Inlägg

Inlägg som mrqaffe har skrivit i forumet
Av mrqaffe

Ett tangentbord är nog egentligen väldigt okänsligt för vad man löder med.
Hög effekt är bra så det går snabbt att värma större prylar typ kretskort och kablar och den stora skillnaden mellan billiga kinaprylar och dyra lödstationssystrem tycker jag brukar vara utbudet av spetsar av olika modeller, kinamodellerna har oftast bara ett par runda och mejselformade spetsar upp till några enstaka millimeter i bredd
men inga större spetsar tex för att löda på hela ickretsar på en gång. Det är kanske inte det vanligaste behovet men ibland är de väldigt bra att ha tillgång till.

Jag hade nog i vart fall inte köpt nån jättedyr lödstation innan jag vet att det är nått som kommer att användas mer frekvent för skillnaden är inte så stor om man bara gör enklare saker och det kan dessutom vara bekvämt att ha flera lödstationer så man kan ha olika spetsar snabbt tillgängliga så att börja med nån enklare lödstation är inte fel för man kommer säkert ändå att vilja ha flera om man utvecklar hobbyn så den enklare är inte bortkastad.
Det är som med mätinstrument, det går ofta mycket enklare och snabbare om man har ett par stycken.

Det är också väldigt bra att ha en förstoringslampa och inte bara "bra belysning" för man vill ofta ha förstoring för att kolla på småsakerna, det är ofta helt nödvändigt om man tex letar sprickor även om man har perfekt syn.

Av mrqaffe
Skrivet av HiHiplay:

Ja du, det känns som det känns som att jag har svårare att ta ett beslut nu än när jag startade tråden.
Ni har kanske rätt i att man ska ha en extern streamer och en stereoförstärkare även om det kanske blir lite dyrare. Förstärkaren ska ju helst ha en inbyggd DAC då, annars kommer jag behöva ytterligare en burk. Marantz PM6007 hade varit ett alternativ i så fall.

Ett enkelt och billigt sätt att få streaming är att skaffa en Google home mini eller liknade kompatibel enhet och ansluta den via blåtand. Både Nest och Home finns på begmarknaden billigare än audio och kostar 400 kr ny.
Skillnaden är egentligen bara att de inte kan fungera som en trådlöst ansluten toslinkutgång för det är det endast audio som har men blåtand duger långt om det inte är highend och ska man tex bara köra Spotify så är det Spotify som är flaskhalsen och inte bt kopplingen.
Man behöver alltså ha rätt bra ordning på det som kopplas in efter "Googleburken" och ha en losslesstreamingtjänst innan den blir en begränsning av ljudkvaliten.

Enheten man streamer från behöver kanske inte ens vara i samma rum beroende på hur man tänkt använda den, Google audio funkade ju inte som fjärrkontroll så man kan ju teoretisk streama från sin klockradio eller köksradio eller vad man nu vill kalla det om man tex har en smartklocka där och vill man ha en display så kan man använda en Google nest hub eller liknade kompatibel enhet.

Själv har jag en sån här "streamer" i sovrummet och den täcker faktisk in nästan hela huset om jag provar att para den med ett par hörlurar och gå runt. Däremot funkar den inte som fjärrkontroll mer än i samma rum för man måste ju kunna prata med den för att det ska funka.
Lenovo Smart Clock Essential med Google Assistant

https://www.elgiganten.se/image/dv_web_D180001002510060/271210/l...

https://www.elgiganten.se/product/outlet/lenovo-smart-clock-e...

Det går alltså att använda sin kreativitet och då ser man att väldigt många olika udda enheter faktisk kan streama om man acceptera att koppla dem via BT och eventuellt behövs en BT mottagare kopplad till förstärkaren, det är också ett utmärkt sätt att få streaming och fjärr till gamla förstärkare

Om man gillar att visa "omslag" eller behöver en liten tv/monitor kan man ha de med display till det också.

https://static.lenovo.com/ww/campaigns/2019/smart-display/img-mu...

https://www.lenovo.com/se/sv/smart-display/?orgRef=https%253A...

Av mrqaffe

Jag har läst tråden med förundran och undrar vad det är för skola och utbildning det handlar om som skickar iväg elever själva på det här sättet utan en lärare ?

Dessutom så är jag en av de som har ipv6 aktivt helt utan att ha behövt göra nått själv, det bara fungerar.

Av mrqaffe

Jag började plötsligt tänka, vaa en ny Whitesnakelåt men det kan väl inte stämma och nä det var nått annat men jag antar att de här svenskarna nån gång hört Whitesnake.

Av mrqaffe
Skrivet av ylledjur:

Någon som testat skärbräda i pressad träfiber? Tycker de verkar ligga bra i pris/funktion om de håller vad de lovar. Typ https://www.kitchenlab.se/p/skarbrada-i-pressad-trafiber-cris...

Det är väl en bit MDF eller HDF skiva de sågat upp och säljer dyrare än byggaffären.

Av mrqaffe

Ta lärdom av experterna här hur du ska behandla passagerarna, använd handskar.

Av mrqaffe

Det skulle kunna bero på att nätdelen börjar bli dålig, kan du prova med en annan garanterat fungerande nätdel ?

Av mrqaffe

Vilken ironi att Youtube inte kan visa bideos från sina annonser för att de bara kan visas på Youtube.
Jag överlever nog ändå för jag sörjer inte att missa den.

https://i.imgur.com/M7f48wN.png

Av mrqaffe
Skrivet av Andreas12:

Okej men det är inget som påverkar komponenternas livslängd? Tänker så den inte dör om typ 1 år

Jag tror inte det påverkar livslängden i sitt fall men om det är "spoltjut på riktigt" i spolar i samband med hög effekt kan det kanske förkorta livslängden, tråden i dem är lackisolerad och om den skakar kan lacken nötas bort och det blir kortslutningar i spolen.
Man gjuter därför ihop de bästa spolarna för att verkligen fixera tråden så den inte kan vibrera och då kan den inte heller väsnas eller kortslutas internt.

Av mrqaffe
Skrivet av NutCracker:

Bäst vore om AMD levererade 7000-seriens CPUer utan (mao slippa momentet med att lossa) värmespridare, då kunde man riskfritt nappa på der8auers lösning.

Då blir det som förr i tiden när folk slog flisor ur kiselplattorna, plåtbiten är mest för att skydda kislet mot att bli sönderslaget för det var ganska vanligt när AMD körde naket så de gjorde som Intel och la en plåt över kislet.
En äldre AMD >

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/dc/KL_AMD...

Av mrqaffe

En hel del komponenter avger ljud, dåligt gjutna spolar är värst i datorsammanhang men och då är ljuden oftast beroende på nått som har med grafik att göra för det är där det är högst effekt och snabba variationer som kan få grafikkort, moderkort eller nätdel att höras, de flesta komponenter kan låt mer eller mindre, typ ssder.

Av mrqaffe

Nej
Är det bullrig miljö brukar man använda strupmikrofoner, det finns headset med strupmikrofon men det går inte fysiskt att bygga in dem i en telefon eller earbud.

https://cdn.starwebserver.se/shops/tactical-headsets2/files/cach...

https://www.tacticalheadsets.com/sv

Av mrqaffe

Du har inga andra delar att prova med, ingen annan dator eller skärm att växla med ?

Av mrqaffe
Skrivet av HiHiplay:

Jag har hört både och. Vissa säger att stereoförstärkare är bättre, medan andra säger att det inte spelar någon större roll. Till exempel här.

Jag var på hembiobutiken och lyssnade några olika högtalare, bland annat ett par Triangle Borea BR08 kopplade till en Marantz-förstärkare (inte en AVR). Lite över min budget, men de lät väldigt bra. Ska inte säga att jag hörde så jättemycket skillnad jämfört med det jag lyssnade på hos HIFI-klubben däremot.

Det är ingen skillnad på de elektriska kraven för hur förstärkarna ska fungera mellan hembio och musikåtergivning men prismässigt så blir det ändå skillnad för man behöver fler förstärkare för hembion och det ökar priset för elektroniken om man inte ska bygga den sämre men man sparar samtidigt in på en del saker som kan delars typ lådan och den är ofta en av de dyraste delarna och den mekaniska monteringen är också en dyr del.

Hembiomaskiner kan inte byggas lika billigt som stereo men de ökar inte heller priset linjärt i förhållande till antal kanaler förutsatt att de ska ha samma elektriska egenskaper.

Av mrqaffe

Elektriskt ljud ?
Det är möjligen ett ljud som alstras av att nån komponent får elektrisk energi och vibrerar och inget som uppstå direkt av elektriciteten för det låter väldigt annorlunda än det där lilla tickandet, det är snarare en mild typ av "spoltjut" du har spelat in.

Det kan skilja mellan olika exemplar eller ändras beroende på last, är det väldigt störande så får du byta dator men direkt farligt är det inte utan bara störande om man behöver lyssna på det, så om det är ett verkligt problem eller inte beror npg mycket på var du ska placera datorn.

Teslaspolar kan skapa elektriska ljud, dvs elektriciteten sätter fart på luften direkt utan att gå omvägen via nån annan yta som flyttar luften och den typen av ljudalstring är inte hälsosam för komponenterna om den sker i dator

Av mrqaffe

Har du den nyaste biosversionen ?
Har du en jättegammal monitor eller varför använder du dvi ?

Av mrqaffe

Har du andra lagringsenheter anslutna ? Har du provat med bara en m.2 enhet och blandar du in nån typ av raidkontroller ?

Av mrqaffe
Skrivet av Lembritt:

Var kommer mineraloljan ifrån?. För mig betyder det att det är en fossilolja som någon biltillverkare prackqt på dig.

Ja nästan, det finns väldigt ren parafinolja som är livsmedelsgodkänd men man bör ju inte välja vilken parafinolja som helst för då kan den innehålla nått mer som är giftigt så se till att den är livsmedelsgodkänd om den ska användas på nått likt skärbrädor och köksbänkar.
Det finns medicinsk parafinolja att köpa på apoteken typ https://www.apotekhjartat.se/produkt/paraffin-flytande-apl-or...
och den är tänkt att "drickas" som läkemedel så den är ren nog att smörja in skärbrädor med om man inte hittar tillräckligt ren olja på nått annat ställe.

Ikea Skydd verkar inte finnas längre och oljan de har nu "Stockaryd" är en lin och tungträolja och den håller inte livsmedelskvalitet så den ska man nog inte ha på en skärbräda utan bara på en bänkskiva där man inte skär nått om man använder den i köket och man bör nog se till att den torkat ordentligt innan man lägger nån mat på den oljade ytan.
Men det bästa är ju att bara använda livsmedelsgodkända oljor i köket så minimerar man risken att få i sig nån farlig kemikalie fån olja.

Av mrqaffe
Skrivet av Mattedatten:

Någon som vill tipsa om något? Bränner jag ner min lägenhet om jag börjar använda massa adaptrar till Dells hittepå-anslutningar?

Du kan troligen också löda ihop nått eget om du köper en vanlig adapter och letar reda på rätt kablar i "Dellhärvan" och kopplar in dig på dem.
Dell, Compaq och Packard bell har haft egna "standarder" på äldre maskiner jag stött på men det har gått att runda problemen med lite hempul med lödkolven och borr och slipmaskin.

Av mrqaffe
Skrivet av Wyver:

Det vet jag att Finlands Rikdsdsg/Regering har godkänt den lagen. Version 1.0 är ju mer än 10 år gammal.
Men varför har inte Sverige gott på samma linje eller något dylikt?

Vi har politiker som tycker att "marknaden" ska lösa allt och av ideologiska skäl så vill de inte reglera sånt som måste regleras för att fungera, marknaden vill bara maximera vinsten i stället för att göra bra saker för kunderna.