Snabbt om prestanda

Som jag nämnde i inledning av piloten är jag enbart en glad amatör med väldigt begränsad utrustning. Den kylare som jag vanligtvis kyler min Ryzen 9 3900x med är en sju år gammal Hydro Series Corsair H110, som likt NZXT Kraken Z63 också är en 280 mm-kylare av Asetek-design, många generationer äldre dock.

Problemet jag stöter på om jag försöker jämföra de här två kylarna är att den ena är helt ny och den andra är lastgammal, i alla fall i detta sammanhanget. Jag har inget sätt att verifiera att min kylare fortfarande presterar likvärdigt som en ny eller håller jämna steg med nyare modeller från Corsair. En direkt jämförelse är därför inte meningsfull utan hade enbart blivit missvisande.

NZXT-KRAKEN-Z63_display_cpu_temp_full.jpg

Jag kan inte heller göra några vettiga ljudupptagningar då jag inte har en ljudtrycksmätare eller någon miljö som jag kan kontrollera att mätningen inte blir kontaminerad.

Vad jag kan visa är hur Kraken Z63 kyler min AMD Ryzen 9 3900x i olika pump- och fläkt-lägen, det finns tre olika förprogrammerade master-lägen som kallas Silent, Performance och Fixed varav den sistnämnda är när pump och fläkt går i ett konstant läge och inte anpassar sig efter temperatur på processorn.

NZXT-KRAKEN-Z63_CAM_silent_mode.jpg

Silent-läge

NZXT-KRAKEN-Z63_CAM_performance_mode.jpg

Performance-läge

NZXT-KRAKEN-Z63_CAM_fixed_mode.jpg

Fixed-läge

Ytterligare en utmaning jag har, som jag inte vet om det är specifikt för mitt system är hur boost beter sig på min processor. Den ligger aldrig helt stilla i Windows, även om jag inte utför någon som helst aktivitet, alltså att datorn bara står med skrivbordet uppe. Som ni kan se på bilderna nedan så är det ett konstant boostande som pågår vilket hela tiden gör att temperaturen fluktuerar även i viloläge.

NZXT-KRAKEN-Z63_MSI afterburner_idle_silent.jpg

Silent-läge

NZXT-KRAKEN-Z63_MSI afterburner_idle_performance.jpg

Performance-läge

NZXT-KRAKEN-Z63_MSI afterburner_idle_fixed.jpg

Fixed-läge

Jag kör först 3 minuter med CPU-Z-stresstest för att värma upp vattnet för att sedan testa de tre olika hastighetslägena.

Jag försöker i diagrammet illustrera hur temperaturen fluktuerar i viloläge, på grund av hur min Ryzen 9 3900x boostar. MSI Afterburner rapporterar mellan 45 W och 50 W, skiftande över tid. Jag misstänker att det spikar mer än så med tanke på hur temperaturen påverkas, men det är inget som MSI Afterburner verkar plocka upp.

I Cinebench R20 blir det rätt varmt, vilket är logiskt med tanke på att MSI Afterburner rapporterar omkring 135 W förbrukning. Anledningen till att Fixed-läget blir varmare än de andra är för att fläktarna då är låsta vid 40 procent hastighet medan de åker upp i 100 procent både på Performance- och Silent-läge.

I CPU-Z-stresstest är det något lägre temperaturer men också en lägre rapporterad energiförbrukning på cirka 108 W, så det är ju en logisk utkomst.

Notera att jag hade väldigt varmt i rummet, 28 °C, samt att jag använt mig av den medföljande kylpastan vilket kan påverka resultatet. Igen, detta är hur det ser ut hemma hos mig med min setup. Resultaten kan variera rätt kraftigt för andra användare beroende på vilket miljö den kommer befinna sig i.

Jag spelade också en hel del spel och det är stora skillnader i just hur kylaren presterar mellan 100 procent last i flera minuter mot att processorns belastning fluktuerar. Ofta är det dessutom inte processorn som blir mest belastad utan grafikkortet. Nedan har ni en bild på hur belastningen ser ut i Mount & Blade II: Bannerlord, som är det spel som fick mig att uppgradera från en Core i7-4770K till en Ryzen 9 3900x.

NZXT-KRAKEN-Z63_MSI afterburner_campaign_Bannerlord.jpg

Enbart springer omkring på kartan

NZXT-KRAKEN-Z63_MSI afterburner_battle_Bannerlord.jpg

Spelar en custom battle med 500 man på kartan samtidigt

Som varmast blir processorn när jag enbart rider omkring i översiktskartan då maxar den på 67 °C. När jag spelar ett slag med 500 man på skärmen samtidigt blir maximal processortemperatur 62 °C, vilket är rätt stor skillnad mot de syntetiska testerna.