Inlägg

Inlägg som grahnen har skrivit i forumet
Av grahnen

ASUS
[QUOTE=ASUS.Sverige;11151146
Hej!
Vi är inte helt säkra på vilket fel du upplever - dockan kommer ladda plattan kontinuerligt och därför försvinner strömmen från dockan. Men är det så att din batteritid är extremt låg så rekommenderar vi att du kontaktar vår svenska support för att lösa detta.

Vi ska höra med utvecklingsavdelningen och se ifall de upplevt detta problem och/eller har en fix på gång.

-----
Mvh
Asus Sverige[/QUOTE]

Problemet jag upplever är att om jag har plattan dockad och stänger av den (inte standby) så försvinner 30% av batteriet på en natt. Tar jag Plattan och dockan och tar i sär dem och stänger av dem så tappar jag 3% på en natt. Det finns en tråd om just detta problem på xda developers som har nämnts tidigare i denna tråd och har förtillfället 38 sidor så jag verkar inte vara den enda.

Jag ringde eran kundtjänst men han visste inte vad jag pratade om och vill skicka plattan på reparation?! Då den var mer än 7 dagar gammal så kunde han inte byta ut den. Som jag förstått det så ligger felet i dockan och det räcker med att byta ut den.

ALDRIG att jag skickar en såpass ny produkt som har varit defekt sedan leverans på reparation. Det var dåligt. Ni måste väll veta vid det här lagret var felet ligger. Om det är i dockan eller plattan sen är det väll bara att skicka ut en ny med en retursedel? Smidigare och svårare än så behöver det inte vara.

Eller är det 38sidor med skojinlägg på xda developers? Ursäkta att jag låter upprörd men det har ni eran kollega i kundtjänst att tacka för.

Ärdendenummer: 1070710343770
Plattan är en: B50KAS124042

Av grahnen
Skrivet av ironhawk:

Har exakt samma problem att man fortfarande är ansluten men inte kan komma ut på nätet ska prova med det du sa dock...

Även jag har det fenomenet men inte alltid. Jag har även problem med att batteriet sugs slut om jag har den dockad. Jag skulle vilja påstå att standby , på , av har ungefär samma batteritid. Har jag därimot plattan odockad i standby eller av så räcker det avservärt längre.

ASUS kommer det en fix för de med batteri beskymmer eller skickar ni ut en ny?

Av grahnen
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Lafiel
Många som säger man ska uppdatera Firmware till OCZ etc men.... det är inte lätt ska jag säga.... jag har försökt 3 ggr med min fars ssd vertex men, inte fått det funka..

Har uppdaterat FW för Moderkort etc men OCX vertex är jag noob trots att läst 4 timmar i deras forum...

Så detta rekommenderar jag ingen tyvärr (OCZ). Hade det varit enkel update genom bios elelr nått så hade ajg sagt stödd ocz etc men tack vare deras värdelösa system så säger jag bara köp intel G2 till alla. Och det är ju inte bra för blir mindre konkurans. )säger inte att det är på grund av mig utan allmänt om fler gör som mig)

Du kan stöta på problem om du har 1199 eller 1275 och vill upp till 1.4.
Du kan då behöva gå från 1199 till -> 1275 -> 1.1(1370)(är full flash men funkar inte alltid ifrån 1199 utan kan behöva köra 1275 imellan) -> 1.3 -> 1.4

Det är även rekommenderat att köra vertexen ifrån sata port 1 och i IDE mode när du updaterar.

Har du fortfarande problem så får du med all säkerhet hjälp i ocz forum. De bryr sig om deras användare på ett helt annat sätt jämfört med INTEL.

Läste nyligen detta. Länk
"Very scandalous to read today that Intel makes pressure on kingston to not deliver the firmware update for the KINGSTON 40GB SSD (identical product as INTEL X25V) !!!!"

Av grahnen
Citat:

Ursprungligen inskrivet av fqvarfort
Att Indilinx har haft TRIM längre beror mer på att deras tekniska lösning kräver det. Se till exempel på hur en Indilinx-baserad SSD presterar efter att man använt den ett tag utan TRIM, gör om samma procedur med en Intel-SSD och du kommer att se att Indilinx förlorar mycket mer på avsaknaden av TRIM och att Intel presterar nästan lika bra oavsett.

1-2 år låter väldigt kort, inte något jag skulle acceptera (såvida nu inte disken används i en server i vilket fall man nog får räkna med att investera i mjukvara som förlänger livslängden), garantitiden ska å andra sidan vara 3 år så du borde få en ny enhet om den går sönder innnan dess. Swap-filen ska man givetvis kunna köra på SSDn.

Möjligt att du kör ngn äldre beta firmware och att du skulle få mindre skrivningar med en ny. Som OCZ användare förväntas du nog uppdatera firmware om det finns.

1-2 år till menar jag givetvis. Att du får ut en ny disk på garantin för att den är förbrukad är jag mycket tveksam till. SSD är en förbrukningsvara, iallfall de som bygger på mlc (multilevelcell).Detta var jag helt införstådd med när jag köpte ssd:n.

Crystal disk info säger 64% just nu iallfall. Jag kör 1.3 firmware och hade tänkt updatera till 1.4 så fort intel släpper RST drivers som släpper igenom TRIM kommandot (då jag kör windows 7). Jag köpte min innan lanseringen och fick min från första leveransen till komplett. Så visst har jag gått igenom ett antal firmware updateringar.

Av grahnen
Citat:

Ursprungligen inskrivet av echo
Frågan är ju vilken SSD som inte har den där formen av "garbage collect".

Jag vet inte hur det ser ut på andra ssd:s men jag vet att intel skyltar inte om det direkt isåfall. Jag vet att indilinx som gör firmware till bl.a OCZ vertex ligger långt fram vad gäller firmware. Manuell TRIM funktion sedan i Juli t.ex.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av echo
Jag skriver med citationstecken eftersom det där inte alls är någon form av garbage collect. Det tråkiga är ju att ingenting tas bort från disken, dvs. om du fyller disken så har du förlorat all effekt av den där "GCn" - och poängen är att du behöver inte fylla disken för att disken ska tro att den är full, du behöver bara skriva till alla delar av den en gång.

Det är precis här som OCZ´s Garbage Collection kommer in som placerar om data för att få hela tomma blocks. Detta görs per automatik när ssd:n inte används.

Problemet med detta är bara att det skapar en massa extra skrivningar till ssd:n.
Min Vertex från slutet av februari i år 2009 är i dagsläget nere på 64% av sin livsfunktion. Så 1 till 2år sen är den skrot. Jag är inte den personen som håller på att testa ssd:n och jag har även gjort de återgärder som krävs för att minska skrivningar till ssd:n. Förutom windows swapfil.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av echo
Samsung däremot, är de första som jag vet om som har "äkta garbage collection", deras auto-TRIM som kollar på filssytemet (NTFS) och tar bort filer som inte finns kvar. Problemet med det är förstås att det bara fungerar med NTFS och inte om man kör raid eller något sådant. En riktig garbage collect känns därmed som en fattigmansTRIM, att omstrukturera datan däremot är något som man har nytta av även om man har riktigt TRIM-stöd. Riktigt TRIM-stöd gör dock garbage collection helt onödigt (beroende på implementation).

Jag är inte med på hur du menar här ovan. Du skriver att samsung har "äkta garbage collection" som är auto-TRIM???

För mig låter det som de har Manuell TRIM fast som körs själv av SSD:n.???

--------------------------------------
Som jag förstått det så....
Native TRIM (windows 7): (Fungerar inte med raid och bara på windows 7)
Tar du bort en fil i utforskaren så ser ssd:n även till att tömma dessa blocks.

Manuell TRIM: (Fungerar inte med raid men med ganska många os)
Ett program som söker igenom ssd:n efter blocks som är flaggade för till förfogande men innehåller data och tömmer dessa blocks.

OCZ´s GC: (Fungerar med raid och är OS oberoende)
Omstrukturerar halvfulla blocks så du får fulla och tomma. De tomma blocksen ser ssd:n även till att de inte innehåller någon data och kan skrivas till direkt.
-------------------------------------

TRIM skyfflar alltså inte om någon data. Vilket gör att GC och någon form av TRIM kompletterar varandra väldigt bra.

Av grahnen
Citat:

Ursprungligen inskrivet av fqvarfort
Rätta mig gärna om jag har fel men GC är bara ett "fint"/"obskyrande" sätt för dem att säga att enheten utnyttjar all tillgängligt flash-minne när den ska till att skriva (de flesta flash-SSD har några % extra utrymme för Bad Block Management o.dyl. och de första generationerna flash-SSD reserverade oxå dessa för BBM o.dyl. och kunde alltså inte använda dem annars), utan GCn skulle deras enheter prestera många ggr sämre då risken i så fall skulle vara större att man skulle behöva radera ett block innan det ska till att skrivas (med GCn för-raderas blocken istället när man inte använder enheten och därför behöver inte enheten radera dem när de ska till att skrivas).

Att välja OCZ Vertex för att den har ngt som OCZ kallar för GC tycker jag därför låter heltokigt. Jag säger inte att OCZ Vertex är dålig, bara att Intel-disken är bättre och t.o.m. billigare i många fall.

På pappret? Ja, det är möjligt. I praktiken? Inte en chans.

Där har du fel!

GC är kanon där Trim inte fungerar och även tillsammans med TRIM. Nackdelen med GC är att det sliter på ssd:n då det skapar massa extra skrivningar. GC fungerar även när du kör raid vilket inte trim gör. GC fungerar även oavsett operativsystem.

Först och främst ett block som redan innehåller data måste först raderas för att kunna skrivas till igen. Ett halvfullt block måste läsas, raderas och sedan skrivas gammal + ny information. Vanligtvis när du tar bort en fil så raderas inte blocket utan det bara flaggas som till förfogande för kommande skrivningar.

Som jag förstått det så fungerar TRIM enligt följande.
När en fil tas bort flaggas den av operativsystem windows7. TRIM kommandot sänds till ssd:n och ssd:n tömmer dessa "blocks". När nästa skrivning till dessa blocks skall ske, så behöver inte ssd:n först tömma dem vilket gör att skrivningen går avsevärt mycket fortare.

-------------

och GC enligt följande:
När du inte använder disken så letar disken upp halvfulla blocks och flyttar ihop informationen för att skaffa sig blocks som är tomma, dessa blocks förbereds även så det går och skriva till dem direkt.

Om man nu tar OCZ firmware, så är:

1.40 ett renodlat TRIM firmware som har native win7 stöd.
1.41 har både TRIM/GC fast TRIM måste då köras manuellt med deras verktyg Wiper.

Anledningen till 2 firmware är att de har problem att får gc och native trim för windows 7 att fungera ihop.

Här är även lite mer information om GC.
" GC consolidates partially used blocks into full blocks and then marks the now empty blocks as "Disarded" which means any data in the block is no longer needed. That block is now considered "clean" and can be immediately written to, without an Erase first.

Once a block has been written to, either partially or fully, no other data can be written until the block has been erased first. So, if you have a partially full block, but now have data that will fit in the unused portion, you must read what is already there, erase the block, then put down the old + the new info into the block. This takes substantially longer than if the block was clean, in which case you just write the data.

The controller, by default, will always use clean Nand for writes, once you have no "clean" Nand, you get the slowdowns that people report. That doesn't mean the drive is full, it just means that all blocks have some info in them, therefore require an erase before a write.
GC will combine those partially used blocks into full blocks and thus free other blocks for fast writing. This is done during idle time on the drive."

Av grahnen
Citat:

Ursprungligen inskrivet av echo
Jag pratar också om 80 GB versionen.
Inte är det väl så bråttom att man måste ha disken igår?

Nej absolut inte men man vet inte när man beställer hos ett företag där disken är restad, hur många som är i kö före. Får jag min med leveransen i övermorgon eller kommer min med nästa efter jul. Finns prylen i lager så känner iallfall jag en större säkerhet att jag har prylen om ett par dagar utan trassel och förseningar.

Av grahnen

Det är slut med det så fort TRIM fungerar för alla som har ssd. Idagsläget räcker det med att någon installerar Intel Matrix Storage Manager så fungerar inte native TRIM längre i windows 7. Då Intels drivrutiner inte släpper igenom TRIM kommandot. Endast MS drivrutiner gör det.

"Dessutom hör jag folk som klagar att deras mekaniska diskar blir långsamma pga fragmentering om de inte kör defrag. =)"

Av grahnen
Citat:

Ursprungligen inskrivet av echo
Tycker snarare att folk överdriver den dåliga tillgängligheten på intels diskar. Butikerna får ju in den typ varannan dag. För två-tre månader sen, visst - då var det problem. Idag är det inte det om man är beredd att kolla runt en del.

När jag pratar om ej i lager så syftar jag givetvis på 80GB, som jag ser nu även den börjar komma in i lager igen. Men det är fortfarnade dålig tillgång tycker jag.

Av grahnen

Måste bara påpeka att intels g2 är lite överreklamerad (väldigt mycket missvisande tester). Visst den är absolut mest prisvärd idagsläget samt är en av de bästa i klassen men den finns å andra sidan inte i lager. En disk som hamnat lite i skym undan är ocz vertex.

Det många säger är att intels g2 är bäst på små filer medas vertex är bäst på stora vad som inte nämns är att om vi pratar filer större än 64kb så är vertex "snabbare" om man tar hänsyn till både läs och skriv hastighet. (Läs här t.ex http://www.ocforums.com/showthread.php?t=618441)

Från firmware 1.4 på vertex så fungerar TRIM tillsammans med win7 vilket även intels g2 har nu. Vad ocz även har, är möjligheten att välja GC (GarbageCollection) firmware. Vilket är kanon för alla er som inte kör ett os som har stöd för TRIM(Windows 7) eller tänker köra raid. Du kan givetvis köra även trim manuellt men du har även GC som jobbar i bakgrunden.

Min slutsats är att får du tag på en g2:a idag så är den mest prisvärd.
Spelar pengar ingen roll bör du nog överväga om du ska köra intel eller vertex.

Vill du vänta på intels g3 så bör du även hålla koll på ocz kommande diskar med Sandforce controller, det lär visa sig på CES i januari.