Inlägg

Inlägg som bigvanilla har skrivit i forumet
Av bigvanilla

Svenska politiker som blir mutad helt enkelt. Det är därför dom sitter där och gör helt ologiska saker.

Av bigvanilla

Funderade mellan MSI gaming M7 och Asus TUF Mark 1 för kylningen av M.2 (kör med samsung 960), men det blev som tur ett Asus TUF Mark 1. Den skall i alla fall sänka värmen med 18.9 C grader om man har en 40mm fläkt i teorin säger dom på webbsidan.

Av bigvanilla

Tror inte att det är några problem alls med 3200 minnen. Själv köpte jag CMK32GX4M2B3000C15 3000 mhz eftersom jag tyckte att 200mhz kommer inte att göra någon skillnad samt att 3200 minnet kostar 500 kr mer.

Av bigvanilla

Har inte märkt något ännu, men jag har inte gjort några riktiga tester heller. Vill man ha den extra kylning på moderkortet så måste man köpa en 40mm fläkt. Man skall tydligen få 18.9 grader ytterligare kylning på komponenter och M.2.

Hur man monterar fläkten:
https://www.youtube.com/watch?v=YIdVg5a-pUI

Dock var intaget vid I/O plåten bak utan dammfilter. Så jag klippte ut en bit dammfilter från det extra som följde med mitt fractal define C chassi och klistrade på det. Kolla dom två sista bilderna i mitt galleri:
http://www.sweclockers.com/galleri/14086-nytt-galleri#image-1...

Av bigvanilla

Vic 20

Av bigvanilla

CPU Over Voltage Jumper på ASUS TUF Mark 1 z270

Behöver jag sätta denna Jumper till ENABLE för att kunna överklocka eller är det bara vid manuell överklockning?

Är nybörjare på överklockning och har bara kört med automatisk överklockning tidigare, men minns ej att det fanns en jumper för detta.

www.webcoder.se/bilder/CPU_OVER.jpg

Av bigvanilla

Andra saker som kan ha betydelse för vilken fläkt du skall välja är vilka RAM minnen du har och vilket moderkort också. En del RAM minnen kan vara för höga för speciella minnen och en moderkort har den närmaste PCI-Ex16 där man normalt har sitt grafikkort.

Av bigvanilla

Jag har gjort en del undersökningar själv för vilka komponenter som passar för Adobe programmen. Det som många kanske inte tänker på men många uppskattade dom jobbar med video edit (som jag har läst om och bekanta uppskattade mest som sysslar med video) och så är en snabb SSD. Nu finns det ju ett gäng via M.2 eller PCI-e.
Sedan brukar man prata om att adobe programmen gillar att ha en dedikerad disk (scratch disk) för temp filer som skall vara jätte snabb. Men där har jag läst lite olika resultat från vad verkligheten visar. I teorin kanske det skall fungera bäst, men i verkligheten lät det mest som det inte hade sådan stor betydelse (bara att man hade en snabb disk).

Några snabba SSD diskar hittar du i samsung 960 serien och Corsair Force Series MP500 har också, men dom är bara upp till 490GB. Samsung 960 har diskar upp till 2TB som du kanske skulle behöver för 4K, men är osäker eftersom jag vet ej säkert själv hur mycket hårddisk du behöver. Skall själv börja att editera lite i år men jag nöjer mig med vanlig full HD så länge. Köpte dock Samsung 1TB så att man kan ha flera projekt i gång och ingen scratch disk.
Dessa snabba SSD kan också trottla vid höga belastningar när dom blir för varma och dom kan behöva ha extra kylning. ASUS Tuf har ju luft kylning nära moderkortet och jag vet att nya MSI z270 moderkort kommer med en M.2 metall sköld. Men det finns nog inte någon annan stans.

Sedan när det gäller långtids förvaring av video så är det väl bäst att ha dom lagrade på en NAS alternativt om du kör vanliga mekaniska diskar i Raid 1.

Hur stor disk behöver du om du skall editera i 4K (gissar att det är det vill kunna göra)

Sedan använder adobe cuda cores på nvidia grafikkorten. Dock så kan den inte använda 2 eller fler grafikkort samtidigt.

Mycket RAM minne är också viktigt och en bra processor.

Sedan val av moderkort så är det bäst att köra med Intel x99 chipset för mer bandbredd som passar video editing bättre än nya z270. Fast jag vet att många privata video edit folk kör med z170/z270 för att det är snabbt och billigare.

Du kanske också vill ha ett bra ljudkort, bättre än det som finns internt på moderkorten.

Har inte tid att leta komponenter nu, men det finns dom som kan det bättre än mig som kan ge exempel tror jag

Av bigvanilla

Funderade själv på ett Fractal Define mini C tidigare, men jag skall ha ett ljudkort också och tyckte att det blir lite väl trångt för luft mellan grafikkortet och ljudkortet. Så jag valde Define C modellen istället.

Tror att det är bra att du valde 750w istället för 650w. Och att det är en platinum PSU är extra bra om du skall köra den 24/7.

Samsung Evo 960 1TB finns inne nu. Köpte mig en tidigare i kväll. Det är så svårt att få tag på dom just nu. Så slå till innan dom tar slut.
https://www.inet.se/produkt/4300303/samsung-960-evo-1tb?utm_s...

Vattenkylning har jag noll koll på, men tycker att ganska många har klagat på pump ljud. Så jag har alltid valt vanliga CPU luft kylare.

Av bigvanilla

Evo är 159 mm hög och i fractal define C kan du ha max 170mm så det skall fungera bra.

Av bigvanilla

Luckan är av plast och inte metall! Har fått min nu.

Men det kanske funkar ändå genom att man har en fläkt som drar in luft mellan moderkortet och plastskölden som finns på TUF moderkortet.

Av bigvanilla

Här är en bra lista på vilka märken och modeller som är bra och mindre bra.
http://www.tomshardware.co.uk/forum/id-2547993/psu-tier-list....

Av bigvanilla

Ville visa hur det ser ut i mitt chassi och ett 180mm PSU. Det passar perfekt. Men skall man ha längre PSU så tar det nog i den upphöjning som finns i botten av chassit.

Chassi: Fractal Define C
PSU: Corsair RM750x 750w
Fläkt: 1st Noctua NF-F12 120mm PWM fläkt i botten.

http://www.sweclockers.com/galleri/14086-nytt-galleri

HDD buren är 0.5 cm smalare än Notuca fläkten så ni kan se ungefär hur mycket spelrum ni har att använda för kablar. Så kör ni med ett 180mm PSU och HDD buren på plats så har ni 4.5 cm att leka med.

Det är också 4 cm mellan fläkten och PSU.

HDD buren är 8 cm högre och fläkten är 2.5cm hög på bilden.

Av bigvanilla

Nytt galleri

Lite blandade bilder av mitt bygge Vinter 2017.

Besök galleriet här

Av bigvanilla
Skrivet av LadyAlva:

Du köpte även ny cpu va? Annars blir det jobbigt

Skickades från m.sweclockers.com

Yes, köpte i7 7700K också.

Av bigvanilla

Jag har beställt ett ASUS TUF z270 Mark 1 som skall komma i morgon. Har ett ASUS z87 Pro just nu så det är ju lite skillnad i alla fall på lite nyare kontakter, M.2 stöd och sedan den kylning som skiljer sig.

Av bigvanilla

Jag har denna nu som jag byggde sommaren 2014, som jag skall ge sonen:
Motherboard: ASUS z87 Pro
RAM: G.Skill Ripjaws 2133Mhz 16GB (F3-2133C9D-16GXH)
CPU: Intel i5 4670K
GPU: MSI GTX 780ti OC Gaming 3GB
Chassi: Fractal Design R4
SSD: Samsung 840 EVO 250GB
CPU Cooler: Noctua NH-D14

Så det blir nog ett bra steg upp i prestanda och jag lär väl inte bygga en ny till mig förrän 2-3 år. Skärmen kan eventuellt ändras i framtiden.

Har beställt ett ASUS TUF Mark 1 z270 kort i alla fall nu och en 40mm fläkt till moderkortet (asus påstår att det skall sänka temperaturen 18.9 C ytterligare på vissa komponenter som M.2 mm). Kortet är också extra stabilt och det är ju bra när jag har moster cpu kylaren Noctua NH-D15 som väger 1.3kg tror jag.
Hoppas att jag får alla prylar i veckan så jag kan bygga den till helgen.

Sysslar mycket med utveckling, virtuella OS, labbar, webbserver, och en del photoshop. Skall lära mig mer om video editing är det tänkt och spelar väl ganska sparsamt med spel men gillar ha bra upplösning när jag spelar. Spel är en bra avkoppling men jag vill inte sitta för längre för då känns det inte så kreativt.

Och så väntar jag in GTX1080ti till det kommer.

Av bigvanilla

En Teoretisk fråga om nätverkshastighet

Om man har ett moderkort med 2 st nätverksuttag och kopplar båda uttagen till 2 uttag i routern. Kan min nätverkstrafik blir snabbare än om jag bara har ett nätverkskort i datorn om jag har tillräckligt hög trafik mellan datorn och routern?

Av bigvanilla

Kort:
Seagate brukar ha sämre modeller i snitt. WD Red är mest för NAS och är ganska tysta och långsamma. WD Black, snabbare disk och kan låta lite mer.

Råder dig dock att google och kolla på diverse tester och recensioner på just dessa modeller som du planerar att köpa. Kolla också på prisjakt.nu för bästa pris och omdömen.

Av bigvanilla

@BubbleWrap980: Men om du kör med 3 st 120mm fläktar i fronten så får även HDD i botten kylning från nedersta front fläkten.

Jag har ju 2 st 140mm i fronten, en 120mm bak och en 120mm i botten. Skulle jag ha gjort om mitt köp så skulle jag nog ha kört med 3 st 120mm fläktar i fronten istället för min lösning. Det känns bättra att allt blås kommer från fronten än en från botten som jag har.