Mat & Dryck - Dela med er av era tankar och erfarenheter

Permalänk
Medlem

Mat & Dryck - Dela med er av era tankar och erfarenheter

Jag tänkte att det kunde vara kul med en lite mer allmän mat och dryck tråd där man t.ex. kan dela med sig av recept som man har hittat på nätet eller egna recept o.s.v. Säga vad man tycker om något man nyligen testat för första gången, det kan vara mat, dryck, godis och snask.

Först ut för min del är dom här lussekatterna som jag bakade igår. Det är kanske inte dom vackraste, men dom blev riktigt bra i övrigt. För att inte vara nån jätte fena på bakning så är jag riktigt nöjd.

Det är i grunden ett recept från ICA (som kan hittas här), som jag har ändrat lite på. Jag har russin i degen som har legat i mörk rom. Romen som russinen låg i åkte också ner i degen. Om det är nåt jag skulle ändra på ytterligare så är det att jag nog kommer att köra med tre påsar saffran nästa gång.

Permalänk
Avstängd

Håller på med pepparkakshus, knappt mat i och för sig då det inte brukar smaka så gott efter jul. Skevt och snett, som det ska vara, mycket glasyr bara då löser det allt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Håller på med pepparkakshus, knappt mat i och för sig då det inte brukar smaka så gott efter jul. Skevt och snett, som det ska vara, mycket glasyr bara då löser det allt.
<Uppladdad bildlänk>
<Uppladdad bildlänk>

Detta platsar absolut enligt det jag hade tänkt med den här tråden. Var väl lite kortfattad i min beskrivning, men det mesta inom mat, dryck, godis och snask platsar. Det kan vara allt mellan att man har recept man vill dela med sig av eller om man vill ha tips på bra recept på något specifikt, till att visa upp olika saker man har testat och vill dela med sig av vad man tycker. Pepparkakshus bakning är definitivt passande och kul.

Permalänk
Medlem

@snajk
Jag kontrar med världens hattigaste pepparkakshus 😅👍
För det första har jag ingen kavel, så en flaska Rom fick duga till det.
Sen det lilla problemet att när jag väl skulle göra kristyr att limma med så insåg att jag inte hade något florsocker hemma. Klantigt!
Nåväl, jag ska ha med ett pepparkakshus till jobbet imorgon oavsett vad, så vi improviserar vidare!
Kokade ihop en snabb karamell som fick agera smältlim istället. Några mildare brännskador på fingertopparna senare så var stommen klar.
Istället för florsocker pudrat uppepå så fick det bli maizena 🙄

Visa signatur

Any machine is a smoke machine if you use it wrong enough - AvE

Permalänk
Medlem

Tänkte tipsa om ett tzatziki recept som jag använt mig av ett tag nu. Är riktigt nöjd med resultatet. Det är inte mitt eget recept utan från Akis Petretzikis. Kan tycka att han är lite feg med vitlöken, själv föredrar jag lite mer eftersom jag älskar vitlök.

Permalänk
Medlem

Kan man även ge tips på restaurang och mat i denna tråd? Jag var på Dorsia i Göteborg i helgen och vilken upplevelse! Maten och servicen var det bästa jag har varit med om förutom att jag har alltid haft svårt för äta grismage. När dom beskrev rätten och förklara så spelar inget roll efter man hör svål av grismage.

Finns även på Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=T5JfkDbtBTA&t=916s¨

Visa signatur

För er som är nyfikna på vad jag styr med när jag inte är vid datorn och är med min sambo: https://www.youtube.com/watch?v=T5JfkDbtBTA&t=916s

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ac3R:

Kan man även ge tips på restaurang och mat i denna tråd? Jag var på Dorsia i Göteborg i helgen och vilken upplevelse! Maten och servicen var det bästa jag har varit med om förutom att jag har alltid haft svårt för äta grismage. När dom beskrev rätten och förklara så spelar inget roll efter man hör svål av grismage.

Finns även på Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=T5JfkDbtBTA&t=916s¨

Absolut. Ett tips på restaurang och upplevelsen från denna tycker jag definitivt passar här.

Permalänk
Medlem

Någon som har några tips på bästa julmaten? Hur man gör dom bästa köttbullarna och liknade och dela er egna recept?

Visa signatur

För er som är nyfikna på vad jag styr med när jag inte är vid datorn och är med min sambo: https://www.youtube.com/watch?v=T5JfkDbtBTA&t=916s

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ac3R:

Någon som har några tips på bästa julmaten? Hur man gör dom bästa köttbullarna och liknade och dela er egna recept?

Just köttbullar brukar jag göra enligt Rutiga kokbokens recept, versionen med lök i. Huvudsakerna är i alla fall just lök, cirka 1/2 lök per 500g färs och då typ 1/3 av denna råriven och 2/3 brynt, ordentligt med vitpeppar och att man steker i rikligt med smör. Då smakar de rätt likt som de brukade göra hos farmor.

Nu bor jag tillsammans med en vegetarian, så på senare år brukar jag göra dem med Anammas formbara färs (sojafärs) och skippa ägget som då inte behövs, samt krydda lite extra. Det blir ett bra substitut, även om jag inte tycker att det når upp till den icke-vegetariska versionen. Nån skum sojafärssmak finns i grunden. Men gott blir det oavsett.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Sweagle:

Just köttbullar brukar jag göra enligt Rutiga kokbokens recept, versionen med lök i. Huvudsakerna är i alla fall just lök, cirka 1/2 lök per 500g färs och då typ 1/3 av denna råriven och 2/3 brynt, ordentligt med vitpeppar och att man steker i rikligt med smör. Då smakar de rätt likt som de brukade göra hos farmor.

Nu bor jag tillsammans med en vegetarian, så på senare år brukar jag göra dem med Anammas formbara färs (sojafärs) och skippa ägget som då inte behövs, samt krydda lite extra. Det blir ett bra substitut, även om jag inte tycker att det når upp till den icke-vegetariska versionen. Nån skum sojafärssmak finns i grunden. Men gott blir det oavsett.

Till jul bör man väl lägga till lite kryddpeppar åtminstone.

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Till jul bör man väl lägga till lite kryddpeppar åtminstone.

Absolut! Det glömde jag ju helt. Även om jag personligen föredrar att hålla kryddpepparn i Janssonen, även på julen

Permalänk
Medlem

faller alltid på mig att göra julens Saffranspannkaka….
”tricket” jag använder är extra saffran 😎

följer i stort sett detta receptet: https://www.arla.se/recept/saffranspannkaka-fran-ljugarn/

men 6 paket saffran istället för 2 & nån matsked farinsocker, sen gör jag 2 stycken (2 ggr recept ovan)
är nästan så jag kan klämma en halv själv… älskar saffran

serveras med hjortronsylt & fluffig grädde med en skvätt whisky i
red: serveras sval/kall

Visa signatur

i9 13900KS, RTX 4090,64GB DDR5 7000MHz CL34, 2 + 2 TB NVMe Gen4 x4 - Win11 @ LG OLED42C3 💦 - kyld
Lenovo Legion 5 Pro - 16" | Ryzen 7 5800H | 32GB | RTX 3070 | 1 + 2 TB NVMe | 165Hz | QHD
Xbox Series X - 3 TB intern, Nintendo Switch <- dammsamlare
HTPC - Mac mini M1 | 16 GB | 2 TB SSD, sovrum: i7 2600K 1080 Ti

Permalänk
Medlem

Vad gäller Jansson så kör jag alltid dubbla mängden anjovis, där jag mixar hälften av anjovisen med stavmixer ihop med grädden.

Jag äter själv inte Jansson, men är inte välkommen till vare sig mina föräldrar eller svärföräldrar till julen om jag inte har med ”min” Jansson.

Sedan gör jag en hemmagjord currysill som vi alla tycker är jättegod, den ska alltid med till jul och midsommar.
Inlagd sill (egeninlagd eller ”vanlig” inlagd på burk)
1 dl majonäs
1 msk créme fraiche
1/2 hackad gul (eller röd) lök
1/4 till 1/2 hackat äpple (efter egen smak)
5 hackade syltlökar
1 tsk stark curry

Blanda alla ingredienser och låt stå något dygn.

I år ska jag istället för att sous-vida julskinkan testa att röka den istället. Samt att det blir hemmagjord senap spetsad med Jamaica-rom (också ett första försök).

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ac3R:

Någon som har några tips på bästa julmaten? Hur man gör dom bästa köttbullarna och liknade och dela er egna recept?

Skrivet av Sweagle:

Just köttbullar brukar jag göra enligt Rutiga kokbokens recept, versionen med lök i. Huvudsakerna är i alla fall just lök, cirka 1/2 lök per 500g färs och då typ 1/3 av denna råriven och 2/3 brynt, ordentligt med vitpeppar och att man steker i rikligt med smör. Då smakar de rätt likt som de brukade göra hos farmor.

Nu bor jag tillsammans med en vegetarian, så på senare år brukar jag göra dem med Anammas formbara färs (sojafärs) och skippa ägget som då inte behövs, samt krydda lite extra. Det blir ett bra substitut, även om jag inte tycker att det når upp till den icke-vegetariska versionen. Nån skum sojafärssmak finns i grunden. Men gott blir det oavsett.

Själv brukar jag utgå från det här receptet:
https://www.arla.se/recept/julkottbullar-med-kryddpeppar/

Sen brukar jag köra med en rå finriven (så att det nästan blir som ett mos) gul lök istället för att t.ex. ha ganska grovriven lök, som annars är vanligt. Tycker att dom brukar bli riktigt bra. Men det finns ju givetvis många sätt att göra det på.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Factorial112:

faller alltid på mig att göra julens Saffranspannkaka….
”tricket” jag använder är extra saffran 😎

följer i stort sett detta receptet: https://www.arla.se/recept/saffranspannkaka-fran-ljugarn/

men 6 paket saffran istället för 2 & nån matsked farinsocker, sen gör jag 2 stycken (2 ggr recept ovan)
är nästan så jag kan klämma en halv själv… älskar saffran

serveras med hjortronsylt & fluffig grädde med en skvätt whisky i
red: serveras sval/kall

Såg inte så dumt ut det där. Har nog aldrig provat detta. Får ta å prova det nån gång.

Ja, jag är också en stor fan av saffran.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Otori:

Vad gäller Jansson så kör jag alltid dubbla mängden anjovis, där jag mixar hälften av anjovisen med stavmixer ihop med grädden.

Jag äter själv inte Jansson, men är inte välkommen till vare sig mina föräldrar eller svärföräldrar till julen om jag inte har med ”min” Jansson.

Sedan gör jag en hemmagjord currysill som vi alla tycker är jättegod, den ska alltid med till jul och midsommar.
Inlagd sill (egeninlagd eller ”vanlig” inlagd på burk)
1 dl majonäs
1 msk créme fraiche
1/2 hackad gul (eller röd) lök
1/4 till 1/2 hackat äpple (efter egen smak)
5 hackade syltlökar
1 tsk stark curry

Blanda alla ingredienser och låt stå något dygn.

I år ska jag istället för att sous-vida julskinkan testa att röka den istället. Samt att det blir hemmagjord senap spetsad med Jamaica-rom (också ett första försök).

Jansson är nog favoriten på julbordet för min del. Jag brukar också köra med rikligt med ansjovis, två burkar plus spadet brukar det bli. Sen är det viktigt att man inte snålar med grädden också.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Libra-75:

Såg inte så dumt ut det där. Har nog aldrig provat detta. Får ta å prova det nån gång.

Ja, jag är också en stor fan av saffran.

svingott 👌 kör i lite farinsocker eftersom trippel saffran, ska egentligen sjuda inte koka… låt smeten kallna i formen innan ugnen, gör du rätt blir det som en kladdkaka i konsistensen med en knaprig yta & klet i mitten

måste om man gillar saffran

Visa signatur

i9 13900KS, RTX 4090,64GB DDR5 7000MHz CL34, 2 + 2 TB NVMe Gen4 x4 - Win11 @ LG OLED42C3 💦 - kyld
Lenovo Legion 5 Pro - 16" | Ryzen 7 5800H | 32GB | RTX 3070 | 1 + 2 TB NVMe | 165Hz | QHD
Xbox Series X - 3 TB intern, Nintendo Switch <- dammsamlare
HTPC - Mac mini M1 | 16 GB | 2 TB SSD, sovrum: i7 2600K 1080 Ti

Permalänk
Medlem
Skrivet av Libra-75:

Jansson är nog favoriten på julbordet för min del. Jag brukar också köra med rikligt med ansjovis, två burkar plus spadet brukar det bli. Sen är det viktigt att man inte snålar med grädden också.

Absolut inte snåla med grädden.

Testa att mixa ner anjovis i grädden. Såg det i ett recept för typ 10 år sedan och testade på våra föräldrar, sedan dess har de slutat göra och ”kräver” att jag gör den.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Otori:

Absolut inte snåla med grädden.

Testa att mixa ner anjovis i grädden. Såg det i ett recept för typ 10 år sedan och testade på våra föräldrar, sedan dess har de slutat göra och ”kräver” att jag gör den.

Får ta å göra det.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ac3R:

Någon som har några tips på bästa julmaten? Hur man gör dom bästa köttbullarna och liknade och dela er egna recept?

Jag gör Morbergs revben till varje jul. Vansinnigt goda!

Visa signatur

"I maintain nonetheless that a yin-yang dualism can be overcome. With sufficient enlightenment we can give substance to any distinction: mind without body, north without south, pleasure without pain. Remember, enlightenment is a function of willpower, not of physical strength." - Chairman Sheng-ji Yang, Essays on Mind and Matter

Permalänk
Medlem
Skrivet av Halogen:

Jag gör Morbergs revben till varje jul. Vansinnigt goda!

svärmor gör nåt liknande fast Coca-cola i marinaden… mycket gott ja, men ett jävla jobb….
speciellt åren då vi firar stor jul, ca. 25 vuxna & 10 barn

spjällen ska penslas & vändas & ösas 😁

Visa signatur

i9 13900KS, RTX 4090,64GB DDR5 7000MHz CL34, 2 + 2 TB NVMe Gen4 x4 - Win11 @ LG OLED42C3 💦 - kyld
Lenovo Legion 5 Pro - 16" | Ryzen 7 5800H | 32GB | RTX 3070 | 1 + 2 TB NVMe | 165Hz | QHD
Xbox Series X - 3 TB intern, Nintendo Switch <- dammsamlare
HTPC - Mac mini M1 | 16 GB | 2 TB SSD, sovrum: i7 2600K 1080 Ti

Permalänk
Avstängd

Jag försöker normalt undvika färdigmat, framför allt frysta "tallrikar" då de inte är så goda. Hellre en fryst paj i så fall, och en kyld rätt är generellt bättre än en fryst. Men nu när det blev så sjukt kallt så kände jag att jag inte ville gå ut och köpa lunch eller käka något kallt som mackor eller så. Så jag tog en sväng förbi Picard och köpte på mig några för att testa. Den första jag testade var inget speciellt, någon asiatisk nudelrätt, men igår käkade jag deras konfiterade anklår och det var riktigt bra. Fortfarande en frysrätt värmd i micro, så inte direkt restaurangmat, men ett par steg upp från alla andra frysrätter jag testat i alla fall, och bättre än de flesta kylda rätter också. Rekommenderas. Om du behöver frysmat i alla fall.

Permalänk
Medlem

Chipsgratäng

Finns några recept men ingen som har curry vad jag kan se.

Relativt enkel rätt, inte särskilt nyttig kanske men förbannat god!

Kycklingfilé
Bacon
Bechamelsås (smält smör, mjöl, mjölk, salt, peppar)
Curry (vanlig gul)
Grillchips (föredrar icas för de är lite hårdare)

Sätt ugnen på 175°
Skär kycklingen i bitar, stek kycklingen i curry tills den är i stort sett genomstekt
Skär baconet i bitar, stek baconet till önskad variant (vissa vill ha mer knaperstekt t.ex)
Gör bechamelsåsen
Varva kyckling, bacon, lite chips och sås i en ugnsfast form. Avsluta med ett ordentligt lager chips och valfri ost.
Ca 20-30 min i ugnen så den får fin färg och osten smält.

Till detta brukar jag ha lite grönt som består av ruccola, babyspenat, små tomater, gurka och paprika.

Hade kanske inte behövt alla bilder men ändå... var själv skeptisk första gången vi provade detta för ca 6 år sen men jag älskart!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Otori:

Absolut inte snåla med grädden.

Testa att mixa ner anjovis i grädden. Såg det i ett recept för typ 10 år sedan och testade på våra föräldrar, sedan dess har de slutat göra och ”kräver” att jag gör den.

Testade att mixa ner hälften av ansjovisen i grädden när jag gjorde jansson idag och det blev bra. Tack för tipset.

Permalänk
Medlem

Jag brukar köra på Mannerströms recept på Jansson. Det blir för jäkla gott.

Ett litet food-hack som kan användas till Jansson såväl som andra rätter. När ni fräser lök, salta lite och skvätt i vitvinsvinäger. Se bara till att vinägern kokar av.

Förhöjer smaken på löken.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Otori:

Absolut inte snåla med grädden.

Testa att mixa ner anjovis i grädden. Såg det i ett recept för typ 10 år sedan och testade på våra föräldrar, sedan dess har de slutat göra och ”kräver” att jag gör den.

+1 på den.
Lyckades, efter mycket om och men, övertyga min Janssonkonservativa moder att göra detta (jag får inte göra Jansson, det är hennes grej på jul). Mycket bra resultat, och jag tror faktiskt det var den godaste janssonen vi gjort.

Visa signatur

Any machine is a smoke machine if you use it wrong enough - AvE

Permalänk
Medlem
Skrivet av DasIch:

Jag brukar köra på Mannerströms recept på Jansson. Det blir för jäkla gott.

Ett litet food-hack som kan användas till Jansson såväl som andra rätter. När ni fräser lök, salta lite och skvätt i vitvinsvinäger. Se bara till att vinägern kokar av.

Förhöjer smaken på löken.

Okej, inget jag tänkt på att göra, men det kan vara värt att testa. Jag kör normalt med rå lök (som inte är förstekt) i min Jansson eftersom jag verkligen gillar lök (i nästan alla former).

Permalänk
Hedersmedlem

Tonfisk med rostade sesamfrön, chili och koriander.

2 tonfiskkotletter (frysta går bra). Stek tonfisken i neutral matolja typ 10-15 sek på alla sidor, tonfisken ska vara rå inuti! Oljan ska vara het. Låt den svalna och skär den sedan i tunna fina skivor.
Rosta skalade sesamfrön och låt svalna. Rosta i vanlig stekpanna utan fett på medelvärme tills att sesamfrön har blivit ljusbruna.

Lägg upp tonfisken på ett fat, häll över Kikkoman sojasås, limesaft, finhackade spanska peppar, friska korianderblad, sesamfrön och blanda ihop. Spara lite chili, koriander och sesamfrön till garneringen. Ställ in i kylskåp i en timme eller längre. Ta ut en stund innan den serveras, "snygga" till den med sesamfrön, chili och koriander.

Ca 300g tonfisk
Saften från 1-2 lime
En halv näve koriander. Vissa avskyr koriander och isf. är det bara att skippa den. Det ska dock sägas att koriandersmaken är ganska subtil i denna rätten.
2 spanska peppar. Observera att sådana kan variera något kopiöst i styrka/smak. Man vill ha lite hetta (provsmaka innan), men ska inte vara i habaneroklass.
2-3 matskedar Kikkomansoja. Saknas det sälta är det bara att ta lite till. Man bör dock vara försiktig med sojan då den lätt kan bli dominerande.
0.5-1dl rostade sesamfrön.
Önskar man mer sesamsmak går det bra att ha i lite sesamolja av bra kvalitet.

Går även alldeles utmärkt att byta ut tonfisken mot ryggbiff, oxfile eller liknande som helst ska stekas rare/medium rare. Föredrar man att genomsteka ex. oxfilé går det bra att byta ut den mot ett par välanvända gympadojor och sedan förtära misären i en kall, fuktig och omöblerad källare

Visa signatur

Danskjävel så krattar som en skrivare...

Permalänk
Avstängd

Med allt snack om Jansson så började jag fundera på konstiga översättningar inom mat, då det vi kallar ansjovis inte är vad som är ansjovis i andra länder. Det som är känt runtom i världen som anjovis kallas här sardeller eller möjligtvis "äkta ansjovis" och består av fisken som heter just ansjovis, medan det som säljs här (och i Finland och Norge) som ansjovis är inlagd och kryddad skarpsill. Detta behöver ju inte vara ett problem, men många översatta recept missar ju detta och översätter exempelvis anchovies med ansjovis när det borde vara sardeller. Men är det ett recept som är översatt så kan man ju anta att det handlar om sardeller och inte ansjoviskryddad skarpsill för det finns ju inte någon annanstans, om det inte är översatt från norska eller finska förstås.

Ett liknande problem som jag stött på en hel del är att det amerikaner (och engelsmän) kallar tomatpuré (eller tomato purée) inte är samma sak som vad vi eller andra européer kallar tomatpuré, alltså en koncentrerad tomatpasta, utan passerade tomater, passata, som ju är okoncentrerad och således mycket mildare i smaken och så. Dock har de ju den koncentrerade varianten också men då kallas den tomato paste. Eftersom båda sakerna finns både här och i andra länder så är det lite svårare att förstå vad som faktiskt avses när översättningen är dålig (vilket är mer regel än undantag när det gäller sånt här), så det man får göra är att kolla mängden. Tomatpuré har man ju sällan i några enorma mängder utan det brukar vara typ matskedar, är det deciliter (eller "cups") så är det med stor sannolikhet passerade tomater. Om det är en tomatsås med bara en form av tomater så lär det inte vara tomatpuré, och är det något som inte är liksom tomatbaserat, som smaksättning, så lär det vara det.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Libra-75:

Okej, inget jag tänkt på att göra, men det kan vara värt att testa. Jag kör normalt med rå lök (som inte är förstekt) i min Jansson eftersom jag verkligen gillar lök (i nästan alla former).

Rå lök i gratänger är vanskligt. Det är lätt hänt att grädden skär sig då.