Inlägg

Inlägg som mrqaffe har skrivit i forumet
Av mrqaffe
Skrivet av xxargs:

Om du har bara öppnat diskar i den lägsta kapacitets-klassen för respektive chassie-modellen så kan det vara att det bara har 1 läshuvud - tex. om du köper en dagens 500 GB 2.5" snurrdisk så är det sannolikt bara en läshuvud medans köper du 1TB modell ur samma serie så är det 2 läshuvuden, och köper du en 5TB så är det 10 läshuvuden (och 5 skivor)

en läshuvud kostar typ 50:- i tillverkning så kan man spara det så gör man det.

Jag tror att de också gör det för att kunna använda dåliga skivor, alla skivor tillverkas för att bli dubbelsidiga men de som bara får en fungerande sida används bara på ena sidan.
Ungefär som cputillverknning, man försöker göra "bäst" mäter resultatet och klassar dem sedan efter verkligt utfall och säljer dem som "sämre än bäst"

Av mrqaffe
Skrivet av Neon:

Hej,

Vårt hem har de senaste åren gått igenom en plast städning, d.v.s vi har efterhand ersatt plastredskap med ex trä eller stål. När det gäller skärbrädor har vi numera 3 skärbrädor i bambo från IKEA som fungerar utmärkt, vi har dock aldrig funderat nämnvärt på vad för livsmedel de används till.

Enligt experterna finns det en risk med att använda en bräda till både kyckling och ex sallad(som inte hättas upp). Lösningen är att ha en bräda till varje typ av livsmedel ex fisk, fågel, fläsk\ox, sallad\bröd. Men räcker detta? Enligt tester är det vanligt att bakterier sätter sig djupt i skärbrädor och det spelar ingen roll om det är trä eller plast. Fördelen med plast är att man oftast kan köra dem i diskmaskinen på 70 grader vilket ska göra dem helt rena men nackdelen är såklart att de är gjorda av plast(ej organiskt).

Lösningen skulle kunna vara att köra fisk\fågel\fläskt\ox på plastbräda som får gå i diskmaskinen medan resterande rengörs med vanligt diskmedel och varmt vatten.

Sen kan man dock fråga sig, räcker det verkligen inte med att tvätta med varmt vatten och diskmedel? Hur gjorde man förr? Blev man oftare sjuk på grund av detta? Det är uppenbart att det finns kvar mer bakterier i en bräda som inte går i diskmaskinen men frågan är om det har någon betydelse?

https://www.ikea.com/se/sv/images/products/aptitlig-skaerbraeda-bambu__0896405_pe609820_s5.jpg?f=xll
https://www.ikea.com/se/sv/images/products/sysselsaetta-skaerbraeda__0896491_pe647179_s5.jpg?f=xl

Just nu är jag inne på 1 st APTILIG till sallad och bröd samt 2 st SYSSELSÄTTA där en bräda används till fågel och fisk och den andra till fläsk och ox.

EDIT : Det kan såklart finnas en fråga om mjukhet på skärbrädan, ju hårdare ju mindre spår som bakterier kan sätta sig i men ju mer slits kniven. Bambo är egentligen aningen för hårt sägs det till vanliga köksknivar.

Det är väl liten risk att du blir sjuk även om du använder en dåligt rengjord skärbräda för kycklingen om du tillagar den ordentligt, det viktigaste är att inte få bakterier på saker som inte ska upphettas och det får du inte om du har olika skärbrädor och inte lägger dem på varandra när de förvaras.

Av mrqaffe
Skrivet av osgorth:

Det är rätt fantastiskt att dessa äntligen släpps loss på marknaden. Jag vet att de brottats med smått galna tekniska problem för att få till detta, och som många säkert vet är det flera år sedan det var meningen att de skulle lanserats. Superkul att se att de nu faktiskt är på gång, på riktigt.

Prismässigt lär det ta flera år innan det blir meningsfullt för gemene man. Det vi kan hoppas på är att priserna kommer att pressas på befintliga CMR/PMR-enheter så vi kanske kan komma ner i ~150kr/TB. Priset på dessa 32TB-enheter kommer garanterat att hamna en bra bit över det, jag gissar på nånstans runt 8,000-9,000 per disk vid lansering, med en trend mot ~7,000kr över tid.

Sen får vi ju se vad WD hittar på. De har en enklare teknik som kommer att nyttjas upp till 30-32TB som de kallar ePMR2 och som förhoppningsvis kommer att ge oss lite bättre priser. Det har varit rätt tyst om det ett tag nu dock. Vi lär få höra mer om detta under nästa år, misstänker jag.

Skulle de kosta 8000kr vid lansering lär de sälja bra direkt om de inte har en massa barnsjukdomar.
De måste inte vara billigare än dagens diskar för de ger ju en stor fördel bara genom att vara större per enhet vilket sparar plats, troligen sänker ljudnivån och sparar energi.

Naturligtvis är det trevligt om de blir billigare men samma pris gör dem ändå mycket intressanta för diskar tar plats att lagra.

Av mrqaffe
Skrivet av OldSchool297:

Det måste vara detta med Raid:https://www.experts-exchange.com/questions/25198759/Disable-RAID.html Menade att de var nästan 2gb i minne 1920MB. Har ett 1gb och de andra 2 kan inte ses i bios. Så vet ej hur stora dem är.

Answer
Please update BIOS to beta BIOS 1017.001 to enable support for SATA IDE mode.
http://support.asus.com/download/download.aspx?SLanguage=en-u...

Du skrev att det är en hdd i datorn och då kan det inte vara raid och ideläge på sata bör du bara använda för optiska enheter, en ensam hdd bör köras med porten i ahci läge eller om man bara har en raidkontroller så körs den som jbod.

En del moderkort är kan inte hantera minnen av olika storlek eller så måste de sitta i en viss ordning i socklarna om det är olika minnen.

Men du kan ju även plocka ur 1GByte minnet om du inte provar att flytta runt dem i socklarna. Men egentligen är det bäst att ha så få minnen som möjligt monterade tills du vet om det funkar för det underlättar felsökning.

Du har inte heller skrivit hur du gör för att försöka installera win, gör du det från en optisk enhet ?
Det är inte säkert att du kan installera från usb och även om det skulle stödjas så bör du inte använda ett usb3 minne i så fall.

Av mrqaffe

Äntligen händer det nått

Skrivet av Miska:

Föreställ er defragmentering av disken alternativt chkdsk. Lär ta nåt år!

Vi får väl sluta använda NTFS så minskar problemet signifikant, å andra sidan kanske man oftast inte heller skriver mer än en gång till en disk och de fragmenteras inte när man bara läser.

Av mrqaffe
Skrivet av matsolaw:

Jag har nu testat direkt mot routern och får ca 900MB så det är inget fel hos Bahnhof då vi tillsammans lyckades koppla in annan dator på en andra ip adress.
När jag testade direkt i Ubiquiti UniFi Security Gateway så får jag dessa 120MB som har får ut överallt så det verkar som något galet med denna. Vad vet jag inte då inga inställningar är ändrade mm. Jag har reklamerat den om det är fel men funderar nu vad för uppsättning för mitt nätverk jag skall ha efter Huawei routern som fibern går in i?

Har du verkligen hela kablar så att ingen glappar och stryper till 100Mbit ? Det framgick inte heller tydligt om du hade läst av wanportens länkhastighet i routern eller bara kollat länken i datorerna.

Av mrqaffe
Skrivet av NodCommander:

Nja, jag visste att två vilt skillda modeller från två olika märken hade olika kontakter. Men hur är det med inom samma märke? Har dom sin egna laddkontakter ala 90/00-talets mobiler eller är det en typ av laddare och uttag per cykelmodell?

Känns verkligen som något som bör sättas i EU standard, likt som gjort åt fordonens Typ 2/CCS och småenheternas USB-C. Det enda som är bättre än perfekt är standardiserat.

Jag vet att en del märken har olika kontakter per modell men nån kanske har samma men det behövs lagstiftning för tillverkarna löser aldrig sånt här frivilligt.
Det är egentligen väldigt illa (även på bilar) att man inte har nån standard även för batterier tex moduler som kan kombineras ihop till det man behöver.

Men ett krav på usb c på cykelbatterier vore bra för det skulle funka bra för att ladda hemma/inomhus och när man inte har med sig en egen laddare och så har man en mer tålig kontakt för utomhusladdningen, gärna nån magnetisk Rosenbergerkontakt.

Av mrqaffe
Skrivet av Bengt-Arne:

Här är en lista med CPU'er som går i Socket 939, men tänk på att även BIOS skall stödja CPU'n.

På den tiden stöddes allt som hade rätt sockel, alla 939 cpuer ska passa alla 939 moderkort.

Skrivet av OldSchool297:

Det verkar vara ett http://www.saharamicro.com/-asus-a8rmxdp-ati-xpress-200-socke... ska mest testa om datorn fungerar som den ska. Vill ha en 2 core processor om det finns till den. De lär inte vara så dyra. Har aldrig haft en sådan så blev nyfiken på att testa en sådan i funktioner. Ska testa att stoppa in 1gb minne till.

Ja det finns 2 kärniga Athlon och Opteron.
Och de börjar bli dyra för det är främst retrosamlare och de som måste ha reservdelar till industriella system som bryr sig om den plattformen numera, de som dumpade bort sina gamla prylar gratis har redan försvunnit och de snabbaste cpuerna var både dyra och ovanliga när de var nya, Opteron var inte tänkt som en konsumentcpu.
Det var de snabbaste cpuerna som fanns på sin tid och Intel hade inte ens börjat med 2 kärniga när AMD kom med dem på 939 och de kostade nya för 20 år sedan över $1000.

Skrivet av OldSchool297:

Testade med 1920mb i minne och de står Windows is loading files men sen blir skärmen svart och ingen setup för installation kommer upp.

Du borde läsa dina inlägg innan du poster, vad betyder "1920mb i minne" skriv ut hela orden i stället för nått som är svårtolkat, "mb" är millibit eller milli b Menar du Megabyte eller syftar du på nån minneshastighet ?

Vilken win version försöker du installera ? Det är ju inte säkert att win har integrerade drivrutiner om du provar nån nyare version, du borde prova med XP eller nån tidstypisk linux och inte ett modernare os.
Dessutom verkar det finnas gott om elektrolyter på det moderkortet så funkar det inte med ett tidstypisk operativsystem kanske du behöver se över dem och byta dem om de är utslitna.

och använd redigera i stället för att posta det i ett nutt inlägg.

Av mrqaffe
Skrivet av OldSchool297:

Fick en sådan gratis med sata och raid inställningar. De var enbart lite över 900mb i minne och en Samsung 160gb sata disk. De går inte att starta windows, troligtvis xp när de stod så på lådan. Har testat att installera Windows 8 64 och 7 samt Vista. Filer laddas i början men man kommer aldrig fram till installations val. Skärmen blir enbart svart efter att de visats att filer laddats. Vilken är den största processorn som kan passa? https://en.wikipedia.org/wiki/Socket_939

Det står ju på sidan du länkar....
Opteron 185 eller Athlon 64 FX-60 eller högst klockad men bara enkärnig Opteron 156.

Av mrqaffe

Leveranstiderna varierar beroende på av vem du handlar och varifrån saker skickas och om de finns i lager eller inte.
Amazon är en marknadsplats så du måste läsa detaljerna, personligen tycker jag det oftast stämmer med det som anges.

Av mrqaffe

Ingen klagade på Rage of light så här är lite 80-talspop eller kanske inte riktigt utan blandat med metall för idag vågar man blanda klassiska trummaskiner och syntar med gitarrsolon och en Yannis.

Och så trailern till Bladrunner 2030.

Av mrqaffe

Har du kollat igenom menyerna som ligger under avancerade inställningar ?

Av mrqaffe

Om du har samma fel med 5 olika tangentbord är det nog snarare problem med usb i datorn, kolla om det finns uppdateringar till drivuyiner, win och även bios.

Av mrqaffe

Om du bortser från garantier så ger reklamationsrätten möjlighet att reklamera mot tidigare led i kedjan om den ursprungliga återförsäljaren inte kan hantera reklamationer så man tappar inte reklamationsskyddet enligt Konsumentköplagen även om en eventuell garanti inte gäller.

Konsumentköplag (1990:932)
Anspråk mot näringsidkare i tidigare säljled
46 § Om säljaren är på obestånd, har upphört med sin näringsverksamhet eller inte kan anträffas, har köparen rätt att rikta anspråk på grund av fel på varan mot en näringsidkare i tidigare säljled som har överlåtit varan för vidareförsäljning.

https://www.riksdagen.se/sv/dokument-och-lagar/dokument/svens...

Av mrqaffe

Jag gillar tex Rage of light, de har inte bara syntar men det är väldigt elektroniskt för att vara... ja nått är det Trance Metal / Melodic Death Metal kallar de själva sin stil.
Är det möjligen intressant ?

Av mrqaffe

Fungerar det att ansluta till icke gäst wifi ?
En tanke är att det kanske beror på at macadressen inte tillåts på gästnätet för att den loggat in på vanliga nätet, har du provat med nått som inte varit inloggat på huvudnätat ? Du har inga macfilter aktiva ?

Av mrqaffe
Skrivet av Martof01:

Tack alla för ert engagemang. Jag har resignerat och insett att enda säkra lösningen är ytterligare en kabel. Jag får helt enkelt skicka ner 11-åringen i krypgrunden och dra en till.

Stort tack, Martin

Telia har slutat använda vlan för tv på en del platser och de har också en playtjänst som går över internet och den kanske kan vara ett alternativ till boxen.

Av mrqaffe
Skrivet av NodCommander:

Hur är det med laddkontakter på elcyklar? Är det olika för varje tillverkare, eller till och med modeller?

Finns två elcyklar i familjen, en med katastrofdålig kontakt som väldigt lätt går sönder om man försöker ta loss den ur cykeln på fel sätt, och den andra har en fantastiskt "magsafe" liknande kontakt som inte går att göra fel med.

Du svarade just på din egen fråga. Det finns tyvärr ingen lagstadgad standardisering.
Idag så skulle nog faktisk usb c vara ett alternativ åtminstone vad gäller effektkapaciteten och den skulle kunna funka bra om man inte måste ladda med batteriet på cykeln och/eller utomhus.

Av mrqaffe
Skrivet av Martof01:

Jag håller med att det verkar vara lösningen. Det som är märkligt är att det fungerade felfritt i flera år. Mitt problem är att jag bara har en nätverkskabel som går mellan kontoret (där både Raycore och router står) till vardagsrummet (där tv-box och ps4 står). Jag måste alltså i dagsläget välja om jag ska gå direkt från Raycore eller router.

Skulle det kunna funka med följande dragning: Raycore - switch - tvbox/ny router - ps4? Då skulle tvboxen gå direkt till Raycore och ps4 gå via en router (och jag slipper jobbet med att dra en kabel till). Jag saknar kunskap om huruvida det funkar att dra Raycore - switch - router - ps4.

Jag tycker inte att det är så underligt att det kan ha fungerar "någorlunda" adressproblem kan visa sig som sänkt hastighet och slumpmässig funktion för att adressen hoppar mellan de felkopplade/felkonfade enheterna, om man inte belastar nätet till maxc hela tiden kanske man inte ens märker att det är fel men många gånger blir funktionen slumpmässig och kan påverkas av i vilken ordning apparaterna startas och det är nog det som hänt för dig.

Det går att lösa via en kabel om man använder vlan men det kräver i så fall switchar som kan hantera det i vardera änden av kabeln (ev en router i ena änden) men det kräver också att det konfigureras rätt så det är inte plug and play utan det kräver lite nätverkskunskap för att få till det.

Av mrqaffe

En gissning är att du ska ha PS4an kopplad till routerns lansida medans tvboxen ska kopplas i tvporten på tjänstefördelaren/Raycoren och att de problem du upplever beror på att du kopplat fel och därför får adressproblem.
I vart fall bör du inte koppla PS4an i tjänstefördelaren.