker på om jag ska köpa m zigbee eller wi-fi. Zigbee är allmänt föredraget för jag tycker det är smidigt men allmänt så är wi-fi väldigt mycket billigare. Finns det någon anledning att välja det ena eller det andra? Har bra täckning på bägge då det bara är 86kvm. Vill också helst inte mixa och är ute efter energimätning vilket är ett område där man kan hitta väldigt billiga Wi-fi men dyrare zigbee.

Av Pelegrino
Skrivet av Moseby:

Det har jag. Verkar ej finnas en programmatisk metod till att få fram popupen, allt ser perfect ut när jag lägger in den där men det är enbart då om man trycker på själva ikonen bland tillägg.

Av Pelegrino

Håller helt med dig. Jag stör mig också på att det är hög fokus på kvantitet över kvalitet. Som nämndes i tråden om piratkopering så har författaren pumpat ut i snitt fler än 2 artiklar om dagen det senaste året. Det är väldigt många "icke-nyheter" nuförtiden.

Sen ska vi inte dra igång bumpningsdebatten igen...

Av Pelegrino

Hjälp med chrome extension

Hej,
försöker skapa ett chrome extension som ska visa en liten popup när man besöker vissa sidor. Jag har lyckats med allt utom själva visandet av pop-up. Någon som kan hjälpa mig?

fetch(chrome.runtime.getURL('assets/data.json')) .then(response => response.json()) .then(data => { const websites = data.domains; // Get the current domain let currentDomain = window.location.hostname; currentDomain = currentDomain.substring(currentDomain.indexOf('.') + 1, currentDomain.length); const matchDomain = domain => { return websites.some(entry => entry.domain === domain); } // Check if the current domain is in the list if (matchDomain(currentDomain)) { showNotificationBox(currentDomain) //alert('Denna sida kan du använda zupergift på') } }) .catch(error => { console.error('Error loading domains:', error) }); function showNotificationBox(domain) { fetch(chrome.runtime.getURL('popup.html')) .then(response => response.text()) .then(html => { // Use the HTML content console.log(html); const parser = new DOMParser(); const doc = parser.parseFromString(html, 'text/html'); document.body.appendChild(doc.body.firstChild); // Now you can manipulate or inject this HTML content into your extension's UI }) .catch(error => console.error('Error loading HTML:', error)); // Hide the notification box after 5 seconds (adjust as needed) setTimeout(() => { //notificationBox.parentNode.removeChild(notificationBox); }, 5000); }

Dold text

Den loggar korrekt HTMLn så den lyckas hämta det men sedan tar det stopp.

<!DOCTYPE html> <html lang="en"> <head> <meta charset="UTF-8"> <meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1.0"> <link rel="stylesheet" href="styles.css"> </head> <body> <div class="container"> <div class="header"> Zupergift </div> <div class="content"> <img src="assets/airplane.png" alt="Icon" class="icon"> <p class="text"> edasdasdd </p> </div> <a class="button">asdasdas</a> </div> </body> </html>

html
Av Pelegrino

Draw.io använder jag. Funkar toppen.