Mat & Dryck - Dela med er av era tankar och erfarenheter

Permalänk
Avstängd
Skrivet av DasIch:

Rå lök i gratänger är vanskligt. Det är lätt hänt att grädden skär sig då.

Jag har alltid kört rå lök i potatisgratäng, och det har aldrig varit några problem. Jansson däremot brukar jag bryna löken för, vet inte om det behövs men de recept jag kollat på brukar ha det.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Libra-75:

Testade att mixa ner hälften av ansjovisen i grädden när jag gjorde jansson idag och det blev bra. Tack för tipset.

Skrivet av Baalex:

+1 på den.
Lyckades, efter mycket om och men, övertyga min Janssonkonservativa moder att göra detta (jag får inte göra Jansson, det är hennes grej på jul). Mycket bra resultat, och jag tror faktiskt det var den godaste janssonen vi gjort.

Kul att tipset kom till användning, det brukar bli uppskattat. Tror inte jag sett det receptet snurra omkring.

Skrivet av snajk:

Jag har alltid kört rå lök i potatisgratäng, och det har aldrig varit några problem. Jansson däremot brukar jag bryna löken för, vet inte om det behövs men de recept jag kollat på brukar ha det.

Att försteka löken tar bort en hel del bitterhet som annars finns i löken, men den blir lite ”mesig” då.

Permalänk
Medlem
Skrivet av DasIch:

Rå lök i gratänger är vanskligt. Det är lätt hänt att grädden skär sig då.

Okej, antar att jag haft tur då, för det är inget jag märkt av.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Otori:

Att försteka löken tar bort en hel del bitterhet som annars finns i löken, men den blir lite ”mesig” då.

Ja, det "mildar" ner löksmaken om man bryner den först, det är väl lite därför jag valt att inte bryna. Men jag kanske får testa att bryna den nån gång.

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Jag har alltid kört rå lök i potatisgratäng, och det har aldrig varit några problem. Jansson däremot brukar jag bryna löken för, vet inte om det behövs men de recept jag kollat på brukar ha det.

Skrivet av Libra-75:

Okej, antar att jag haft tur då, för det är inget jag märkt av.

Beror på hur mycket vätska den släpper ifrån sig, hur fet grädden är och temperatur. Fetare grädde har högre temperaturbeständighet, men när det tillsätts vätska sjunker den.

Skrivet av Libra-75:

Ja, det "mildar" ner löksmaken om man bryner den först, det är väl lite därför jag valt att inte bryna. Men jag kanske får testa att bryna den nån gång.

Du får också fram sötman i löken vilket ger en trevlig syrlighet som passar bra i både Jansson och potatisgratäng.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av DasIch:

Beror på hur mycket vätska den släpper ifrån sig, hur fet grädden är och temperatur. Fetare grädde har högre temperaturbeständighet, men när det tillsätts vätska sjunker den.

Det kan säkert stämma. Jag kör alltid med vispgrädde i sådana rätter, och inte någon urvattnad 36-38% med förtjockningsmedel utan 40%. Dock ibland utdrygad med lite mjölk förstås.

Citat:

Du får också fram sötman i löken vilket ger en trevlig syrlighet som passar bra i både Jansson och potatisgratäng.

Jo, fast samtidigt blir den ju tillagad i gratängen i viss mån, så den har då också en del sötma. Men absolut tillagar man ju lök i förväg i princip alltid när man använder den i varm mat. Låter den svettas i pannan, bryner, fräser eller sauterar beroende på rätt, men att ha i den rå i en rätt är inte så vanligt.