Inlägg

Inlägg som Marlil har skrivit i forumet
Av Marlil
Skrivet av norrby89:

Låter som något för komplett att undersöka! Bara att skapa ett garanti ärende och skicka in datorn på felaöknimg. Ingen idé att börja försöka fixa själv, tar bort halva meningen med att köpa en färdig dator likt denna.

Tack, ja det är ju en möjlig/trolig väg framåt. Det hade bara varit skönt om det fanns någon enkel lösning som jag som lekman inte tänkt på, så jag slapp skicka iväg den och vara utan ett par veckor. En uppenbart lös sladd eller uppdatering som jag missat...

Av Marlil

Ny dator kraschar med artefakter

Operativsystem: Windows 11
Skärm: Voxicon D27QO
Processor: AMD Ryzen 7 7700 Tray CPU
Processorkylare: CM Hyper 212 ARGB Komplett Edition
Moderkort: MSI B650 Gaming Plus WIFI Moderkort
Minne: Kingston FURY Beast RGB DDR5 5600MHz 32GB
2x16GB, CL 36, AMD EXPO, Intel XMP
Grafikkort: Radeon RX 7800 XT OC, 16GB GDDR6
Hårddisk: Kingston KC3000 M.2 2280 NVMe SSD 2TB
Nätaggregat: Corsair RMe Series RM750e PSU
Chassi: Phanteks Eclipse G360A Mid Tower (svart)

Jag har köpte denna från Komplett (https://www.komplettforetag.se/product/1251418/dator-surfplat...) i november och den har fungerat fram tills för ca en månad sedan. Det började med en krasch när min barn spelade Fortnite. De kunde inte berätta vad som hände mer än att den "kraschade", och när jag försökte få på den så gick det inte. Fläktar och RGB gick igång men skärmen hittades inte, tangentbord och mus startade inte och bios-lampan lös vitt. Efter flera av och på starter med alla USB kontakter urkopplade gick den tillslut igång.

Några dagar senare kraschade den igen i Fortnite och då såg jag blinkade små artefakter innan den frös, fick svart skärm men fläktar och RGB lös. Inget hände i flera minuter och jag stängde av. Samma procedur som senaste med flera omstarter innan den gick igång. Behövde dock inte koppla ur allt som var inkoppplat. Denna gång kom jag dock först till BIOS och jag kunde starta i felsäkert läge följt av en vanlig omstart.

Sedan fungerade datorn i någon vecka och jag kunde spela t.ex. Starfield m.m. utan problem. Men sen gick jag in på Youtube i Chrome (med adblocker) och genast kom artefakterna, den frös, sedan svart skärm och inget annat att göra än att stänga av. Denna gång var GPUn avaktiverad när jag väl kom in igen och jag behövde aktivera den i enhetshanteraren ("Den här enheten har stoppat eftersom ett problem har rapporterats (kod 43)").

Detta har jag nu kunnat replikera varje gång genom att gå in på Youtube i Chrome. Någon gång så fick jag ett meddelande från AMD Adrenaline när jag kom igång igen: "AMD software har upptäckt att bildskärmens drivrutin inte kunde laddas i ditt system.".

Jag har provat att ominstallera windows och allt på datorn. Jag har provat att köra utan AMD Adrenaline, men uppdatera allt på Windows Update. Jag har provat att avinstallera alla drivrutiner med AMD cleanup (utan internet), starta om, installera bara AMD Adrenaline (ej köra windows update) och uppdatera till senaste drivrutinerna. Allt leder till samma sak så fort jag kör Youtube i Chrome. Troligen händer det i vissa spel också, men det är inte lika träffsäkert.

Är det nu ett hårdvaruproblem eller något som jag kan lösa på egen hand?

Av Marlil

Har du hittat en lösning eller kommit vidare i felsökningen?

Av Marlil

Jag har samma problem. Har hänt tre gånger nu som en följd av att datorn krascher (men fortfarande är igång utan skärm).

Av Marlil

Uppgradering från 2060

Jag har idag en Lenovo T5 (RTX 2060, 6gb, Ryzen 5 3600, 16gb DDR4, 512gb SSD) som jag upplever inte presterar längre i 1440p och funderar på en uppgradering av hela datorn (då den gamla går vidare till mitt barn). Antingen köper jag en mindre uppgradering (läs: billigare) till:

https://www.komplett.se/product/1246570/gaming/gamingdator/ga...

Jag undrar dock om ett RX 7600 är en tillräckligt stor förändring från 2060 för att det ska vara värt det? Eller så fläskar jag på ordentligt till:

https://www.komplett.se/product/1251418/gaming/gamingdator/ga...

Jag har ingen 4k skärm egentligen känns 7800XT lite overkill just nu, men kanske mer framtidssäkert?

Av Marlil
Skrivet av AleMal:

Har du pratat med Tele2 efter att du fick den nya disken? Tror nästan att ditt bästa alternativ här tyvärr är att prata med deras support och hoppas på att dom vill eskalera det till sin second line.

Tack, det löste sig genom en slump. När jag pratade med dem och återställde disken så upptäcktes att abonnemanget låg på kabel och inte fiber, vilket var ett misstag från deras sida vid en tidigare abonnemangsflytt. Det innebar att kanalerna strömmade istället och därför inte kunde spelas in. Nu är det löst iaf.

Av Marlil

Tele2 tvhub med rec kan inte längre spela in

Jag har Tele2s REC tjänst med hårddisk till tvhuben men sedan mitten av december kan jag inte pausa, spela in eller spola tillbaka. Inget särskilt har hänt och allt är inkopplat som det alltid varit. Jag fick en ny hårddisk men samma problem där och deras support verkar inte ha någon aning. Jag kommer dock åt gamla inspelningar och den känner igen hårddisken så det verkar inte vara ett hårdvaruproblem. Jag gjorde en återställning av tvhuben, men det löste sig inte. Har någon annan haft detta problem och läst det?

Av Marlil

Jag har deras REC tjänst till tvhuben men sedan mitten av december kan jag inte pausa, spela in eller spola tillbaka. Inget särskilt har hänt och allt är inkopplat som det alltid varit. Jag fick en ny hårddisk men samma problem där och deras support verkar inte ha någon aning. Jag kommer dock åt gamla inspelningar och den känner igen hårddisken så det verkar inte vara ett hårdvaruproblem. Jag gjorde en återställning av tvhuben, men det löste sig inte. Har någon annan haft detta problem och läst det?

Av Marlil
Skrivet av Halldin:

Har redan en, men skulle jag skaffat en Quest 2 och var priskänslig skulle jag ta 128GB från www.oculus.com för 3699kr. Den storleken räcker och dom ger just nu en check på 50 euro. Känner man någon med en Quest 2 kan man få 30 dollar till.

Tack!

Av Marlil
Skrivet av Marlil:

Ingen som hittat något bra erbjudande på Oculus Quest 2 som inte syns på Prisjakt? Komplett ger 500kr ipresentkort, men något utöver det?

Tack. Jag såg nu 128gb för 3 699 kr på deras officiella sida, inklusive 50euro presentkort.

Av Marlil

Ingen som hittat något bra erbjudande på Oculus Quest 2 som inte syns på Prisjakt? Komplett ger 500kr ipresentkort, men något utöver det?

Av Marlil

Det brukar ju vara så att allt som är värt att säga har redan sagts och därför finner jag i detta fall inspiration av pekande systrar:

Today's the day I'm gonna make it mine
Today I'll put all other sales aside
Go to Prisjakt and show me some low prices
I'm goin' for those half-offs if I find

I want to have things, buy things
Unbox a lot of cool things
I want to squeeze things, play things
I just can't get enough
And if you go real low, I'll get it now

I'm so excited, and I just can't hide it
I'm about to lose control and I think I like it
I'm so excited, and I just can't hide it
And I know, I know, I know, I know, I know I want it

Av Marlil
Skrivet av Nicklidstrom:

Vet inte hur pass villig du är att gå över budget men denna dator kan vara en bra grund med modifieringar

6600xt är snäppet vassare än 3060 någonstans emellan 3060 och 3060 ti.

Byt grafikkort till ASUS Radeon RX6600XT DUAL OC +768kr

Byt ram till Corsair Vengeance LPX DDR4 3200MHz 16GB -130kr

Välj bort windows -899kr (det kostar 50-100kr för en nyckel online)

Hade nog valt denna PSU:n Corsair TX550M, 550W PSU +245kr

Sen väljer du Intel Core i5-11400F Processor +347 (presterar i klass som ryzens 5600x)

Corsair Carbide Series SPEC-DELTA RGB
ASUS Radeon RX6600XT DUAL OC
Intel Core i5-11400F Processor
CM Hyper H411R ARGB Black Komplett Edition
Corsair Vengeance LPX DDR4 3200MHz 16GB
Kingston NV1 NVMe PCIe SSD 500GB
MSI B560M PRO-VDH WIFI moderkort
Corsair TX550M, 550W PSU

Totalt 11329:-

EDIT kanske ska posta länken

https://www.komplett.se/product/1200174/dator-surfplatta/komp...

Intressant, det är ju sant att jag kan mixtra lite med komplett-pc för att komma ned i pris. Tack för tips!

Av Marlil

Ni verkar kunna era legions här, får jag slängde in en fråga från någon på en mindre budget: är en Legion 5 med 2060 prisvärd för 9 000kr?
https://www.mediamarkt.se/sv/product/_lenovo-legion-5-82b1003...

Av Marlil
Skrivet av xDroid:

Ja absolut, BF och black week är ju snart här, slå till då, alt mellandags rean om det inte finns nått bra

Den första är på BF-rea för under 9000 med ett 1660 super och den bärbara ligger på samma reapris med ett 2060 (laptop). Är de inte bra alternativ?

Är det troligt att hitta en stationär 3060 under 10000 ens under black Friday tror du?

Av Marlil

Speldator på Black Friday

Black Friday stundar och vissa har smugit igång. Jag är sugen på att uppgradera från en gammal laptop och har en budget på upp till 8-10 000kr ungefär. Jag gillar att spela de senaste spelen, men har också en Series X så det är främst de mer PC specifika såsom Total War och nya Age of Empires jag är sugen på att prova på. Skulle den funka med det mesta utbudet i Game Pass vore det inte dåligt, och med "funka" menar jag 1080 i medium-high runt 60fps.

Alternativen som jag hittat hittills är:

Ett billigare alternativ med 1660 super:
https://www.komplett.se/product/1182572/gaming/speldator/stat...

Lite dyrare för ett 2060, men kanske går ned mer under BF?
https://www.komplett.se/product/1167331/gaming/speldator/stat...

Eller kanske en bärbar med (edit: 2060). Jag kommer mest sitta på en plats, men om 2060 är bättre (edit: eller likvärdig) än de ovan är det kanske värt värme, höga fläktar och svårigheten att uppgradera?
https://www.mediamarkt.se/sv/product/_lenovo-legion-5-82b1003...

Eller ska jag ha is i magen och hoppas att en stationär med 3060 går ned under 10 000 den närmaste veckan?

Av Marlil
Skrivet av weewee:

Får hem min xbox den 15/11.

Vilka är era tips på barnspel på game pass?
Har en grabb som tidigare klarat ratchet and clank på ps5 så där ligger nivån ungefär.

Alla legospelen. Väldigt tillåtande och du kan aldrig förlora, men vissa kan ha lite kluriga pussel. I de tidiga spelen talar de bara "gibberish" men i de senare är det engelskt tal så du kan behöva vara med och översätta. Kan spelas split screen och det är ju ett kul sätt att umgås också.

Av Marlil
Skrivet av Jimpe:

Mjo kanske, såg även att han förekommande i brottmål nu när jag googlade. Vet ju dock inte för vad men dumt att chansa.

Haha, ja då ska jag nog passa mig. Tack för att du kollade. Begagnatmarknade är ju helt knäpp nu, så att någon skulle sälja en helt ny dator för nästan halva priset är lite misstänksamt.

Av Marlil
Skrivet av Jimpe:

Speldator HP TG01-1055no https://www.blocket.se/vi/99171162.htm
Han kanske skickar om de är långt att åka.

Tack för tips. Men för bra för att vara sant?

Av Marlil
Skrivet av KAN1N:

Aaah, galet bra ju! Tyvärr bor jag ca 50 mil därifrån... Tack ändå.