Inlägg

Inlägg som Gainsgoblin har skrivit i forumet
Av Gainsgoblin
Av Gainsgoblin
Skrivet av MacAllan:

Varför tror du dom säljer så bra då?
Jo för bonusen eftersom dom samtidigt är dyrare att köpa.

F.o.m. onsdag kommer det troligen säljas fler nya ICE bilar eftersom dom klantar till det på detta viset, det hade varit mer rätt att fasa ut bonusen så att den nya tekniken hade hunnit med att bli billigare och om något/några år tagit bort den helt när en modell oavsett motor/framdrivning kanske hade kostat lika mycket.

Om man på allvar vill att folk som köper nya bilar skall välja elbil före ICE så behövs fortfarande ett incitament eftersom det så pass ny teknik och inte en självklarhet för många.

I alla länder där elbilar säljs bra finns någon form av incitament som gör det attraktivt att välja el före bensin/diesel.
Så att tro att försäljningen av elbilar kommer ligga på samma nivå efter detta är en riktig tankevurpa.

Ingen kommer köpa en ny ICE-bil över en elbil ändå. Dessa 50 tkr äts upp direkt av malusskatten på en ny ICE-bil.
Ska man jämföra med äldre begagnade är det ingen miljöeffekt ändå eftersom en begagnad bil redan rullar och kommer fortsätta rulla.

I alla länder där incitament finns håller dessa på att minskas eller tas bort just för att försäljningen av elbilar går så bra och massan är nog stor att gemene man börjat köpa dessa.
Räknar man på det så kommer man gå ganska +-0 även om en elbil är dyrare även vid låga 1500 mil med malusskatter och driftskostnader.
En X1 och en iX1 har en prisskillnad på 231 tkr. Räkna in drivmedelskostnader och skatt så går man jämnt ut vid 1600 mil per år.
Lägg till service på en X1 så är det ännu lägre.

Det här kommer kanske få folk att fundera en vända till men räknar man och använder sin bil i sån utsträckning att man behöver en bil kommer en elbil i samma klass vinna ekonomiskt över en treårsperiod.

Skrivet av anon132576:

Säg det till Norge, där du har över 70% ren batterielektriska fordon nuförtiden i nybilsförsäljningen, och vad jag minns över 90% om man också räknar laddhybrider.

Norge där man börjat minska incitamenten redan av samma anledningar?

@Hulle min poäng exakt, det blir ett kul tillskott nu när jag får min bonus om några dagar men det hade inte påverkat mitt köp ändå. Jämfört med min diesel och mina körsträckor går jag jämnt ut även utan bonusen. Nu blir bonusen bara ett bidrag till mig som egentligen inte behövs, det åker bara rakt in på avanza.

Av Gainsgoblin
Skrivet av pi:

Hmm, men vad kommer då en beg elbil att kosta framöver? Hutlöst förmodligen... siktar på en bensinbil i 150-200 tkr klassen till nästa höst så kör jag slut på den på säg 5 år och så får vi se var elbilsmarknaden befinner sig då. Kanske ska hyra ut min elbilladdare till nån sån där app (ex reload) så kan folk stå på gatan och ladda? 24h gratis parkering utanför min villa som är 1 km från Örebro city.

Om du tror en beg elbil kommer hålla värdet bättre blir det ju bara ännu ett argument för elbil, amortera ännu mindre vid ett köp eller så får du tillbaka en hel del pengar vid försäljning.

Hur het tror du en fossilbil är om 5 år? Tror den är ganska sval då om man tittar på utvecklingen.

Av Gainsgoblin

Av ren nyfikenhet, varför är ni missnöjda?

Av Gainsgoblin

De 50 tkr miljöbonusen hade varit nästa år är alltså 1400 kronor i månaden på en leasing.
Räknar du på 2 kronor milen för en elbil om du laddar hemma och 15 kronor milen för en bensin så är ändå elbilen billigare per i drift för er även vid den låga milen.
Värdetapp som du betalar till 50% vid leasing gör det dyrare, är ni ändå okej med en begagnad kan ni ju lika gärna ta en elbil på köp och längre avbetalningstid så kan ni landa på samma kostnad.

Av Gainsgoblin
Citat:

citat raderat /mod

Helt orimligt att jag ska få 70 tkr i bonus på något som säljer så bra att det är närmare två års väntetid om man beställer idag. Det är inget incitament längre, det är ett plus i kanten som hellre får gå till infrastruktur eller vägunderhåll i min bok.

Av Gainsgoblin

Glömde faktiskt helt bort strålkastarna. Strålkastarna på teslor är ett skämt och särskilt om du ska köra runt Luleå.

Av Gainsgoblin
Skrivet av Flipper:

Behöver råd utifrån följande scenario:

Familj, två barn små barn, dragkrog minst 1200kg, kör mycket längs kusten Luleå - Sundsvall samt kortare resor om 10 mil enkelväg, gärna 4x4. Kör strax över 2000 mil/år. Hur vi vrider och vänder på det verkar Model Y vara ett vettigt val.

Stor bil och stort bagage. Vore magiskt när allting ska in på fjäll/sommarresor.
1600 dragvikt
Bra WLTP
"Allt" ingår i grundkonfigurationen

Har sneglat på Skoda Enyaq men med lite tillägg kommer vi upp i 700tkr och då är Tesla en mycket bättre bil för lite mer pengar.

Vi har utan tvekan råd med en Model Y eftersom vi driver varsitt egna AB som går bra men samtidigt tar det emot att köpa en dyrare bil för 750-800tkr. Just nu äger vi en begagnad diesel som är för liten och service/reparationskostnaderna har börjat dra iväg... Alternativet är väl en begagnad V90 för att vara ekonomiskt "smart" men vi funderar på att bara unna oss en Model Y och leva lite. Det vore även optimalt att få in mer kostnader i våra AB gentemot att ta det på nettolönerna utanför AB. Nu belastar det oavsett företagets ekonomi men ni fattar.

Finns det något vettigt elbilsalternativ förutom en Model Y för en familj med två små barn? Kia EV6 verkar bra men betydligt mindre bagageutrymme och leveranstiderna verkar vara minst 12 mån...

Det enda jag kan säga är har du testat bagaget på en model Y? Väldigt stor på pappret men lite besvärlig att rymma saker i pga formen på bagaget.
Enyaq har lite bättre bagage om man inte fäller sätena. Själva kom jag inte alls överens med model Y då jag lånade hem en över jul förra året. Otroligt högljudd men nya performance byggd i tyskland ska vara lite bättre.
Testa båda är bara mitt råd, model Y har bättre dragvikt och effekt så det beror väl lite på om det är viktigt då vinner model Y direkt.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1V6ucyFGKWuSQzvI8lMzvv...

Av Gainsgoblin

Ska du sälja den så är det till 99,9% helt okej att den är tom under tiden om det nu inte är så att du tänkt låta den stå tom ett halvår eller något. Ingen styrelse kommer kräva att du ska tappa besittningsrätten för det.

Av Gainsgoblin
Skrivet av Aktsu:

Det är ju som att säga att i4an inte har parkeringskameror eller förarassistans för att man inte kan beställa med de paketen just nu. Finns gott om Model S på vägarna som har högre än 600 km WLTP och många beställningar som ligger på nya Long Range också.

Vi pratade dock om en person som ville köpa en bil nu, jag påpekade att det inte är så många som har WLTP över 60 mil.
Att det finns säger jag inte emot, själv förvånad över att det inte finns att beställa någon model S long range nu.

Av Gainsgoblin
Skrivet av Mortal1ty:

Telefonförsäljare tjänar så bra numera?

Tandläkare.

Av Gainsgoblin
Skrivet av Curik:

Trams. Du vet att Model S bara har 30 km kortare WLTP än EQE/EQS?

Vad menar du med att min bil inte går att beställa? Jag beställde den 2020 så det har gått jättebra, tack. Körde vid ett tillfälle från Salem till Sundsvall Supercharger, totalt 405 km. Batteriet gick från 100% till 9% så fanns marginal kvar. Batteriet har dessutom degraderats typ 10% sedan bilen köptes.

Här har du exempelvis den resan i ABRP:
https://abetterrouteplanner.com/?plan_uuid=2441816c-3597-459a...

Nej det är inte trams, när du säger att model S har högre WLTP än 630 km så är det faktuellt inkorrekt.
Du kan inte beställa en model S med högre än 600 km WLTP idag.
https://www.tesla.com/sv_se/models/design#overview

Av Gainsgoblin

Självklart, men vem dundrar på i 120 kmh på vintern. Frågan var något SUV-aktigt med 40 mils räckvidd. Det finns en del alternativ som du tar dig 40 mil på och särskilt om du håller dig till skyltad hastighet.
Tog bara min uppfattning om i4an som stöd till att björns tester är någorlunda korrekta.

Av Gainsgoblin
Skrivet av Curik:

Det är klart att 40 mil går, det har det funnits elbilar som kunnat göra i många år nu. Det svåra är att få till det på motorväg, där är det fortfarande bara några få modeller som kan. Att sänka från 110 km/h till 90 km/h gör enorm skillnad för förbrukningen.

Både Mercedes EQE och Tesla Model S har högre WLTP än 630 km.

Men det är ju ett syntetiskt test som inte säger så mycket.

Ingen model S som går att beställa nu iaf, men ja EQE och EQS finns och har svårt att se att dessa bilar inte klarar av 40 mil motorväg. Jag klarar nog 35 i min i4 om inte närmare 40. Tittar jag i Teslabjorns tester så var jag nog ganska rätt till. 37 mil i 120 verkar i4an ta sig

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1V6ucyFGKWuSQzvI8lMzvv...

Av Gainsgoblin
Skrivet av Curik:

Jag tror ju inte det, då min bil har högre WLTP och knappt tar sig 40 mil om man kör 110 km/h. Men det är ju inte omöjligt.

Vilken bil har högre WLTP än 63?

Av Gainsgoblin
Skrivet av Curik:

Jo men inte i motorvägshastighet, det är tyvärr inte möjligt med din bil.

WLTP är för övrigt under vissa förhållanden som du inte kan uppnå med normal körning. Det är ett jämförelsetal.

En BMW iX tar det nog, men kostnaden där är ganska rejäl.

Av Gainsgoblin

Frågan är varför vill du ha en hybrid?

Av Gainsgoblin

Skulle nog fortfarande ta manuell, det kommer finnas kvar billiga bilar länge med manuell låda.

Av Gainsgoblin
Skrivet av Lidodido:

VW skrotar hatiska touchknappar på ratten: https://www.mestmotor.se/automotorsport/artiklar/nyheter/2022...

Oklart när, och om det kommer till nuvarande modeller eller vid en face-lift. Bra att dom lyssnat på kritiken i alla fall!

Föga förvånande, det är rent av en dealbreaker på id4 och q4

Av Gainsgoblin
Skrivet av wootz91:

Finns det fortfarande ställen som erbjuder gratis laddning?

De flesta ICA butiker här, Ikea, några mindre butiker. Bor dock i SE2 så det är nog vanligare här.