Inlägg

Inlägg som mrqaffe har skrivit i forumet
Av mrqaffe

Det är väl operatörens ansvar att lösa det ?
Och vad menar du med att du testat ny kabel till lägenheten, du hade ju fiber och varför skulle du själv byta nått utanför lägenheten ?

Av mrqaffe
Skrivet av ErikLtz:

Det undrar jag med 😉 Moderna moderkort har ex. Realtek ALC S1200A med både 5.1-ljud, diverse in- och utgångar plus S/PDIF att koppla till förstärkare. Men "ljudnerd:ar" lär vilja ha separat ljudkort ändå, nåt om brus och överhörning som jag inte kan höra skillnad på. Så kan vara något studio-kort för MIDI till/från keyboard eller nåt sånt också.

Ljudnördar har inte använt ljudkort på väldigt länge, de ansluter på nått sätt digitalt mot datorn via spdif/toslink, usb, hdmi eller nätverk.

Av mrqaffe

Behöver du verkligen ett ljudkort i en modern dator ?

Av mrqaffe
Skrivet av pelpet:

Oj, Streacom hade verkligen fina lådor. Där går det att få ihop en riktigt fin dator. Kanske dags att ta på spenderbyxorna. Särskilt FC8 v3-chassit var fint.

Konstaterar att med en Ryzen7 8700G så får jag inbyggd grafik som är lite vassare än mitt gamla befintliga Nvidia GTX 1050 Ti. Och CPU:n är är typ 9 ggr högre CPU Mark (passmark). Enda problemet hittils, förutom kostnaden, är att jag inte hittar något Am5 ITX-kort som har fler än 2 grafikutgångar. Men det går kanske att lösa med en MST-hubb. Då kan jag koppla flera skärmar på samma displayport-utgång. Kör idag med 1 x 4k-skärm och 1 Full-hd men tänker mig att utöka med 2 st full-hd-skärmar till, alt en 4k men det är inget större problem att köra den på 30 hz istället. I värsta fall kanske man kan fula och köra med USB på full-HD-skärmen.

Överslagsbudget:
Låda + PSU 5000 kr
CPU 4500 kr
Moderkort 2000 kr
SSD 2 TB 2000 kr
DDR5 64 GB 3000 kr
MST-HUBB: 1500 kr
TOT: 16000 kr

En del dp skärmar går att koppla i serie, hur många skärmar och vilken upplösning har du tänkt dig ?
I stället för flera gamla lågupplösta skärmar så kan man ju även byta till nått modernare som ger lika mycket pixlar på färre fysiska skärmar, det lär även ge bättre allmän bildkvalitet.

Förstår inte riktigt varför man ska välja nått helpassivt idag för man behöver oftast bara ha en ohörbar fläkt igång på cpukylaren om man bortser från spelande.

Av mrqaffe

Enligt fyndtråden är det just nu halva priset på Britbox 1 års abb.
https://www.britbox.com/se

Av mrqaffe

Jag tycker att Proshop har varit otydliga med vad som gäller vid reklamationer.

Men det en del kommentera/skriver i tråden om är inte det Proshop har skrivit, skilj på returer och reklamationer för i princip alla företag kräver tillbaka allt om man vill returnera en vara för att inte göra prisavdrag.

TS har inte velat returnera varan utan har reklamerat den och då borde Proshop från början ha varit tydliga med att emballage kan bytas.

Av mrqaffe

Integrerad grafik sitter inte på moderkortet utan i cpu/apu, bäst idag är R7 8700G och den använder AM5 plattformen. https://www.sweclockers.com/test/38087-amd-ryzen-5-8600g-och-...
Har du verkligen 4 lådfläktar ? Har din nätdel semipassiv kylning ?
I min dator är det endast en fläkt på cpukylaren som går vid normal användning, nätdelens fläkt har aldrig startat, ingen lådfläkt behövs heller då jag inte spelar (eller har grafikkort) datorn är alltså helt ohörbar vid normal användning och vid enstaka tillfällen med hög last kan fläkten på cpukylaren öka så den hörs lite.
Det går alltså ganska lätt att bygga datorer som är ohörbara så länge man inte spelar på dem med dagens delar för de drar mycket mindre effekt än äldre prylar och behöver inte heller kylas lika mycket så länge man undviker spelande.
Troligen skulle du inte behöva ha mer än en cpufläkt som roterar om du byter till nya delar och när du spelar får du acceptera att det låter om det inte ska bli dyrt och stort.

Lådans usbportar är väl ingen direkt begränsning då du lär använda många saker med max usb 2 fart typ mus, tangentbord och kanske ljudprylar.
Och för annat kan du skaffa en usb 3 hub med egen nätdel och ha på skrivbordet så är den bekvämare att använda än portarna på datorn och även enkel att använda som laddare.

Om du har flera hddder och 4 fläktar i gång så kan du väl prova att koppla bort hdderna och allt utom cpufläkten och lyssna hur datorn låter så får du en uppfattning om hur det skulle kunna låta vid icke-spelande med nya delar.

Av mrqaffe

Har du rätt interna adresser angivna ? Hur adresseras de interna datorerna och om statiskt så låter du väl inte dhcpservern arbeta inom samma adressområde ?

Av mrqaffe

Det kan krävas en fysisk omkoppling för att byta operatör och du kan inte göra så mycket mer än vänta såvida du inte har nått abb med garantera uppkoppling och kan kräva att backupen aktiveras.

Av mrqaffe
Skrivet av DasIch:

Audiofiler kommer älska den.

Audiofiler har aldrig brytt sig om B&O, de har alltid räknats som ett design/lifestyle företag och inget någon väljer för ljudkvaliten.
Rika designofiler som inte bryr sig om ljudkvalitet kanske kommer att gilla det här också.

Av mrqaffe

Ofta kan man även få rabatter om man har samma operatör som för fasta bredbandet så att kolla på helheten kan vara intressant (eller familjeabb) du skriver inget om dina förutsättningar men kolla upp det.

Av mrqaffe

Du kan nog ändå återanvända lådan ? Nätdel och kylare borde definitivt gå att återanvända såvida du inte kastat monteringsdetaljer.
Ett AM5 eller 4 moderkort, minst 32 GByte ram, en 2-4 Tbyte m.2 ssd och så en backuplösning för resten av pengarna (usb hdd på typ 8 Tbyte) interna diskar är inte nån säker backup utan det bör vara externt så den kan vara fysiskt bortkopplad när den inte används aktivt.
Grafikkortet lär du kunna återanvända om du ens behöver ett, du ligger på gränsen till att klara dig med cpuns integrerade grafik eller med en apu, moderna moderkort och cpuer brukar ha stöd för 2st 4k monitorer och skulle den integrerade grafiken inte duga så kan du koppla in ditt 2070 för spel.
Dagens cpugrafik är bättre på att köra högupplöst skrivbord och film än ett äldre spelkort för det stödjer inte de bandbredder på anslutningarna och hårdvaruavkodning av video som behövs utan är bara bättre på spelande i äldre upplösningar (1080p)

Det är nått åt det hållet jag hade resonerat i ditt läge för att uppdatera så prisvärt som möjligt.

Av mrqaffe
Skrivet av JunkyVirus:

Nej datorn är kopplad direkt i väggen med kabel så den går inte via wifi eller in i routern.

Du har alltså ingen router eller tjänstefördelare och inte heller något lan ?
Alltså inga andra klienter som ansluts mot internet ?

Av mrqaffe

Använder du en router eller är datorn kopplad i tjänstefördelaren ?

Av mrqaffe
Skrivet av milan979:

Lämnade in mina diskar till ett företag som jobbar med detta. De säger att kretskorten till diskarna har gått sönder vilket förmodligen beror på fel koppling eller att nätaggregatet gett för mycket ström... Otur och jobbigt.
De vill ha 8000 per hårddisk.

Nästa steg är väl då att skaffa en multimeter och kolla strömmen. Då jag är en rookie på detta, kan det bli något farligt eller finns det risk att jag kan ta sönder något?

Ja det går att skada saker vid mätningar, man kan koppla fel och kortsluta nått så för att mäta på satakontakter rekommenderar jag nån typ av mätadapter i stället för att använda mätproberna direkt i satakontakten, den är liten och det är svårt att veta vad man mäter på även om inget kortsluts.
Man kan även ställa in en multimeter fel tex strömområdena ger väldigt låg intern resistans i mätaren och motsvarar ungefär att koppla in en kabel så det går att kortsluta nått genom att välja fel mätområde.

Man bör ha grundläggande kunskap i ellära.

Det finns testare designade för att testa spänningar i datornätdelar, vet dock inte vad som är bra bland de billigare modellerna.

Av mrqaffe

Har du skaffat ett hus utan möjlighet att köra ett kablat lan så fixa omedelbart en kabelinstallation. Du kommer att ångra dig om du in te löser det ordentligt.
När kablarna väl är på plats så kan du fundera på hur du ska lösa wifiproblemen, accesspunkter eller via mesh, kablarna behövs i vilket fall för att koppla ihop det och använd sedan bara wifi för saker som tvingas använda det, ju mer du använder kabel desto bättre kommer ditt wifinät att fungera.

Av mrqaffe

Varför måste det vara knapptelefon ?
Bortser man från det så fungerar alla nya telefoner från de vanliga tillverkarna.

Av mrqaffe
Skrivet av Kilroy:

Är det någon skillnad mellan US och EU versionerna förutom själva kontaktdonet?

Du får kolla spänningen, EU versionen funkar med 100-240 V men om US versionen klara 240V vet jag inte.

Av mrqaffe
Skrivet av cheben:

Jag såg att du skrev om baklampa för dynamodrift när tråden skapades. Tyvärr så verkar den vara svårare att hitta nu. Länken till bikester är död och Spanningas egen hemsida hänvisar till att "The dynamo and E-bike version are only availible in OEM" https://spanninga.com/product/elips/

Är det fortfarande den som gäller? Enda alternativet verkar vara att importera från Nederländerna. Inte ett jätteproblem, men ändå: https://hollandbikeshop.com/sv-se/bicycle-lights/spanninga-bi...

Funderar även lite runt framlampa. Jag har en cykel för jobbcykling/vardagsanvändning, men det finns lite vägar utan ljus jag ev vill cykla på. Ingen skogscykling dock. Hurpass kraftig lampa är det man borde leta efter? "Lux" säger mig ganska lite. Jag tittade på något i denna stilen baserat på din rekommendation från första inlägget, men är lite osäker om 80 lux är kraftigt nog: https://www.bumm.de/en/products/dynamo-scheinwerfer/parent/16...

Största delen av cyklingen kommer ske på belysta vägar så att ha stark nog för skogsbruk känns mest taskigt mot mina medtrafikanter, men man vill såklart ha en ärlig chans att se med.

Tacksam för svar

Spannigabaklampan är väldigt bra men jag har inte koll på om det nu kommit nått bättre då jag inte har behövt utrusta nån cykel med nytt ljus.
IQ framlampan du länkar är det ljusstarkaste som finns just nu för dynamo och du kan inte direkt jämföra stvzo lampors ljusstyrka mot mtb lampor eftersom stvzo lamporna inte lyser upp annat än vägen, de har en mycket bättre ljusbild och slösar inte på ljuset.
Spanningas Axendo 80 framlampa är också väldigt bra, jag har både den och iq och axendon har ett bättre fäste, lite kortare men bättre ljusbild närmast cykeln jämfört med iq.

B&M har dock en värre modell på gång IQ-XL som ska ha en hel och halvljusfunktion och kunna ge 300 lux, det lär bli den överlägset bästa väglampan när den släpps och det ska inte vara så långt borta, lär finnas att köpa före hösten.
https://www.bumm.de/en/products/dynamo-scheinwerfer/parent/16...

Av mrqaffe
Skrivet av hejsann:

Att visa mappstorlek försvann efter XP de försöker väl kopiera Apple och ville dölja filer för användarna, man ska helt enkelt inte ha koll på sånt utan "molnlagra" och framförallt betala för det utan att ifrågasätta nått när de skickar uppmaningar om att man ska köpa mer utrymme.
Lokalt var inte bra enligt MS.