Testpilot: NZXT Kraken Z63 – vattenkylning med stilig skärm

Testpiloten "Dinoman" ger sig i kast med NZXT:s senaste slutna vattenkylningssystem där den inbyggda LCD-skärmen imponerar.

6. Slutsats

Beroende på hur intresset är för utsmyckandet av sin dator är denna modell antingen en fullträff eller en total miss. När jag gör en bedömning av en produkt liknande denna så tar jag givetvis i beaktning båda sidor. Kylaren är helt klart en snygg kreation tack vare sin den relativt högupplösta och stora bildskärmen, inget snack om den saken.

För en person som varken har en glassida på chassit eller är intresserad av att visa upp insidan av datorn är denna produkten helt meningslös, i princip. Det kostnadspåslag som kommer på grund av bildskärmen gör denna modellen till helt fel produkt för den personens ändamål.

Även om jag inte, på ett professionellt sätt, kan verifiera hur denna kylaren står sig i konkurrensen mot andra AIO-kylare eller kompetenta luftkylare för den delen, så är det inget som talar för att den inte presterar likvärdigt andra modeller som är baserade på samma konstruktion tillverkad av Asetek. Skillnaden är oftast fläktarna och på pappret kan de utan problem göra jobbet.

Fläktarna som följer med är tyvärr inte särskilt tysta. Tvärtom är de rätt högljudda och i ett chassi som mitt med mesh-design blir ljudet påtagligt. Detta går att justera ganska enkelt med att ställa master-inställningen i CAM-mjukvaran till Fixed eller göra en egen kurva. Mitt tips är att hålla sig under 40 procent, men gärna lägre.

NZXT-KRAKEN-Z63_show_dual_info.jpg

För att styra fläktarna med hjälp av CAM-mjukvaran måste två av de tre stycken 4-pin PWM-kontakterna användas, annars måste fläktarna styras av moderkortet. Det är trevligt att NZXT också ger möjlighet att styra RGB i datorn tillsammans med kylaren om deras NZXT Hue 2-kontakt används. Möjligheten får mig som sagt att bli besviken på att de inte skickar med RGB-fläktar, speciellt med tanke på det begärda priset.

Tänkvärt är att se till att ha en intern USB 2.0-kontakt ledig innan köpet fullbordas. Utan det kommer det inte gå att styra displayen med mjukvaran. CAM-mjukvaran är användarvänlig och ger ett urval av funktioner för att ställa in olika förinställda lägen alternativt att ladda upp en egen GIF för att skoja till det lite extra. Det går också att ställa in egna fläkt- och pumpkurvor för att anpassa ljudnivå och kylprestanda efter egna behov.

NZXT-KRAKEN-Z63_CAM_changing_mode.jpg
NZXT-KRAKEN-Z63_CAM_changing_mode_gif.jpg
NZXT-KRAKEN-Z63_CAM_fixed_mode.jpg

Som jag nämnt tidigare så är det bildskärmen som är grejen med den här kylaren och hade det inte varit för den så hade jag aldrig brytt mig om att ta emot denna produkten för testpilotande. Det är en väldigt rolig funktion och kan ha en viss praktisk nytta också, om du till exempel inte har möjlighet till att hålla koll på CPU-, GPU-temperatur på en extra bildskärm eller med ett in-game overlay.

Att kasta upp nästan tusen kronor extra för möjligheten att visa CPU/GPU-parametrar eller för den delen en GIF inne i datorn kan dock vara svårt att motivera. De allra flesta kan använda sig av funktioner som till exempel NZXT:s egen mjukvara erbjuder: att visa parametrar som CPU-temperatur i spelen med hjälp av en overlay. Om spel inte är aktuellt utan snarare något produktionsinriktat finns det en uppsjö av mjukvaror som kan visa sådana saker direkt inne i Windows.

NZXT-KRAKEN-Z63_display_another_samus.jpg

I mina ögon är detta kylaren för den personen som vill gå den där extra milen för att få en riktigt snygg interiör. Färgmatchat med övriga belysningskomponenter i datorn kan det gå att få till en riktigt läcker estetik och i dagens marknad där det går att köpa LED-belysta lagringsdiskar så, varför inte?

Personligen är jag kluven. Jag gillar verkligen produkten, där skärmen håller hög nivå och resultatet kan ju tala för sig själv ovan. Prestandan är likvärdig med min nuvarande 280 mm-kylare, även om den jämförelsen är rätt haltande och att jag aktivt valt att inte göra just den jämförelsen.

Priset är mitt största problem här. Tittar jag lite snabbt på vad som erbjuds bland konkurrenter så går det att få tag på 360 mm-AIO-varianter med fullt RGB-stöd för samma pris. NZXT:s egen Kraken X63 är dessutom tusenlappen billigare. It's a tough sell, som amerikanarna skulle ha sagt, och skärmen är tyvärr inte värd pengarna för mig.

Fördelar

  • Snygg

  • Bildskärmen är originell och av hög kvalitet

  • NZXT Hue 2 kompatibel och tre stycken 4-pin PWM-kontakter för att styras genom CAM-mjukvaran

Nackdelar

  • Bildskärmen riskerar att bli en dyr gimmick

  • Fläktarna är högljudda vid höga varvtal

Pris vid publicering: 2 676 kronor
Lägsta pris: