Inlägg

Inlägg som shogun-r har skrivit i forumet
Av shogun-r
Skrivet av THB:

Trevligt.
Hoppas på en fläktlös rackare med 14" OLED, vikt runt 1kg och batteritid på 20h+, då blir det köp.

Liknande sånt jag också letar efter för att bli intresserad, skulle tom kunna tänka mig ytterligare lite mindre. Liten lätt och med bra batteritid, behöver inte vara precis lika liten och lätt som en android-surfplatta men något liknande med tangentbord och Windows.

Av shogun-r

Väldigt bra initiativ. Hoppas att det går bra för företaget och försäljningen av telefonerna. Tyvärr köpt en Samsung (som jag är väldigt nöjd med) för ca 1 år sedan så kan inte byta nu, men hade definitivt kunnat tänka mig en sån här telefon. Ser snygg ut och lagom storlek. Ser ut att ha bra skärm, upplösning.

Frågan är hur CPUn står sig jämfört med Qualcomms toppmodeller och hur kvaliteten på kameran står sig.

Skall läsa recensionerna och omdömen noga så får vi se nästa gång om man skall överväga en sån här.

Av shogun-r

Vad jag har läst så känns Windows 11 på många sätt ofärdigt och man lagt till saker i efterhand. Hoppas personligen mer på Windows 12.

Av shogun-r
Skrivet av flukke:

Låter väl rimligt, Windows 11 har funnits i över 1.5 år nu och de flesta borde uppgradera inom kort om man inte redan gjort det.

....och om man har en för gammal dator så borde man köpa nyss al prompto, antar jag att du menar.....

Av shogun-r
Skrivet av Yoshman:

Någon som sett någon form av relevanta benchmarks på Redwood Cove (P-core i Meteor Lake) samt på Lion Cove (P-core i Arrow Lake)?

Enda jag hittar om man söker gissningar från MLID och RedGamingTech, båda dessa är väl ungefär som att spå i kaffesump...

Spännande om de råkat gissa rätt, men undrar om de verkligen har någon form av verklig info... Detta är vad de sagt

"For instance, Moore’s Law is Dead has claimed previously that Arrow Lake’s “Lion Cove” P-cores will enjoy a 22-34% IPC uplift over Meteor Lake’s “Redwood Cove” P-cores. Additionally, the 15th gen “Skymont” E-cores are also purported to experience a generational IPC boost over the 14th gen “Crestmont” E-cores."

"Now, Paul from RedGamingTech reports that, with the Lion Cove P-cores, we are indeed looking at about a 20% IPC uplift over Meteor Lake’s Redwood Cove and a stunning 45% over Alder Lake’s “Golden Cove” P-cores. However, just like MLID’s report, Paul hasn’t shared any numbers for the Skymont E-cores' IPC as he only mentions that the cores are “extremely impressive”."

Enda relevanta källan kring dessa är Jim Keller som nämnt att någon kommande mikroarkitektur från Intel kommer ha rejält förbättrad IPC (de flesta verkar gissa att det handlar om Lion Cove, Keller kallade dem "royal core").

Men finns också gissningar på att Lion Cove mest är en krympt Redwood Cove, samtidigt som de flesta verkar gissa att Redwood Cove är relativt lik Raptor Cove, fast med betydligt bättre perf/W.

Väldigt skeptiskt kring 45 % IPC ökning för Lion Cove över Golden Cove. Men om det händer kommer Intel faktiskt nå prestanda/GHz hos Apple M1, den senare har ~50 % högre prestanda per GHz i benchmarks som SpecINT och Geekbench 6.

De flesta verkar ändå överens om att Crestmont (E-core i Meteor Lake) kommer vara ett rätt stort lyft över Goldenmont (E-core i Raptor/Alder Lake). Lär bli kritiskt om det nu mest kommer modeller med lägre TDP.

Vet inte om det är denna som avses "Intel Core 16000 "Lunar Lake" får helt ny arkitektur" https://www.sweclockers.com/nyhet/35573-intel-core-16000-luna... eller om denna är för sen, för att vara det.

Tills denna skall det i alla fall har kommit det som Intel kallar Ribbon-FET och PowerVIA, vilket Intel sagt är den största förbättringen för transistorn sedan 3D-transistorn - tri-gate och Ivy bridge.

Av shogun-r
Skrivet av Jacob:

Korrekt, men det var innan Intel döpte om "10 nanometer" till "Intel 7", "7 nanometer" till "Intel 4", osv. Numera motsvarar Intels siffra TSMC:s nanometer-mumbo rätt bra, vilket också var tanken bakom att byta benämning på deras tillverkningstekniker.

Vad jag minns så gäller det även Intels senaste tillverkningsteknik. Men kan mycket väl ha fel....

Av shogun-r
Skrivet av Jacob:

Jo, Intel har sagt det och de har gjort liknande uttalanden tidigare när något blivit senarelagt. Vi får se vad det blir av det helt enkelt.
I praktiken bullshit draget ur den proverbiala röven Det vore inte heller möjligt att ta fram en "sann" siffra, utan vi får nöja oss med att det är marknadsföringsnamn där den enas nanometer ska motsvara den andras. Typ.

Skrivet av Mithras:

Är definitionsskillnaden verkligen så stor att man inte kan försöka jämlika det med 12 och 10nm-processerna, eller kanske 7nm?

Det sista jag kommer ihåg var att Intel hade sjukt svårt att få 10nm-processen att fungera, och därefter gick definitionerna åt helvete.

Så vitt jag vet så säger de som undersökt saken närmare att Intels nm är "mindre" än de andras och då speciellt avseende TSMC och att skillnaden skall vara signifikant.

Av shogun-r
Skrivet av Göteborgaren:

japp så är det för tillfället. tror mer quantum kommer interageras i cpuer för att underlätta cpun för specifika uppgifter, det skulle i praktiken ge en bra prestanda boost.

Nu är jag absolut ingen expert inom området, men det är väl det Intel har börjat utveckla för att kunna använda längre fram...

https://www.intc.com/news-events/press-releases/detail/1581/i...

https://www.intel.com/content/www/us/en/newsroom/news/intel-h...

Av shogun-r
Skrivet av Yoshman:

Allt är avvägningar, så även monolitisk vs chiplets!

Även om Intel inte lyckats bygga monolitiska kretsar med fler än 40 kärnor så finns det andra som byggt sådana med över hundra kärnor. Det mest aktuella exemplet är Ampere Altra (används i Microsoft, Googles ) som har 80 kärnor på en ~550 mm² krets och 128 kärnor på lite mindre än 100 mm² till.

Chiplets är mer något alla kommer gå till för de är tvungna nu när Moores "lag" är död. Fördelarna är flera, bl.a. ger det en bra väg till att bygga större och mer komplexa lösningar samt man kan göra det med mindre byggstenar som var för sig är enklare/billigare att tillverka.

Fördelarna med monolitiska designar är att de är mer energieffektiva och ger bättre prestanda per transistor. Ingen slump att AMD fortfarande använder sig av monolitiska designer för deras bärbara. Mobiler och andra kretsar som rejält optimeras för låg effekt och maximal perf/W lär vara de sista att gå till chiplets!

Nivån ovanför chiplets är ju flera CPUer och/eller flera GPUer. Även här har det uppenbarligen gått att göra en del optimeringar, Intel har samma core-to-core latens mellan CPU-sockets i Ice Lake SP som AMD Epyc "Milan" har mellan chiplets på samma sockel! Så där har Intel en "bakdörr" för att skala Xeon i nuläget, problemet med den skalningen är ännu sämre perf/W och ännu sämre perf/transistor jämfört med chipsets!

Sen är väl knappast Hyper Transport något krav för chiplets? Snabbaste, med råge, interconnect som existerar just nu är ju Apples "UltraFusion Interconnect". Den är ett par heltasfaktorer före närmaste konkurrent i bandbredd och det är (än så länge) den enda där man kan skala GPUer på compute-delen som chiplets.

Men även UltraFusion är en avvägning. Det är skitdyrt och begränsas till maximalt två kretsar i nuläget!

@Yoshman Mycket bra inlägg och bra kunskap som vanligt, men du hade ett fel i texten, ialla fall om man skall tro Pat Gelsinger

Moore's Law is alive and well https://twitter.com/PGelsinger/status/1460317124774150146

Av shogun-r
Skrivet av CE71:

Ser i efterhand att mitt inlägg var tolkningsbart. Vad jag menade var att mitt inlägg var mer av den skämtsamma sorten.
Vill man vara allvarlig kan man ju se förbättringsprocenten för "big" generation till generation, och sedan samma för "little", dra en graf med båda, och om man sedan drar ut den i framtiden så lär de korsa varandra.... big.big

Förstår vad du menar. Men Intels big och little är väl bra på lite olika saker vad jag förstått. Att få ungefär samma prestanda som skylake till en kretsstorlek på en fjärdedel har väl inte kommit utan kompromisser.

Som jag förstått så är t ex Matlab bättre på en big, medans som t ex lite mer vanligt användande som de flesta gör lämpar sig väl på little. Dock är jag ingen expert på området.

Little lämpar sig vad jag förstått väldigt väl till bärbara och NUC.

Av shogun-r
Skrivet av CE71:

Lite av en skämt, men om de fortsätter på samma sätt så har vi snart Intel BIG/BIG...

Det är väl bra att man kan utveckla sina CPUer. Största poängen är väl att deras "små" är betydligt mer energieffektiva och tar mindre kretsyta. Kanske inte spelar så stor roll i en stationär, men sen är de väl bra på lite olika saker också....

Av shogun-r

Personligen så måste jag ha en stationär för att jobba och kolla mina grejer. Stor skärm är dessutom en dealbreaker för mig.

Men kan förstå att många som bara streamar Youtube och liknande eller kollar Facebook inte behöver en.

Av shogun-r
Skrivet av Yoshman:

För att förtydliga vad som är långt lättare att optimera på konsol: spel växlar ofta mellan att vara begränsade av lite olika saker, ibland är det GPU, andra gånger är det CPU och en tredje kanske det är disken.

Det som är så mycket enklare att fixa på konsol är att göra förändringar i spelet för att lätta upp på den primära flaskhalsen i varje fall där någon del är en rejäl flaskhals. Det gör man typiskt genom att justera lite saker i spelvärlden, eventuell byta algoritm eller så.

Att göra motsvarande på PC är nästan omöjligt då flaskhalsarna inte alls är lika uttalade, de beror helt på hur varje specifik konfigurations balans ser ut (och finns i praktiken "oändligt" med konfigurationer).

På vilket sätt är det bättre?

PS5 må ha 440 GB/s i bandbredd, men vi ser ju hos M1/M1Pro/M1Max/M1Ultra (bandbredd går från 70 GB/s till 800 GB/s) att CPU-prestanda påverkas väldigt lite av detta.

För CPU-delen är latens mot RAM långt viktigare än bandbredd, bandbredden finns primärt för GPU-delen både för konsolerna och M1-serien. Vad det gäller latens i PS5/XSX är den i nivå med standard RAM på PC, om något lite sämre då latens inte är speciellt viktigt för GPU.

PS5/XSX är ett enormt lyft CPU-mässigt över PS4/XBO, men det är fortfarande lite "meh" jämfört med dagens PC.

Är inte OS mycket mer krävande på en PC/dator och enklare på en konsol vilket gör stor skillnad?

Av shogun-r
Skrivet av zpirato:

Aa PowerVIA borde bli stort för att förminska förlusterna i klockrouting, vet att TSMC egentligen skulle komma med GAAFET (RibbonFET) nu med N3 fast det har blivit framskjutet till någon senare nod.

Skönt att höra att det inte bara är jag som uppmärksammat det

Av shogun-r
Skrivet av zpirato:

https://i.imgur.com/aZG6ls3.jpg

Är väl >2024 man "borde" förvänta sig "Ulta Low Power Performance" från intel 😊

Blir spännande med "Power per watt leadership" - 2024+ Är då RibbonFet och PowerVIA är tänkt att komma om jag minns rätt https://www.youtube.com/watch?v=Rt-7c9Wgnds

Av shogun-r

Det jag är mest intresserad av det är prestandan när man skruvar ner effekten rejält. Som 35-45 watt, eller nuc på 15-27 watt eller ulltraportabla. Men det läser man sällan något om. Alltså förbättringen mellan generationer.

Av shogun-r

Nä detta håller inte. Intel måste verkligen börja steppa upp nu. Men det är väl långa ledtider och utvecklingstider, så man kan väl inte skylla allt på Gelsinger än.

Sapphire Rapids ser mer och mer förlorad ut, så nu gäller det att komma igen med Granite Rapids och Emerald Rapids (som jag TROR att efterföljarna heter).

Av shogun-r
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Spännande. Jag vill ha en cpu som är tyst vid Apples vid små laster men att plattformen också ska klara av stora laster för privatbruk.

Men det som hindrar mitt köp nu är nog ändå att det blir för dyrt, både ddr5 minne, nvme ssd och grafikkort behöver ner i pris.
*edit*
En fråga är såklart maxmängd ram. Det säljs typ inga större konsumentstickor idag med mer än 32GB ram styck, Ryzen 7000 lär bara ha 4 ram slots. Vilket innebär 128GB. Även om man klarar sig med denna rammängd idag, gör man det imorgon?
Det blir allt att jag avvaktar med mitt datorköp.

Väntar på samma. Dock vägrar jag att köpa en Apple.

Har mest datorn för lättare arbete och kontorsdator, så hade nog kunnat skaffa en NUC med passivt kylt chassi idag, men tror/hoppas att det kommer komma en del intressant närmaste åren.

RibbonFET skall komma från Intel runt 2024 tex.

Skrivet av maweric:

Måste bara få påpeka att en CPU är tyst, det är typen av kylning som låter. Men jag tror jag förstår vad du menar.

Ja han menar passiv fläktlös kylning, likt en mobiltelefon.

Av shogun-r
Skrivet av Yoshman:

Det som brukar nämnas är att x86 sedan väldigt länge delar upp x86 instruktioner i mindre och mer "RISC-lika" instruktioner internt. Det är i.o.f.s. helt sant, men om det vore det enda relevanta skulle PowerPC, MIPS etc rimligen klarat sig bättre mot x86 än de gjorde.

Det som är nytt med ARM64 och RISC-V är att man identifierade en rejäl flaskhals i att "riktigt gå på bredden" när högre frekvens inte var en framkomlig väg och man började allt mer jaga högre "IPC" (mängd instruktioner som kan köras per cykel).

Alla CPUer innan ARM64/RISC-V ändrar frekvent på "flaggor" som indikerar lite olika saker kring resultatet hos en instruktion. Problemet här är att ändra dessa flaggor är i praktiken som att programmera multitrådade program med globalt data (alla som gjort multitrådad programmering borde direkt inse hur dåligt detta är).

Så även om x86 delar upp instruktionerna i mindre och enklare instruktioner intern (vilket för övrigt även de mest högpresterande ARM64 CPUer också gör, för finns flera fördelar med detta, främst att det ger bättre perf/W) så kan man inte komma runt fundamentala designbeslut som flaggor och andra saker kring hur läsning/skrivning mot minne fungerar (även här finns fundamentala skillnader mellan ARM64/RISC-V och x86 där de förra har en mer effektiv modell både ur prestanda och prestanda/W aspekten).

Om två lika kompetenta team bygger en ARM64/RISC-V CPU och en x86_64 CPU kommer den senare ta fler transistorer, dra mer ström och/eller vara långsammare. Exakt hur stor skillnaden är är svårt att säga, men inget tvivel att en sådan skillnad finns och den är icke-försumbar.

Gracemont visar en av flera aspekter av avvägningar som måste göras. Avvägningen i Gracemont är att man inte går efter absolut högsta ST prestanda, för det är exponentiellt svårare att extrahera ut mer prestanda! IPC-mässigt får man ut Skylake/Zen2 nivå ur något som tar ~1/4 av Goldmonts kretsyta (som ligger ~35-40 % högre i IPC).

Men det finns fler aspekter. Man kan jämföra Gracemont med Arms Cortex X2 som används i Samsungs Exynos 2200. Dessa har rätt snarlik ST-prestanda, Gracemont drar mer effekt men de är ändå inom rimligt avstånd (d.v.s. är inte mer än kanske 2-3 heltalsfaktorer som skiljer på den punkten).

Gracemont klockar till ca 4,0 GHz medan Cortex X2 klockar till strax över 3,0 GHz. Så den senare har ~30 % högre IPC (och där är nog en realistisk nivå på vad ARM64 kan ge över x86_64, fördelarna från en bättre ISA ligger nog runt den här nivån om man spenderar ungefär samma antal transistorer).

Lite svårt att hitta information om densitet hos Samsungs 4 nm process, men såg någon gissning om att den ligger på ~140 MTr/mm² medan Intel 7 ligger på ~100 MTr/mm².

Tar man den informationen och mäter lite i dessa två bilder så verkar Gracemont matcha Cortex X2 rätt väl i kretsyta (kompenserat för skillnad i densitet).

Gracemont verkar vara ~2,3 mm² på Intel 7 medan Cortex X2 är ~2,0 mm² på Samsung 4nm (Gracemont har 2 MB L2$ per 4 kärnor, så motsvarande 0,5 MB / kärna medan Cortex X2 i detta fall har 1 MB L2$, cache tar relativt mycket utrymme).

Det Intel gjort så bra för x86 och som en av barriärerna för att gå till någon annan ISA är att Intel har massor med folk som jobbar med att optimera programvara för x86. Utan det arbetet skulle t.ex. AVX vara rätt poänglöst, det används för att Intel sett till att det används. Arm har av flera anledningar aldrig utökat NEON till att vara mer som SSE4. (Nu har man i.o.f.s. lärt sig från GPU-sidan, så börjar komma vettig sätt att använda SIMD utan att behöva knacka Assembler!).

Så beroende på om man vill se x86 leva vidare eller om man vill se det ersättas så fort som möjligt ska man hålla ett öga på vad Intel nu börjar dra ned på. Om man börja dra ned på programutvecklingen så har man nog börjat plugga ur respiratorn för x86!

Det beror på hur fet GPU man stoppar i

En jämförelse man kanske kan göra är att titta på PS5/XSX. Dessa har en Zen2 baserad CPU klockad till ~3,5 GHz. En sådan skulle få ~1000 poäng i GB5 ST.

Det är väsentligt lägre än "stora" CPU-känorna i Iphone 13 och även något läge än de "stora" kärnorna i Samsung Exynos 2200 och Qualcomm Snapdragon 8 gen 1/2.

Vi kanske också får en lite bättre idé om något år. På årets Apple WWDC presenterades 3:e generationer av deras Metal, en av huvudnyheterna var att man gjort förändringar som gör det lättare för spelutvecklare att stödja MacOS via Metal 3 (gissningsvis har man gjort saker som minskar gapet mellan DX12/Vulkan och Metal i form av hur de bäst används).

Superintressant, blir tio tummar upp för det inlägget från mig. Även om jag nog kommer behöva läsa om det några gånger för att någorlunda hänga med.

Intressant det du skrev om att mer blir som acceleratorer i en CPU, hört talas om det för video. Du behöver inte bli för långdragen om du inte vill, men kan du nämna fler områden där det skulle kunna dyka upp s.k acceleratorer?

Av shogun-r

Man undrar vad vägen framåt är för x86. När man läser om ARM's överlägsenhet och att krympningar skapar mer och mer läckor som ökar värmeeffekten så låter det inte så lovande.

Minns att det var en användare en gång som skrev något som jag blev lite konfunderad över (det var inte Yoshman), att dagens x86 är inte ren x86 utan snarare x86, med en del ARM i sig, ingen aning vad som menas med det.

Gracemont och E-cores måste ändå vara ett stort framsteg för x86 och för att öka perf/watt? Frågan som dock om E-cores kommer gå att förbättra ytterligare. Det lär krävas om E-cores skall vara relevant i framtiden.

Men eftersom E-cores har lägre effekt som början så kanske E-cores kommer tjäna mer på framtida krympningar?

RibbonFET kommer runt 2024/2025 och skall vara stort framsteg, i alla fall enligt Intel.